אין ספק שיש המון תפקידים בצבא לבעלי פרופיל 64, ושהבחירה בין כל כך הרבה אפשרויות שונות ומגוונות יכולה להיות לא פשוטה בכלל ואף מבלבלת. ואפילו שחלק מהתפקידים הקרביים הנחשקים ביותר נסגרים בפניכם, יש לכם את האפשרות לקחת חלק ברשימת תפקידים אחרים שאתם יכולים להתגייס אליהם רק מאחר ואתם לא בעלי פרופיל קרבי.

לכן, החלטתי לעשות כאן קצת סדר, ולרכז לפניכם תפקידים בצבא לפרופיל 64 ומטה(אף אל פי שלחלק מהתפקידים ניתן לגשת גם עם פרופיל גבוה יותר), אז תהנו!

התפקידים שבחרתי לכתוב כאן, לא מכסים כמובן את כל האפשרויות שעומדות לפניכם, אבל מדובר בכל זאת בתפקידים טובים שכדאי לכם לקרוא עליהם ולפחות להכיר אותם. ככה שגם אם תחליטו שאף אחד מהם לא מדבר אליכם, לפחות תצמצמו את החיפושים שלכם לתפקיד המושלם בשבילכם.

ונתחיל: תפקידים בצבא לפרופיל 64 

משק אמל"ח ביחידה מיוחדת

אם אתם בעלי פרופיל 64 אבל תמיד רציתם לקחת חלק מהיחידות הלוחמות המובחרות בצבא, אז התפקיד הזה זאת אחת הדרכים שלכם לעשות את זה!

מש"ק אמל"ח מוגדר כתומך לחימה, ונמצא בקשר מתמיד עם הלוחמים ביחידה. הוא נחשף להמון נשקים מסווגים ומעניינים, שהרבה חיילים ביחידות קרביות רגילות לעולם לא ייחשפו אליהם או יכירו אותם. על כן, כל מי שבתפקיד נדרש להיות בעל הרבה אחריות, וראש טכנולוגי ויצירתי, מאחר והמש"ק אחראי על ניהול אותם הנשקים ואחראי על מציאת פתרונות טכנולוגיים לאמצעי הלחימה שקיימים ביחידה המיוחדת שבה הוא שובץ.

בנוסף, בחלק מהיחידות המש"ק אחראי על ארגון אמצעי הלחימה החדשים ביחידה ועל הדרכה והסברה על חלק מהאמצעים הטכנולוגיים ביחידה. יתר על כן, לעיתים החיילים שבתפקיד יתרמו בפיתוח ובניסוי של מוצרים טכנולוגיים וכלי נשק חדשים ביחידה, שזה באמת חלק משמעותי ומעניין בשירות!

אבל מה תכלס?

ממה שבדקתי, מדובר באמת בתפקיד טוב בסך הכול. אתם תעברו טירונות 02, הכשרה פרטנית בהתאם ליחידה שבה תשרתו, ולאחר מכן תשובצו באחד מהבסיסים הטובים והאיכותיים של הצבא(לפחות לרוב), שכן יחידות מובחרות מקבלות בדרך כלל תנאים ובסיסים איכותיים יותר. כלומר, תקבלו אוכל טוב יותר, ותנאים אחרים טובים יותר.

מעבר לזה, תהיו מוקפים באנשים איכותיים, ותוכלו ללמוד ולהיחשף להמון חומר מרתק ומידע מסווג מעניין.

חשוב לדעת, שאופי התפקיד משתנה נורא מבסיס לבסיס, ותלוי מאוד ביחידה שבה תשובצו. בעוד שבחלק מהיחידות אתם תעסקו בדברים פחות מעניינים, ותקבלו פחות אחריות ועבודה מעניינת, ויותר "עבודה שחורה", כמו ניהול שוטף של נשקים, או שפצורים של אפודים(כלומר לתפור קרעים וכו'), בחלק מהיחידות תקבלו יותר אחריות, ותיקחו חלק פעיל בפיתוח של אמצעי לחימה שונים, ושיפור יעילותם, שזה באמת מעניין ודורש ראש יצירתי.

לא אקח אחריות על מה שאכתוב עכשיו, אבל ממה שהבנתי, במגלן למשל, אתם תזכו ממש לקחת חלק בפיתוח נשקים חדשים, אז אולי כדאי לחתור לשרת שם(!)

דרישות:

פרופיל 45 ומעלה, והתפקיד פתוח כמובן רק לאלו שלא מיועדים ללחימה(כלומר פרופיל 64 ומטה).

עיבוד מידע 3 ומעלה ביום המא"ה.

בנוסף, עליכם יהיה לעבור בהצלחה מיונים שקורים אחת לשנה. משך המיונים הוא יומיים, ואם תעברו אותם בהצלחה תמשיכו לסיווג הביטחוני ומשם ישירות לשירות בתפקיד.

כותב לומדה

בואו לקחת חלק בתכנות ההדרכה של צה"ל!

קודם כל, בשביל להבין מה זה התפקיד הזה חשוב להבין מה זה לומדה:

אז לומדה, זאת בעצם תכנה שנבנית בפלאש שמאפשרת להעביר הדרכות ואימונים ללוחמים ואנשי מילואים על גבי מחשב. ככה בעצם אותם לוחמים יכולים לתרגל כל מיני נהלים ומצבים שונים שעימם הם צריכים להתמודד, ולהגיע מוכנים יותר לשדה הקרב.

התפקיד כולל תפעול מחשב, פיתוח הדרכה מתוקשבת, תכנון אלגוריתמים, תכנות בשפת as2  וflash, ולעיתים תכנות בשפות תכנות מתקדמות אחרות, ועבודת עיצוב גרפית(אפילו שעיצוב גרפי לא אמור להיות חלק מהתפקיד).

