ברוכים הבאים לפוסט הראשון והאחרון שתצטרכו לקרוא על ראיון אישי צו ראשון. הראיון האישי בצו ראשון זאת אחת מהתחנות המשפיעות והחשובות ביותר על הנתונים שלכם בצו הראשון ולטענת הרבה מלש"בים גם אחת מהתחנות המלחיצות ביותר בצו הראשון ובצדק.
סביר להניח שמאחר ואתם בני 16, מעולם לא התראיינתם לשום דבר, ומכיוון שזה תחום חדש בשבילכם זאת באמת יכולה להיות תחנה מאתגרת.
אבל אחרי הפוסט הזה, אני מבטיח לכם שהדברים ייראו פשוטים הרבה יותר ואתם תבינו שהראיון האישי בצו ראשון זה לא כזה סיפור גדול.
הערה חשובה: כל מה שרשום פה עדיין רלוונטי לשינויים ולמתכונת החדשה שנכנסה למיוני הצו הראשון החל מאוקטובר 2021!
קצרים בזמן?
הנה ההכנה המועדפת עלי לראיון אישי נכון לשנת 2022:
מה מיוחד בפוסט הזה על ראיון אישי צו ראשון?
מה שמיוחד בפוסט הזה הוא שכל המידע שנכתב כאן, מגיע ממישהי ששירתה בתור מראיינת בצבא (מי שתראיין אתכם בריאיון האישי לצו הראשון) ומישהי ששירתה גם בתור מפקדת ומדריכה בכירה של מאבחנות פסיכוטכניות חדשות.
כלומר, לא רק שהיא ראיינה המון מלש"בים בצו ראשון, אלא שהיא גם הכשירה חיילות חדשות איך לראיין מלש"בים נכון. היא גם הייתה הראשונה שהעבירה קורס מראיינות שמיועד לראיון של בנות, שזאת יוזמה חדשה יחסית של הצבא.
ובכל זאת חשוב לי לציין, שלמרות שהמידע כאן מגיע מגורם מוסמך וממישהי שזה מה שהיא עסקה בו במשך יותר משנתיים, זכרו שלעיתים דברים בצבא משתנים ולכן יכול להיות שחלק מהמידע כאן, כמו שאלות ששואלים וחלק מהנתונים היבשים כאן ישתנו בעתיד.
אבל, הרעיון הכללי, והטיפים שיהיו כאן, כנראה יהיו רלוונטיים תמיד ויהיו קצת יותר מפורטים מהטיפים שנכבתו באתר של מיט"ב על ראיון אישי צו ראשון . (שבכל זאת כדאי לקרוא גם אותם).
ראיון אישי צו ראשון: מה חשיבותו ומה בעצם הוא מודד

הריאיון האישי בצו ראשון נועד לקבוע את מידת התאמתכם לצבא, לתפקידים מסויימים ולבנים גם לתפקידים קרביים.
כלומר, בריאיון האישי המראיינת תשאף להכיר אתכם, את האופי שלכם, המסגרת שבה אתם חיים ואיך אתם מתפקדים בה, וכל פרט אחר על החיים שלכם שיכול להשפיע ולעזור למראיינת להבין את מידת התאמתכם לשירות בצבא.
בהתאם למה שההמראיינת תחליט, תקבלו ממנה הערכה מילולית שתקבע את מידת התאמתכם לתפקידים השונים, כמו למשל "התאמה לכלל התפקידים", "התאמה לתפקידים קרביים ולסיירות" וכו'.
ההערכה הזאת ועוד כל מיני פרמטרים אחרים שנקבעים עליכם בסוף הראיון מאחורי הקלעים חשובים מאוד והם אלה שקובעים את הרושם הראשוני שאתם נותנים על עצמכם לצבא. לכן לריאיון האישי יש השפעה גדולה מאוד על המשך השירות הצבאי שלכם, אז כדאי לקחת אותו ברצינות.
מהלך הריאיון האישי ואורכו

אתם תמתינו למראיינת, עד שהיא תצא החוצה ותקרא לכם. תחייכו, תגידו שלום, תענו על כמה שאלות בסיסיות שלה ואז תיכנסו ותשבו. המראיינת תהיה חיילת צעירה, לרוב בת 19-20, מאוד נחמדה שאין צורך בכלל לפחד ממנה אלא פשוט לשתף איתה פעולה ולענות על השאלות שלה.
