אחת הבעיות הגדולות שמטרידות המון מלש"בים(מועמדים לשירות ביטחון),היא איך לבחור תפקיד לפני צבא. ואפילו שכבר התייחסתי לבעיה הזאת, היום אני רוצה להתייחס ולדבר בפרט על תפקידים טובים בצבא שייתנו לכם ייתרון משמעותי באזרחות ויסדרו אתכם כמו שצריך.
כמובן שכשאתם בוחרים תפקיד בצבא צריך לחשוב על הרבה גורמים במקביל, אבל אחד הפקטורים שכדאי מאוד לשקול בעת חיפוש אחרי תפקיד צבאי טוב, הוא לבדוק האם התפקיד יכול לתת לכם תועלת כלשהיא באזרחות בתחום שאתם אוהבים.
למשל, אם אתם אוהבים נגינה, אז התפקיד להקה צבאית יכול לקדם אתכם בצורה משמעותית קדימה בתחום, או אם למשל אתם אוהבים מחשבים אז לא חסרים המון תפקידים בצבא בתחום הזה שיכולים להפוך אתכם למקצוענים אמתיים.
ולכן בלי עוד הקדמות מיותרות, נתחיל:
תפקידים בצבא שחייבים להכיר
הכנתי בעמוד הזה רשימה של מעל לעשרים תפקידים בצבא שיכולים לקדם אתכם בהמשך החיים האזרחיים שלכם אחרי הצבא. ברשימה תקבלו גם מידע מקיף על כל אותם התפקידים, עם הסבר מפורט עליהם, על דרכי הקבלה אליהם, ועל הדרך בה הם יועילו לכם בהמשך הדרך באזרחות. אני מקווה שהרשימה תועיל לכם, ותכוון אתכם לתפקיד צבאי טוב שתפיקו ממנו את התועלת המרבית שלכם ושתתנו בו מעצמכם הכי הרבה שאפשר!
הרשימה מסודרת לפי תחומים שונים שרלוונטיים באזרחות:
- טכנולוגייה והייטק:
- חייל המודיעין-
- שחקים
- פרויקט גאמ"א + איך להתקבל אליו
- תכנית סיגמא
- מטאור
- חייל התקשוב
- מגן סייבר
- תכניתן
- עולם הבידור
- עולם התקשורת
- עולם הרפואה:
- חובש-
- חובש מרפאה
- חובש קרבי
- חובש ימי
- שאר תפקידי הרפואה-
- פרמדיק צבאי
- רופא ואחות בצבא
- צה"ל ודיפלומטיה?
- עולם העיצוב והעריכה
- אבטחה ונשק
- תפקידים מועילים נוספים
תפקידים בצבא שקשורים לטכנולוגיה והייטק, ואיך בדיוק הם עוזרים:
שמעתם פעם על "רפאל"? החברה "הקטנה" הזאת שמייצרת בכל שנה כמויות מטורפות של נשקים וטכנולוגיות אחרות מסווגות לצבא ישראל וגם לצבאות אחרים? אם אתם רוצים להעלות את הסיכוי שלכם לעבוד באזרחות בחברה מהסוג הזה, שמתגמלת טוב מאוד, את העובדים שלה, כדאי שתמשיכו לקרוא את העמוד ותכירו תפקידים בצבא שעלולים לקדם אתכם לעבר המטרה הזו.
כמו רפאל, יש בארץ עוד המון חברות כאלה ואחרות שעוסקות בייצור נשקים, מכונות, תוכנות מחשב, וכל דבר אחר שקשור לטכנולוגיה. היום, שלא כמו פעם, תואר בלבד, לא תמיד מספיק. התחרות בשוק העבודה הולכת וגדלה, והחברות השונות מחפשות לעיתים גם ניסיון פרקטי בתחום. בצבא, יש המון תפקידים שיעניקו לכם ניסיון עשיר ומאוד מעשי בכל מיני נושאים מגוונים, שזה בדיוק מה שחסר להרבה בוגרי תואר. ברור שזה לא מבטיח שום דבר, אבל ללא ספק זה מקנה יתרון גדול על פני מועמדים אחרים.
חייל המודיעין:
תפקידים טובים בצבא- חייל המודיעין.
בכנות, בכל הקשור לחייל המודיעין, הרשימה היא פשוט אינסופית. חייל המודיעין הוא חייל עצום עם אינספור תפקידים מעניינים, מגוונים ומסווגים שיקדמו אתכם באזרחות בתחום הטכנולוגיה(אני ספרתי לפחות 20. בחטף). לכן, החלטתי לכתוב ולפרט כאן על ארבעה תפקידים איכותיים במיוחד שייתנו לכם קפיצה רצינית באזרחות.
בנוסף, אם מעניין אתכם לקרוא על המיונים לחייל המודיעין, כתבתי על זה פוסט מקיף מאוד שבטוח יעזור לכם להתקבל למודיעין.
עדכון: כתבתי פוסט נוסף שמרכז המון תפקידים שונים בחייל המודיעין, שכולם גם יעזרו לכם באזרחות לא פחות מהתפקידים שכאן, אז אני ממליץ מאוד לקרוא את הפוסט הזה.
ונתחיל:
שחקים-
כאן באמת תפתחו את המוח!
שחקים הוא מסלול משולב בחייל המודיעין שכולל שש תתי מסלול מובילים, וכשמונה מסלולים בסך הכול. מסלול שחקים הוא מסלול ברמה גבוהה מאוד, שמכיל בתוכו את מיטב הנוער הבוגר והאיכותי ביותר בישראל. המסלול טומן בחובו אתגרים אינטלקטואליים גדולים, ובמהלכו תלמדו הרבה חומר חדש, ותחשפו למידע מסווג מרתק. מטרתה העיקרית של כל הפעילות במסלול היא לייצר תמונת מצב מודיעינית עדכנית לשימוש הדרג הביטחוני והמדיני. לכן, נדרש מהחיילים להיות בעלי אחריות אישית, יוזמה, עבודת צוות, אינטלקט גבוה, המון מוטיבציה, וחתימה של קבע, בין חצי שנה לשנה וחצי, בהתאם למסלול אליו תגיעו. אם אתם מעוניינים להתמיין לשחקים, כאן יש מידע רלוונטי שיכול להכין אתכם קצת למה שיצפה לכם.
לא אפרט על כל המסלולים של שחקים, אלא רק על אלו שרלוונטיים ביותר בתחום הטכנולוגיה, ואלו שעשויים להבטיח את עתידכם בשוק העבודה בכל דבר שקשור לטכנולוגיה המתקדמת של תקופתנו(למרות שכל המסלולים בשחקים מעולים!).
שחקים-אח"ם:
מסלול ייחודי שעיסוקו הוא מרתק ביותר אך גם מסווג ביותר. אלו המשרתים במסלול אח"ם זוכים להכשרה מקצועית ברמה מאוד גבוהה מיד לאחר הטירונות, במתקן אזרחי במרכז הארץ, בתנאי פנימייה מלאים. התחומים העיקריים בהם תעסוק ההכשרה יהיו, מתמטיקה ברמה אקדמית(חלק מהקורסים מוכרים במוסדות לימוד מובילים בארץ), תכנות מחשבים ברמה גבוה בטירוף(מה שאף יפטור אתכם מקורסים בחלק מהאוניברסיטאות בארץ) ועוד מקצועות מרתקים ומסווגים אחרים מהעיסוק המודיעיני. קורס אינטנסיבי ברמה מאוד גבוהה, שדורש המון רצינות והמון אחריות, אבל במקביל ילמד אתכם המון, ויספק לכם אחלה קפיצת מדרגה והמון ניסיון באזרחות בתחום.
שחקים ארזים:
שחקים ארזים הוא מסלול קטן שאליו יגיעו מספר מצומצם של חיילים שייבחרו מאלה שעברו בהצלחה את המיונים לשחקים- אח"ם. המסלול עוסק בעיקר בתחום המחקר המתמטי טכנולוגי, וכולל לימודים אקדמאיים לתואר ראשון במתמטיקה ומחשבים על חשבון הצבא. משך הלימודים יהיה שנתיים במקום שלוש. הניסיון המקצועי שצוברים החיילים במסלול עצום, ולכן הביקוש בחברות הייטק לבוגרי המסלול הוא גדול.
שחקים-שוב"ל:
מסלול טכנולוגי מרתק שעיסוקו הוא בתחום החלל והלוויינות. המסלול כולל לימוד מעמיק של מושגים הנדסיים ופיזיקאליים ברמה גבוהה, וגם נושאים מודיעיניים מסווגים אחרים. במסלול תיחשפו לטכנולוגיות מפותחות שממשיכות גם להתפתח בלי סוף. בנוסף תתקלו בהרבה אתגרים ותלמדו ואף תצטרכו לפתח חשיבה ריאלית לוגית ברמה גבוהה מאוד. הקורס מתקיים אחרי הטירונות במתקן אזרחי במרכז בארץ. סביבה אזרחית מספקת לכם את התנאים הטובים ביותר, על מנת שתתמקדו בלמידה ולא בכל מיני פעילויות מיותרות שהצבא אוהב להפיל על קורסיסטים, מה שסתם גוזל זמן מיותר. הלימודים אותם תרכשו בקורס הזה עלולים לעזור לכם גם בעתיד בתעשיית החלל, בתור מהנדסים, מדענים, מתכנתים, ומה לא.
