אחרי כמה וכמה פוסטים שונים באתר על כל מיני תפקידים בצבא, החלטתי להמשיך עם המגמה והפעם להתמקד בתפקידים בחיל הים, איפה שגם אני שירתתי בתפקיד ייחודי בשם חובש תא לחץ, שעליו כבר סיפרתי בעבר.
באופן כללי, חיל הים אחראי על שמירת ביטחון ישראל בגבולות הימיים ויוצא לפעולות (גם מבצעיות וחשאיות) בכל מקום שנדרש כולל שטח אויב, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים ביותר לאיסוף מודיעין, ככה שאפשר למצוא שם המון תפקידים איכותיים ומעניינים.
בנוסף, חיל הים אחראי על התנהלות תקינה בסחר הבינלאומי בין ישראל למדינות בעולם כאשר רוב הסחורות מגיעות לארץ דרך הים, ככה שמדובר בתפקידים עם חשיבות אדירה!
בחיל הים יש תפקידים מגוונים המתחלקים לשניים: תפקידי לוחמה בים ותפקידי חוף. ריכזתי עבורכם חלק מהתפקידים בחיל הים מחולקים לפי תפקידי חוף ותפקידי לוחמה בים.
תפקידי לוחמה בחיל הים
נתחיל תחילה מכמה תפקידי לוחמה בחיל הים:
חובל/ת
החובלים של צה"ל הם למעשה קצינים שתחת פיקודם יש צוות של לוחמים הפועלים בים. כל חובל יפקד על צוות אחר בעל אחריות משלו, לעיתים על צוות של כלי השיט כולו, ולעיתים על צוות שלו תחום אחריות ספציפי כלשהו על כלי השיט.
לתפקיד החובל בחיל הים יש אחריות רבה ונדרשת בו מיומנות גבוהה המשלבת בין מערכות הלחימה הטכנולוגיות המסווגות לבין הפיקוד על הלוחמים.
דרישות
פרופיל 82 ומעלה, דפ"ר 60 ומעלה.
ציוני מא"ה: קשב מתמשך 4 ומעלה, עבודת צוות 4 ומעלה ופיקוד 4 ומעלה.
BMI: 18-32
חשוב לדעת
בוגרי קורס החובלים מחויבים לשירות של 61 חודשים בתפקיד החל מתום ההכשרה. (שזה כמובן, לא מעט בכלל!)
תהליך המיון
מבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגיים, תחקיר בטחוני, בדיקות רפואיות וגיבוש שלאחריו תמשיכו להכשרה ארוכה ואינטנסיבית מאוד שגם היא מסננת המון מועמדים.
הקורס
מדובר באחד הקורסים היוקרתיים של צה"ל שפתוח גם לגברים וגם לנשים ומתקיים בבית ספר לקצינים בבה"ד חיל הים. הקורס ארוך, וכולל בתוכו מגוון שלבים שונים. תוכלו לקרוא כאן על הקורס ביותר פירוט.
מה כולל הקורס (בקצרה)?
הקורס אורך 28 חודשים ומתחלק לחמישה שלבים:
1. שלב בסיסי: ידע בסיסי בימאות והסמכה לפקד על ס"ג (סירת גומי) ופיקוד אחר אוניות סוחר המפליגות לחו"ל.
2. שלב מתקדם: הכרת כלי הביטחון, איתור והשמדת פעילויות חבלניות עוינות ושיבוש הברחות אמל"ח.
3. אקדמיה: סיום תואר ראשון במדעי המדינה באוניברסיטת חיפה בשילוב לימודי ים.
4. ייעודי בה"ד: פיקוד על צוותי הלוחמים בפעילות מבצעית והפעלת ספינות טילים וצוללות.
5. ייעודי שטח: סיום הקורס בדרגת סגן והתנהלות כחלק מצוות אורגני של כלי השיט.
בתום ההכשרה, יוסמכו מצטייני הקורס לפקד בספינות הטילים, ובספינות הסיור והביטחון השוטף של חיל הים וגם בצוללות.
בקורס ארבע מגמות:
1. מגמת שיט: הכשרת הצוערים למפקדי כלי שיט או קצינים האחראיים על יכולות התקיפה והטקטיקות של כלי השיט. לימוד ימאות, ניווט, לחימה בזירה הימית, התמחות על מערכות נשק ופיקוד על כלי שייט.