ומה בתכלס?

מדובר בתפקיד מעניין, לרוב יומיות(אף על פי שיש שבתות) ובתפקיד שבו ניתן להתפתח וללמוד לא מעט.

באופן כללי, אופי התפקיד שונה מאוד ממקום למקום, ותלוי במקום שבו תשובצו, והאם הגעתם עם ידע קודם או לא.

אם אתם רוצים לדעת יותר, אני ממליץ מאוד לקרוא את הפוסט הבא, שנכתב בידי חיילית ששירתה בתפקיד. ואף על פי שמדובר בפוסט שנכתב לפני שש שנים, הרבה דברים שם רלוונטיים גם היום. (אבל לא כל מה שהיא כותבת שם נכון היום. למשל, הדרישות, והעובדה שהיא כותבת שהקורס מיועד רק לבנות כבר לא נכונים).

דרישות-

פרופיל 45 ומעלה, ודפ"ר 60 ומעלה. בנוסף, התפקיד מיועד לאלו שלא מיועדים ללחימה(כלומר פרופיל 64 ומטה)

ציונים ביום המא"ה – בניהול וארגון 2 ומעלה, ובעיבוד מידע 3 ומעלה.

בנוסף, תצטרכו לעבור בהצלחה הליכי מיון קדם צבאיים שאליהם תזומנו אם תבחרו בתפקיד במנילה או אם תבקשו ממיטב לקבל מיונים לתפקיד(במידה ואתם עונים לדרישות).

קצת על המיונים-

כתבתי על המיונים לתפקיד הזה ותפקידים אחרים במקצועות המחשב פוסט מקיף שמסביר מה יש במיונים האלה ואיך כדאי להתכונן אליהם כמו שצריך, אז אם התפקיד הזה מעניין אתכם, אני ממליץ לקרוא את הפוסט הזה. 

מסלול והכשרה-

מי שיעבור את המיונים ויתקבל לתפקיד, יעבור טירונות 02, ולאחר מכן קורס בן תשעה שבועות, שבו תלמדו להשתמש בכלי תכנות שונים, כמו פלאש. כמו שכבר כבתי, ידע קודם לא נחוץ אם כי יכול לעזור מאוד. (גם בשיבוץ במקום מעניין יותר)

הקורס מועבר בבסמ"ח(בית הספר למקצועות המחשב) ביחידת התכנה ברמת גן, וזה יהיה הבית שלכם במשך שישה שבועות.

לאחר מכן תשובצו באחת מהיחידות השונות בצבא בבית הספר למקצועות המחשב, בזרוע האוויר, או במפקדת זרוע היבשה.

מסלול אופק גאונים

יחידת אופק היא יחידה טכנולוגית ששייכת לחייל האוויר ועוסקת בעיקר בפיתוח ותחזוקה שוטפת של מערכות מתקדמות. בין המערכות שעליהן אחראית היחידה תמצאו מערכות שמותקנות בכלי הטיס, מערכות שקשורות למערך הבקרה, כוח אדם, ניהול ידע, תשתיות שונות בחייל, ועוד מערכות מסווגות אחרות.

 ומה תכלס?

אז בגדול, מדובר על תפקיד עם סביבות עבודה ופיתוח שונות ומגוונות, ולכן יש מגוון רחב של מקומות או תחומים שבתוכם ניתן להשתלב. לרוב, התפקיד עצמו הוא בודק תכנה אך לא תמיד.

הנה חלק מסביבות העבודה שניתן להשתלב בתוכן:

  • שפות תכנות כמו JAVA, C++, python,  ועוד.
  • מערכות הפעלה מתקדמות כמו Windows For RealTime,
    Unix  , Linux, Linux for RealTime, VxWorks ,Integrity , Open VM
  • עבודה על מסדי נתונים של Oracle, MS – SQL Server, DB2, ועוד
  • טכנולוגיות Web ואינטרנט (IIS,Java,XML,DHTML, ASP)
  • עבודה על מערכות תקשורת מתקדמות מבוססות נתבי Cisco, ATM ורכזות
    Lucent
  • טכנולוגיות Data Warehouse, ERP
  • טכנולוגיות SOA, DDS, Corba
  • מערכות שליטה ובקרה מתוחכמות, כולל יכולות גיאוגרפיות (GIS) וגרפיות חדישות,
    סימולציה מתקדמת וכו'.
  • מערכות משולבות מחשב EMBEDDED.
  • פיתוח למערכות אוויוניות (מערכות זמן אמת משובצות מחשב) המותקנות במטוסי חיל האוויר המתקדמים ביותר.

בקיצור, מגוון רחב של מערכות שונות, וסביבות עבודה מגוונות עם פוטנציאל רחב באמת ללמוד הרבה במהלך השירות הצבאי. הכול תלוי בידע הקודם שאתו תגיעו, במקום שאליו תשובצו. בחלק מהמקומות התנאים טובים יותר, והעבודה מעניינת יותר, ובחלק פחות. אבל בסופו של דבר, זה תלוי בכם ובתחומים שאתם בקיעים בהם ושאותם אתם אוהבים!

דרישות:

פרופיל 64 ומטה, דפ"ר 70 ומעלה, וגם ידע קודם במחשבים!

בנוסף, יש לעבור בהצלחה את הליך המיונים ליחידה.