אורכו של הראיון האישי משתנה, אבל לרוב היא יהיה סביב ה-25 דקות אם כי יש מקרים שבהם יחרוג לכיוון השעה ואף שעתיים של ראיון בהתאם למה שהמראיינת תחליט.
ראיון אישי צו ראשון: איך מורכב הציון
ציון הראיון מורכב מציון צד"כ (ציון דירוג כללי) לבנים שאותו קובעת המראיינת בהתאם לכל מיני פרמטרים שאותם לצערי לא אוכל לפרסם כאן משום שזה נחשב חומר סודי. הציון נע בין 8 שזה הכי נמוך, ועד ל- 40 שזה הכי גבוה. בנוסף, תכתוב המראיינת את ההתרשמות הכללית שלה מכם בהתאם לצורה שבה התנהלתם, מה שגם עלול להשפיע במידה כלשהי על חלק מהדברים.
אצל בנות, הציון הוא שונה וקוראים לו ציון צמ"א(ציון מיון אישיותי) שמטרתו גם כן לבדוק את התאמת הבנות לצבא לתפקידים שונים.
עדכון נכון החל מ-2022: כמו שכבר כתבתי למעלה, שיטת הציון הזו השתנתה ובנוסף לקבלת ציון יבש אחד שגם נשאר מוסתר מכם, אתם עומדים לקבל ציון והערכה במדדים שונים שיפורסמו אצלכם באפליקציה או באתר של מיט"ב בהתאם לרושם שתשאירו בראיון האישי. (בעבר הציונים האלה השתכללו לציון הסופי שקיבלתם אבל עכשיו זה עומד להשתנות).
המטרה של המהלך הזה היא לנסות לדייק ולתת עליכם הערכה כמה שיותר טובה כדי לנסות לסווג טוב יותר כבר מההתחלה לאיזה תפקידים אתם מתאימים יותר ולאיזה פחות.
בעיקרון, מדובר במהלך טוב כי זה נותן לראיון ולמיונים בכלל יותר גמישות ואם בעבר ציון רע בראיון היה פוסל אתכם ישר כמעט מכל התפקידים "המעניינים", היום יש גמישות מסויימת כי הציון קצת יותר מורכב ויכול להיות שציון רע בתכונה מסויימת לא יפגע בתפקידים אחרים.
עם זאת, זה גם יכול לבוא לרעתכם אם תקבלו ציונים פחות טובים בתכונות מסויימות שרלוונטיות לתפקידים שאתם רוצים. ולכן חשוב לקחת את הראיון האישי והצו הראשון ברצינות אפילו יותר מבעבר.
ולמרות ששיטת הציון משתנה, אופי הריאיון וסוג השאלות ששואלת המראיינת נשארות זהות לחלוטין. ולכן, כל מה שכתוב הלאה במהלך הפוסט הזה נשאר רלוונטי בדיוק כפי שהיה עד עכשיו.
למי עושים היום ראיון אישי?
בעבר, ראיון אישי היה מיועד רק לבנים, אבל בשנים האחרונות הצבא התחיל יוזמה חדשה ונכון להיום הוא משלב ראיונות אישיים גם לבנות.
קצת על ראיון אישי לבנות
עד שנת 2016 רואיינו רק בנים. בספטמבר 2016 היה פיילוט ריאיון לבנות, שמטרתו הייתה להבין האם ראיון לבנות משמעותי והאם הוא מלמד דברים על המלש"ביות. בעקבות הפיילוט, נוצר קורס של מראיינות בנות והחל משנת 2017 התחילו לראיין בנות כחלק מהצו הראשון, בדומה לבנים. ריאיון הבנות נקרא צמ"א (ציון מיון אישיותי), והוא דומה ולא דומה לריאיון הצד"כ.
בדומה לריאיון הבנים, מטרת הריאיון היא להכיר אתכן ולהבין מה היכולות שלכן והאם אתן מתאימות לשרת בצבא. ההתנהלות בריאיון זהה לריאיון הצד"כ וגם שם תהיה לכן מראיינת שתקרא לכן ותדבר איתכן על החיים שלכן.
עם זאת, השאלות שנשאלות בריאיון הצמ"א שונות מהשאלות שנשאלות בריאיון הצד"כ, וזאת מתוך ההבנה שלבנות יש אופי שונה ויכולות אחרות משל הבנים. למשל בניגוד לריאיון הבנים, בראיון אישי לבנות אין דגש על השירות בתפקיד קרבי, משום שהוא התנדבותי אצל בנות ולא מחייב.