2. מגמת מכונה: הכשרת הצוערים לפקד במקצועיות על צוות לוחמים האחראי להשטת ותפעול הספינה. לימוד מערכות הספק, הנעה וחשמל המשולבים בלימודי פיסיקה מתקדמים. נדרש במגמה זו ידע בפיזיקה.
.3 מגמת אלקטרוניקה: לימודי מערכות אלקטרוניקה מתוחכמות על ספינות הטילים והכשרה לקצין לוחמה אלקטרונית. הכשרת הצוערים לפקד על צוות לוחמים האחראי להגנת כלי השיט תוך הפעלת מערכות שיבוש, הטעייה ויירוט טילים ועל מערכות הלוחמה האלקטרונית מהמתקדמות בעולם.
4. מגמת צוללות: הכשרה מותאמת של הצוערים של כל אחת מהמגמות בעולם הצוללות החשאי והמבצעי.
צוללן (שייטת 7)
הצוללנים בשייטת 7 פועלים בחשאיות ולוקחים חלק במשימות מסווגות בשטחי אויב ומצויים בים לעיתים תקופות ארוכות במסגרת תפקידם. השייטת אחראית על כוח התקיפה התת ימי של צה"ל וישראל ועל איסוף מודיעין רב בשטחי האויב. מדובר בתפקיד מלא אחראיות ומאתגר מאוד שנחשפים בו להמון מידע מסווג וטכנולוגיות מעניינות.
דרישות
פרופיל 82 ומעלה ללא סעיף פוסל ודפ"ר 60 ומעלה. המועמדים שיתקבלו לקורס צוללן יחויבו לחתום 36 חודשי שירות מתום ההכשרה. BMI: 18-32
מה כולל המסלול?
טירונות 03 במשך חודש וחצי בבה"ד חיל הים בחיפה וקורס הכשרה של 12 חודשים המורכב משני שלבים: בסיסי וייעודי.
מה כולל הקורס
בקורס זה בוחנים את ההתמודדות של הטירונים ברגעי לחץ ומצבי קיצון. הקורס מאתגר וכולל מסעות פיזיים, נפשיים ומאתגרים ומתחלק לשני שלבים:
השלב הבסיסי (26 שבועות) שלב מאוד מסנן, שמפיל הרבה מועמדים כי הוא כולל הרבה אתגרים פיזיים ונפשיים, יציאות מעטות הביתה, וניתוק מעט מוחלט מהסביבה החיצונית לפרקי זמן ארוכים.
בנוסף, לומדים על מערכות הצוללות ומקבלים הסמכה להפעלת סירת גומי. בסיום החלק הבסיסי מקבלים את סיכת הצוללן בטקס מרגש ושיבוץ למגמה בצוללת.
השלב הייעודי (26 שבועות), החניכים משתבצים למגמות השונות: מערכות נשק, גנ"ק (גילוי, ניווט וקשר), אלחוט, גילוי תת ימי (סונאר) מכונה, ומהו"ב (מערכות הספק ובקרה). החניכים לומדים גם סימולטורים ומקבלים הסמכה להפעלת צוללת.
שלב שטח – בשלב זה מתחלקים לצוותים ומיישמים את הלמידה בשטח.
חשוב לדעת
לוחמי הצוללות מנותקים מתקשורת בעת ההפלגות (שלעיתים יכולות לקחת חודשים, אבל לרוב רק כמה שבועות) וגם במהלך הקורס. הניתוק גורם לגיבוש שמאד חשוב ביחידה ותורם לחברויות ארוכות שנים בשייטת.
עם זאת, הניתוק הזה וההפלגות הארוכות מהוות אתגר פסיכולוגי לא פשוט עבור הצוללנים ולכן המיונים לתפקיד וכך גם השלב הראשון של הקורס לתפקיד הם לא קלים בכלל ומסננים מאוד כדי למצוא אנשים עם חוסן מנטאלי גבוה שיתאימו לתפקיד מבחינה אישיותית.