קצת על המיונים-

בשביל לקבל מיונים ליחידה, יש לשלוח קורות חיים במוקד הפניות של חייל האוויר שבהן יש לציין ידע קודם, תעודות שונות שקיבלתם, עבודות שונות שעשיתם בתחום, ומגמות שלמדתם בבית הספר עם הציונים שלכם. (כמובן שעדיף מגמות ריאליות, ובפרט את מגמת המחשבים אבל יותר חשוב להראות ידע קודם בתחום המחשבים, בעיקר אם לא למדתם בבית הספר מחשבים.)

המיונים עצמם מורכבים מראיון אישי שבו לומדים להכיר אתכם לעומק, ושבו בנוסף שואלים אתכם כל מיני שאלות של ידע כללי על תחום המחשבים(בנושאים שכתבתי למעלה), ובנוסף גם שאלות אחרות בתחום המחשבים שדורשות קצת חשיבה לוגית.

אם תעברו בהצלחה את הריאיון וכל המבחנים שמצורפים אליו, תתקבלו ליחידה!

איך להעלות את הסיכוי להתקבל ליחידה-

כמו שכבר בטח הבנתם, לא כל אחד שירצה יוכל להתקבל למסלול אופק. בשביל להעלות את הסיכויים שלכם להתקבל ליחידה, צריך שיהיה לכם כמה שיותר ידע קודם בתחום המחשבים. ולכן, אם אתם באמת רציניים ובאמת רוצים לשרת בצה"ל ביחידה הזאת, או ביחידה טכנולוגית אחרת כלשהי, אני ממליץ שתתחילו להגדיל את הידע שלכם בתחום המחשבים כמה שיותר כבר עכשיו, לפני הגיוס!

אם אתם שואלים את עצמכם איך לעשות את זה, אז התשובה היא פשוטה. פשוט לכו לאינטרנט ותתחילו ללמוד שפת תכנות חדשה, או תחום אחר שמעניין אתכם!

הדרך שלדעתי הכי מועילה בשביל ללמוד משהו כזה, היא דרך האתר יודמיאתר שמרכז מאות קורסים בתחומים שונים, בין היתר תחומים טכנולוגיים שונים. הקורסים באמת לא עולים הרבה והם מכילים המון מידע ברמה מאוד גבוהה. אני ועוד הרבה אנשים אחרים שאני מכיר כל הזמן משתמשים בקורסים חדשים משם ולומדים מהם המון כל הזמן.

הייתרון בקורסים האלה הוא שתקבלו גם ידע תיאורטי טוב ונרחב, אבל גם המון תרגילים פרקטיים שיפתחו את החשיבה שלכם וישפרו את הניסיון שלכם, מה שיקל עליכם במיונים של הצבא.

לכן אם אתם באמת רציניים ורוצים להתקבל ליחידה הזאת או לכל יחידה טכנולוגית אחרת בצבא, אני מציע שתמצאו באתר קורס כלשהו בתחום שמעניין אתכם ויכול לקדם אתכם, כי ככה תעלו משמעותית את הסיכויים שלכם להתקבל למקום טוב בצבא.

חשוב מאוד לא למשוך את הזמן ולדחות הלמידה, כי לוקח זמן ללמוד חומר חדש ברמה גבוהה ומעמיקה. לכן חשוב שתתחילו כמה שיותר מוקדם כדי לצבור כמה שיותר ייתרון על פני מועמדים אחרים.

אם תכנות מעניין אתכם, הנה שני קורסים בתכנות מהאתר שאני מאוד ממליץ עליהם מאוד:

1. תכנות מתקדם בשפת ג'אווה:

קורס מעולה שמתחיל מהבסיס ומתקדם לרמות מאוד גבוהות בכל הקשור לתכנות בשפת ג'אווה.

לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.

2. תכנות מתקדם בשפת ++c:

גם כן קורס ברמה מאוד גבוהה, שאחריו תשלטו בצורה מעולה בשפת ++C.

לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.

ההכשרה עצמה ואופי השירות-

ההכשרה עצמה מורכבת מטירונות 02, ומיד לאחריה מקורס בן שלושה חודשים שבו תלמדו כל מיני נושאים בתחום התכנות, ובתחומים אחרים לעומק.

לאחר סיום הקורס, תשובצו באחד מבסיסי חייל האוויר במרכז הארץ ותתחילו בשירות.

מסלול מומנט

גן עדן לבעלי ראש טכני.

אם כבר מגיל קטן היה לכם ראש טכני, ואהבתם לבנות, להרכיב, ולהבין איך בנויים מוצרים ומכשירים שונים, אז יכול להיות שזה המסלול בשבילכם!

מסלול מומנט הוא אחד מהמסלולים הטובים ביותר שתמצאו בחייל המודיעין, שהמהות העיקרית שלו פיתוח פתרונות ומוצרים מכאניים לכל מיני בעיות או אתגרים שעומדים בפני צה"ל. לכן, במהלך השירות בתפקיד אתם תיקחו חלק בפרויקטים מאוד חשובים ומשמעותיים שיכולים להפוך את הצבא שלנו לחזק יותר, ויעיל יותר!

התחומים העיקריים בהם עוסקים החיילים ביחידה הם, מכאניקה, אלקטרוניקה, תוכנה ופיזיקה, ובעזרתם שילוב של כל אותם התחומים, יחד החיילים מגיעים לפיתוחים טכנולוגיים חדשים שמשפרים את הצבא שלנו.

ומה תכלס?

אז מדובר בשירות מרתק, אבל אינטנסיבי! אתם תעבדו לא מעט שעות, תשקיעו מאוד הרבה מאמצים מוחיים, אבל בסופו של דבר תפתחו מוצרים מטורפים ותרגישו שבאמת זכיתם לשירות משמעותי ותורם.