ולמרות כל מה שנאמר, רובם המוחלט של הטיפים שמפורטים בהמשך תקפים גם לריאיון הבנות.
ראיון אישי צו ראשון: עובדות חשובות נוספות
הראיון האישי לא קובע בהכרח האם תשרתו בתפקיד קרבי או לא!
בניגוד למה שהרבה אנשים חושבים, המראיינת לא יכולה לקבוע האם תשרתו בתפקיד קרבי או לא, ובאיזה תפקיד תשרתו בכלל.
לכן גם אם תגידו שאתם רוצים תפקיד קרבי, זה לא אומר שתגיעו לתפקיד קרבי ואותו הדבר לגבי תפקיד לא קרבי.
מצב כלכלי רע לא משפיע על ציון הריאיון
אין שום טעם להסתיר מהמראיינת קשיים כלכליים מאחר ואלה לא יפגעו בציון הראיון האישי שלכם.
מצבכם הכלכלי האמיתי זה פרט חשוב שהצבא צריך לדעת כדי שיוכל לעזור לכם במידת הצורך ולספק לכם תנאים מקלים וטובים יותר שיעזרו לכם לשרת יותר בנחת. הסייג היחיד הוא שמצב כלכלי רע עלול להיות סממן לבעיות אחרות. ואם זה המצב, אז כן יכולה להיות השפעה על הציון.
מה באמת מעניין את המראיינת בזמן הריאיון?
בקצרה:
- היכולת שלכם לתפקד במסגרות שונות ותחת סמכות
- המוטיבציה שלכם לשירות בצבא (ושירות קרבי אצל בנים)
- התפקוד שלכם במצבים חברתיים שונים
- לברר עד כמה אתם עצמאיים
- המצב המשפחתי שלכם
- סממנים לבעיות פוטנציאליות
- יש גם דברים שמשפיעים פחות שיכולים לעלות כמו התחביבים שלכם למשל
אז אחרי שהבנו טיפה איך עובד ראיון אישי בצו הראשון, בואו נבין מה הם הדברים העיקריים שמעניינים את המראיינת ושמשפיעים על ציון הריאיון שלכם.
היכולת שלכם לתפקד במסגרות שונות ותחת סמכות
למשל, איך אתם מתפקדים בבית הספר, האם אתם מגיעים לכל השיעורים או מבריזים וכו'.
כמובן שגם מסגרות אחרות (כמו צופים למשל) והתפקוד בהן זה משהו רלוונטי, כי כל אלה מרמזים על הפוטנציאל שלכם ועל יכולות התפקוד שלכם במסגרת הצבאית.
המוטיבציה שלכם לשירות בצבא (ושירות קרבי אצל בנים)
המוטיבציה שלכם לשרת בצבא זה גם משהו חשוב שמשפיע על הציון שלכם וזה גם משהו שנבדק על ידי המראיינת.
התפקוד שלכם במצבים חברתיים שונים
המראיינת תרצה לדעת איך אתם מתפקדים במצבים חברתיים שונים. האם אתם מובילים דברים, או מובלים. כמה חברים יש לכם, כל כמה זמן אתם יוצאים איתם, האם אתם במסגרות חברתיות שונות ועוד.
כל אלה יעזרו להבין איך תסתדרו במסגרות חברתיות במהלך השירות הצבאי שלכם, ועל כן יש לזה חשיבות.
לברר עד כמה אתם עצמאיים
עוד חלק חשוב מאוד זה לברר עד כמה אתם עצמאיים, האם אתם כבר מקבלים החלטות לבד ועוד. לדוגמה, אם כבר מגיל קטן התחלתם פרויקטים גדולים, כמו לנהל משחק ברשת (כמו שחבר טוב שלי עשה מגיל קטן), לנהל עסק אינטרנטי, לנהל קהילה כלשהי ועוד. באופן מפתיע אלה דברים שיכולים להוסיף לכם נקודות בריאיון.
המצב המשפחתי שלכם
לברר האם אתם מסתדרים עם ההורים והאחים שלכם, איך הדינמיקה בבית ועוד. אלה גם דברים שהמראיינת מחפשת ורוצה לדעת.
סממנים לבעיות פוטנציאליות
שתיית אלכוהול, סמים, ודברים בסגנון אלה גם דברים שלעיתים המראיינת תרצה לדעת עליהם עוד מידע. לא תמיד אלה דברים שיעלו, אבל בחלק מהריאיונות אלה יהיו דברים שהיא תחפש.