תהליך המיון: מבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגיים שמזכירים מעט את המבחנים בגדנ"ע צלילה, ראיונות, בדיקות רפואיות וגיבוש.
איפה משרתים? באחת מצוללות זרוע הים בחיפה. השירות בשייטת משלב אתגרים אישיים וטכנולוגיים בפעילות מבצעית בשטח אויב עם צוות איכותי ומגובש העומד על המשמר ומצוי במוכנות למלחמה בכל רגע נתון.
לוחם קומנדו ימי (שייטת 13)
שייטת 13 של חיל הים היא יחידת הקומנדו הימי האחראית על פעולות מבצעיות מיוחדות בים, באוויר וביבשה, היא אוספת מידע מודיעיני על האויב ותוקפת מתקנים חיוניים וכלי שיט בנמלי האויב בעתות מלחמה.
דרישות
פרופיל 97 ומעלה ללא סעיפים פוסלים, דפ"ר 50. רמת כושר גופני גבוהה במיוחד, יכולת עמידה בלחץ והתמודדות עם מתח ומצבי קיצון.
מיונים
כדי להתקבל לשייטת 13 יש צורך לעבור יום שדה (סיירות) בהצלחה, או לחלופין לעשות גדנ"ע צלילה בכיתה י"א. בנוסף, יש לעבור מבחנים ממוחשבים שמזכירים את מבחני הדפ"ר מבחינת המבנה שלהם רק כוללים שאלות אחרות בנושאים אחרים.
מי שיעבור את השלב הזה יישלח לגיבוש של 5 ימים בשייטת הכולל מבדקים פיזיים רבים בים וביבשה ונחשב לאחד מהגיבושים היותר מאתגרים שיש היום בצה"ל.
לאחר הגיבוש מתקיימות בדיקות רפואיות מיוחדות כדי לוודא כשירות רפואית לצלילה במכון לרפואה ימית ומתבצע בנוסף גם תחקיר ביטחוני.
הכשרה
ההכשרה מתחילה בחמישה חודשי הכשרת חי"ר ארוכים ומורכבים הנערכים בבסיס הטירונים של חטיבת הנח״ל. המסלול אינטנסיבי וכולל אימונים בלוחמת חי"ר, קורס לוחמה בטרור ולוחמת גרילה, קורס צניחה, שיטות תקיפה ופשיטה מהים, הפעלת כלי שיט שונים ועוד. עם סיומה של תקופת הכשרה ראשונית זו, הלוחמים מוסמכים כ"רובאי 05" ומגיעים לשייטת.
שלב המכין: הלוחמים נחשפים בהדרגה לפעילות השייטת ולומדים להכיר מקרוב את סביבות הלחימה הימית והיבשתית כשלושה חודשים.
השלב הייעודי: הלוחמים מתמקצעים כשנה בתחומים מגוונים הכוללים צלילה קרבית, תקיפה באמצעות כלי שיט וביצוע מבצעים מיוחדים. עם תום הכשרתם מקבלים הלוחמים את כנפי העטלף ומצטרפים רשמית למשפחת השייט ומוסמכים כ"רובאי 7".
כדאי לדעת:
לוחמי השייטת עובדים בצוותים קטנים ומגובשים ולכן נדרשים לעמוד בלחצים פיזיים ונפשיים ולהפגין יכולת עבודה בצוות, נחישות, מקצוענות ושאיפה למצוינות. מדובר באחד המסלולים הקשים אבל גם המובחרים ביותר בצה"ל.
מועמדים שמתקבלים לשייטת 13 נדרשים לשרת 36 חודשי שירות לאחר ההכשרה.
וכמו שנאמר כבר קודם, ניתן להתקבל לשייטת גם דרך גדנ"ע צלילה במקום דרך יום סיירות.
לוחם ימי : לוחם בסטי"ל
הלוחמים הימיים מתחלקים לשניים וכוללים את לוחמי הסטי"לים ולוחמי הדבורים.
הסטי"לנים משרתים על ספינות הטילים ואחראיים על הגנה מפני פעולות חבלניות המגיעות מהים, איסוף מודיעין, הגנה על נכסים אסטרטגים (כמו למשל אסדות הקידוח שנבנו בשנים האחרונות), סיוע לכוחות הקרקע, אבטחת חופש השיט וליווי ואבטחת אוניות מסחר שמגיעות לחופי ישראל.