שחקים-מח"א:
טוב, אין הרבה מידע על המסלול הזה. אבל ממה שכן מספרים, מסלול מח"א הוא מסלול שעוסק במציאת פתרונות מגוונים ויצירתיים לאתגרים טכנולוגיים מודיעיניים שונים שמהווים איום למדינת ישראל. בגדול, אתם תעסקו בהרבה מחקר בשילוב כלים מדעיים וטכנולוגיים בשימוש מקצועות כמו פיזיקה, מתמטיקה, ומחשבים ברמה אקדמית. משך הקורס כחמישה חודשים בבסיס פתוח. מי שלוקח חלק במסלול מח"א, מקבל נקודת התחלה גבוהה מאוד באזרחות בעבודה בחברות רציניות ובעולם האקדמיה.
שחקים- אמנון:
מסלול מיוחד בגלל העובדה שבניגוד למסלולים אחרים, הוא מכשיר את החניכים שבו לתחום הסייבר אפילו אם ברשותם אין ידע קודם בנושא, או יש רק ידע בסיסי בלבד. כמובן שההכשרה אינטנסיבית, ונדרשות יכולות אינטלקטואליות גבוהות ויכולת קליטה מהירה. בוגרי המסלול מסיימים עם ידע מקצועי מאוד בתחום הסייבר, ולכן המסלול מהווה בעבורם קפיצת מדרגה יפה לעולם האזרחות. משך ההכשרה כחמישה חודשים.
פרויקט גאמ"א-סייבר:
כאן יש רק רמה גבוהה
מדובר במסלול שאליו יגיעו רק הטובים ביותר בתכנות וחומרה. כאלה שחיים את זה, ומתעסקים בנושאים הללו גם בשעות הפנאי הרבות שיש להם. רק תותחים אמתיים בתחום יתקבלו, לכן קחו בחשבון שידע ברמה של בית הספר במחשבים ככל הנראה לא יספיק.
בנוסף, עקב ההכשרה הארוכה וההשקעה של הצבא בכם, השירות בגאמ"א דורש חתימת קבע של שנה או שנתיים, בהתאם למסלול אליו תגיעו.
גאמ"א-סייבר, כולל מגוון רחב של מסלולים בתחום המחשבים והתכנות. כל אחד מהם עוסק בתחום אחר. בין הנושאים בהם היחידה עוסקת: תכנות בשפות שונות (גם HIGH Level וגם LOW Level), ניהול רשתות ומערכות, אבטחת מידע, מחקר, בדיקות תכנה ומערכות הגנה, ועוד.
מיונים ליחידה:
עדכון: כתבתי פוסט מפורט ומקיף על כל שלבי המיון שתעברו בגאמא עם טיפים פרקטיים איך להצליח בהם ולהתקבל לאחד מהמסלולים שלהם.
אבל למי שלא מעוניין לקרוא את הפוסט המלא, הנה הסבר קצר על כל השלבים שתעברו:
ראשית, המועמדים המתאימים(בעיקר כאלה שלמדו מחשבים בבית הספר) יקבלו טופס מועמדות באינטרנט עם שאלון קצר שמטרתו להבין באיזה תחומים אתם חזקים בתחום הסייבר.(גם אם אתם לא למדתם מחשבים בבית הספר, אפשרי לבקש הזדמנות להתמיין).
אם תימצאו מתאימים, תגיעו לשלב הבא במבחנים בו תיבחנו בשלל נושאים מגוונים במחשבים. (כל הנושאים שהעלנו קודם). רוב השאלות יהיו אמריקאיות בשלב הזה, אבל עדיין לא פשוטות בכלל. גם אם תרגישו בשלב הזה שאתם לא יודעים את כל הנושאים ולא טובים בהם, לא נורא! מספיק להיות ממש תותחים בנושא אחד או שניים.
אם תהיו בין ברי המזל שיעברו את השלב הראשון, תגיעו למיונים מתקדמים בהם תתבקשו להשלים משימות הרבה יותר מורכבות ומסובכות, בהתאם לחלקים בהם הייתם הטובים ביותר בשלב הראשון.
מי שעובר את שלב המיונים המתקדמים, ממשיך לראיון אישי עם אחד מאנשי היחידה, שבו הידע שלו ימשיך לעמוד למבחן, וכך גם רמת המוטיבציה שלו לשירות ביחידה.
השלב האחרון במיונים יהיה לעבור את הסיווג הביטחוני. (בגדול, לבדוק שאתם אמינים ויכולים לשמור סודות מדינה, ושאתם לא מרגלים או משהו בסגנון). חשוב מאוד לשמור על כנות בסיווג הביטחוני ולהיות עקביים. אם תשקרו, הסיכוי שתיפלו יהיה גבוה יותר.
לאחר שתעברו את כל השלבים תשובצו באחד ממסלולי היחידה. המסלול בו תשובצו, ייבחר בהתאם ליכולות שלכם ובהתאם לנושאים בהם הייתם הטובים ביותר. קחו בחשבון שאמנם עלולים לשאול אתכם מה אתם מעדיפים, אבל בסופו של דבר יצרפו אתכם למסלול אחר, מאחר ותימצאו בעיני הצבא מתאימים אליו יותר.
מה זה נותן לי באזרחות?
עולם המחשבים הולך ותופס תאוצה מיום ליום, ולכן גם החשיבות שלו בצבא עולה בדיוק כמו באזרחות. אט אט המלחמה בעולם נהפכת למלחמה טכנולוגית, ולכן הצבא מגייס את מיטב המוחות בשביל שישמרו על המדינה שלנו כנגד כל אויביה. כל מי שישרת במסלול, ייחטף באזרחות תוך שניות לחברות הייטק שעוסקות בתחומים בהם הוא עבד בצבא, מאחר וידוע שמי ששירת בגאמ"א הוא בעל ידע וניסיון שאין כמוהו בהרבה מקומות.
איך להעלות את הסיכויים שלכם להתקבל לגאמ"א סייבר:
בניגוד להמון יחידות אחרות, בשביל שבכלל יהיה לכם סיכוי להתקבל לגאמ"א, אתם חייבים להיות עם הרבה ידע קודם שקשור לעולם המחשבים. אבל בניגוד למה שהרבה אנשים חושבים, אתם לא צריכים ידע בהמון תחומים שונים, אלא מספיק אפילו שתהיו בעלי ידע מעמיק ונרחב בתחום אחד או שניים ספציפיים שאותם אתם אוהבים.
אם אתם מרגישים שחסר לכם ידע מעמיק בתחום שאתם אוהבים, יש דרך מעולה לפתור את זה. יש היום המון קורסים אינטרנטיים זולים ואיכותיים מאוד שיכולים לתת לכם המון ידע וניסיון בכל דבר שתרצו. אם למשל, אתם אוהבים לתכנת ואתם רוצים לשפר את יכולות התכנות שלכם ואת הידע שלכם בתחום, אתם יכולים לרכוש את אחד מהקורסים הבאים שתכף אמליץ עליהם.
הקורסים כולם בשפה האנגלית, ומדובר בקורסי וידאו מאוד מעמיקים שנותנים לכם בנוסף לחומר התיאורטי גם את האפשרות להתנסות ולתכנת לבד כל מיני תוכנות ופרויקטים מעניינים אחרים בעזרת משימות שתקבלו. בסופו של דבר, זאת הדרך הכי טובה ללמוד באמת משהו חדש כמו שצריך. וגם אם בכל זאת לא תתקבלו לגאמ"א עדיין תרחיבו את הידע שלכם ותעלו את הסיכויים שלכם להתקבל גם ליחידות טכנולוגיות אחרות בחיל המודיעין ובחיל התקשוב.
הנה שלושת הקורסים שאני ממליץ עליהם במיוחד בשביל להעלות את הסיכויים שלכם להתקבל לגמ"א:
קורס מעולה שמתחיל מהבסיס ומתקדם לרמות מאוד גבוהות בכל הקשור לתכנות בשפת ג'אווה.
לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.
גם כן קורס ברמה מאוד גבוהה, שאחריו תשלטו בצורה מעולה בשפת ++C.
לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.
כמו האחרים, גם זה קורס מעמיק שמתחיל אתכם מאפס ומגיע לרמות גבוהות בכל מה שקשור לתכנות בשפת פייטון והשימושים השונים שלה.
לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.
אלה שלושת הקורסים העיקריים שאני ממליץ עליהם ושאני או אנשים אחרים שאני מכיר רכשנו אותם בעצמנו אישית והפקנו מהם המון. אבל כמובן שאלה לא הקורסים היחידים שיש, והאתר מכיל מאות קורסים אחרים טובים ורלוונטיים לא פחות שתוכלו להפיק מהם המון ולהעלות בעזרתם את הסיכויים שלכם להתקבל לגאמ"א או ליחידות טכנולוגיות אחרות. לכן בלי קשר, אני מעודד אתכם להיכנס לאתר שלהם ולחפש קורסים אחרים שמתאימים לכם ומעניינים אתכם. קורסים שבעזרתם תלמדו משהו חדש ותהפכו להיות גרסה טובה יותר של עצמכם!
תכנית סיגמא:
לכל מי שאוהב אלקטרוניקה
אם הרחבתם בבית ספר את מגמת האלקטרוניקה, ואתם בעלי יכולות לימודיות גבוהות, אז תכנית סיגמא היא בדיוק בשבילכם, וכנראה תקבלו הזדמנות להשתתף בה!