דברים שפחות משפיעים על הציון של הריאיון
יש עוד כמה דברים שיעלו לעיתים בשיחות ובריאיונות אתכם פשוט כי מדובר בסופו של דבר בשיחה שאמורה להיות זורמת. אבל זה לא אומר בהכרח שאלה דברים שישפיעו על הציון שלכם ושהם חשובים באמת.
למשל, יכולים לשאול אתכם על התחביבים שלכם אבל בפועל זה לא באמת משהו שישפיע מאוד על הציון. אלא אם התחביב שלכם זה משהו שלילי כמו למשל לעשן סמים, מה שכן עלול לפגוע לכם בציון.
ראיון אישי צו ראשון – מתוך שיחה עם מראיינת פסיכוטכנית

בשביל להקל על החיים שלכם ולהביא לכם מידע כמה שיותר מהימן, החלטתי לעשות ראיון למראיינת (הבנתם? הפוך על הפוך) ולשאול אותה כמה שיותר שאלות על הריאיון האישי כדי לעזור לכם כמה שיותר.
כל התשובות כאן מגיעות ממנה.
מה הם שלושת הטיפים הכי משמעותיים שאת יכולה לתת למתראיינים?
תשמרו על איזון
אני חושבת שהכי חשוב בריאיון זה לשמור על איזון. הרבה מקומות ממליצים לחייך הרבה, לשבת זקוף, להסתכל למראיינת בעיניים, לדבר למראיינת בכבוד ולא לצחוק איתה, לענות קצר וממוקד ועוד.
כל זה נכון, אבל במידה מסוימת. תחייכו, אבל לא בצורה מוגזמת. זה בסדר לזוז ולא לשבת זקוף כל הזמן כמו רובוטים וממש לא חייבים להסתכל לי כל הזמן בעיניים, הכול צריך להיות במידה. אפשר גם לצחוק עם המראיינת, אנחנו גם בני אדם. פשוט בגבול הטעם הטוב ובלי לזלזל בה.
אל תהיו ליצנים ואל תזלזלו בשאלות, אבל לא צריכים להיות רשמיים מידי.
אל תחפרו ואל תסטו מהנושא וממה ששאלו אתכם, אבל זה בסדר להרחיב בחלק מהשאלות אם אתם מרגישים צורך וזה בסדר להיפתח ולענות על שאלה ביותר ממשפט אחד.
במקרה הכי גרוע, גם אם תחפרו ותסטו מהנושא, המראיינת פשוט תעצור אתכם ותחזיר אתכם למה שחשוב לה לדעת עליכם.
כולנו בני אדם ולא מצופה שתתנהגו בצורה אחידה, אלא להפך שתתנהגו טבעי ולא תחשבו על כל מילה קטנה שיוצאת לכם מהפה כאילו היא כל כך קריטית לציון של הראיון שלכם (ולרוב היא לא!). זה סתם יהרוס ויגרום לנו להבין שאתם לא אמיתיים.
זאת בסך הכול שיחה!
אז נכון, הריאיון זה מעמד חשוב שקובע ומשפיע על הנתונים האישיים שלכם. אבל זה לא אומר שצריך להתייחס לזה בתור משהו חורץ גורלות.
זאת בסך הכול שיחה, לא חקירה וחשוב שתזכרו את זה. המראיינת היא בסך הכול בחורה נחמדה, שרוצה להכיר אתכם טיפה לפני הצבא כדי לעזור לכם בתהליך המיון שלכם להגיע לתפקיד בצבא שהכי מתאים לכם, לאופי שלכם, ליכולות שלכם ולצרכים שלכם.
תזכרו שהריאיון אמור להיות חוויה חיובית. זאת שיחה על החיים שלכם ולכן אתם צריכים ליהנות ממנה, ופשוט להתייחס לזה כמו לכל שיחה רגילה אחרת עם חבר או בן משפחה.
תהיו כנים ופתוחים
בסופו של דבר, מטרת המראיינת בריאיון היא להכיר אתכם על הצד הטוב ביותר ולדלות את המידע ואת הפרטים שהיא צריכה כדי לקבוע לכם את ציון הצד"כ.
היא תמשיך לנבור, לחפור ולשאול כמה שיותר שאלות עד שהיא תקבל את המידע שהיא צריכה לקבל.