אתם תעבדו בצוותים קטנים ככה שתלמדו איך זה לעבוד ביחד עם עוד חיילים על אותה המשימה, ותלמדו כמה כוח יכול להיות לכם, כשכמה מוחות חכמים וצעירים מוכוונים יחד לאותה המטרה.

לא ניתן לפרט בדיוק באיזה סוג של מוצרים וטכנולוגיות יעסקו הפרויקטים שלכם, אבל ניתן להגיד שחלק יעסקו בפיתוח של מוצרים חדשים, וחלק בייעול של מוצרים קיימים. ובאופן כללי, תעסקו בחוזק המוצר, דיוק המוצר, חיישנים, זיווד אלקטרוני, פיזור חום ועוד.

בקיצור, באמת מקום ששווה לשאוף להגיע אליו אם אתם אוהבים מכאניקה ואם יש לכם ראש טכני טוב!

דרישות:

דפ"ר 60 ומעלה, פרופיל 25 ומעלה, ולימודים במגמת פיזיקה או מכטרוניקה. כמובן שגם ידע טכני נוסף או ניסיון עבר בהרכבת מוצרים כלשהם, או טיסנאות למשל יכולים לעזור מאוד.

מעבר לכך, חתימה לחצי שנת קבע היא גם תנאי הכרחי בשביל שירות ביחידה, אז קחו את זה בחשבון!

ובנוסף, מעבר לדרישות הבסיסיות למעלה, על המתמיינים לעבור סדרת מיונים לפני שיוכלו להתקבל לתפקיד.

קצת על המיונים:

בעיקרון, השלב הראשוני במיונים דומה לכל המיונים הכלליים של מודיעין, שפירטתי עליהם לעומק כאן בעבר.

בנוסף, תעברו ראיון מקצועי שיבדוק את הידע שלכם לעומק, ותעברו ריאיון אישי עם פסיכולוג שיבדוק האם אתם בנויים מבחינה אישיותית לשרת ביחידה, כלומר האם תסתדרו לעבוד בצוות למשל, ותחת דרישות גבוהות והרבה שעות ביום. גם על החלק הזה במיונים ליחידות השונות במודיעין פירטתי כאן.

אם תעברו את כל אלה, תזומנו לעבור תחקיר סיווג בטחוני, ולאחריו תוכלו לשרת ביחידה!

ההכשרה עצמה ואופי השירות-

לאחר טירונות 02 בסיסית, תעברו הכשרה בבסיס סגור שאורכה כ-3 חודשים, ומיד לאחריה תוצבו באחד מהבסיסים הפתוחים של חייל המודיעין, מה שאומר שהשירות הוא שירות פתוח של יומיות.

אבל, קחו בחשבון שלא תמיד השעות יהיו מוקדמות, והרבה פעמים תצאו מהבסיס חזרה הביתה בשעות מאוחרות, מאחר ולא תהיה חסרה לכם עבודה לעשות. בנוסף, חשוב לציין שלמי שגר רחוק, הצבא יספק פתרון ומגורים באזור עם עוד חיילים אחרים.

מסלול תב"ל

כאן תזכו להפעיל המון מערכות מרתקות ומסווגות.

מסלול תב"ל(תקשורת בין לאומית) זה עוד מסלול מתוך כל המסלולים שמוצעים בחייל המודיעין. בתפקיד אתם תהיו אחראיים על תפעול מערכות מודיעיניות מסווגות לשם הפקת מידע ועיבוד המידע שתקלטו ותקבלו. בעצם, אתם תהיו אחראיים מתן שירותי תקשורת חשאיים, ועל פיענוח של מידע מודיעיני רחב ומסווג באמצעות כל מיני אמצעים טכנולוגיים.

ומה תכלס?

האמת, שקשה להגיד לגבי המסלול הזה. אפילו לא ברור אם תשרתו בבסיס פתוח, כלומר יומיות, או בסיס סגור, כלומר חמשושים. הכול תלוי בשיבוץ שלכם.

מעבר לזה, התפקיד יחסית מסווג, ולא קיים עליו מידע ברשת ומעבר לזה, גם לא ניתן לצערי לכתוב עליו יותר מידי מידע נוסף מזה שיש.

לכן, אם זה מעניין אתכם, תלכו למיונים, ותנסו להוציא כבר שם כמה שיותר מידע לגבי מה שמצפה לכם בתפקיד והאם הוא בשבילכם.

דרישות:

דפ"ר 60 ומעלה, פרופיל 25 ומעלה, ו64 ומטה, ובנוסף עליכם להיות בוגרי מגמה ריאלית.

לנשים- עליכן לחתום על השלמת השירות ל32 חודשים בשביל לשרת בתפקיד!

ובנוסף, עליכם לעבור בהצלחה את המיונים לתפקיד.

קצת על המיונים-

המיונים כמו בתפקיד הקודם, סטנדרטיים יחסית לחייל המודיעין, ופירטתי עליהם לעומק כאן אז מומלץ מאוד לקרוא את זה.

אם תעברו את כל אלה בהצלחה סביר להניח שתהיו מתאימים ותוכלו לשרת בתפקיד!

אופי השירות:

לאחר שתעברו את המיונים בהצלחה, ותעברו טירונות 02 סטנדרטית, אתם תמשיכו להכשרה שאורכה בין חודשיים לחודשיים וחצי, ומיד לאחריה תשובצו באחד הבסיסים של חייל המודיעין.

כמו שכבר אמרתי, קשה לדעת בדיוק מה מצפה לכם בתפקיד כמו זה, מאחר ולא ברור אפילו אם תשובצו בבסיס פתוח או סגור, אבל זה לא צריך להדאיג אתכם מאוד.

