בצבא כמו בכל מקום חדש, יש הרבה מה ללמוד. ולכן רק הגיוני שיהיה מי שילמד אתכם הכל כשאתם מגיעים לתפקיד החדש שאליו שובצתם. המדריכים בצבא הם אלה שממלאים בעיקר את התפקיד של העצמת אחרים וההדרכה נעשית כדי ללמד ידע שישמש אתכם במהלך השירות הצבאי שלכם. תפקידי הדרכה בצבא גם משפרים את הביצועים והפרודוקטיביות, מגבירים את המעורבות ועוזרים לכם לשפר את מתן השירות שלכם.
בנוסף, תפקידי הדרכה בצבא ייתנו לכם גם יתרון מסוים באזרחות על פני אחרים שכן כמעט בכל מקום עבודה אנשים שיודעים לעמוד מול קהל ולהעביר טוב את הרעיונות שלהם יהיו מבוקשים יותר.
בקיצור, מדובר בתפקידים שהם בעלי חשיבות רבה בצבא ולכן, ריכזתי כאן עבורכם חמישה תפקידי הדרכה סופר חשובים ומעניינים שכדאי לכם לבדוק :)
מדריך/ת אוכלוסייה לשעת חירום
מדריך/ת אוכלוסייה לשעת חירום או בקיצור מאלש"ח/ית – שגרירי פיקוד העורף הפועלים מול אוכלוסיית מדינת ישראל. למאלש"ח יש תפקיד מאוד מרכזי בחירום – ללכת למרכזי אוכלוסייה ולהעביר הנחיות, לבדוק שכולם יודעים מה צריך לעשות ולהרגיע את האוכלוסייה.
אתם תכירו את האוכלוסייה בישראל באופן נרחב, תלמדו פסיכולוגיית ילדים, תורת החינוך וההדרכה הכוללת ידע בהוראה, פדגוגיה ופסיכולוגיה. בנוסף, תלמדו גם על התנהגות אוכלוסייה בשעת חירום כולל גם הכנה למצבי חירום כמו אירועי טרור, ירי רקטות ורעידת אדמה. מדובר בתפקיד חשוב ומעניין אשר מתמקד בהבנת המרחב האזרחי לחירום בבתי הספר, מוסדות ממשלתיים, בתי חולים. ארגוני חירום ועוד. נשמע מעניין לא?
דרישות:
פרופיל 45 ומעלה.
לבנות: ציוני מא"ה: הדרכה 3 ומעלה, טיפול באדם 2 ומעלה, בגרות ובשלות 3 ומעלה.
הטירונות
טירונות 02 – שלושה שבועות בבסיס ההדרכה של חטיבת חילוץ וההדרכה.
הקורס
שלושה חודשים הכשרת קורס מדריכים המתקיימת גם בבסיס ההדרכה של חטיבת החילוץ וההדרכה. שם תעברו הכשרה מקיפה על עולם החירום וההדרכה, תפתחו יכולות בין אישיות יכולות הדרכה וגם עמידה מול קהל. (למי שקצת חושש מעמידה מול קהל, הסירו דאגה מלבכם, המטרה בצבא היא להתמודד מול הפחד הכי גדול שלך ולכן בקורס לומדים כל מה שצריך לדעת, מהבסיס).
לאחר 3 חודשים אתם יוצאים עם כישורי הדרכה נהדרים ומספקים ותדעו להדריך גם יחיד וגם קבוצה, בשגרה ובחירום, גם אם הגעתם בלי שום רקע הדרכתי. הניסיון ההדרכתי הזה ללא ספק יעזור לכם בהמשך גם בחיים הפרטיים כמעט בכל עבודה שתרצו לעבוד בה.
חשוב לדעת
אחרי כל הדרכה תקבלו משוב מהמפקדים שיחזקו אתכם ויתמקדו במה צריך לשפר.
בשורה התחתונה: אף אחד לא יוצא מהקורס כשהוא לא בטוח בעצמו. יש אתכם צוות גדול
של מומחים מקצועיים העוסקים בהתמודדות עם מצבי חירום.
מה עוד?
בשירות הסדיר תשרתו במחוזות פיקוד העורף הפזורים ברחבי הארץ במתכונת של בסיס פתוח. ובכל שבוע תצאו להדרכה בבית ספר ופעם בשבוע מגיעים לבסיס. השירות מאד מגוון וכולל ביקורים במוסדות שונים בגזרה בה תשובצו.
בתפקיד הזה נדרשות עצמאות ומשמעת עצמית.
אתם הפנים של פיקוד העורף ושל צה"ל מול האוכלוסייה בישראל.