לכן, תהיו כמה שיותר פתוחים, תשתפו אותה ותענו על השאלות שלה לעניין בלי להתפזר ובלי לסטות מהנושאים. אתם רוצים להבליט את התכונות הטובות שלכם כמה שיותר ולהדגיש את הדברים הטובים שבכם.
ובכל זאת, אל תשקרו למראיינת, ותהיו כמה שיותר פתוחים ואמיתיים איתה, כי אם לא תעשו את זה, המראיינת תרגיש את זה, הריאיון יתארך סתם וזה כנראה רק יפגע בכם או בחוויה שאמורה להיות מהנה בסך הכול.
האם לחץ בזמן הריאיון מוריד נקודות?
לחץ לא פוגע בציון הראיון, זה מעמד מלחיץ ולכן הגיוני שהמלש"ב יהיה קצת בלחץ. לכן אין צורך לנסות להסתיר את זה, אלא להפך להבין שזה טבעי ולזכור שזאת בסך הכול שיחה עליכם.
ככל שתנסו להיפתח יותר ולזרום במהלך השיחה, ככה הלחץ שלכם ירד במהלך הראיון ויהיה לכם יותר קל לתפקד.
האם לדעתך כדאי להתכונן לראיון?
אני חושבת שאין סיבה להתכונן לראיון. בסופו של דבר השאלות זה על החיים של המלש"ב ומצופה שהוא יענה לפי מה שבאמת קורה בחיים שלו.
הכנה יכולה לפגוע באותנטיות שלו, מה שיכול להוביל לזה שהמסקנות מהריאיון לא יהיו מדויקות, וככה ייתכן שהמרואיין יגיע למקום שלא מתאים לו בצבא.
אבל בנימה אישית שלי (כותב הפוסט ולא המראיינת)
אני מסכים עם המראיינת באופן חלקי וחושב שלא צריך לשבת שעות על גבי שעות ולהתכונן לראיון האישי, כי בסופו של דבר אתם לא רוצים לפגוע באותנטיות שלכם ולא רוצים לגרום למראיינת להבין ששיננתם את התשובות לכל השאלות מראש.
אבל לדעת לפחות בחלק מהשאלות לאיזה כיוון לקחת את התשובה ומה מצפים מכם לענות, זה כן משהו שיכול לעזור. בנוסף, בתור אחד שחווה כמה וכמה ראיונות גם אחרי הצבא (הכוונה לראיונות עבודה), הבנתי על עצמי שהכנה לראיונות כאלה והשתפשפות בהן כן עוזרת להצליח לקבל תוצאות טובות יותר ולהשאיר רושם טוב יותר.
כי רק כאשר כן התכוננתי ורק אחרי שעשיתי כמה וכמה ראיונות שלמדתי מהם, הצלחתי לקבל בכל פעם את המשרה שרציתי. לכן לדעתי כשאתם מתכוננים לראיונות מהסוג הזה, יודעים בערך איזה סוג של שאלות מצפה לכם ויודעים בערך מה מצפים מכם לענות על כל שאלה, אתם תצליחו טוב יותר.
והצלחה בראיון האישי שווה לנתוני איכות גבוהים יותר, מה שאומר שיהיו לכם יותר אפשרויות ותפקידים שיהיו פתוחים בפניכם.
אז איך מתכוננים לראיון האישי?
בשביל להתכונן לראיון, תוכלו לעשות זאת לבד, בעזרת הכנה מראש של כמה מקרים וקריאה של חלק מהשאלות שמצפות לכם בראיון האישי בהמשך הפוסט הזה.
אבל מי שקצת יותר רציני או מי שקצת יותר לחוץ לגבי הראיון האישי ורוצה להבטיח לעצמו נתונים גבוהים, יכול גם לבחור לעשות הכנה בתשלום.
אם תבחרו בהכנה בתשלום, אני ממליץ מאוד לעבוד עם ההכנה של מכוון לראיון האישי בצו ראשון. ההכנה שלהם מצוינת והיא כוללת סימולציה שמדמה את הראיון האישי, לאחר מכן ניתוח הסימולציה שלכם ומתן נקודות לשיפור ולשימור, ובנוסף גם הדרכה והסבר כלליים על הראיון האישי ואיך כדאי לגשת אליו.
הכנה כזו תכין אתכם בצורה הכי טובה ומעמיקה שיש וגם תעלה את הסיכויים שלכם לקבל נתוני איכות גבוהים יותר בסוף הצו הראשון וככה לקבל גישה למיונים לתפקידים איכותיים יותר.