דרישות
פרופיל 72 ומעלה ומעבר גיבוש לוחם ימי בהצלחה.
בנוסף, לוחמים שסיימו ולא עברו גיבוש חובלים או גיבוש צוללות (כלומר נשארו עד סוף הגיבוש ולא וויתרו) יוכלו לקיים ראיון אישי ללוחם ימי כתחליף למעבר הגיבוש. ואם יוחלט שהם יתאימו, יתקבלו ליחידה.
BMI: 17-35
הכשרה
טירונות 03 יבשתית (קצרה יותר מזו שעוברים בחי"ר) הכשרה מקצועית של 3-6 חודשים אשר מייעדת את הלוחמים הימיים לתפקיד מבצעי בסטי"ל. ההכשרה מסמיכה את הלוחם לרובאות 07 ימית.
בקורס לומדים על מערכות הסטי"ל, מתוודעים לחיים בים ועוברים מסעות מאתגרים. עם ההגעה לספינה הלוחמים צריכים לעבור הסמכות נוספות שבדרך כלל יכוונו אותם לתפקיד ספציפי כשבסיומן מקבלים הלוחמים את סיכת הסטיל"ן הנכספת. התפקידים בספינות מתחלקים לתחומים: נשק, מכונה, ושייט (גילוי, ניווט וקשר).
חשוב לדעת: כשמתקבלים לתפקיד, לא תדעו מראש האם תגיעו לסטי"לים או לדבורים וזה יוחלט רק לקראת סוף הטירונות בהתאם להעדפות שלכם אבל בעיקר בהתאם לצרכי הצבא. למשל במחזור הגיוס שלי, לא היה בכלל תקן לסטי"לים וכמעט כל המחזור למעט אנשים מסוימים מאוד הלכו לדבורים, אפילו אם הם רצו שירות בסטי"לים.
לוחם ימי: לוחם בדבור
בניגוד לספינות הטילים שאלו ספינות גדולות יחסית שכוללות צוותים גדולים שכל אחד מהם אחראי על חלק אחר בכלי, הדבורים אלה ספינות קטנות יותר, עם צוות מצומם ומשפחתי יותר.
תפקיד הדבורן כולל הגנה על הגבולות הימיים של ישראל בעזרת פטרולים עם הדבור לאורך חופי המדינה בסיורי ביטחון שוטף ומניעת חדירות מחבלים ולכידת מבריחים.
מאחר והצוות קטן, השירות על כלי השיט אינו פשוט, העבודה רבה ותובענית, מרחב המחיה מוגבל ולרוב יוצאים הביתה בתדירות נמוכה.
מצד שני, הצוות מאוד מגובש, ויוצאים משירות כזה עם חברים טובים וקרובים להמשך החיים.
דרישות
פרופיל 72 ומעלה ומעבר גיבוש לוחם ימי בהצלחה.
BMI: 17-35
הכשרה
טירונות רובאי 03 וסיום קורס בבה"ד בחיל הים בחיפה.
על הקורס
הקורס אורך שלושה חודשים ומכיל תכנים מקצועיים שמטרתם להכשיר את החיילים לשירותם כלוחמים על דבורה. בין היתר תעברו הסמכה לרובה מסוג M-16 כולל נדבך של M-16 בים, הסמכה למא"ג והסמכה למערכות נשק נוספות ולמערכות טכנולוגיות מתקדמות בספינה.
תלמדו איך לתפקד טוב בצוות, תחשפו במהלך הקורס לשבוע ס"ג, מסעות ואימוני כושר רבים.
בסיום הקורס תוצבו באחת מספינות הדבורים ותפוצלו לשתי מגמות – מגמת שיט (ימאים) ומגמת השטה (מכונאים). לאחר מכן, תתחילו בשירות הסדיר שלכם יכלול גם הוא למידה רבה והסמכות על תפקידים שונים בכלי השיט.
איפה משרתים?
חלק גדול משירותם מבלים הלוחמים על הדבורה, בים הפתוח. באופן כללי משתייכים לאחד מהבסיסים בחיל הים בחיפה, אשדוד או אילת.