התכנית מאפשרת לאלה שמתאימים אליה ושלמדו במגמת אלקטרוניקה לקחת חלק בלימודים אינטנסיביים במשך שנה באחת מארבע המכללות אורט בת"א, אורט בחולון, עמית בראשון לציון, או מוסינזון בהוד השרון. הלימודים כרוכים בדחיית הגיוס, ובסופם יקבלו כל התלמידים תעודת טכנאי אלקטרוניקה ממשרד החינוך. הלימודים יועברו ע"י אנשי מילואים מובחרים ונציגים אחרים מחייל המודיעין, והתכנים יותאמו בהתאם לצרכים של החייל. בנוסף, שמונים אחוז משכר הלימודים ימומן על ידי חייל המודיעין, כשקיימת אפשרות להמשיך אף לעוד שנת לימודים. למצטיינים, תינתן האפשרות להשלים תואר הנדסאי אקדמאי.
בסיום הלימודים, תמשיכו לקורס צבאי שבו תעמיקו עוד בידע המקצועי שלכם בנושאים בטכנולוגיים השונים, ולאחריו תשובצו באחת מתוך כל היחידות הטכנולוגיות המגוונות שיש בחייל המודיעין ותהיו אחראיים על תחזוקה ועל פיתוח של מערכות חדישות ומתוחכמות.
בהמשך, לאחר שתצברו ניסיון, תהיו גם אחראיים למחקרים פורצי דרך בתחומים טכנולוגיים שונים שחשובים לצבא.
מה זה נותן לי באזרחות?
השירות בתכנית סיגמא יעניק לכם ניסיון תעסוקתי גדול, וייתן לכם קפיצת מדרגה רצינית בכל חברות ההייטק וחברות הסטארט אפ השונות בישראל.
מטאור:
מטאור- הפסגה הטכנולוגית
במטאור אתם יכולים לקחת חלק בפסגה הטכנולוגית הגבוהה ביותר ולבנות את האמצעים הטכנולוגיים המגוונים והמסווגים ביותר שישמשו את הצבא להגנת המדינה. אתם תיקחו חלק בפרויקטים מרתקים ומסווגים ותשתתפו בעבודת מחקר ופיתוח במעבדות המשוכללות ביותר, ועם הצוות הטוב ביותר שיורכב מטכנאים, פיסיקאים ומהנדסים.
אתם תחשפו לשלל אתגרים טכנולוגיים שבשביל לפתור אותם תצטרכו להפעיל את המוח שלכם באופן שוטף וללמוד כל הזמן נושאים חדשים בעיקר בתחום האלקטרו אופטיקה. העבודה מתבצעת בבסיס פתוח במרכז הארץ בסביבה משוכללת עם האמצעים המתקדמים ביותר.
הכשרה ודרישות:
בהכשרה הטכנאים לומדים הרבה על תחום האלקטרו אופטיקה ברמה גבוהה מאוד. ההכשרה תכלול חלקים מעשיים ועיוניים, וכל אחד מכם יעבור תהליך חניכה אישית, מה שמאפשר התקדמות מהירה שמתאימה ליכולות האישיות שלכם.
אם למדתם בבית הספר 5 יחידות מתמטיקה ופיסיקה ואתם בעלי יכולת טכנית בסיסית, ואם יש לכם יכולות לימוד עצמי גבוהות ואתם יצירתיים שתמיד חושבים מחוץ לקופסא, טובים בעבודת צוות ורוצים לעבוד קשה, מטאור יש לכם סיכוי לקחת חלק מהשירות במטאור!
מה זה נותן לי באזרחות?
שיטת העבודה שלכם תהיה דומה לזו שמקובלת בתעשיית ההייטק, והרמה המקצועית שלכם תהיה זהה לזו של החברות האזרחיות השונות. לכן, התפקיד מהווה קרש קפיצה רציני באזרחות ויקנה לכם יתרון רציני על פני מועמדים אחרים לשוק העבודה הטכנולוגי האזרחי.
חייל הקשר והתקשוב:
חייל הקשר והתקשוב- תלמדו כל מה שאתם צריכים לדעת כבר בצבא.
תכניתן, מנהל רשתות מחשב, מנהל תשתיות מחשב, בודק תכנה, מגן בסייבר, טכנאי לוחמה אלקטרונית, טכנאי מרו"מ ועוד הרבה אחרים הם רק חלק ממגוון התפקידים הגדול שיש בחייל. בדיוק כמו בחייל המודיעין, יש פשוט אינספור תפקידים מעולים שקשורים לתחום הטכנולוגיה שיספקו לכם יתרון משמעותי באזרחות. בחרתי לפרט על שני תפקידים שאני אישית רואה בהם פוטנציאל גבוה בכל הקשור לטכנולוגיה. אם אתם רוצים לקרוא על עוד תפקידים בצבא בתוך חייל הקשר והתקשוב, כאן תמצאו את כל מה שאתם צריכים תחת "תפקידי התקשוב".
בנוסף, כתבתי פוסט מעמיק שמדבר על המיונים של כל התפקידים האלה אז אם אתם רוצים לדעת איך להתקבל לאחד מהם תוכלו לקרוא על זה כאן.
מגן סייבר
לא ניתן לפרט יותר מידי על התפקיד מטעמי סיווג, אבל מגני הסייבר מגנים על המערכות הצבאיות השונות, אחראיים לזיהוי של פעולות והתקפות כאלה ואחרות ואחראיים להגיב לאותם האירועים. התפקיד הוא תפקיד מפתח חשוב מאוד בצבא. כבר פירטתי על התפקיד בפוסט אחר שכתבתי קצת יותר לעומק, אז אם התפקיד מעניין אתכם, אתם מוזמנים להיכנס לקרוא עליו כאן.
מה זה נותן לי באזרחות?
ההכשרה לתפקיד תעניק לכם ידע מעמיק וניסיון בעולם המחשבים בכל הקשור לחומרת המחשב, מערכות הפעלה, פיתוח, הצפנה, תקשורת, חקירת מערכות ופוגענים ועוד. מה שייתן לכם קפיצת מדרגה רצינית בקריירה באזרחות בתחום הזה עם השחרור. על המיונים לתפקיד כתבתי כאן לעומק.
תכניתן:
אם גם אתם אוהבים לתכנת או שאם גם אתם חושבים שיש לכם ראש ריאלי שמתאים לעולם הזה, כדאי שתשקלו לשרת בתור תכניתן בחייל התקשוב. בתור תכניתן, אתם תשובצו באחד מהחיילות בצבא: חייל הים, חייל האוויר, אגף התקשוב, או אגף המודיעין בתור מפתחי תוכנה. במהלך השירות ייפתחו בפניכם אפשרויות קידום כמו הדרכה, קצונה, ולעיתים לימודי תואר ראשון.
קחו בחשבון שהמסלול כולל קבע של שנתיים וחצי!
דרישות ומיונים:
לבנות, הקורס מתאים לכל פרופיל באשר הוא, בעוד שלבנים רק לבעלי פרופיל רפואי עורפי(64). לבנים, ניתן להגיש בקשה חריגה להתמיין לקורס גם אם אתם עם פרופיל קרבי(72 ומעלה), והבקשה תישקל בהתאם על ידי המערכת.
בנוסף, עליכם יהיה לעבור מיונים בסיסיים יחסית(אם כי עדיין לא קלים!) שלא מצריכים ידע קודם בתחום מדעי המחשב בניגוד לגאמ"א. המיונים יכללו מבחני אישיות, וכל מיני מבחנים כלליים אחרים שקשורים לתפעול מחשב, מציאת צורות בתמונות, ועוד. כתבתי פוסט מקיף על המיונים לתפקיד הזה, אז אם מעניין אתכם לקרוא עליהם עוד, לחצו כאן.
בשביל לקבל הזדמנות לקחת חלק בקורס ובשביל לקבל פרטים נוספים, תתקשרו למספר 3808* או ל 1111.
מה זה נותן לי באזרחות?
כל מי שיתקבל לתפקיד, יזכה לקחת חלק באחד מהקורסים היותר יוקרתיים של צה"ל, שיעניקו לכם ידע מאוד מעמיק ומאוד נרחב בתחום המחשבים. משך הקורס הוא כ-25 שבועות, ובסופו תצאו עם הכלים והיכולות שמחפשות כל חברות ההי-טק הגדולות והטובות בישראל.
בזכות כל שנות הניסיון שתצברו במהלך העבודה שלכם בצבא, שדומה מאוד לזו שבכל חברת הי-טק טיפוסית, ובזכות הידע שלכם מההכשרה הצה"לית, אתם תהיו בעלי יתרון משמעותי על פני מועמדים אחרים שחושקים בקריירה זהה לשלכם.
תפקידים משתלמים שקשורים לעולם הבידור:
בואו לשגע את הקהל מצחוק והנאה.
הצבא יכול לשמש בתור קרש קפיצה מעולה לכל מי שחושק לקחת חלק בעולם הבידור הישראלי. שירה, משחק, או נגינה, כולם אפשריים בצבא ובכולם אפשר לצבור ניסיון רב דרך הצבא.
לשרת בצבא בתפקיד שקשור לעולם הבידור, נותן הרבה יתרונות. החל מניסיון והרבה שעות במה, ועד להיכרות עם אנשי מפתח בעולם הבידור והזדמנות מדהימה לחשוף את הכישרון שלכם בפני קהל רחב.
שלושת התפקידים העיקריים שקשורים לעולם הבידור הם להקה צבאית, תיאטרון צה"ל, ותזמורת צה"ל.