בואו נפריך כמה מיתוסים

אחרי שדיברנו על כמה טיפים בסיסיים וגילינו קצת מידע חיוני על ראיון אישי צו ראשון, שאלתי את המראיינת עוד כמה דברים שמופיעים ברשת ודברים אחרים שהרבה אנשים סבורים שככה הם עובדים כי רציתי לדעת עד כמה הם מדויקים.
והנה מה שהיא ענתה לי:
האם צריך לבוא בלבוש מכובד לראיון?
לא צריך לבוא עם מכופתרת ולא חייבים לבוא אפילו עם נעליים סגורות, ואפשר לבוא גם עם שורט וסנדלי שורש. כמובן שלא צריך לבוא עם חולצה קרועה ובגדים מוזנחים, אבל אין בעיה לבוא בבגדים נוחים שיגרמו לכם להרגיש בנוח. בסך הכול מדובר ביום לא פשוט שיש בו עוד הרבה תחנות ולכן לא צריך לסבול רק כדי להיראות מכובד מידי.
האם מוטיבציה זה הדבר הכי חשוב בריאיון?
המוטיבציה שלכם לשירות בצה"ל זה דבר חשוב, אבל ממש לא הדבר החשוב ביותר. כן מבררים על זה במהלך הראיון ויש לזה השפעה, אבל יש עוד המון גורמים משפיעים אחרים שחשובים לא פחות.
לכן תראו שיש לכם מוטיבציה, אבל אל תתמקדו רק בזה במשך כל הריאיון.
בריאיון אסור לנו להגיד שאנחנו לא יודעים תשובה לשאלה – נכון או לא נכון?
זה נכון ולא נכון באותו הזמן.
בעיקרון, מותר לכם להגיד שאתם לא יודעים כרגע איך לענות על השאלה ושאתם צריכים כמה רגעים לחשוב על התשובה. מותר לכם גם לבקש לחזור לשאלה הזאת לקראת סוף הריאיון כדי לתת לעצמכם זמן לחשוב על תשובה מתאימה. כל אלה לא יורידו לכם ציון.
אבל, המראיינת לא תוותר והיא כן תחזור לשאלה הזאת ותרצה לקבל עליה תשובה. לכן צריך להשתדל לחשוב על תשובה לשאלה, כי אם אין תשובה עד סוף הריאיון זה יכול לפגוע במידע שיש למראיינת עליכם ואולי גם לפגוע בציון של הריאיון.
האם שפת הגוף של המרואיין חשובה?
כן, אבל לא כמו שהרבה חושבים. אנחנו לא פסיכולוגיות ושפת הגוף לא משפיעה באופן ישיר על הציון של הריאיון.
אבל, שפת גוף סגורה למשל יכולה להעיד שהמרואיין סגור ולא משתף אותי בכל המידע שחשוב לי לדעת עליו, או שעלולה לעורר אצלי חשד שהוא משקר, ואז כמובן שזה ישפיע על ההערכה שלי.
אבל אין צורך לתת לזה יותר מידי חשיבות אלא פשוט להיות פתוחים וכנים עם המראיינת בזמן הריאיון. אם פשוט תהיו אתם ותנסו להנות מהשיחה עם המראיינת, שפת הגוף שלכם תראה תקינה בהתאם.
לכן במקום להתמקד בשפת הגוף ולחשוב על בדברים כמו לשבת זקוף, לחייך מידי פעם, להסתכל למראיינת בעיניים, לזוז כמה שפחות ועוד, מה שעלול להיראות לפעמים מאולץ ולא טבעי אם חושבים על זה יותר מידי, פשוט תתמקדו בלהיות אמיתיים, כנים ולהנות מהתהליך.
טיפים נוספים
אחרי ששמעתם קצת דברים ומידע שמגיע ממילותיה של מישהי שעבדה בתור מראיינת וגם הדריכה חיילות חדשות איך לראיין נכון, הנה עוד כמה טיפים חשובים שכדאי לכם מאוד ליישם:
רשימת הטיפים בקצרה:
- סממנים לבעיות פוטנציאליות
- בנים, אל תגידו שאתם לא רוצים קרבי
- אל תנדבו על עצמכם מידע שלילי
- אל תגיעו עם תשובות מוכנות מראש
- אל תנסו להרשים את המראיינת
- אל תשקרו!