מאחר ובסופו של יום, אם אתם אוהבים אתגר, ורוצים שירות שמעורבת בו חשיבה ותפקיד משמעותי, כנראה שזה מקום טוב בשבילכם. אמנם ללא ספק העבודה תהיה אינטנסיבית, אבל משמעותית מאוד לצה"ל ולמדינה, ומה שבטוח זה שאתם תתפתחו ותלמדו משירות ביחידה כזאת לא מעט.

מסלולי ערבית

מסלול מעולה לכל חובבי הערבית בבית הספר.

אם למדתם בבית הספר ערבית במשקל 5 יחידות, או שאם אתם פשוט מתים על השפה ובמקרה דוברי ערבית מצטיינים, אז יכול להיות שמצאתם את הייעוד שלכם בצה"ל.

כשאומרים "מסלולי ערבית", אז מדובר לרוב באחד מתוך המסלולים הרבים שיש במודיעין שקשורים לאיסוף מידע מסווג בעזרת השפה הערבית. בכל מסלול התפקיד שלכם יהיה מעט שונה, אבל בסך הכול, מהותו העיקרית תהיה פיענוח מידע בשפה הערבית, תרגומו והבנתו, ולאחר מכן העברתו לגורמים הרלוונטיים.

עליכם יהיה לקבוע האם המידע שתשמעו יכול להיות קשור לאירוע טרור מתוכנן, למידע חשוב אחר שיכול לעזור למדינה, או שבעצם זה סתם מידע לא חיוני שאין בו כל צורך. המון פעמים אפילו יסתמכו על המידע שלכם בזמן אמת בשביל לקבל החלטות חשובות, ולכן התפקיד יכול להיות מאוד משמעותי במצבים מסוימים.

קצת על המסלולים השונים:

  • ברק ורשף – אלה מסלולי האזנה בשפה הערבית, שבהם תוצבו לפי היכולות שלכם, ורמת השפה שלכם.
  • אד"מ – מסלול שמשלב את תחום השפה הערבית בשילוב עם הבנה טכנולוגית. כלומר, תצטרכו גם להכיר מושגים מעולם הטכנולוגיה כדי לקחת חלק מהמסלול(זה ברור גם למה).
  • אלמו"ג – מסלול העוסק במודיעין גלוי בשפה הערבית.
  • תרגום – מסלול העוסק בתרגום בשפה הערבית הספרותית המשלבת ידע במסורת ובמנהגים של העולם שלהם.
  • הדרכה – מסלול הדרכה ייעודית בשפה הערבית

ומה תכלס?

אז כמו שראיתם, מדובר בהרבה מסלולים שונים ומגוונים, שבכל אחד התעסוקה קצת שונה, ולכן גם התנאים ואופי השירות יהיו מעט שונים.

מה שכן ניתן להגיד, זה שמדובר בתפקיד לא פשוט, עם משמרות, מאחר ותמיד צריך שיהיה מישהו זמין להאזנות, ואיסוף מידע ולכן לא תמיד העבודה תהיה בשעות נוחות או קלות.

בנוסף התפקיד יכול להיות מעט שוחק מאחר ומדובר על הרבה שעות האזנה, ועל הרבה שעות שבהן המידע עצמו לא רלוונטי לשום דבר, ואף יכול לשעמם.

אבל, ומדובר באבל גדול, בסופו של דבר זה תפקיד מאוד משמעותי.

כמעט בכל חודש אנחנו שומעים על אינספור פיגועים שסוכלו בעזרת מודיעין מוצלח, או ששומעים על מבצע מוצלח שלנו בזכות מודיעין שהעניק לצה"ל יתרון אסטרטגי גדול. לכן, אין ספק שזה תפקיד שצריך לספק את כל מי שמשרת בו, ובמיוחד אם אותו אדם אוהב את השפה הערבית.

מעבר לזה, מי שמשרת בתפקיד ממש צריך להתחבר לתרבות ולמנטאליות של העולם המוסלמי והערבי, ואין כל ספק שלהבין את צורת החשיבה של תרבות אחרת, ולהצליח להזדהות אתה, זאת גם חוויה בפני עצמה, שקשה למצוא אותה במקומות אחרים.

דרישות:

דפ"ר 50 ומעלה, פרופיל 25 ומעלה. 5 יחידות לימוד של השפה בערבית בבית ספר.

ובנוסף, על נשים לחתום 32 חודשי קבע.

אם אתם עומדים בדרישות הבסיסיות של חייל המודיעין, ובדרישות שציינתי כאן, תזומנו למיונים למסלולים.

קצת על המיונים:

בתור התחלה, אם תמצאו מתאימים, תקבלו זימון לכנס מסלולי הערבית, שבו תקבלו הסבר על כל אחד מהמסלולים, ותזכו להתנסות קצת במה שעושים ביחידות השונות. בנוסף, תעברו כל מיני מבחנים בשפה הערבית, ותעברו את שאלוני הזהות הקלאסיים של הצבא(שאלון 300 וכו').

אם תעברו את המיונים בהצלחה, תזומנו לראיון אישי(כמו בערך בכל שאר המיונים במודיעין) ותסיימו בתחקיר בטחוני לצורך סיווג בטחוני שאין ספק שיהיה מהגבוהים ביותר. עוד מידע כללי על המיונים למודיעין תוכלו למצוא כאן.

הכשרה ואופי השירות:

מאחר ומדובר בכמה מסלולים, בכל אחד מהם ההכשרה מעט שונה.

במסלול של תרגום השפות תעברו קורס קדם צבאי (כלומר קורס במסגרת צבאית אבל לפני הגיוס הרשמי שלכם) באורך של חמישה חודשים.

ובשאר המסלולים, תעברו הכשרה אינטנסיבית באורך של כחמישה חודשים מיד לאחר טירונות 02.