על שלושת התפקידים פירטתי באותו העמוד, לכן לא אפרט עליהם כאן שוב. מה שחשוב לזכור, זה שהשירות בתפקיד מהסוג הזה הוא מהנה, אבל מאוד קשה ומאתגר. אתם תופיעו המון, ותהיו מטורטרים בכל מיני בסיסים ברחבי הארץ ולעיתים החומר שתקבלו להופעה שאתו תהיו חייבים להופיע לא בהכרח יהיה לרוחכם.
עם זאת, תזכרו שזה עדיין ניסיון הכרחי, ושהרבה אנשים ידועים בתעשיית הבידור התחילו את הקריירה שלהם בתפקיד כמו להקה צבאית למשל. ביניהם הראל סקעת, גידי גוב, שירי מימון, ועוד.
אולי אתם תהיו הבאים בתור!
תפקידים בצבא שעוזרים בעולם התקשורת(גל"ץ):
שומעים אותי?!
כמו בעולם הבידור, גם בעולם התקשורת לא חסרים המון אנשים מצליחים בתחום שהתחילו את דרכם בצבא. ביניהם, רפי רשף, טל ברמן, אילנה דיין, יאיר לפיד ועוד הרבה אחרים.
בצבא אחד המקומות העיקריים שפותח דלתות לעולם התקשורת הוא היחידה גל"ץ(גלי צה"ל) שמפעילה את התחנה גלגל"צ, שמתפקדת כתחנת רדיו רגילה לכל דבר וכוללת בתוכה את כל התפקידים שיש בכל תחנה רגילה- מפיק, עורך, כתב, מגיש, קריין, טכנאי ועוד.
מידע מפורט יותר על היחידה ועל המיונים ליחידה, מופיע כאן, בעמוד אחר שכתבתי.
מה זה נותן לי באזרחות?
בתור חיילים בגל"ץ תהיה לכם אפשרות לשרת באחד מהתפקידים שהזכרתי קודם, ולצבור ניסיון רב בהם לקראת האזרחות.
בנוסף, תחשפו לעבודה של מקצוענים אמתיים בתחום, שכבר שנים מתעסקים בקריינות, עריכה, ועוד. ככה תלמדו את התחום מהטובים ביותר ותצברו קשרים הכרחיים לעתיד.
כמו שכבר אמרתי, רבים התחילו את הקריירה שלהם בעולם התקשורת בצבא. זאת קפיצת מדרגה רצינית, ושירות מרתק וייחודי שאין כמותו. לכן אם יש לכם הזדמנות להגיע לגל"צ, כדאי לכם מאוד ללכת על זה!
תפקידים בצבא שיקדמו אתכם בעולם הרפואה:
גם לשרת בתפקיד טוב, וגם לעשות לאחרים טוב!
אחד התחומים החשובים ביותר שיש לנו בעולם, הוא רפואה. באזרחות, כמו גם בצבא, פשוט אי אפשר לעבור אפילו יום אחד בלי צוות אנשי רפואה איכותיים שישרתו ויעזרו לשאר.
בצבא יש ארבעה תפקידים עיקריים שקשורים לרפואה. התפקידים יכולים לעזור לכם בתחום גם באזרחות, אולם ממש לא מחייב לשרת בתפקיד רפואי בצבא בשביל להצליח בו גם באזרחות. היתרון בשירות בתפקיד רפואי צבאי כלשהוא הוא לא מאוד משמעותי באזרחות. כך או כך, כנראה בכל זאת יקבלו אתכם לעבודה וללימודים אם אתם בעלי נתונים גבוהים וציונים טובים.
אבל, יש בשירות בתפקיד רפואי צבאי מעלה אחרת: שירות בתפקיד פשוט יחסית(כמו חובש או פרמדיק), יכול לתת לכם טעימה מעולם הרפואה, ויכול לעזור לכם להחליט האם זה המסלול שבו תרצו להמשיך גם בעתיד אחרי הצבא במידה ואתם מתלבטים עכשיו.
בחרתי לפרט לעומק על שני תפקידים. חובש ופרמדיק. אבל אכתוב גם כמה מילים על רופא ואחות בצבא:
חובש:
למרות שהרבה אנשים לא מודעים לזה, חובש זה אחד התפקידים היותר מורכבים שקיימים בצבא שלנו. הסיבה לזה? התפקיד כולל המון סמכויות שונות, וכולל גם כמה סוגים של חובשים עם אופי שונה של הכשרה. אפרט כאן על כל ההכשרות וההרחבות שאני מכיר שניתן לעשות בתור חובש. ונתחיל מהבסיסית ביותר:
חובש מרפאה:
ברוב מקורות המידע באינטרנט רשום שחובש מרפאה הוא חובש עורפי שעיקר עבודתו היא רפואת שיגרה בבסיסים השונים בצבא, בשילוב עם מעט רפואת חירום. באופן כללי, זה נכון. אבל אם ניכנס לעומק, נבין שהתפקיד הזה כולל הרבה יותר מזה.
רפואת שיגרה, רפואת חירום, תברואת בסיס, מעקב חולים, מעקב ציוד רפואי, חיפוקים(כמו אבטחת אירוע במד"א), זריקות שגרתיות, מעקב תרופות, טיפולים כרוניים, תיאום תורים עם רופאים, עזרה בהוצאת הפניות לרופאים, ועוד הרבה דברים אחרים שבטח שכחתי כלולים ברשימת המחויבויות של חובש מרפאה.
בכל בסיס ובסיס אופי השירות של חובשי מרפאה הוא שונה, ולכן קשה להגיד איך ייראה השירות שלכם. הכול תלוי איפה תשובצו.
בחלק מהבסיסים, השירות הוא שירות קליל של יומיות, כשמידי פעם תצטרכו לסגור לילה או שבת בבסיס, ובחלק מהבסיסים השירות הוא חמשושים(יוצאים רק בסופי שבוע הביתה), עם סגירת שבתות לעיתים בהתאם לכמות החובשים.
בחלק מהבסיסים העבודה היא יותר קלה, ובחלק מהם העבודה היא עמוסה ושוחקת. עבודה שחורה ומייגעת שכוללת המון מעקבים אחרי ציוד וניירת.
ובכל זאת, בשירות בתור חובשים תחשפו לכל מיני מחלות ובעיות של חיילים. גם מחלות רגילות ושגרתיות כמו חום ונזלת, גם דברים מגעילים כמו פטריות ברגליים, ולעיתים גם פגיעות חמורות יותר, כמו דימום מהראש למשל שאותו תאלצו לחבוש. ההיחשפות הזאת היא מעולה לכל מי שרוצה לטעום מעט מעולם הרפואה. (למרות שכמובן בתור רופא מומחה בעתיד אתה לא חייב להיחשף לכל זה)
דרישות והכשרה:
בשביל להגיע להיות חובש מרפאה צריך להיות בדרך כלל עם פרופיל 64 ומטה, וצריך להיות מאותרים קדם צבאית. בשביל להיות מאותר קדם צבאית צריך נתוני איכות יחסית גבוהים, ולכן כדאי להשקיע בצו ראשון. (כאן אני מסביר בדיוק איך להצליח בצו ראשון)
ההכשרה מתבצעת בבה"ד 10 שעכשיו כבר חלק מעיר הבה"דים בדרום, ואורכה כשלושה חודשים. במהלך ההכשרה תתמקדו הרבה ברפואת שיגרה. בנוסף תכירו כל מיני תרופות שבסמכותכם לנפק, תכירו ציוד חבישה ותלמדו איך להשתמש בו, ואף תתרגלו רפואת חירום ותכירו קצת את אנטומית הגוף. כמובן שגם תיבחנו על החומר. קורס מעניין, שהשיעורים מועברים בו בצורה לא רעה בכלל, עם הרבה תירגול פרקטי נוסף על התירגול התיאורטי.
חובש קרבי:
גם לוחם וגם חובש.
חובשים קרביים אלה בדרך כלל חיילים שבהכשרת הבסיס שלהם הוכשרו להיות לוחמים ביחידה כלשהיא בצבא, ומשם הם נשלחו לקורס אקסטרה משלים בתור חובשים, על מנת שיחזרו לשרת ביחידה שלהם באותו התפקיד אבל בנוסף גם בתור חובשים.
אותם אנשים לא מתעסקים ביום יום בכל אותה העבודה השוחקת של חובש מרפאה, אלא ממשיכים לשרת בתפקיד ששירתו בו קודם לכן. אבל, במידה וחייל בצוות שלהם ייפגע בזמן תרגיל או בזמן אמת, הם יטפלו בו בתור חובשים, לפי מה שלמדו בקורס.
בנוסף לעיתים חלק מהלוחמים שיצאו לקורס חובשים באמצע השירות, לא יחזרו לשרת חזרה בצוות שלהם, אלא יעברו לשרת בתאג"ד(תחנת איסוף גדודית). מי שמשרת בתאג"ד עדיין יימצאו בשטח בלב המבצע, אבל יהיה שם יותר למטרת טיפול רפואי במצב חירום, ופחות בשביל שאר המטרות.
הכשרה:
ההכשרה דומה מאוד לזו של חובש מרפאה, אלא שבקורס חובש קרבי, הדגש הוא יותר על רפואת חירום ועל טיפול בפגיעות טראומה בפרט, למרות שגם כאן תלמדו על רפואת שיגרה.(גם ללוחמים יש מחלות שגרתיות).
חובש ימי:
חובש ימי הוא בדיוק כמו חובש מרפאה רגיל, רק במרפאה בחייל הים. מבחינת שיגרה שוטפת, אין הרבה הבדל באופי השירות, אבל מי שחובש במרפאה בחייל הים, יזכה לצאת מדי פעם לפעילויות שונות בלב ים על כלי השיט השונים בתור חובש כדי לשמור על החיילים שמשרתים שם.