וגם
לתפקיד מדריך/ת אוכלוסייה לשעת חירום יש מספר אפיקי קידום למתאימים:
1. סגל פיקודי 2. צוות פיתוח והדרכה (שזה גם מבוקש באזרחות) 3. יציאה לקצונה בפיקוד העורף
מפקד/ת כיתת טירונים במערך מגל
מפקד/ת כיתת טירונים (מכ"/ית) במערך מגל הוא תפקיד שכולל פיקוד על כיתה עם כ- 15 טירונים. במהלך השירות תעסקו בפיקוד, הדרכה, אימון ותרגול חיילים בנשק, שדאות, קשר, עזרה ראשונה, אב"ך, כושר גופני, הטמעת משמעת בחיילים ועוד. התפקיד כולל אחריות על הסתגלות החיילים למערכת הצבאית שהיא כמובן שונה מאוד ממה שקורה באזרחות והקניית ערכים וכללי התנהגות לחיילים שמתאימים ותואמים את הנורמות בצבא.
התפקיד לא פשוט בכלל וידרוש מכם לתפקד על מעט מאוד שעות שינה, ללמוד לאזן בין הרצונות של החיילים לבין הצרכים והנורמות הנוקשות של הצבא ולדעת להעביר טוב את התכנים והערכים של הצבא לחיילים שלכם. התפקיד גם דורש מכם ללמוד להיות מפקדים בעלי סמכות, שמצליחים לשמור על "דיסטנס" מהחיילים ובאותו הזמן גם גורמים להם לתחושה שהם תמיד יכולים לפנות אליכם לעזרה.
ובתור חייל לשעבר שהיה לו מפקד טוב בטירונות, אני יכול להגיד לכם בביטחון שזה תפקיד סופר חשוב ושאם המפקד שלכם טוב, הוא יכול לשנות לכם את כל התפיסה על השירות הצבאי שלכם לטובה ולמלא אתכם במוטיבציה!
דרישות:
פרופיל 64 ומעלה, דפ"ר 40 ומעלה.
ציוני מא"ה (לבנות בלבד): הפעלה טכנית 2 ומעלה, הדרכה 3 ומעלה, יחסי אנוש 3 ומעלה, פיקוד 3 ומעלה, עבודת צוות 3 ומעלה, בגרות ובשלות 3 ומעלה, השקעה והתמדה 2 ומעלה.
הטירונות
המסלול כולל טירונות 03 במשך חודשיים וחצי, ולאחר מכן קורס מ"כים שאורכו חודשיים וחצי. במהלך הקורס תוכשרו להיות מפקדים, תקבלו כלים שינחו אתכם איך לעמוד מול קבוצה גדולה ולפקד עליה ובנוסף תקבלו הזדמנויות להתנסויות שונות אשר יעניקו לכם ביטחון וידע בפיקוד והדרכה עוד לפני כניסתכם לתפקיד.
כדאי לדעת
הקורס בתפקיד שונה מהטירונות. השיח עם המפקדים הרבה יותר פתוח (פחות "דיסטנס"), תעברו דברים חווייתיים כמו ביקורים בבסיסים שונים והתנסויות בפיקוד. הקורס גם יקנה לכם ביטחון עצמי גבוה ויפתח בכם יצירתיות ויכולת להיפתח לאנשים אחרים המגיעים ממקומות ומרקעים שונים.
איפה משרתים?
בבסיסי ההכשרה הראשונית של הטירונים – בט"רים ובה"דים שונים ברחבי הארץ.
ועוד משהו חשוב
לאחר תקופה בשירות שלכם כמ"כים, תוכלו להתקדם ולעבור לתפקידים אחרים בתחום כמו מש"ק קליעה, מדא"ג (מדריך אימון גופני). למתאימים תתאפשר האופציה גם לצאת לקצונה כשהמטרה היא שתתפתחו ותתקדמו ואכן יש במגל הרבה אופציות לקידום. כדאי!
מדריך/ת ERP
ERP זה בעצם שם כללי שנותנים לתוכנות לתכנון משאבי ארגון. התוכנות הללו הן בעצם סוג של מערכות לניהול מידע המשמשות לעיבוד נתונים מנהלי ולוגיסטי (רכישת ציוד, ניהול תקציבים ועוד).
עם התוכנות הללו ניתן לעשות תהליכים כמו למשל יצירה של הזמנות, קבלת משלוחים, תחזוקה של נתוני עובדים, העברה של תקציבים וכו'.
בתפקיד הזה תחשפו למגוון רב של עיסוקים, כשהעיקריים יהיו הטמעת התוכנות הללו ותמיכה טלפונית של משתמשי התוכנות הללו.
