למרות כל השינויים והרפורמות שהצבא הכניס בשנים האחרונות בכל מה שקשור לצו ראשון, יש עדיין דבר אחד שכרגע לפחות לא השתנה יותר מידי וזה הפרופיל הרפואי שלכם או בשמו האחר הפרופיל הצבאי.  

הפרופיל הצבאי משקף את הנתונים הרפואיים שצה"ל אוסף אודות המיועדים לשירות הביטחון (מלש"ב) ומשוקללים יחד ל"ציון" הפרופיל הצבאי. שקלול הנתונים הרפואיים נותן תמונת מצב של בריאות גופנית ונפשית ולפיכך הוא משפיע מאוד על המיון הצבאי בהמשך תהליך הגיוס.

מסיבה זו, כדאי לעשות מאמץ מקדים לפני הוועדה הרפואית, כדי לוודא שהפרופיל אכן מייצג, הולם ומשקף בצורה הטובה ביותר את שאיפותיכם ומצבכם הרפואי הנוכחי.  

מתי ואיך נקבע הפרופיל הרפואי

הפרופיל הרפואי שלכם ייקבע לרוב בצו הראשון שלכם במהלך התחנה אצל הרופא. בתחנה הזאת הרופא יבצע כמה בדיקות שגרתיות עליכם, כמו בדיקת משקל ולחץ דם, בדיקת חדות ראייה ועיוורון צבעים ובדיקות גופניות נוספות שמטרתן לאתר בעיות כמו פלטפוס, או בעיות חמורות יותר.

שימו לב שהבדיקות הגופניות מלאות, ותוכלו לבקש להיבדק על ידי רופא או רופאה במידת הצורך לפי מה שתרגישו אתו בנוח.

בנוסף, הרופא ישאל אתכם כמה שאלות על עברכם הרפואי ויעבור אתכם על המסמכים הרפואיים שתביאו מהבית כדי לשלול בעיות נוספות.

לכן, כדי למנוע מעצכם טרטורים מהרופא בעתיד, יש כמה מסמכים רפואיים שכדאי לדאוג להם מראש שנדבר עליהם בהמשך.

מה הפרופיל הרפואי קובע לגבי השירות שלכם

אז אני מניח שכמעט כולם יודעים שהפרופיל הרפואי קובע אם אתם מתאימים לשרת בתפקיד קרבי או לא, אבל יש עוד שתי נקודות עדינות שאותן אולי לא כולם מכירים:

  • פרופיל רפואי 97 (הכי גבוה) לא אומר בהכרח שתתאימו לסיירות ויחידות קרביות מובחרות כי לעיתים יש סעיפים פוסלים (עוד על כך בהמשך).
  • נכון להיום פרופיל 72 ומעלה לבנים לא יחידים פוסל אותם כמעט באופן מוחלט מהתאמה לתפקידים לא קרביים. (יש מקרים חריגים שבהם מצליחים להגיע לתפקידים במודיעין גם עם פרופיל קרבי, אבל זה הרבה יותר קשה מאשר בעבר וצריכים להיות מאוד טובים.)
  • אם הפרופיל הרפואי שלכם הוא 64 ומטה, זה פותח לבנים יחידים התאמה לעוד הרבה תפקידים עורפיים, אלא אם הפרופיל הרפואי ירד בגלל סעיפים נפשיים, ואז התפקידים המתאימים יהיו מצומצמים יותר משמעותית.
  • פרופיל רפואי לא רק מסווג התאמה לקרבי או לא, אלא גם קובע האם המלש"ב מתאים לשירות בצבא או לא.

אל תהיו שאננים – למה חשוב לקבל פרופיל רפואי כמה שיותר

לפני שנמשיך הלאה ונעמיק עוד קצת על הפרופיל הצבאי, יש כמה נקודה אחת שחשוב מאוד להתייחס אליה.

לא פעם ולא פעמיים כבר יצא לי להיתקל במלשבים שפנו אלי עם הבעיה שתשובה סופית לגבי הפרופיל הרפואי שלהם התעכבה הרבה זמן ובגלל זה הצבא לא שלח להם מיונים לשום דבר.

וכאשר הם כבר קיבלו תשובה, זה היה מאוחר מידי ואותם מלשבים נפלו בין הכיסאות ולא קיבלו הזדמנות הוגנת להתמיין כמו כולם לסיירות או לחלופין לתפקידים עורפיים כתלות הפרופיל שהם קיבלו.