כדאי לדעת
השירות בפלוגות הבט"ש הוא שירות חוויתי וייחודי במינו. הלוחמים מתמודדים עם סיטואציות שונות המצריכות עבודת צוות, נחישות ומקצועיות לתפעול מצבים בעייתיים ורגישים. הפעילות האינטנסיבית והחיים המשותפים בספינה עוזרים לפתח קשרים חזקים בין הלוחמים מה שיוצר צוות מגובש.
ושוב חשוב לזכור, כשמתקבלים לתפקיד לוחם ימי, לא תדעו מראש האם תגיעו לסטיל"ים או לדבורים וזה יוחלט רק לקראת סוף הטירונות בהתאם להעדפות שלכם אבל בעיקר בהתאם לצרכי הצבא.
תפקידי חוף בחיל הים
חוקר/ת מודיעין ימי
תפקיד החוקרים הוא לסכל פעולות טרור בתחום הימי, תפקיד הכולל ניתוח מידע מודיעיני מסווג ופעילות מבצעית בים. מדובר במידע מאד חשוב שלפעמים מונע פיגועי טרור או העברת סחורות לא חוקיות לישראל.
דרישות
פרופיל 45 ומעלה
ציוני יום המא"ה: ניהול וארגון 3 ומעלה, עיבוד מידע 4 ומעלה והשקעה והתמדה 3 ומעלה.
בנוסף, נדרשת חתימה על התחייבות לקיים שירות החופף לבנים על פי חוק שירות ביטחון (שנתיים ושמונה חודשים).
תהליך המיון: הליך המיון מתקיים בבה"ד בחיל היום בחיפה וכולל מבחנים עיוניים, מבדק קבוצתי וראיון אישי. מי שיעבור בהצלחה את תהליך המיון ימשיך גם לתחקיר בטחוני.
הכשרה
טירונות 02 , קורס של 12 שבועות בבה"ד חיל הים בחיפה.
הקורס
בקורס חוקרי מודיעין ימי לומדים לבצע, לסנן, למיין ולעבד מידע מודיעיני, להרכיב ממנו תמונה שלמה, שאת מסקנות הניתוח מעבירים לדרגים בכירים יותר על מנת לתכנן פעילות מבצעית. את השיבוץ מקבלים בסוף הקורס. התפקיד מאד מעניין ומאתגר.
איפה משרתים?
באחד מחמישה מבסיסי חיל הים: בחיפה, בעתלית, בקריה בתל אביב, באשדוד או באילת. יש אפשרות של בסיס פתוח (בסבירות גבוהה) – בקריה ויש אפשרות של בסיס סגור באשדוד, חיפה ואילת.
רוב מי שישרת בתפקיד יגיע למחלקת מחקר שיושבת בקריה והיא עוסקת בחקירת מודיעין ימי. השאר יגיעו למחלקת מודיעין למבצעים שעוסקת בלהעביר את המודיעין לכוחות בשטח – והם משרתים בשאר הבסיסים בחיל הים.
חשוב לדעת
התפקיד אינו פתוח עבור בנים המיועדים ללחימה. יש אפשרות לצאת לקצונה.
אחראי/ת תקשורת ימית מסווגת (אלחוטן חוף)
אלחוטנ/ית החוף הוא הגורם המקשר בין תחנות הקשר בחוף לבין גורמי הפעילות המבצעית של חיל הים. התפקיד כולל קבלת ושליחת מידע מוצפן אל כלי השיט ומהם וניהול תעבורת הקשר. התקשורת מתנהלת במורס או באמצעי קשר מתקדמים מוצפנים אחרים. מדובר בתפקיד מעניין ומסווג.
דרישות
פרופיל 45 ומעלה.
ציוני יום מא"ה – הפעלה טכנית 2 ומעלה, ניהול וארגון 2 ומעלה, עיבוד מידע 3 ומעלה, קשב מתמשך 3 ומעלה.
בנוסף, יש לעבור מיון שמתרחש בבה"ד חיל הים בחיפה וכולל מבחן התאמה, ראיון אישי והסבר על התפקיד. מי שיעבור בהצלחה ימשיך גם לתחקיר בטחוני.