אתם תלמדו אותם איך להשתמש בכלים הללו בצורה נכונה וחכמה, איך ליישם תהליכים חדשים שיתאימו ליחידה שבה הם משרתים, ותעזרו להם בפתירת תקלות מקומיות.
אפילו שהתפקיד לא נחשב "הכי נוצץ", בסך הכול מדובר בתפקיד לא רע בכלל, עם תנאים טובים וגם עם ייתרון באזרחות, שכן בהרבה חברות הייטק גם משתמשים בתוכנות מהסוג הזה בלוגיסטיקה.
ולכן, למי שירצה להתברג לחברות ההייטק למחלקה של משאבי האנוש, השימוש הייחודי שצה"ל מבצע בתכנה הזו יעלה את הרמה המקצועית שלכם ושל השליטה שלכם בתכנה הזו לגבוהה, מה שיספק לכם יתרון על פני מתחרים אחרים.
דרישות:
בוגרי כיתה י"ג בהנדסת תוכנה. איתור במסגרת מיון ייעודי.
טירונות והכשרה
הטירונות תהיה 02 ההכשרה מתקיימת בבסמ"ח ואורכה כ- 8 שבועות, א-ה, מהשעה 8:00 עד 21:30 .
הקורס בנוי על שלושה צירים מרכזיים:
במהלך הקורס תלמדו עקרונות מתקדמים וחדשניים לאפיון תהליכים, גיבוש תפיסת פתרון, צורת עבודה במערכות מידע אל מול מציאות משתנה יחד עם עבודה מול לקוחות וצרכים משתנים. עובדים בצוותים, בצמוד לתוכניתנים ולבודקי התוכנה. בנוסף לכך, לומדים גם על צורות עבודה שונות בפרויקטים, חשיבות הבטחת איכות ותכנים נוספים.
איפה משרתים?
שירות בבסיס צריפין, ביחידת שחר, באכ"א ובזרוע הים.
השירות כולל יציאה להדרכות בבסיסים שונים ברחבי הארץ.
ולסיום, טיפ למתגייסים:
תבואו עם ראש פתוח! בתפקיד יש חלקים מעניינים ומאתגרים והוא ייתן לכם המון כלים להתנהלות בעולם הלוגיסטי וביחסים הבין אישיים שלכם ביום יום. השקעה ולמידה היא המפתח להצלחה – אז תתנו מעצמכם כמה שיותר.
התהליכים המתקיימים בצה"ל מורכבים וייחודיים, מה שמייצר אתגרים משמעותיים למדריכם. וכמו שכבר אמרתי, השימוש הייחודי שצה"ל מבצע במערכות הללו מעלה את הרמה המקצועית שלכם לגבוהה במיוחד גם בעיני השוק האזרחי.
מדריך/ת "שר-אל"
תפקיד מעניין ביותר שבו תלוו קבוצות מתנדבים מחו"ל לפרק זמן של עד 3 שבועות ביחידות צה"ל השונות.
התפקיד כולל ליווי, הדרכה והכוונה של אזרחים מתנדבים ממגוון מדינות עולם בפעילות בבסיסים שונים ברחבי הארץ והוא כולל אחריות על כל הצרכים האישיים של אותם המתנדבים במהלך שהותם בארץ. בנוסף תהיו אחראיים גם על חיזוק והעמקת הקשר של המתנדבים עם מדינת ישראל וצה"ל ותעשו את זה על ידי הכנת תוכניות חינוך יומיות בנושא מדינת ישראל וצה"ל וגם פעילויות נוספות שנפרט עליהן בהמשך. חלק מהדברים העיקריים שהתפקיד דורש זה ייצוגיות, רקע בהדרכה לפני הצבא, ידע כללי בהיסטוריה של מדינת ישראל וצה"ל .
מדריך/ת שר-אל הם האוזן הקשבת של המתנדבים והכתובת שלהם בכל בעיה או נושא שעולה על הפרק במשך כל שעות היממה. כמו כן, תקיימו כמדריכים ערבי הווי, הרצאות המחזקות את הקשר בין המתנדב לישראל, תתאמו אירוח עבור המתנדבים בשבתות וחגים וגם תעבירו הרצאות וסיורים בארץ.
נוסף על כל אלו, תעבירו למתנדבים מחו"ל תכנים ציוניים ושיעורי עברית וכן הרצאות והדרכות אשר מחזקות את הקשר בינם לבין הארץ, העם ומדינת ישראל. מדובר בתפקיד באמת משמעותי שמציג את הפנים של הצבא ושל המדינה למתנדבים שבאים אליה מבחוץ.