הכשרה:
מלבד לקורס הרגיל של החובשים שאותו תעברו, כל מי שישרת בתור חובש בחייל הים יעבור גם קורס משלים נוסף בשם חובש ימי.
בתור אחד שעבר את הקורס חובש ימי, אני יכול להגיד לכם שזה אחד מהקורסים הכי פחות מוכרים, אבל הכי איכותיים ומרשימים בצבא. קורס מיוחד במינו, שיעלה את הרמה המקצועית של כל חובש וחובש לגבולות חדשים, וילמד אתכם המון. אני לא רוצה לגלות בדיוק מה כל כך מיוחד בקורס הזה, ומה בדיוק אתם תלמדו בו, אבל תאמינו לי שאתם תהינו. באופן כללי, אתם תחזרו ברמה מעמיקה על כל החומר שנלמד בקורס חובשים, ובנוסף תעמיקו בחומר על רפואה ימית ורפואת צלילה, חומר שעליו לא תלמדו בקורס חובשים.
איך להגיע לתפקיד:
יש שתי דרכים להגיע לתפקיד. הראשונה היא להגיע בתור מאותר קדם צבאית לקורס חובשי מרפאה רגיל, ומשם לקוות שיש הקצאות לחובשי מרפאה בחייל הים ושדווקא אתכם ישבצו שם.
הדרך השנייה היא, לעבור גיבוש לוחם ימי או ליפול מגיבושים מתקדמים יותר כמו גיבוש חובלים או צוללות, ולהתגייס לחייל הים בתור לוחם ימי. שם במהלך הטירונות, עליכם לקוות שיציעו לכם לטירונים את האפשרות לעבור תפקיד לחובש מרפאה בחייל הים(ברוב המקרים מציעים). לאחר מכן, עליכם יהיה לעבור ראיון ולקוות שיבחרו אתכם מבין כל המועמדים שחושקים בתפקיד. בראיון יש להיות רגועים, שלווים, נעימים, ולספר על כל ידע רפואי קודם שקיים בקרבכם(גם ידע של הורים וחברים יעזור).
מה זה נותן לי באזרחות?
בעיקרון, ההכשרה של חובש בצבא לא מאושרת במד"א(מגן דוד אדום) מאחר ובצבא מתמקדים בטראומה ובטיפול בחיילים, ולא בילדים ומבוגרים, מה שיותר נפוץ במד"א. לכן, לא תוכלו לעבוד בתור חובשים במד"א.
אבל, אתם בכל זאת תשתחררו מהצבא עם תעודת חובש, ולכן תוכלו לעבוד בתור חובשים מלווים בטיולים(אם יש לכם רובאי 03). זאת הכנסה משלימה לא רעה בכלל אם אתם סטודנטים למשל, וזאת גם עבודה מהנה במיוחד אם אתם אוהבים טיולים. בנוסף, תוכלו לעבוד בקייטנות או כל מיני מקומות אחרים בהם נדרשת נוכחות חובש. בעבודה בקייטנות אתם תהיו חופשיים לעשות כרצונכם(אפילו להביא לפטופ וללמוד), ורק במקרה הצורך יקראו לכם לצורך מענה רפואי.
פרמדיק צבאי:
פרמדיק באופן כללי, זה מקצוע שמטרתו העיקרית היא עיסוק ברפואת חירום. לכן, בצבא זה פשוט תפקיד הכרחי!
אם חייל חוטף כדור, או אם חייל לפתע חוטף התקף אסטמה, לחובש לבדו יהיה קשה לשפר את המצב, מאחר והסמכויות הרפואיות שלו לא רחבות במיוחד.
לפרמדיק לעומת זאת, יש את כל סמכויות החובש, ובמצבי חירום רפואיים יש לו גם סמכויות דומות לאלה של רופאים. פרמדיק רשאי לבצע החייאה מתקדמת, לתת מגוון רחב של תרופות, לבצע ניתוחי שטח ופעולות מורכבות פולשניות אחרות בשטח.
פרמדיק בצבא זה תפקיד קרבי, ומאוד מאתגר שבמהלכו תחשפו להרבה מקרים רפואיים חמורים וקשים. לכן הוא לא מתאים לכל אחד! אם אתם רגישים לדם, הוא לא בשבילכם. מי שאוהב רפואה לעומת זאת ורוצה להיחשף לצד הקשה ביותר שלה, כדי לדעת האם זה באמת בשבילו, מתאים לתפקיד.
הכשרה ומיונים:
המיונים הם מיונים קדם צבאיים שכוללים מבחן התאמה למסלול, סימולציות קבוצתיות, ראיונות אישיים ועוד.
אם תעברו את המיונים, תתחילו במסלול שנמשך כשנה וחודש. המסלול מתחיל מקורס קדם צבאי(קורס במסגרת צבאית לחלוטין, אבל לא נכלל בשירות) שאורכו ארבעה חודשם. הקורס נערך בבה"ד 10 ובו תלמדו הרבה חומר עיוני רפואי.
השלב הבא יהיה גיוס רשמי לצבא, וביצוע טירונות רובאי 03 שנמשכת כ10 שבועות. לאחר סיום הטירונות, תמשיכו לתקופת השתלמות בבתי החולים שתימשך כחמישה שבועות שבמהלכה תעשו משמרות במחלקות מיון, ילדים, טיפול נמרץ, לב, חדרי ניתוח ועוד.
לאחר מכן, תמשיכו לתקופת השתלמות של כ-18 שבועות במד"א בניידת טיפול נמרץ. במהלך התקופה הזו תצברו ניסיון רב, וביטחון.
מיד לאחר סיום ההשתלמות במד"א, תחזרו לבה"ד 10 בעיר הבה"דים להשלמה צבאית שתימשך כשישה שבועות, במהלכה תתמקדו יותר בלימודים על מושגים צבאיים כאלה ואחרים, ולאחר ההשלמה תשובצו ביחידות השונות בצבא.
חשוב לדעת שפרמדיק צבאי ישובץ ביחידות הקדמיות (גדודים, חטיבות, יחידות מובחרות, ניידות טיפול נמרץ צבאיות ועוד), ושהמתגייסים כולם מחויבים לשירות של שלוש שנים. גם נשים, וגם גברים!
מה זה נותן לי באזרחות?
קודם כל, בניגוד לקורס חובשים, קורס פרמדיק צבאי כן מתקבל במד"א, לכן אתם תמיד יכולים לעבוד במד"א בעבודה טובה ומעניינת עם הכנסה נחמדה בהחלט יחסית ליוצאי צבא. בנוסף, תטעמו באמת מעולם הרפואה, ותצברו קצת ניסיון וידע שיקל עליכם מעט בלימודי רפואה.
רופא ואחות בצבא:
לא אפרט הרבה על שני אלה, מאחר ולדעתי האישית, שני התפקידים הללו בצבא לא באמת ייתנו לכם תועלת כלשהיא באזרחות. ובכל זאת, יש כאלה שיחלקו עם הדעה שלי ולכן חשוב שאציין את התפקידים האלה.
בשביל להיות רופא בצבא, יש לבצע לימודי עתודה ברפואה, ולאחר מכן להתחייב לשש שנות שירות בתור רופא בצבא. יש שאומרים שזה יתרון לשרת בתור רופא בצבא, מאחר ותצאו עם ניסיון. לדעתי, זה לא נכון. העבודה של רופא בצבא שונה ב180 מעלות מזו של רופא באזרחות, לכן לדעתי אין כל תועלת להתחייב לשש שנים בהן תעבדו כרופא בצבא עם משכורת נחותה יחסית לזו שאתם יכולים להרוויח אחרי כל כך הרבה שנות לימוד מפרחות באזרחות.
שירות כאח או אחות בצבא עובד על עיקרון דומה, ודעותיי על שירות כזה בצבא זהות, לכן לא ארחיב מעבר.
צה"ל ודיפלומטיה?
אולי אתם תביאו את הסכם השלום הבא!
אם בא לכם לסיים את השירות הצבאי ולעבור ישר מהמדים הבלויים והישנים של הצבא לחליפות יקרות חדשות ומעוצבות, כדאי שתשקלו שירות בחטיבה לקשרי חוץ של הצבא.
החטיבה אחראית על הקשר ושיתוף הפעולה שבין צה"ל לצבאות אחרים ברחבי העולם, גם של מדינות זרות וגם של האו"ם.
מיונים ותנאי קבלה:
בשביל לשרת בחטיבה עליכם לשלוט בשפה זרה(אחת או יותר) נוספת באופן שוטף, להיות בעלי כישורי תקשורת טובים, ובעלי פרופיל 64 ומטה. אני בטוח שגם פרוטקציות לא יזיקו, אבל כמובן זה לא הכרחי.
באופן כללי, אין הרבה מידע על היחידה לכן לא הצלחתי לגלות שום דבר על מיונים מסוג כלשהו. בשביל לבקש זימון ליחידה, עליכם לפנות למיטב בבקשה טלפונים או בפקס. (03-7388888).
מה זה נותן לי באזרחות?
שירות ביחידה הזו מעניק הרבה ניסיון בכל מה שקשור ליחסים בין לאומיים, ורבים מאלה שסיימו את השירות ביחידה מצאו את עצמם באזרחות עולים על חליפות איכותיות, ועובדים בתפקידים בכירים במשרדי הממשלה.