בכל מסלול ההכשרה שונה, ורלוונטית לתפקיד שלכם, אבל באופן כללי מדובר בהכשרה מאוד אינטנסיבית שבסופה אתם תדעו את השפה הערבית כמעט באופן שוטף וברמה של שפת אם, ותכירו טוב ומקרוב את תרבות האסלאם ואת המנטאליות וצורת החשיבה שעוטפת אותם.

לאחר ההכשרה תשובצו באחד מהבסיסים הסגורים של חייל המודיעין, כלומר השירות עצמו יהיה חמשושים ויכלול שבתות. (הרי עמדות ההאזנה חייבות להיות מיואשות כל הזמן!)

האזנה, תרגום, ועיבוד שפות לועזיות

שולטים היטב בעוד שפה חוץ מעברית? הרווחתם!!

תפקיד שדומה במהותו למסלולי הערבית, רק שכאן מדובר על איסוף מידע מודיעיני ותרגומו משפות לועזיות ולא מהשפה הערבית.

בעקרון, מסלול טוב, שנחשב מאוד איכותי ומתאים כמובן למי שיש לו שליטה גבוהה בשפה לועזית כלשהי, אבל מתאים גם למי שבעל נתונים גבוהים, אוהב שפות חדשות, ובעל יכולות קליטה ולמידה טובות.

התפקיד נחשב לבעל חשיבות עליונה, מאחר וכל מי שמשרת בו זוכה להיחשף למידע מסווג מכל רחבי העולם, ויכול לעיתים להקנות יתרון משמעותי לצבא ולמדינה בזכות המידע שהוא תירגם וחשף!

ומה תכלס?

אז כמו במסלולי הערבית, גם כאן מדובר בתפקיד שכולל בתוכו מסלולים רבים, שבכל אחד מהם אופי השירות קצת שונה, ולכן גם מה שעושים בפועל קצת שונה.

חלק ישרתו בבסיסים פתוחים ויעשו משמרות על עמדות האזנה, וחלק ישרתו בבסיסים סגורים. חלק יתמקדו בהאזנות מסוג אחד(למשל בנושא טכנולוגי) בשפה מסוימת, וחלק יתמקדו באיסוף מידע בשפה אחרת על נושאים אחרים.

לא ניתן לפרט לעומק על כל מסלול ולהסביר בדיוק מה תחוו שם מטעמי סיווג, אבל באופן כללי מדובר בתפקיד לא פשוט, שהעבודה בו לא פשוטה אבל מאוד מספקת. במיוחד כשמצליחים ללקט מידע שבאמת בעל חשיבות עליונה למדינה ולצבא!

דרישות:

פרופיל 25 ומעלה, דפ"ר 60 ומעלה, ושליטה בשפה לועזית כלשהי ברמה טוב או שוטפת יקנו יתרון.

בנות בנוסף צריכות לחתום על השלמת שירות ל32 חודשים.

מעבר לדרישות הבסיסיות, עליכם יהיה לעבור בהצלחה את המיונים לתפקידים.

הכשרה ואופי השירות:

אם תתקבלו למסלול, אתם תעברו תחילה טירונות 02 טיפוסית, ולאחר מכן תשובצו באחד מהמסלולים השונים שבתפקיד. אורך המסלולים הוא בערך 4 חודשים, ולאחר מכן אתם תשובצו מאחד הבסיסים של חייל המודיעין(לעיתים בסיסים פתוחים ולעיתים בסיסים סגורים)

כמו שכבר אמרתי קודם, קשה להסביר בדיוק את אופי השירות. אבל מה שבטוח, אתם תהיו בסביבת עבודה מעניינת, עם אנשים איכותיים סביבכם, ותיקחו חלק בתפקיד אמת משמעותי שגם יקדם אתכם המון.

מסלול גוונים

תכירו, ה-מסלול לכל תותחי הכימיה בבית ספר!

אם אתם אוהבים כימיה, אוהבים ליצור, לפתח ולבדוק מוצרים, ולעבוד בתנאי מעבדה ובסביבות טכנולוגיות באמת מטורפות, אז כדאי שתנסו להתמיין לתפקיד הזה!

מסלול גוונים הוא אחד מהמסלולים המובחרים של חייל המודיעין שללא ספק השירות בו מאוד מעניין ואף יכול לקדם אתכם באזרחות.

מדובר במסלול שעיקר עיסוקו הוא פיתוח מוצרים, אנליזה, ומחקר ופיתוח תשתיתי בתחומים שקשורים לעולם הכימיה והחומר בעיקר.

במסלול יש שלושה תפקידים עיקריים שאליהם תוכלו להשתבץ, ועוד בשלב המיונים המראיינים יחליטו לאיזה תפקיד אתם תשובצו בהתאם למה שהם רואים שהכי נכון עבורכם.

הפרמטרים שיקבעו לאן אתם מתאימים ביותר, הן היכולות האישיות והמקצועיות שלכם, היכולות החברתיות שלכם, השאיפות שלכם, והרושם הכללי שתצרו על המראיינים שיבחנו אתכם.

ומה תכלס?

התפקיד כולל עבודה בסביבה טכנולוגית מרתקת, והתמודדות עם אתגרים טכנולוגיים לא פשוטים, אבל מרתקים!

חלק מכם ייקחו חלק ביצירה ופיתוח של מוצר חדש, חלק במחקרים, וחלק בניתוח ואנליזה, אבל כולכם תעבדו יחד בצוותים, ולכן יש חשיבות מאוד גדולה ליכולת שלכם לעבוד בצוות.