- תספרו על הכשרות, קורסים ודברים נוספים שיכולים לעזור
- תכינו מקרה שמראה על רצינות, בגרות ואחריות
- חישבו על מקרה, סיפור או תחביב שמראה על העצמאות שלכם
סממנים לבעיות פוטנציאליות
אם תבואו עם תפקיד או שניים מוכנים מראש, שחקרתם עליהם ואתם כבר יודעים בערך מה עושים שם, מה הדרישות שבו, ועוד זה ישפר לכם את הציון של הראיון. וגם אם אין לכם תפקיד מסוים שאתם רוצים, לפחות תחקרו קצת על הצבא מראש, תבינו איך הוא מתנהל ותראו שאתם רציניים.
בנים, אל תגידו שאתם לא רוצים קרבי
זה כנראה אחד הטיפים החשובים ביותר שאני יכול לתת לכם. אמנם אמרנו מקודם לא לשקר בריאיון, אבל לכל כלל יש יוצא מן הכלל. לכן גם אם אתם לא רוצים שירות קרבי, אל תגידו את זה באופן ישיר. עדיף שתגידו שאתם מעדיפים לשרת בתפקיד אחר (זה שהכנתם מראש) כי אתם יכולים לתרום בו יותר לדעתכם.
אבל אם המראיינת תשאל אתכם מה יקרה אם בכל זאת תשובצו בקרבי, תגידו לה שאתם תשרתו שם ברצון ותתנו את המקסימום שלכם.
דרך אגב, אותו הדבר תקף, גם אם שואלים אתכם שאלה הפוכה. כלומר, על כל תפקיד שישאלו אתכם שתשובצו בו כנגד רצונכם, עדיף להגיד שאתם תשרתו בו בכל זאת ותתנו את המקסימום. (ואל תגידו דברים כמו שאתם תנסו לצאת ממנו בכל מחיר עם פרוטקציות ותשרתו בו בסוף אם לא תהיה ברירה. חבל, כי זה סתם יוריד לכם נקודות.)
אל תנדבו על עצמכם מידע שלילי
אין הרבה מה להרחיב, אבל פשוט תנסו להבליט את התכונות הטובות על עצמכם ואל תנדבו מרצון מידע שלילי על עצמכם שברור שהוא יכול לפגוע בכם.
אל תנסו להרשים אף אחד ואל תנסו להראות כמה אתם מגניבים כי אתם שותים כל יום, או מבריזים מבית הספר. זה סתם מיותר וזה יפגע בכם.
ומאידך, אם יש לכם באמת בעיה משמעותית (כמו הפרעות נפשיות למשל) או משהו אחר, עדיף לחשוף את זה. זה אמנם עלול לפגוע בהתרשמות עליכם בריאיון, אבל לפחות תדעו שלא תגיעו בצבא למקום שיכול לפגוע בכם.
אל תגיעו עם תשובות מוכנות מראש
ציינתי את זה כבר קודם אבל חשוב לי להדגיש את זה. אין שום סיבה שתדקלמו תשובות מוכנות מראש לכל שאלה.
כן, אין שום בעיה להכין בראש כמה מקרים שתוכלו לספר (נתייחס בהמשך למקרים שאני מדבר עליהם) אבל ממש לא כדאי לשנן ולדקלם תשובות מילה במילה לכל שאלה.
רוב הסיכויים, שהמראיינת תשים לזה לב ויש סיכוי שזה רק יפגע בכם יותר מאשר שזה יעזור.
אל תנסו להרשים את המראיינת
אין כל טעם לנסות להרשים את המראיינת. דברים כאלה רק נראים מאולצים ושוב, פוגעים באותנטיות.
כמובן שגם אין צורך לעשות "פוזה" ולספר לה איך העמדתם את המורה שלכם במקום כשהוא עצבן אתכם או איך שאתם יוצאים כל שני וחמישי למסיבות ושותים אלכוהול רק כדי לעשות למראיינת שרירים. זה סתם יפגע בכם.
אל תשקרו!
אין הרבה מה להרחיב, אבל תשתדלו לשקר כמה שפחות. אפילו אם שואלים אתכם שאלה שלא נוח לכם לענות עליה בכנות, תעשו את המאמץ ותיפתחו.
הסתרת מידע ושקרים יכולים להיתפס בתור דבר רע מאוד ואפילו שהמאבחנות הן לא פסיכולוגיות, הן מצליחות לתפוס שקרים לא רע.