עריכת תמונות, וידאו ועוד:
בואו לצלם ולערוך את כל הסרטונים של הצבא!
היום שלא כמו פעם, גם לתמונה הפשוטה ביותר, שצולמה בתנאים הפשוטים ביותר, יכול להיות ערך עצום. בתמונות משתמשים כיום למען המחשה איכותית, למען שיווק ויזואלי טוב יותר, ובשביל להעביר מסרים חדשים ולחזק מסרים ישנים. לא סתם אומרים שתמונה שווה אלף מילים.
גם בצה"ל, לתמונות ולסרטוני הווידאו יש חשיבות עליונה. לכן קיים מגוון רחב של תפקידים בצבא שעוסקים בצילום, עריכה, הפקה, גרפיקה, ועוד.
התפקידים העיקריים בצבא הם: צלם צבאי, גרפיקאי בצבא(יחידת ההסרטה שכוללת המון תתי תפקידים)וטכנאי סאונד בגלי צה"ל. לא אפרט על התפקידים בעמוד הזה, מאחר וכתבתי כבר על כל תפקיד ותפקיד, כולל הליכי המיון אליהם בעמוד אחר.
מה זה נותן לי באזרחות?
התפקידים כולם כוללים שירות מאתגר, מרתק, ומשמעותי שיקנה לכם המון ניסיון באותו המקצוע. בנוסף תיק העבודות שלכם יתרחב משמעותית בעזרת הצבא, ולכן הרזומה שלכם ייראה מרשים הרבה יותר.
לא חסרים חיילים שהשתחררו מיחידת ההסרטה, ובאותו הרגע הועסקו לעבוד במערכות התקשורת מהטובות בארץ או בחברות שיווק והפקה אחרות.
בקיצור, הצבא יכול לספק לכם חתיכת יתרון!
תפקידי אבטחה עם נשק:
זהירות, אל תירו על כולם בבת אחת!.
אז נכון, להיות לוחם קרבי בסיירת מובחרת כלשהיא, זה שירות מאתגר, קשה ומתיש. ונכון שבמהלך ההכשרה עוברים הרבה התעללות, קשיים, ודמעות. אבל לפחות יש לתפקיד כזה המון תועלת באזרחות.
על איזה תפקיד אני מדבר בדיוק?
כל אחת מיחידות הסיירות, ויש המון. למשל, דובדבן, שלדג, שייטת 13 וכמובן סיירת מטכ"ל.
אין שום טעם שאתחיל לפרט על כל אחת מהיחידות שיש, מאחר ולא חסר בכלל מידע איכותי על כל היחידות הקרביות המיוחדות באינטרנט.
חיפוש קטן בגוגל ייתן מענה לכל שאלה שיש לכם על היחידות השונות.
מה זה נותן לי באזרחות?
מלבד כל ההטבות החדשות(כמו תואר ממומן) שיוצאות כל הזמן ללוחמים בעיקר בתקופה האחרונה, ומלבד כל ההערכה שתקבלו אחרי שירות אינטנסיבי של שלוש שנים(או יותר), ביחידה עילית צבאית עם רמת רובאי גבוהה, יש אפשרות גם לקחת חלק בעבודה מאוד משתלמת ומתגמלת, והיא אבטחת אישים חשובים. בעבודה תעבדו ביחידות שכפופות למשרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה ותהיו אחראיים על אבטחת אנשים בכירים כמו שרי ממשלה, חברי כנסת ואלופי הצבא.
עבודה מאוד מבוקשת עם משכורת מאוד מתגמלת, שיכולה לגרום לחשבון הבנק שלכם לטפוח בקלות ובזריזות, לפני שתתחילו את לימודי התואר.
תפקידים אחרים שיועילו באזרחות:
עד עכשיו דיברנו על תפקידים בצבא שמועילים באזרחות בתחומים נורא מרכזיים. אבל יש עוד תפקידים אחרים בצבא שמועילים בתחומים פחות בולטים ומרכזיים באזרחות:
מציל צבאי:
על מציל צבאי פירטתי כבר בדף אחר, לכן לא אחזור כאן על כל הפרטים שוב.
מה זה נותן לי באזרחות?
מה שחשוב שתדעו, זה שאם במקרה יתמזל מזלכם ותשרתו בתור מציל צבאי בצבא, אתם תצאו עם תעודת מציל מוסמך שתופסת גם באזרחות. מה שאומר שתוכלו לעבוד בתור מציל, שזאת אחלה עבודה לסטודנטים. עבודה עם משכורת לא רעה בכלל.
כלבן בצבא:
ביחידת עוקץ המפורסמת ואף בחלק מהמקומות בחייל האוויר יש אפשרות לשרת בתור כלבנים.
שירות ייחודי, שבו אתם לומדים לעשות משהו מדהים. אתם לומדים לאלף כלבים ויוצרים איתם קשר עמוק וייחודי.
מה זה נותן לי באזרחות?
גם באזרחות מחפשים כלבנים, והרבה. זה מקצוע מהנה, מספק, ועם משכורת לא רעה בכלל!
תפקידי הדרכה ופיקוד:
פתחו שעון!
יש באמת, אבל באמת אינסוף תפקידי הדרכה בצה"ל. לכל תפקיד בצבא באשר הוא שדורש הכשרה דרך קורס צבאי, יש גם מדריך או מפקד שמעביר את ההכשרה.
למשל, מדריכים בקורס חובשים, מדריכים בפרויקט גאמ"א, ובכל דבר אחר.
מה זה נותן לי באזרחות?
טוב, זה די ברור. זה נותן לכן המון ניסיון הדרכתי ופיקודי. בתפקיד הדרכה או פיקוד, אתם תעצבו מחדש את הזהות שלכם. תהפכו לאסרטיביים יותר, ותעברו הכשרה איך להדריך ולהעביר תכנים בצורה נכונה, טובה ואיכותית.
ברוב תפקידי ההדרכה תצאו עם תעודה שתתעד שעברתם הכשרה ושיש לכם רקע בהדרכה, מה שיועיל במגוון רחב של עבודות לחיילים משוחררים בתפקידי הדרכה שונים.
למשל, מדריך בחו"ל בכל מיני מסגרות, כמו מחנה קיץ, שבהן רקע בהדרכה זה בונוס עצום. להדריך במסגרת כמו מחנה קיץ בחו"ל זאת חוויה מדהימה, עם משכורת לא רעה בכלל. (וישלמו לכם על זה שאתם מטיילים בחו"ל!)
כמו שאתם רואים, לא רק הצבא מפיק ממכם תועלת. יש המון תפקידים מגוונים שגם אתם יכולים להפיק מהם משהו להמשך החיים. בדף שכתבתי, הסברתי רק על חלק קטן מאותם התפקידים, מאחר ורציתי שתבינו ושתדעו שבניגוד לדעה של המון אנשים, יש תפקידים בצבא שיכולים לעזור לכם באזרחות.
אם לא מצאתם כאן תפקיד שמדבר אליכם, לא נורא! תמשיכו לחפש, ואני בטוח שתמצאו תפקיד שתתחברו אליו. תפקיד שבו תרגישו מסופקים, ושתפיקו ממנו את המיטב.
ואם יש לכם עוד תפקידים בצבא שאתם מכירים שייתנו למשרתים בהם ייתרון באזרחות, אתם מוזמנים לשתף אותם בתגובות.
מקווה שנהנתם!
היי, רציתי לשאול לגבי תפקיד שאני מכיר רק את התיאור הכללי שלו
"פיתוח מערכות ירי(טנקים?/ארטילריה?)" האם ידוע לך במסגרת איזו יחידה עושים דברים כאלה?
האם מדובר במסלול טכנולוגי של פיתוח ותכנות או מסלול של טכנאים
היי, נשמע כמו משהו באמת קצת כללי מידי ובלי השם של התפקיד קשה לי להגיד. זה באמת יכול להיות תפקיד טכנולוגי, או מסלול של טכנאים אז קשה להבין ככה בדיוק על מה מדובר.
אחי הגדול בתכנית תלפיות של חיל האוויר ומשרד הבטחון ממה שהוא סיפר לי זה מסלול להכשרת מנהיגות בטחונית טכנולוגית עם שיבוצים בכל מערכת הבטחון בתפקידים טכנולוגים.. אולי שווה להוסיף לפוסט
היי ראיתי שלא התייחסת בפירוט שלך על מסלולי למסלול שמ"ם(מחוג) רציתי לדעת האם ידוע לך משהו על המסלול והאם הוא תורם לאזרחות
תודה
היי, לא ניתן לפרט יותר ממה שכבר יש באינטרנט. יש מסלולים שתורמים באזרחות יותר, אבל זה גם מסלול טוב עם שיבוצים מעניינים.
בהצלחה!
שלום, אני מתגייס בחודש הבא ב8.12 לנח״ל לגדוד 50, יש לי פרופיל 82.
בחודש שעבר הייתה לי תגובה אלרגית, ושלחתי השבוע מכתב למיטב מרופאה שמפרט על התגובה וממליץ לבחון הורדת פרופיל.
האם אתה חושב שיורידו לי על זה את הפרופיל? ואם כן, מה התפקידים שיהיו פתוחים בפניי אם הגיוס שלי כל כך קרוב?