מצב אחר דומה ששמעתי עליו הרבה הוא מצב שבו הפרופיל הראשוני נקבע להיות גבוהה, וירד לאחר מכן בוועדות המשך כי התגלה מידע נוסף שהיה חסר קודם לכן. אבל בגלל שכל התהליך לקחת הרבה זמן, אותם מלשבים גם כבר פספסו מיונים רבים שהיו מגיעים להם אם מראש הם היו מקצרים את התהליך.

כמובן שלא תמיד יתאפשר לקצר את התהליך ויהיו מקרים שבהם הדברים הם לא בשליטה שלכם. אבל בהמון מקרים, כל זה היה יכול להימנע אם אותם מלשבים והוריהם רק היו דואגים להביא את המסמכים הרלוונטיים מראש.  

מסמכים רפואיים ובדיקות שכדאי לעשות מראש לפני הצו הראשון

ראשית, יש להביא את השאלון הרפואי שאותו שלחו לכם למלא לפני הצו הראשון ביחד עם רופא המשפחה שלכם.

במידה וסימנתם שיש בעיה באחד מהסעיפים בשאלון, חשוב מאוד להתייחס לזה ולהביא את הטפסים המתאימים הרלוונטיים לבעיה. כאן תוכלו למצוא את רשימת הטפסים שצריך בהתאם לכל בעיה.

שנית, במידה וסבלתם בעבר מבעיות רפואיות כרוניות או שישנן מחלות מסוימות בקרב בני המשפחה שלדעתכם דורשות שיתוף, אתם כמובן תידרשו למסור פרטים על כך ולרוב להביא חוות דעת של רופא מומחה שמתארת את הבעיה ואת הסטטוס שלכם כרגע בנוגע לבעיה.

קחו בחשבון שהרבה מסתירים מידע רפואי כזה או אחר כדי שהפרופיל שלהם לא ייפגע וירד מתחת לפרופיל קרבי. הרבה פעמים זה נגמר בטוב, אבל לפעמים זה גם נגמר ברע והבעיה שהוסתרה מחמירה מאוחר יותר בזמן השירות הצבאי, אז לא הייתי ממליץ ללכת לכיוון הזה.

בדיקות נוספות שכדאי מאוד להביא שיחסכו לכם זמן המתנה בצו הראשון אלה בדיקות שתן (שאותן צריך לבצע לא יותר משלושה חודשים לפני הצו הראשון כי אחרת לא יהיו בתוקף) וגם בדיקת ראייה של קרקעית העין מרופא עיניים.

אם תביאו את כל אלה, זה יחסוך לכם זמן יקר במהלך היום הזה והסיכויים שלכם לקבל פרופיל רפואי צבאי מהר יותר יעלו.

בדיקות המשך שעלולים לקבל בשביל הפרופיל הרפואי

לעיתים כחלק מתהליך הבדיקות מתקבלת מהרופא הפניה לבדיקת דם במקרה הצורך ובמקרים מסוימים, הרופא נותן הפניה לבדיקות נוספות אצל רופאים מומחים.

במקרים בהם ההפניה התקבלה בעקבות ממצאים בבדיקה כלשהי שהרופא עשה, כדאי מאוד להתאמץ למצוא תור כמה שיותר קרוב כדי לא לעכב את התוצאה הסופית של הפרופיל הצבאי שלכם ובכך לפספס מיונים.

בנוסף, קחו בחשבון שהרבה פעמים אפשר לצפות מראש שתתקבל הפניה לרופא מומחה כי ההפניות האלה נובעות הרבה פעמים מעבר רפואי כזה או אחר. אז כדאי לחשוב טוב מראש האם אפשר לחסוך את כל התהליך הזה וללכת לרופא המומחה עוד לפני הצו הראשון.

במקרים בהם קיימת בעיה רפואית – פסיכיאטרית, המועמדים נדרשים לגשת ללשכת הגיוס בצירוף כל המסמכים הרפואיים מהרופא המטפל וחוות דעת החתומה על ידיו. לכן גם לזה כדאי לדאוג מראש למי שזה רלוונטי לו.

חלק מהמלש"בים יקבלו זימון אל קצין בריאות הנפש (קב"ן). ובמידה ומתועד טיפול תרופתי או מחלה פסיכיאטרית מאובחנת הם מופנים לפסיכיאטר. 

רשימת הפרופילים הצבאיים האפשריים

עכשיו כשמובן לכם מהו בעצם הפרופיל הצבאי ומה משפיע על ציונו, נסביר על  הפרופילים הקיימים כיום.