הכשרה
טירונות 02 ,קורס של שישה חודשים, הכולל 3 שבועות של התנסות מעשית בשטח. במהלך הקורס לומדים לקלוט ולשדר במורס, לומדים שפות הצפנה, להצפין ולפענח תקשורת של כלי שיט של חיל הים ובעיקר צוללות, ולהפעיל מערכות קשר מתקדמות. המתאימים יוכלו להתקדם גם להדרכה. השיבוץ הינו ביחידת שליטה ימית במפקדת חיל הים בתל אביב.
איפה משרתים?
יחידת השליטה ימית במפקדת חיל הים (בקריה). בתחילת השירות יש כמה חודשי הסמכה כתלות בקצב האישי שלכם, ולאחר מכן השירות עצמו נעשה במשמרות.
כדאי לדעת
מועמדות ומועמדים מתאימים יוכלו לצאת לקצונה או להתקדם לתפקידים נוספים כמו אחראי\ת משמרת, נגד\ת אלחוט, סגנ\ית מפקחת ועוד. התפקיד אינו פתוח עבור בנים המיועדים ללחימה.
מש"ק תיאום ימי
מש"קי התיאום הימי אחראים על ריכוז מידע, תהליכי בקרה, תיאום ושמירה על סדרי הבטיחות. התפקיד כולל עיסוק עם הרבה מידע מסווג ומספק חלק חשוב בתהליך התיאום בין מטה המבצעים בבסיסים לבין מערך הצוללות. בנוסף, התפקיד לוקח גם חלק משמעותי במערך המבצעי ובבסיס לכל ההתנהלות השגרתית והתקינה של הביטחון השוטף בשעת חירום, בתרגילים ובמבצעים. מדובר בתפקיד חשוב ומעניין.
דרישות
פרופיל 45 ומעלה.
יום המא"ה: עבודת צוות 3 ומעלה, ניהול וארגון 2 ומעלה, עיבוד מידע 3 ומעלה, קשב 3 ומעלה.
הכשרה
טירונות 02 שאורכה כשלושה שבועות ולאחר מכן הכשרה של 5 שבועות בבה"ד חיל הים בחיפה והסמכה בבסיס בו משובצים.
בקורס תלמדו על מבנה חיל הים, הכוחות השונים, הבסיסים ברחבי הארץ, אזורי השליטה ובכל הקשור לתחום התיאום בין מטה המבצעים בבסיס לבין מערך הספינות.
תלמדו גם כיצד לשמור על התנהלות שגרתית ותקינה של הביטחון השוטף בשעת חירום, בתרגילים ובמבצעים, ריכוז מידע, תהליכי בקרה ועוד. לא ניתן לרדת ליותר מידי פרטים מעמיקים על מה לומדים בגלל הסיווג של התפקיד.
איפה משרתים ומה אופי התפקיד?
משרתים באחד מבסיסי חיל הים השונים במתכונת בסיס סגור. התפקיד בסדיר הוא לעזור ליחידה ולכוחות לתפקד בצורה הטובה ביותר בשגרה ובחירום ולדאוג שכולם יעמדו בלוח זמנים, שסדר היום יעבור כמו שצריך ועם כמה שפחות תקלות.
בתפקיד יש המון אחריות על הכתפיים ועבודה עם מגוון חיילים בכל הדרגות. מש"קי תיאום ימי מטפלים בכל מיני סוגים של אירועים: פציעות חיילים, יציאות מיוחדות לים, תקלות בכלי השיט ועוד אבל גם בענייני שגרה כמו תכנון הלו"ז השבועי של הכוחות עם קצין המבצעים, העלאת הכוננות והתקשורת עם הספינות. בעיקרון המון דברים שונים, קטנים או גדולים, עוברים דרכם.
חשוב לדעת
התפקיד פתוח עבור בנים שלא מיועדים ללחימה בלבד והעבודה בתפקיד היא בדרך כלל במשמרות של 36 שעות שזה לא פשוט בכלל.
בקשי"ת
בקש"יות משרתות בתפקיד דומה לתצפיתנים בחי"ר רק שהן משתייכות לחיל הים, ומי שתגיע לתפקיד תיקח חלק משמעותי בביטחון השוטף ובשעת חירום בגזרה הימית.