דרישות
פרופיל 45 ומעלה, דפ"ר 40 ומעלה
ציוני מא"ה (לבנות בלבד): הדרכה 3 ומעלה, ניהול ואירגון 2 ומעלה, יחסי אנוש 2 ומעלה, פיקוד 3 ומעלה, השקעה והתמדה 3 ומעלה, עבודת צוות 3.
נדרש ידע בשפה זרה אחת לפחות באופן שוטף (עדיפות לאנגלית, רוסית, צרפתית או ספרדית).
מה כולל המסלול?
טירונות 02 ולאחר מכן קורס של 6 שבועות בביה"ס ללוגיסטיקה (בה"ד 6).
בין התכנים הנלמדים בקורס: נהלים צבאיים, ההיסטוריה של עם ישראל בארץ ישראל, עקרונות של הדרכה טובה, סיורים להכרת הארץ, מורשת קרב ועוד. מועמדים מתאימים יוכלו לפקד על קורס הדרכה שר-אל או לצאת לקצונה בתוך שירות ביחידה.
איפה משרתים?
בבסיסי צה"ל השונים יחד עם קבוצות המתנדבים בתנאי בסיס סגור.
כדאי לדעת
התפקיד כולל הדרכת אוכלוסייה אזרחית ובמסגרתו גם הדרכת קבוצות של מתנדבים לצה"ל.
באחריות המדריכ/ה לאסוף נתונים על פעילות הבסיס אליו מגיעים המתנדבים וביצוע תיאום ציפיות בין המתנדבים למפקדי היחידות. בנוסף, יש לדאוג להכין את כל הציוד הנדרש לתקופת ההתנדבות ולטפל בכל התיאומים המנהליים הנוגעים למתנדבים כמו ביגוד, תחבורה, טיפול רפואי, לינה, מזון ועוד.
מדריך/ת חר"פ (חיל הרפואה)
תפקיד מרתק שבו תלמדו בבית ספר לרפואה צבאית ותעברו הכשרה מקצועית, פיקודית והדרכתית. לאחר מכן תוכלו להדריך חיילים בקורס חובשים וגם בשירות הסדיר(כתלות במקום אליו תשבצו בתור מדריכים), פרמדיקים ורופאים.
אוכלוסיית החיילים עליהם תפקדו תהיה מגוונת ומורכבת מכל יחידות הצבא, הקרביות, המיוחדות והעורפיות. אופי ההדרכה יהיה מגוון מאוד ויכלול הכשרה באפליקציות, סרטונים, מצגות, ספרי לימוד, הרבה תרגולים פיזיים ועוד.
בתור חייל שעבר קורס חובשים (אמנם בתור מודרך), אני יכול להגיד באופן אישי שמדובר באמת בתפקיד מאוד מיוחד, שתזכו להכיר בו מקרוב אנשים מכמעט כל היחידות בצבא (מה לעשות, כולם צריכים חובש ביחידה ולכן כמעט מכל יחידה יגיע בשלב כזה או אחר מישהו לקורס חובשים) ושהתכנים שמועברים בקורס הם מאוד מעניינים וכוללים גם הרבה עזרים פיזיים והרבה תרגול פיזי, ולא רק מצגות וישיבה בכיתה.
ככה שמי שאוהב הדרכה או רוצה להשתפר בהדרכה ויגיע לתפקיד הזה, יזכה!
דרישות:
פרופיל 45 ומעלה, דפ"ר 50 ומעלה.
ציוני יום המא"ה: הדרכה 3 ומעלה, יחסי אנוש 2 ומעלה, ניהול וארגון 2 ומעלה, פיקוד 2 ומעלה.
תהליך המיון:
1. שאלון אישי הנשלח לנייד בהודעת SMS.
2. העוברים בהצלחה את שלב השאלון, יעברו מיון מקוון כולל: סימולציה הדרכתית, סימולציה פיקודית וראיון אישי.
לאחר שעברתם בהצלחה את שני השלבים האלו, תשובצו לתפקיד מדריך חר"פ.
אפשרות נוספת להגיע לתפקיד, היא לצאת לקורס חובשים דרך היחידה שלכם בצבא, ובמידה ויהיו תקנים למדריכים, מי שירצה יוכל לעבור מיונים להדרכה במהלך הקורס.
במידה ותהיו טובים (מאוד) במיונים ויצליחו לשכנע את היחידה ששלחה אתכם לקורס לוותר עליכם על מנת שתישארו בעיר הבה"דים בתור מדריכים, גם אז תשובצו לתפקיד. האפשרות הזאת נדירה יחסית אבל ראיתי את זה קורה כבר בעבר. 😊
מה כולל המסלול:
טירונות 02,
קורס חובשים קרבי או קדמי (11 שבועות)
לאחר מכן קורס מדריכים (10 שבועות).