פרופיל 97

הפרופיל הגבוה ביותר, המעיד על מצב רפואי תקין שמתאים לשירות קרבי ביחידות נבחרות. עם זאת, גם לבעלי פרופיל 97 יתכנו בעיות רפואיות קלות שיגבילו את האפשרות של המועמד לשרת בתפקידים מסוימים. מקרים כאלו נבחנים כל אחד לגופו, והדבר תלוי בסוג הבעיה ורמת החומרה שלה. לדוגמה, ליקוי ראייה קל למרכיבי משקפיים במספר נמוך, תאפשר שירות קרבי אבל לא ביחידות מיוחדות מסוימות.

פרופיל 82

הפרופיל משקף בעיה רפואית במידה קלה, כמו למשל עיוורון צבעים, ונותן אפשרות לשירות קרבי ביחידות חי"ר, אבל מגביל את השירות ביחידות הנבחרות יותר.

פרופיל 77 – לא קיים יתור

פרופיל שהיה בעבר שנקבע למי שסובל מבעיות רפואיות קלות עד בינוניות כמו למשל הזעת יתר, אלרגיות או צינון כרוני. הפרופיל הצבאי 77 מאפשר לשרת בתפקידים מסוימים שדורשים הכשרה של רובאי 04 כמו מודיעין שדה או חיל הנדסה.

פרופיל 72

פרופיל צבאי שמאפיין מועמד הסובל מבעיה רפואית בינונית כמו אסטמה קלה או בעיות בברכיים. בעלי פרופיל זה אינם יכולים לשרת בחי"ר אבל כן יכולים להתגייס לשירות קרבי ביחידות לוחמה אחרות כמו תותחנים, הנדסה, שריון ונ"מ.

פרופיל 65 – לא קיים יותר היום

פרופיל זה נקבע בזמן השירות הצבאי, ולא בוועדה רפואית טרום גיוס,  ועוסק בבעיות רפואיות שחלו בזמן השירות הצבאי בלבד. 

פרופיל 64

מפרופיל זה ומטה מדובר בפרופיל שאינו מאפשר שירות ביחידות לוחמה קרביות מאחר והמועמד סובל מבעיות רפואיות חמורות. עם זאת, בהתאם לסעיפי הליקוי יתכן שהמועמד יוכל לשרת בתפקידי עורף ותומכי לחימה, בתחום המודיעין והתקשוב, כמפקד כיתה (מ"כ) או מאבחן ביטחוני מבצעי בגדודי המעברים.

פרופיל 35 – לא קיים יותר היום

פרופיל שכבר לא קיים, לבעלי סכרת, אפילפסיה ובעיות שמיעה. שירות מוגן בתנאים מיוחדים.

פרופיל 30

פרופיל מיוחד, מותאם לאחר שמלש"ב הוגדר כמי שמתאים לו פרופיל 21 אך בשל נתונים אישיים או הכשרה מקצועית במקצועות הדרושים לצבא, הצבא  בכל זאת מעוניין בשירותו ולכן מותאם לו פרופיל זה.

פרופיל 24 

פרופיל בלתי כשיר לשירות באופן זמני.

פרופיל 21 

 פרופיל בלתי כשיר לשירות.

פרופיל צבאי סעיפי ליקוי

מעבר ל"מספר היבש" שמודבק לכל פרופיל, יש גם מושג שנקרא "סעיף ליקוי". חלק מסעיפי הליקוי גורמים בעצם להורדת הפרופיל, אבל יש סעיפים שלא פוגעים ב"ציון היבש" של הפרופיל, אבל הם בכל זאת מוצמדים אליו.

כך למשל, סעיפי ראייה מסוימים לא יורידו לכם את הפרופיל מ97, אבל כן ימנעו מכם גישה ליחידות מובחרות מסוימות. (עוד מידע על זה בהמשך)

הנה כמה סעיפי ליקוי מוכרים לדוגמא שכדאי שתכירו:

משקל עודף ותת משקל

כחלק מהבדיקות הנצרכות ממועמדי הגיוס לצורך קביעת הפרופיל, בודקים את משקל הגוף. כיום לא מתייחסים רק למשקל עצמו, אלא ליחס בין גובה למשקל לפי טבלת .BMI שיטה זו מאפשרת לגייס מועמדים שבעבר לא ניתן להם להתגייס עקב עודף משקל. בנוסף, כיום יש מעקב רפואי טוב יותר וניתן להתאים מסלול לכל מועמד או מועמדת מבחינות רבות. גם מבחינת השיבוץ לתפקיד וגם המשקל של הציוד שנדרש לסחוב (למשל כמו נשק).