כחלק מאחריות הבקשי"ות היא איתור ספינות לא מזוהות ומניעת חדירות ימיות אל ישראל. בתפקיד תשבו מול עמדות תצפית שונות, תלמדו לעבוד מול מכ"מים ולקרוא אותם, וגם תכירו טכנולוגיות אחרות.
בנוסף, תוכלו לנהל ולהגיב לאירועים בזמן אמת ביחד עם המפקדים שלכם והלוחמים שנמצאים בשטח שאותם תעדכנו בנתונים בזמן אמת.
דרישות
פרופיל 45 ודפ"ר 40 ומעלה.
נתוני יום המא"ה: עיבוד מידע 3 ומעלה, הפעלה טכנית 2 ומעלה, קשב מתמשך 3 ומעלה, השקעה והתמדה גם 3 ומעלה וכך גם עבודת צוות.
הכשרה
טירונות 02, שלושה חודשי הכשרה המתקיימים בבסיס ההדרכה של חיל הים בחיפה. שם תלמדו את כל מה שקשור לניהול גבולות ימיים ושמירה עליהם, הקפצת כוחות למקום אירוע ושמירה על הטריטוריה הימית הכוללת אתרים חשובים שנמצאים בים או בקרבת החופים.
תלמדו גם כמובן על עמדות התצפית השונות, איך לקרוא מכמים ולהיעזר בכל מיני טכנולוגיות אחרות.
בנות מתאימות תוכלנה להתקדם לתפקיד אחראית משמרת, המפקחת מבחינה מקצועית על קבוצה קטנה של בנות. כמו כן, חיילות בעלות נתונים אישיים מתאימים יוכלו לצאת לקצונה.
איפה משרתים ומה אופי השירות?
הבקש"ית מוצבת לאורך חופי הארץ במוצבי שליטה שונים, שם הן מפקחות ומנהלות אירועים בזמן אמת.
אופי השירות הוא על בסיס משמרות יומיות וליליות של 6 שעות עבודה ו-12 שעות מנוחה (אם כי לפעמים יש משמרות כפולות או פשוט משרות ארוכות יותר) במוקדים שונים במרכז במפקדת חיל הים: חיפה, אשדוד, אילת, קריה ועוד כל מיני מוצבים קטנים יותר.
העבודה מאד אינטנסיבית, עושים דברים גם מחוץ למשמרת ולכן לא ישנים הרבה.
אם משרתים במקום כמו רצועת עזה יש תמיד הפרעות של סירות דייגים זרות, פיצוצים ותרגולים. בזירות אחרות לעומת זאת יותר שקט.
בנוסף, מי שתגיע למוצבים קטנים כמו למשל משʺא ארז תזכה להווי ייחודי ומשפחתי יותר שבו כולם מכירים את כולם. ומצד שני, במוצבים כאלה בגלל שכוח האדם מצומצם לפעמים עובדים קשה יותר וחוזרים הביתה פחות.
כדאי לדעת
במסגרת התפקיד אפשר לצאת לקצונת חוף (קצונה עורפית) בחיל הים, להתקדם לפיקוד על קורס בקריות השליטה הימית בבה"ד חיל הים.
ימאי/ת גוררת
הימאי גורר מסייע לכלי שיט כמו שייטת ספינות הטילים, שייטת הצוללת, הקומנדו הימי ופלוגות הבט"ש הנמצאים באזור הנמל, ומשתתף איתם במבצעים ימיים.
בכל גזרה אופי העבודה של הגוררות הוא מעט שונה, אבל חלק מהתפקיד שלהם למשל זה לעזור לספינות הטילים בניווט שלהן כשהן מגיעות לאזור הנמל כדי לעגון אותן כמו שצריך.
גם במצב של תקלות בספינות, הגוררות יעזרו בהעברת הספינות למקום מבטחים.
דרישות
פרופיל 64 ומעלה ומעבר מיון קדם צבאי בהצלחה.
ציוני יום המא"ה: הפעלה טכנית 2 ומעלה, בגרות ובשלות 2 ומעלה, השקעה והתמדה 2 ומעלה עבודת צוות 2 ומעלה.
עבור בנות נדרשת חתימה על התחייבות לשרות באורך שירות החופף לבנים + מילואים.