בסיום ההכשרה תשתלבו בתפקידי פיקוד והדרכה של כלל מקצועות הרפואה.
במהלך ההכשרה תחולקו למגמות השונות בבה"ד 10:
מפקד/ת כיתה (מ"כ) בקורס חובשים: תפקיד המשלב פיקוד והדרכה, התפקיד העיקרי של המ"כ בהכשרות יסוד הוא לפקד על כיתה בקורסי החובשים בצה"ל, ולדאוג לצרכיהם האישיים של 18 חיילים הנמצאים תחת אחריותו הבלעדית. בנוסף, המ"כ מדריך את החניכים בנושאי הרפואה בקורס החובשים.
לכל הדרכה יהיה אופי קצת שונה בהתאם חיילים שהתגייסו לתפקיד החובש. למשל, עבור טירונים טריים שהגיעו לקורס, ההדרכה תכלול יותר "דיסטנס" בעוד שלקרביים שהגיעו מהיחידות או מסיירות ויחידות מיוחדות שיש להם כבר יותר ותק, השיח בהדרכה יהיה יותר פתוח ו"זורם".
מדריך במגמת מפקדים: מגמה זו אחראית על ההכשרות המתקדמות בחיל הרפואה.
כחלק מהתפקיד המדריך יעביר קורסים מתקדמים לאנשי רפואה (חובשים, פרמדיקים, רופאים), ידריך סימולטורים רפואיים לצוותים מטפלים ויעביר אימונים מקצועיים לצוותים בשטח.
מדריך חו"פ – החוליה הפיקודית: מדריכים של צוותי רפואה בסדיר ובמילואים שתפקידם הוא להעביר אימוני כשירות לצוותים השונים שמפוזרים ברחבי בסיסים שונים. המדריכים מעבירים הכשרה בת 3 – 5 ימים על טיפול במצבי חירום, משתתפים במגוון רחב של תרגולים רפואיים ויכולים להשתבץ בבסיסים השונים ברחבי צה"ל. לדעתי, תפקיד מאוד שווה וגם חשוב, כדי לשמור על כשירות החובשים ועל הידע שצברו. החיסרון היחיד בו זה שבחלק מהמקומות הוא מצריך הרבה נסיעות מבסיס אחד לאחר.
איפה משרתים:
בה"ד 10 – קריית ההדרכה (לגבי 2 המגמות הראשונות במסלול), ובבסיסים השונים ברחבי צה"ל (לגבי המגמה השלישית במסלול).
ויש גם אפשרויות קידום:
מתוך מסלול זה ניתן לצאת במהלך השירות לקורס קציני חר"פ ובסיומו להיות קצין ארגון רפואה (קא"ר) המשתבץ בבסיסי צה"ל השונים.
חשוב לדעת:
אין אפשרות להגיע מתפקיד זה לקורס פרמדיקים.
תפקידי הדרכה נוספים שכתבתי עליהם בעבר
מעבר לתפקידים שפירטתי עליהם כאן עכשיו, יש עוד כמה תפקידי הדרכה בצבא שכבר רשמתי עליהם בעבר. ולכן, כדי לחסוך לכם זמן בחיפושים, ריכזתי את כולם כאן ברשימה:
- מדריכת סימולטור חייל האוויר
- מדריכת סימולטור חייל הים
- מדריכת חי"ר
- משקית הוראה והדרכה(הו"ד)
- מדריך טיפוס גלישה וחילוץ
- מורה חיילת
- מדריכת מוזיאון במשרד הביטחון או בח"א
כמו שאתם רואים, יש בצבא המון תפקידי הדרכה שונים ואנחנו כמובן נגענו רק בקצה הקרחון. מעבר לתפקידים שפירטתי עליהם כאן, חשוב שתדעו שכמעט לכל תפקיד שעולה על דעתכם, יש מדריכים בצבא. פשוט לרוב תפקידי ההדרכה הללו לא מתמיינים ישירות מראש לפני הגיוס, אלא פשוט מתקדמים אליהם במהלך השירות הצבאי.
ככה שגם אם לא הצלחתם להשתבץ לתפקיד הדרכה לפני הגיוס, אל תאבדו תקווה! פשוט תשרתו בתפקיד שלכם בצורה הכי טובה שיש ועם מוטיבציה, ויכול להיות שבמהלך השירות יקדמו אתכם להיות מדריכים ולהכשיר חיילים חדשים שיתגייסו אחריכם לתפקיד שבו אתם שירתתם.
Leave A Comment