בנוסף, חשוב שתדעו שאתם תחשפו להמון ידע חדש בתחום הכימיה והחומר, תזכו לעבוד עם טכנאים, הנדסאים, ואקדמיים, ובעצם תצאו לאזרחות עם ניסיון תעסוקתי, מה שיכול לעזור לכם למצוא עבודה מאוד רווחית בתחום אפילו ללא תואר. (שלא לדבר על כל הקשרים שתצרו עם האנשים האיכותיים שאיתם תעבדו)

העבודה עצמה כמובן לא קלה, ומאוד אינטנסיבית, אבל מרתקת, מפתחת את החשיבה שלכם, ואת הכישורים החברתיים שלכם!

השירות הוא בבסיס פתוח, כלומר שירות יומיות, אבל קחו בחשבון שהעבודה מרובה, והשעות לא תמיד יהיו קלות.

דרישות:

פרופיל 25 ומעלה, דפ"ר 60,  5 יחידות לימוד בכימיה, מתמטיקה ואנגלית, ותעודת בגרות מלאה.

בנוסף יעזרו, יכולות טכניות בסיסיות, יכולת להשתלב בעבודת צוות, יכולת לימוד עצמי וחשיבה יצירתית ומחוץ לקופסא, ונכונות לעבודה קשה.

מעבר לדרישות הבסיסיות הללו, תצטרכו לעבוד בהצלחה את המיונים ליחידה.

קצת על המיונים:

המיונים ליחידה לא פשוטים, וכוללים בעיקרון מבנה דומה לרוב המיונים במודיעין. כלומר, מבחנים ממוחשבים בנושאים שונים, ראיונות אישיים, וסיווג בטחוני.

לא ניתן לפרט יותר מזה מטעמי סיווג.

מה שכן, נדיר לקבל מיונים למסלול ולכן מומלץ לכל מי שמעוניין ועומד בדרישות הבסיסיות, לשלוח בקשה לחייל המודיעין להתמיין למסלול.

הכשרה ואופי השירות:

ההכשרה במסלול נעשית בתוך היחידה שאליה תשובצו על ידי חניכה אישית מטעם חונך שיוצמד אליכם(כלומר, אין ממש קורס, ואתם לומדים את כל מה שאתם צריכים בזמן העבודה).

השיבוץ שלכם ייקבע כמו שאמרתי עוד בשלבי המיון, ועומדות בפניכם שלוש אפשרויות שיבוץ שונות:

ייצור הכללה והובלת פרויקט:

אם תגיעו לתפקיד הזה, תעבדו ביחד בצוות עם עוד כעשרה אנשים, ותהיו אחראיים יחד איתם על ייצור ותכנון של מוצרים שונים ומגוונים לצורך הצבא.

מחקר ופיתוח תשתיתי:

אם תגיעו לתפקיד הזה, תעבדו דווקא בקבוצות קטנות יותר, של עד שלושה אנשים ותהיו עסוקים במחקר ובדיקה של טכנולוגיות חדשות מעולם הכימיה והחומר כדי להחליט האם ניתן יהיה לשלב אותן בעתיד למען צרכי הצבא.

אנליזה ומכשור:

מי שיגיע לתפקיד הזה, ייחשף לכל מיני מכשירים וטכנולוגיות מרתקות של הצבא, ויכיר אותן לעומק ובצורה יסודית. עיקר העבודה בתפקיד היא לעזור לצוותים האחרים לתכנן ניסויים, לבצע בדיקות שקשורות למכשירים שאותם תכירו לעומק, על מנת שתוכלו לנתח את הנתונים שתקבלו כדי להכיר את ביצועי המכשיר היטב.

בכל אחד מהתפקידים, השיבוץ הוא בבסיס פתוח(כלומר יומיות לרוב), אבל כדאי לקחת בחשבון שהשעות לא תמיד יהיו קלות ושהעבודה מרובה!

מראיין/ת פסיכוטכני/ת

כאן תחשפו לסיפורים מטורפים מכל הסוגים!

הערה- בעבר, לתפקיד קראו "מאבחן/ת פסיכוטכני/ת", והוא כלל בתוכו שני מסלולים עיקריים, אימות נתונים וראיונות לבנים. אבל לאחרונה, היה שינוי במתכונת הקורסים, וכיום יש שני תפקידים נפרדים, מאבחן פסיכוטכני, ומראיין פסיכוטכני. בנוסף, התווספו ראיונות גם לנשים, בעוד שעד עכשיו היה קורס לראיון בנים בלבד.

רק אציין שברוב האתרים המידע עוד לא התעדכן, אבל מה שאני כותב כאן, מגיע מאנשים שמשרתים בתפקיד ממש עכשיו( נכון למרץ 2018).אז אם תראו הבדלים, זאת הסיבה.

על התפקיד:

תפקיד המראיין הפסיכוטכני הוא לקיים את הריאיון האישי בצו הראשון לכלל המלש"בים. כיום, יש שני סוגי מראיינים: מראייני בנים ומראייני בנות, כאשר הקורס של שניהם הוא במתכונת זהה, אבל לקורס של ראיון בנות ניתן לגייס רק בנות.

בתפקיד תלמדו איך לראיין בצורה הטובה ביותר, ככה שתוכלו לשאוב המון מידע חשוב ורלוונטי מהמרואיין תוך זמן קצר יחסית.

המידע שתגלו על המרואיין, הוא בעל חשיבות עליונה, והוא יוכל לעזור לצבא למצוא את השיבוץ המתאים ביותר למלש"ב.