מיונים
המיונים כוללים הסבר על התפקיד, מבחן מעשי וראיון אישי במהלך גיבוש של יום אחד, בבה"ד חיל הים (בת גלים) בחיפה. במהלכו, לומדים לבצע משימות ימאות שונות כולל בחינה כמו שיט בסג"ים (סירות גומי), קשירות חבלים ותפעול נשק, יכולת לעבוד בצוות (חשוב מאוד בתפקיד) ועוד.
כמו כן נבדקת היכולת והכישורים הטכניים של המועמדים על מנת לבצע התאמה לתפקיד גורר\ת. הגיבוש הוא פיזי, שדורש כושר ברמה סבירה ומתבצע בחלקו גם בים.
הכשרה
טירונות 02 + הכשרה של 3 שבועות בבה"ד חיל הים בחיפה.
בקורס ימאי\ת גורר\ת יוכשרו להפעיל גם סירת גומי, כיצד לגרור ספינות טילים וצוללות מהנמל פנימה והחוצה מהרציפים ולהיות מוכנים לכל תרחיש חירום.
איפה משרתים?
בבסיסי חיל הים השונים: אילת, אשדוד וחיפה.
כדאי לדעת
למרות שמצריך מעבר של גיבוש קצר, התפקיד אינו מוגדר כתפקיד לוחמה אלא כתומך לחימה אך הוא עדיין חלק בלתי נפרד וחשוב מזרוע הים.
לו"ז (לוחמה זעירה) בחיל הים
לא ניתן להגיד הרבה על התפקיד בגלל הסיווג הבטחוני שלו, אבל מדובר בתומכי לחימה של שייטת 13 שתפקידם הוא לתמוך טכנית בכלים מסווגים של שייטת 13 וכן לתמוך בלוחמי היחידה מבצעית גם בדרכים אחרות.
מי שמשרת בתפקיד נחשב שתומך לחימה, והוא ישרת בבסיס עתלית, שזה הבסיס שמיועד לשייטת 13 ונחשב לבסיס טוב ואיכותי ביחס לבסיסים אחרים בחיל הים.
התפקיד מאתגר וכולל די הרבה עבודה, אבל הוא משמעותי מאוד ונחשפים לכלים מסווגים של השייטת (ולכן אין הרבה מידע על התפקיד). מבחינת יציאות, בסדיר לרוב סוגרים שבת פעם בכמה שבועות (כתלות בכוח אדם).
דרישות ומיונים:
אין פירוט רשמי על הדרישות לתפקיד, אם כי ניתן להגיע אליו דרך המיונים לימאי גוררות, ולכן אפשר לצאת מנקודת ההנחה שהדרישות יחסית דומות.
דרך נוספת להגיע לתפקיד היא גם דרך טירונות של לוחם ימי (תפקיד שפירטתי עליו למעלה) שבה רוב המיועדים יגיעו לסטי"לים או דבורים אבל במידה ויש תקנים, שולפים חלק מהמועמדים לתפקיד הזה.
הכשרה:
ההכשרה לתפקיד היא בבה"ד חיל הים בחיפה, תכניה מסווגים אבל היא די אינטנסיבית. בתפקיד הסדיר יחולקו המתגייסים לשתי מגמות עיקריות, מנוען לו"ז וימאי לו"ז.
תפקידים נוספים בחיל הים שדיברתי עליהם בעבר
מעבר לתפקידים שרשמתי עליהם כאן, יש באתר עוד כמה תפקידים בחיל הים שכבר רשמתי עליהם בעבר. ולכן, כדי לחסוך לכם בזמן ריכזתי אותם כאן:
כמו שראיתם, יש לא מעט תפקידים בחיל הים שכיסינו שפוסט הזה, ככה שאפילו שמדובר בחיל קטן ומשפחתי ביחס לחילות אחרים, עדיין יש מבחר לא קטן בכלל של תפקידים מאוד משמעותיים ומעניינים בתוכו. מקווה שתצליחו להגיע לתפקיד טוב ומעניין בתוכו ושהכרתם כמה תפקידים חדשים בצבא שלא ידעתם עליהם לפני זה.
Leave A Comment