התאמה הקשורה למשקל תסייע למנוע בעיות בריאותיות העלולות להוביל לנשירה בהמשך השירות. כך למשל, מי שבעבר התגייס ליחידות קרביות עם עודף משקל בפרופיל 97 ובהמשך נשר מסיבה זו, כיום יקבל פרופיל 72 המאפשר שירות קרבי בחלק מהיחידות. כדאי גם לדעת שאם ניתן פרופיל 24 בשל עודף משקל, אפשר לבצע ניתוח לקיצור קיבה אשר ידחה את הגיוס בחצי שנה.

דרישות BMI לתפקידים שונים בצבא:

-לתפקידי לחימה בחטיבות חי"ר נדרש BMI בתחום של 17-32 (לסיירות נדרש 18-32).

– לתפקידי אג"ם, תומכי לחימה, נדרש BMI של 17-35. 

-לתפקידים עורפיים אין הגבלת BMI.

*ישנם מצבים המקנים פרופיל פוסל שירות בשל BMI.

 *לא יתקבלו בקשות לאישורים חריגים בשל BMI.

משקפיים ובעיות ראיה

לכל תפקיד בצבא נדרשת יכולת ראיה בהיקף שונה. למשל לטייס נדרשת יכולת הראיה הגבוהה ביותר של 6/6. ובכל זאת, יש לעיתים הקלה עבור חייל עם פרופיל 97 וסעיף ליקוי של ראיה אם המספר במשקפיים הוא עד 7. סעיף ראייה יאפשר לשרת בתפקידים רבים ואפילו להיות צלף אם המספר לא גבוה מאוד, אבל תפקידים מסוימים פוסלים את החייל על כך אפילו אם הפרופיל שלו הוא 97, למשל בשייטת.

אם המספר במשקפיים גבוה יותר מ7, מדובר כבר בהורדה לפרופיל 72 ולכן החייל לא יוכל לשרת בתפקידים קרביים בכל היחידות, אלא בחיילות כמו תותחנים, הנדסה או שריון.

לעומת זאת, צילינדר משפיע אך ורק אם הוא מאוד גבוה, ורק ביחידות מסוימות. גם לגבי עיוורון צבעים היחס דומה. במידה וחשוב לכם להתקבל לתפקיד שדורש יכולת ראייה גבוהה משלכם, ניתוח הסרת משקפיים בלייזר בהחלט יכול לעזור.

מלבד הנוחות היומיומית בזמן השירות, זאת אפשרות להעלות את הפרופיל הצבאי שרבים מנצלים אותה. עם זאת, תצטרכו להביא איתכם אישור שהניתוח עבר בצורה תקינה כדי לעשות זאת ולרוב זה כמובן יגרור דחיית גיוס בחצי שנה לפחות.

פרופיל צבאי – סעיף נפשי

כמו שקיימים סעיפים רפואיים פיזיים, קיימים גם סעיפים רפואיים נפשיים. למשל, מועמדים הסובלים מבעיות כמו דיכאון כרוני, חרדה, מתח נפשי, קשיי הסתגלות ומצבים פסיכוטיים.

וכמו עבור כל בעיה רפואית אחרת, הסעיף קובע מה סוג ההפרעה או המצב הנפשי הקיים. כמו כן, תירשם רמת החומרה או הפגיעה התפקודית הנובעת ממצב נפשי זה, ואיך זה עלול להפריע בשירות הצבאי.

הפרופיל הנפשי נקבע על ידי קצין בריאות נפש (קב"ן), וכן על ידי חוות דעת פסיכיאטרית פרטית או פסיכולוג. המועמד יכול לקבל הקלות בשירות בהתאם לסעיפים שנקבעו עבורו, או פטור משירות צבאי (כלומר, קביעת פרופיל 21).

איך מערערים על הפרופיל הרפואי – התהליך הכללי

מלש"ב רשאי לערער על הפרופיל האישי שנקבע לו משלושה טעמים עיקריים:

1.המלש"ב סבור כי הפרופיל שניתן לו אינו תואם את כשירותו.

2.נקבע כי המועמד אינו כשיר לשירות צבאי או אינו כשיר לשירות ביטחוני כלל, ולדעת המועמד הוא דווקא כשיר.

3.חל שינוי כלשהו במצבו הבריאותי של המועמד ועליו לעדכן את המערכת הצבאית.