אשמח אם תוכל לענות זה ממש יעזור לי
שלום,
זה תלוי למה הייתה התגובה האלרגית (אבק, דבורים, בוטנים וכו') ומה הייתה החומרה של התגובה. אם מדובר בתגובה חמורה מסכנת חיים או תגובה חמורה מאוד אז יש יותר סיכויים שירד לפרופיל עורפי. אם מדובר בתגובה לא חמורה מידי אז לא בטוח. וכמובן שאם מדובר על אלרגיה למשהו נדיר ולא נפוץ (למשל משהו כמו מאכלי ים) אז לא סביר שירד הפרופיל לפרופלי עורפי.
בנוגע לתפקידים שיהיו פתוחים לפניך, לצערי מניסיון עבר במצבים כאלה אין מגוון רחב מידי של תפקידים, ומדובר בתפקידים יחסית פשוטים ללא מיון (יש במיט"ב רשימה של תפקידים כאלה שמתוכם ייפתחו לך כאלה שלצבא יש צורך בהם בכוח אדם באותו הרגע.)
מקווה שתגיע בכל מקרה לתפקיד שמתאים לך!
היי,אם אני נמצאת בחפיפה בתפקיד שאני לא מרוצה ממנו כבר שלוש שבועות אני יכולה להגיש טופס 55 עכשיו? או שצריך לחכות כמות זמן מסוימת לפני שמגישים?
וגם אני יכולה בטופס עצמו לכתוב תפקיד במודיעין שדורש מיון? (מבחינת נתונים אני מתאימה ולא ביצעתי אף מיון כמלשבית)
היי דניאלה, את יכולה כבר עכשיו לנסות למלא טופס 55 ולראות אם זה מצליח, ואם תראי שמקשים עליך אז לנסות שוב בעתיד אחרי שתחווי טיפה את התפקיד. אפשר לבקש בטופס הכל, אבל הסיכוי לקבל תפקיד כזה לא גבוה לצערי.
מקווה שתצליחי בכל זאת!
תוגה רבה! ואם נגיד אני אכתוב כמה תפקידים (2-3) הם לא יתייחסו לטופס שלי בכלל כי כתבתי יותר מתפקיד אחד? או שזה לא נורא?
זה לא נורא..יותר חשוב להתמקד בסיבה בגללה את רוצה לעבור. ובכל מקרה חשוב שתזכרי שהסבירות לקבל ספציפית תפקיד אחר שאת רוצה או להצליח בכלל במעבר תפקיד היא לא גבוהה, אבל אם באמת לא טוב לך אז אל תוותרי ותמשיכי לנסות.
בהצלחה!
אהלן, התקבלתי לתפקיד מפעיל רשת – נתמ"מ,
למרות שתכלס רציתי להתקבל תוכניתן וגם אמרתי בראיון ודירגתי הכי גבוה תמיד.
שלחתי ערעור לתקשוב עם נימוקים והמלצות, נראה לך שאפשרי שאקבל את התפקיד?
ובכ"מ במקרה שלא יעבוד מה דעתך על התפקיד מפעיל רשת – נתמ"מ?
האם הוא מקנה יתרון באזרחות כגון תוכניתן?
היי דוד,
אפשרי שתצליח לעבור תפקיד, אבל סיכוי לא גבוה.
התפקיד הזה נחשב טוב, מקנה יתרון בתחומים מסוימים באזרחות בהחלט. הוא לא בדיוק תכנותי טהור כמובן, אבל אם תחליט ללכת באותו הכיוון באזרחות מבחינת תחום תעסוקה אז כן ייתן יתרון.
בהצלחה!
היי ליאור !
יש לי אפשרות לבחור בין תוכניתן לבין שחקים אח"מ
מה לדעתך עדיף ? האם יש תרומה לאזרחות בשחקים ?
היי ,
בכנות, שני המסלולים טובים ושניהם תורמים לאזרחות בקורות חיים. (את שניהם מעסיקים מכירים היטב). לכן, הייתי הולך למה שמושך אותך יותר. אם מעניין אותך יותר מחקר, אז אח"מ יתאים יותר. ואם מעניין אותך יותר פיתוח של מערכות, אז לתכניתן. בכל מקרה, שני המקומות טובים.
בהצלחה!
שלום
יש לי בן עם פרופיל 97. בעל תעודת בגרות ללא מקצוע
לא מעונין להתגייס לקרבי. מעונין שיכשירו אותו לאיזשהו מקצוע שישמש אותו גם באזרחות
למי פונים ואיך פונים כדי למנוע גויס אוטמטי לקרבי?
היי שלומי,
האם מדובר בבן יחיד? כי אם כן, לא יגייסו אותו לקרבי בלי חתימה שלכם. אבל במידה והוא לא בן יחיד, זה הרבה יותר מורכב להימנע מגיוס קרבי. מה שהוא יכול לעשות, זה להירשם למסלול עתודה כלשהו (שבו עושים תואר לפני הצבא, מה שאומר שצריך גם פסיכומטרי לפני הצבא), או שאם הוא בעל נתונים טובים הוא יכול לבקש להתמיין ליחידות שונות במודיעין ממיט"ב (במספר 1111) ולהתקבל אליהן אם יהיה טוב במיונים(כתבתי באתר פוסט שלם ומקיף על המיונים למודיעין שיוכל לעזור לו). אפשרות נוספת היא להירשם ללימודי הנדסאי לעוד שנתיים לאחר בית הספר ואז לעבוד בצבא עם מקצוע ולצבור ניסיון.
אבל אם כל אלו לא יצליחו, יהיה לו לא פשוט לצאת מקרבי, שכן הצבא מתעדף ברוב המקרים למעט המקרים שציינתי שאנשים בעלי פרופיל קרבי ילכו ליחידות קרביות.
בכל מקרה, מקווה שיצליח להגיע למקום שאליו הוא רוצה להגיע!
היי,קבלתי קבא 49 דפר 40 ופרופיל 97, וציוני יום המאה די טובים, יש תפקידים טובים שאתה מכיר עם הנתונים האלה ?ממש תודה
היי מעיין,
קצת קשה לי להצביע על תפקידים ספציפיים בלי לדעת מה את אוהבת ומה מעניין אותך. אבל אני ממליץ מאוד שתקראי את הפוסט הזה שכתבתי על תפקידים לבנות בצבא. יש שם כמה תפקידים טובים לדעתי שמתאימים לך מבחינת נותנים. (אבל לא כולם, אז תעברי גם על הדרישות שלהם). שימי לב לקרוא גם בסוף על רעיונות נוספים לתפקידים אחרים לבנות שכתבתי שם פשוט שפירטתי עליהם במקומות אחרים ולא באותו הפוסט. אם גם אחרי זה לא תצליחי למצוא שום תפקיד שנראה שמתאים לך, ממליץ שתעברי על רשימת התפקידים של מיט"ב לבנות ותנסי למצוא שם תפקידים נוספים שנשמעים לך מעניינים ומתאימים לך.
בהצלחה!
שלום,
זקוק לייעוץ שלך.
הבת שלי קיבלה קבא 55,דפר 80.
מסיימת בהצטיינות כיתה יא במגמת ערבית 5 יחידות(ציון תעודה 100)
מתמטיקה 5 יחידות ציון 100
אנגלית 5 יחידות ציון 100.
היא פנתה לקו הטלפוני של המיונים למודיעין על מנת לבקש התמיינות למסלול שחקים. נאמר לה בתשובה כי בגלל שאין לה רקע במחשבים, היא לא יכולה לקבל זימון למסלול זה.
השאלה שלה ,האם זה נכון?
האם יש דרך בכל זאת להתעקש לקבל זימון?
והאם יש מסלולים מומלצים אחרים הקשורים לתחום המודיעין והמחקר?
תודה מראש
שלום,
לא ידוע לי שרקע במחשבים זאת דרישה בסיסית בשביל להתמיין למסלול שחקים, בייחוד מאחר והוא כולל כמה מסלולים בפנים. אבל הדרישות משתנות לעיתים ויכול להיות שזה משהו חדש.
ניתן לנסות לערער ולשלוח מייל למיטב לכאן: meitav@idf.gov.il וניתן לנסות להתקשר שוב כדי לוודא את העניין כמובן.
יש המון מסלולים טובים בחייל המודיעין וגם מסלולים שקשורים למחקר בפרט. כתבתי פוסט על הנושא הזה שמרכז המון תפקידים שונים בחייל המודיעין שאולי ייתן לכם כיוון.
בהצלחה!
Great post.
היי,
מיטב מסרו לי שהוגדרתי כ"בוגר מקצוע". אני לומד אלקטרוניקה בבית ספר 5 יחידות ועושה 5 יחידות נוספות פרויקט גמר במערכות אלקטרוניות, ומצטיין בזה. (גם מתמטיקה, פיזיקה ואנגלית 5).
האם זה קשור לתפקידים הטכנולוגיים (במודיעין בחיל תקשוב וכו') שציינת למעלה?
והאם אוכל לקבל עליהם הסבר נוסף?
תודה :)
היי,
זה קשור לחלק מהתפקידים שהזכרתי(יש המון תחומים כשזה נוגע למודיעין וחייל תקשוב)
אשמח לנסות להסביר יותר, אבל בנוגע לאיזה תפקידים? ומה עוד חסר לך?
היי,
אני הבנתי ממיטב שהם הולכים פשוט לתת לי שיבוץ בתפקיד שקשור כנראה לאלקטרוניקה/מחשבים (במגמה אצלי לומדים גם קצת תכנות ב-Cֳֳֳּ שארפ) בלי שאלון העדפות בלי כלום. בינתיים לא שלחו לי שום מיון… ולא כל כך הבנתי מה נותן לי התואר "בוגר מקצוע".