חשוב שתדעו שלדעת לראיין זאת ממש אמנות לשמה, ושמי שרוצה לקחת חלק בתפקיד צריך להיות סבלני, אמפתי, חד, ולדעת לשאול את הדבר הנכון בזמן הנכון בשביל לקבל כמה שיותר מידע חשוב ורלוונטי. בנוסף, צריך כמובן לדעת להבין את המידע שאתם מקבלים, ולהסיק ממנו כמה שיותר דברים על המלש"ב.

את כל אלה תלמדו כמובן בהכשרה שלכם, שכוללת המון תכנים מעניינים וסודיים בנושאים פסיכולוגיים שונים, שאלת שאלות נכונה, הסקת מסקנות נכונה, וצורת החשיבה שעליכם לאמץ בראיון.

ומה תכלס?

התפקיד עצמו הוא תפקיד מדהים שנותן המון ועוזר לפיתוח האישי שלכם, לפיתוח החשיבה שלכם, לפרוץ את הגבולות שלכם ולחשוב מחוץ לקופסא. בנוסף, ישנן אפשרויות רבות לקידומים וביניהם: פיקוד, קצונה וגם תפקידים מקצועיים ולוגיסטיים אחרים במערך.

חשוב לציין שמדובר בתפקיד שהשירות בו הוא שירות יומיות, אבל השעות הן באמת שוחקות. (לעיתים מסיימים יום עבודה גם בתשע בערב) לכן צריך לקחת את זה בחשבון!

ובכל זאת, זה תפקיד מרתק, משמעותי, שנותן המון. המערך שבו תשרתו הוא קטן ומשפחתי שבו כולם חברים של כולם, וכולם איכותיים.

בנוסף, אתם תחשפו לסיפורים מרתקים שלעיתים ישאירו אתכם פעורי פה, ואתם תיחשפו לאוכלוסיות מעניינות מכל הסוגים!

דרישות:

פרופיל 25 ומעלה(ולבנים גם 64 ומטה), דפ"ר 60 ומעלה.

ולבנות: בנות צריכות לעמוד בציונים הבאים ביום המ"אה-

יחסי אנוש 3 ומעלה, ניהול ואירגון 2 ומעלה, עיבוד מידע 4 ומעלה.

בנוסף, יש לעבור בהצלחה את המיונים לתפקיד שעליהם תוכלו לקרוא בהרחבה כאן.  

הכשרה ואופי השירות:

את הטירונות(02) עוברים במחנה 80 בטירונות כלל צה"לית, ולאחר מכן ממשיכים לקורס בעיר הבה"דים שנמשך כ-10 שבועות. בקורס לומדים את תורת הריאיון הסודית ומתנסים בשלל כלים המעניקים בסופו של דבר את היכולת לראיין ראיון שלם.

הקורס בנוי מ- 4 שבועות מקצועיים בעיר הבה"דים, לאחר מכן שבועיים בגדודים קרביים, שבוע כלא(שבו תזכו לראיין אוכלוסיות מעניינות) ושוב שבועיים בגדודים קרביים. לאחר מכן תגיעו לשבוע סיום וסיכום, ותסיימו את הקורס. במהלך הקורס גם תסגרו שבת(כמו ברוב הקורסים), לכן יש לקחת את זה בחשבון.

לאחר הקורס יוצאים לסטאז', שבו מוסמכים לראיין לבד(אתם תראיינו ובמקביל ישב אתכם מראיין מוסמך שיבחן אתכם), ולאחר מכן יש עוד הליך מקצועי קטן שלאחריו תהפכו למראיינים מן השורה.

חשוב לציין כי לא כולם יסיימו את הקורס בהצלחה או יצליחו לעבור את ההסמכה ולהיות מראיינים. אלה שלא יוסמכו, יעברו קורס מזורז שעורך כחודש שמלמד את תורת האבחון, ואחריו הם יהפכו להיות מאבחנים פסיכוטכניים, תפקיד העוסק בתורת אימות הנתונים והדפ"ר. עוד קצת מידע על הקורס, ניתן למצוא כאן.

בנוסף, כמו שכבר אמרתי, בתפקיד יש המון אפשרויות לקידום, שבעיניי זה יתרון משמעותי, שכן אם תתחילו להרגיש שחיקה בתפקיד הנוכחי, תוכלו להתקדם(אם תתאימו) ולעבור לתפקיד בעל אופי אחר.

תפקידים נוספים

ולסיום, אציין שיש הרבה תפקידים נוספים רלוונטיים לבעלי פרופיל 64 שלא כתבתי עליהם בפוסט הזה, אלא בפוסטים קודמים שלי.

בפוסט "תפקידים טובים בצבא: 23 תפקידים שייתנו לכם ייתרון רציני באזרחות"כל התפקידים שכתבתי עליהם מלבד תפקידי הלוחמה הרגילים ולוחמה בסיירות, חובש קרבי ופרמדיק, ומציל צבאי הם תפקידים רלוונטיים שמתאימים לבעלי פרופיל 64.

בנוסף, רשימת התפקידים הבאה שכתבתי עליהם גם כן בפוסט אחר רלוונטית מאוד לכל מי שבעל פרופיל 64, אז כדאי לקרוא עליהם:

מעבר לזה, אני ממליץ שתקראו גם על התפקידים האלה, אפילו שאני לא כתבתי עליהם:

כמו שאתם רואים, יש המון תפקידים בצבא לפרופיל 64, וכל מה שצריך לעשות זה פשוט לחפש אותם ברשת!

עד עכשיו, לא ראיתי מקום מסודר שמרכז תפקידים בצבא לפי פרופיל, ולכן החלטתי להקל עליכם בחיפושים ולעזור לכם בפוסט הזה. מקווה שהצלחתי, שנהנתם מהקריאה, ושתמצאו את התפקיד הצבאי שתפיקו ממנו את המירב בשירות שלכם.

בהצלחה!