תספרו על הכשרות, קורסים ודברים נוספים שיכולים לעזור
אם הייתם בתנועות נוער, מסגרות מעניינות, או יש לכם כל דבר אחר שהוא מעניין לדעתכם ויכול להוסיף, אל תהססו להשחיל אותו במהלך הריאיון.
תכינו מקרה שמראה על רצינות, בגרות ואחריות
תחשבו על דוגמה מהחיים שלכם שמראה איך הצלחתם לפעול בצורה רצינית ואחראית ואיך הצלחתם להתגבר על מכשול כלשהו שהיה לכם.
ייתכן ששאלה כזאת תצוץ בריאיון ואם יהיה לכם מקרה טוב שמציג אתכם באור חיובי, אתם תקבלו על זה נקודות זכות.
חישבו על מקרה, סיפור או תחביב שמראה על העצמאות שלכם
כמו שאמרתי קודם, עצמאות זה משהו שבודקים בריאיון. לכן, לחשוב על מקרה או על משהו שעשיתם לבד בצורה עצמאית, כבר בגיל שלכם יכול לתת לכם המון נקודות זכות.
דוגמא לזה היא למשל "בניתי אתר לפני שנה שאני מתחזק אותו בשביל לייצר הכנסה לעצמי ולעזור לאנשים." ואז אפשר גם לספר על הקשיים שהיו לכם במהלך הדרך, איך התגברתם עליהם וכמה אתם מסופקים ממה שאתם עושים, שזה מתחבר גם עם הטיפ הקודם.
ראיון אישי צו ראשון: מה השאלות הנפוצות?

אחרי שעברנו על עיקר הדברים שחשוב מאוד שתדעו על ראיון אישי צו ראשון, בואו נדבר על השאלות העיקריות שאתם תישאלו.
חשוב לי להדגיש, אל תכינו תשובה מוכנה מראש לכל שאלה ותשננו אותה. זה רק יכול להזיק.
מה שכן, תוכלו לחשוב בראש שלכם על כיוון כללי שאליו הייתם רוצים לקחת את רוב השאלות.
כמובן שאלה לא כל השאלות ושיש שאלות שמשתנות מראיון לראיון, אבל כנראה שתתקלו בחלק מהשאלות שכאן:
- איך היחסים שלך עם ההורים?
- כמה חברים יש לך? כמה חברים קרובים יש לך?
- האם אתה שותה? האם אתה מעשן?
- אם תקבל תפקיד צבאי שאתה לא רוצה, מה תעשה? (דיברנו על זה כבר, אבל חשוב להגיד שאתם תשרתו בו בכל זאת ותעשו את המקסימום שלכם כי אתם מבינים את החשיבות בזה)
- האם אתם רוצים שירות קרבי?
- האם אתם נוטים לאחר לשיעורים? האם אתם מאחרים למפגשים עם חברים?
- האם מפריע לכם אם חבר טוב שלכם מאחר לכם?
- לאן אתה יוצא בסופי שבוע?
- האם אתה עוסק בפעילות גופנית אחרי שעות הלימודים? אם כן, כמה פעמים בשבוע?
- כשיש מפגשים חברתיים, האם אתם אלה שמארגנים אותם? האם אתם במרכז העניינים?
- יש לך כיוון לתפקיד בצבא? מה יקרה אם לא תקבל אותו?
- ספר לי על מקרה שבו התגברת על קושי?
- האם אתה משקיע בלימודים?
- האם קרה שהברזת משיעורים? כל כמה זמן בממוצע אם כן?
- איזה מקצועות בבית הספר אתה פחות אוהב? האם אתה משקיע בהם?
- ספר לי על ריב שהיה לך עם מישהו ואיך התמודדת עם הסיטואציה?
- מה אתה עושה בזמנך הפנוי?
- ספר לי על מקרה שבו לא הסכמת עם מישהו קרוב אליך ומה עשית בנושא?
נסכם
אני מקווה שנהנתם מהפוסט, למדתם קצת על הריאיון האישי בצו ראשון והבנתם את החשיבות העצומה שלו ושבסך הכול אין לכם שום סיבה להילחץ. חשוב להגיד שזאת רק אחת מהתחנות בצו הראשון ולכן אם אהבתם את הפוסט הזה ומעניין אתכם לקרוא על תחנות אחרות שכתבתי ואיך להתכונן אליהם, לחצו כאן.
אני מאחל לכל קוראי הפוסט הזה ראיון אישי מוצלח, והמון הצלחה בשירות הצבאי!
Leave A Comment