הייתי פרופיל 82 והיה לי שאלון העדפות קרבי ועכשיו הפרופיל שלי הוא 64. (דפ"ר 70, קבא 55).
כרגע אני גיוס נובמבר 2020 (התאריך שנתנו לי לפי הפרופיל הקודם) והמיונים לכל החילות זה עכשיו בינואר פברואר.
הייתי מעוניין לדעת איזה מבין התפקידים שהוזכרו בכתבה מתאימים לדעתך לנתונים שלי?
והאם אתה יודע מה אני אמור לעשות בקשר למיונים?
בעיקרון הסטטוס הזה לא נותן הרבה.
מה שזה אומר מבחינת הצבא זה בדיוק מה שאמרת. שישבצו אותך בתפקיד כלשהו מהתפקידים שתואם למה שעשית עד עכשיו בבית הספר. התפקידים שכתבתי לא בהכרח קשורים לתפקידים שתקבל.
לגבי מיונים, אני יודע שהסטטוס הזה יכול לעשות בעיות לקבל מיונים לחייל התקשוב למשל. למודיעין לעומת זאת, לא אמורה להיות בעיה אבל אתה כן צריך לפנות אליהם באופן אקטיבי כדי לקבל את המיונים.
תבדוק מול מיטב לאיזה תפקידים אתה יכול להגיע בתור בוגר מקצוע, ואם לדעתך אלה לא תפקידים שמתאימים לך, אתה יכול לנסות להתמיין למודיעין או לנסות להוריד מעצמך את הסטטוס הזה בעזרת פנייה למיטב. כמובן שזה לא יהיה פשוט ולא בטוח שתצליח להוריד את הסטטוס הזה, אבל זה כן אפשרי במידה ותחליט שהתפקידים ששם לא מתאימים לך.
בהצלחה!
תודה רבה!
יש לי שאלה נוספת- אתה מכיר במקרה את המבחנים של מודיעין בחיל האוויר? כי שלחתי בקשת מיון לחוקר מודיעין אוויר וקיבלו אותה ואמרו שאזומן בהמשך, אני רוצה לבוא מוכן למיונים האלו ולהפציץ. אם אתה מכיר את המבחנים אשמח לעזרה :)
אני אישית לא מכיר את המיונים האלה, אבל אני מכיר כמה אנשים שעשו אותם. אנסה לעזור כמה שיותר מהר ואולי אפילו אכתוב פוסט בנושא. כרגע, תנסה למצוא כמה שיותר מידע באינטרנט.
בהצלחה!
היי,
אני אמור להתגייס עוד חצי שנה בערך ועדיין לא יודע לאן.
אני עושה המון דברים כרגע (יש לי עסק באינטרנט ואני לומד קורסים על תחומים שאני רוצה לעסוק בהם אחרי השירות שלי) ולא יהיה לי זמן לעשות את כל הדברים האלה אם אשרת באיזשהי סיירת.
אז השאלה שלי היא האם יש איזשהי יחידה שלא מעלה גיחוך למי ששומע שאתה משרת בה ובכל זאת יש בשירות בה זמן פנוי שבו אוכל לעשות את הדברים שציינתי.
תודה
היי יואב,
התשובה היא שחד משמעית כן. יש המון תפקידים שנחשבים טובים ומכובדים שהשירות בהם הוא בבסיס פתוח ולכן יש לך גם זמן לעסוק בדברים אחרים. כמובן שהזמן הפנוי שיהיה לך לא ישתווה לזמן הפנוי שיש לך עכשיו ולכן זה לא יהיה פשוט להתמיד ולהתעסק בהרבה דברים תוך כדי השירות אבל זה אפשרי(אני עשיתי את זה). וכמובן שבתחילת הדרך, אתה תעבור טירונות והכשרה שבמהלכן יהיה לך מאוד קשה לעסוק בדברים נוספים במקביל.
לגבי התפקידים עצמם, יש באמת המון וזה תלוי מאוד בכיוון שאתה רוצה לקחת. יש המון תפקידים שונים במודיעין שהם בבסיס פתוח ולכן יש לך זמן לעסוק בעוד דברים. יש גם המון תפקידים טכנולוגיים אחרים שהם לא במודיעין אבל נחשבים טובים שעדיין תשרת בהם בבסיס פתוח. יש כמובן גם כיוונים אחרים. אני למשל שירתתי בתור חובש תא לחץ, שזה תפקיד מעניין ומשמעותי אבל גם תפקיד גמיש שמאפשר לך להתפתח בפאן האישי.
אם תגיד לי מה הכיוון שלך ומה מעניין אותך, אוכל לנסות לכוון אותך לתפקידים ספציפיים שאולי יתאימו לך.
בהצלחה!
היי,
רציתי לשאול אם אתה מכיר עוד כל מיני תפקידים שקשורים בחלל?
עשיתי חיפוש ומצאתי כל מיני יחידות, בעיקר עבודה עם לוויינים כמו 9900 ושובל, אבל רציתי לדעת אם אתה מכיר עוד יחידות בסגנון החלל
תודה בכל מקרה, הכתבה שלך ממש עזרה לי!
היי אור,
קודם כל אני שמח שהפוסט עזר לך!
היחידות שהזכרת זה היחידות שאני גם מכיר שקשורות לעבודה עם דברים שקורים בחלל.
בכל מקרה, אנסה לברר קצת מאנשים שאני מכיר ואם אמצא משהו מעניין אכתוב את זה כאן כתגובת המשך ואשלח לך הודעה במייל.
בהצלחה!
תודה רבה!
אני ממש אוהב את האתר שלך, תודה רבה שאתה כותב את כל המידע הזה.
לפני כמה ימים קיבלתי את הנתונים שלי: דפ"ר 80, קב"א 55 ופרופיל 82, התקשרתי למודיעין לבקש שאלון לשחקים ואמרו לי שאני לא עובר את תנאי הסף למסלול כי יש תנאים חסויים (והקריטריונים הם לא רק דפ"ר 80 ופרופיל מעל 25). רציתי לשאול אם אתה יודע מה אני צריך לעשות כדי לקבל את השאלון בכל זאת ואם באמת יש תנאים חסויים.
תודה מראש
הי אלעד, אני שמח שאתה אוהב את האתר!
בנוגע לשאלה שלך, אני מכיר את העניין הזה שיש לעיתים נתונים נוספים מסווגים שמסתכלים עליהם ביחידות מסוימות, אבל אני לא יכול להצביע על דברים ספציפיים לצערי.
הדבר היחיד שאתה יכול לעשות זה לנסות לערער, להתעקש ולבקש שוב פעם את השאלון כמועמד חריג. תנסה לפנות אליהם שוב וגם למיטב.
בכל מקרה, תנסה למצוא גם עוד תפקידים אחרים ואל תתקבע רק על התפקיד הזה. כי למישהו עם נתונים כמו שלך יש הרבה אפשרויות והרבה תפקידים מעולים לבחור מהם.
בהצלחה!
תוכל להסביר על התפקיד מדריכת הגנה אווירית? לא מצאתי עליו כמעט מידע וזה ממש יעזור
היי, אוכל לנסות אבל זה ייקח כמה ימים מאחר וכרגע אני לא בארץ. אכתוב כאן תגובת המשך ואשלח לך העתק למייל ברגע שאמצא מספיק מידע!
היי, מצטער שזה לקח הרבה זמן, אבל אכן אין כמעט מידע על התפקיד ולקח לי קצת זמן למצוא מישהי שבדיוק שירתה בתפקיד והשתחררה ממנו.
אז ככה:
מתחילים מטירונות 02, ממשיכים לקורס מדריכים שאורכו ארבעה חודשים. הקורס לא פשוט, יש משמעת קשוחה אבל בניגוד לפעם התנאים עכשיו יותר טובים(ישנים בחדרים עם מזגן, ואתן לא תהיו כמעט עם נשק). היציאות בקורס יהיו 12 2. כלומר שבת בבית, שבת בבסיס.
לאחר הקורס, יש ארבע אפשרויות שונות שאליהן אפשרי להגיע ולהדריך בהן: מדריכת כיפת ברזל, מדריכת קלע דוד, מדריכת חץ, מדריכת קליעה שזה להדריך טירונים איך להשתמש בנשק בשלב הרובאי(כלומר לא מערכת הגנה אווירית כמו האפשרויות האחרות).
המערכות האוויריות עצמן ממש מענינות, לומדים להדריך טוב, מלמדים המון אנשים ויוצרים המון קשרים חדשים.
שגרת היום יום שלך תהיה להעביר שיעורים עיוניים ובמקביל תיכנסי למשהו בשם "מאמן" שבו את תעבירי עם חיילים תרחישים שונים ובעצם תרגול יותר מעשי של מצבים שונים שהם צריכים לדעת להתמודד איתם.
יש לפעמים עומס, ואם יש הרבה חניכים לפעמים תמצאי את עצמך עובדת הרבה מאוד שעות ברצף(זה תלוי כמובן גם בכמה מדריכות יהיו איתך).
בנוסף גם אתן תקבלו לעיתים שיעורי העשרה, יהיו לכם ימים של הכנת סגל שבהן תעבדו על ההדרכה שלכן כדי לשפר אותה.
הבסיס שבו תשרתי יהיה ביסל"א בדרום, והיציאות בסדיר יהיו חמשושים כשמדי פעם תסגרי שבתות בשביל שמירות ותפיסת תקנים אחרים.
מקווה שזה עשה לך קצת סדר בראש ושזה יעזור לך ולקוראים אחרים.
בהצלחה!