כדי לערער על פרופיל צבאי, עליכם להגיש בקשה תוך חודש מרגע קביעת הפרופיל בצו הראשון או מיד עם שינוי כלשהו במצב הבריאותי.  בבקשה זו, יש להסביר את סיבת הערעור, ולצרף טפסים, בדיקות רלוונטיות והמלצה חתומה מרופא (או מכמה רופאים אם מערבים גם רופאים מומחים). את הפניות ניתן להעלות באזור האישי באתר או לחלופין לשלוח אל כתובת המייל של יחידת מיטב, משם הערעור יעבור אל המדור הרפואי לעיון ולקבלת החלטה בנושא.

לאחר שליחת הפנייה, יישלח מסרון על קבלתה ובסיום הטיפול בה, תתקבל תשובה. אם פנייתכם אושרה, תזומנו לוועדה רפואית או לקצין בריאות נפש (קב"ן) בלשכת הגיוס.

כמו כן, ניתן וכדאי להיעזר בעורך דין צבאי המומחה בתחום על מנת לבצע תהליך משפטי, מה שבמקרים רבים משפר את הסיכוי לאישור הבקשה.

אם ברצונכם לשנות פרופיל תוך כדי השירות, עליכם לפנות למפקדים ורופאי היחידה ולקבל הפנייה לבדיקות מתאימות. רופא היחידה הוא הסמכות העליונה שתשלח את החייל לוועדה רפואית על מנת שייקבע הפרופיל מחדש.

איך מעלים פרופיל רפואי

למי שמעוניין בהעלאת הפרופיל, יש שתי גישות שכדאי לנקוט בהן:

1. טיפול בבעיה הרפואית ושיפור המצב: לפני הגיוס, מומלץ לבצע בדיקות אורתופדיות, בדיקות ראיה ותפקוד גופני. בהתאם, תוכלו לטפל בבעיה אורתופדית/ דלקת בגופכם לפני השירות ולהבטיח את מקומכם בקרבי. כמו כן, כפי שציינתי מקודם, ניתוח הסרת משקפיים בלייזר תורם מאוד להעלאת הפרופיל למי שהראייה שלו לא מספיק טובה, וגם ירידה במשקל ופעילות גופנית נכונה.

ככל שתהיו מודעים למצבכם הבריאותי קודם הגיוס, כך תוכלו לנצל את הזמן כדי להיטיב את הסיכוי שלכם לפרופיל גבוה יותר. במידה וחל שיפור במצבכם הרפואי לאחר הגיוס, תוכלו להגיש בקשה ולערער על הפרופיל שלכם כפי שצוין לעיל.

2. פנייה לרופאים מומחים: גישה נוספת שכדאי לנקוט בה היא לפנות לרופאים מומחים ולבקש חוות דעת שאומרות שלדעתם על אף הבעיה הרפואית שלכם, אתם כשירים לשירות קרבי. הנימוק יכול להיות כי הבעיה לא חמורה, או כי היא השתפרה במהלך השנים, או כל נימוק אחר שהרופא רואה לנכון.

אם אוספים כמה חוות דעת כאלה מרופאים מומחים, לפעמים זה יכול לעזור להעלות את הפרופיל הצבאי.

בנוסף, כדאי לשקול להיעזר בעורך דין צבאי שמתמחה בערעורים מהסוג הזה. שכן עורך דין צבאי טוב ידע בדיוק איך לנסח את הערעור ואיזה מסמכים כדאי לצרף בהתאם לכל מקרה.

איך מורידים פרופיל רפואי

התלבטתי אם לכתוב את החלק הזה או לא, אבל בסופו של דבר, מי שיהיה נחוש להוריד את הפרופיל הרפואי שלו ימצא דרך לעשות זאת.

בנוסף, יש גם לא מעט חיילים שהפרופיל שלהם צריך להיות נמוך יותר ולא מכירים בבעיה שלהם, אז אולי זה יעזור.

ובכל זאת, חשוב לי להזהיר שכל ניסיון לשקר לגבי מצבכם הרפואי האמיתי עלול להוביל לענישה חמורה וזה אף נחשב לעבירה על החוק.

עם זאת, הנה מספר סיבות נפוצות שנחשפתי אליהן במהלך השנים שמשלבים שיתפו אותי שעבדו להם  בהורדת הפרופיל הרפואי:

מיגרנות – כדאי שיהיה עבר רפואי כבר קודם. כלומר, עוד שנה לפני הגיוס כדאי ללכת לרופא

ולהתלונן על מיגרנות ואם יהיה רישום לבעיות ומיגרנות חמורות שמוציאות מתפקוד, זה יכול לעבוד. קחו בחשבון שזה לא יעבוד במאה אחוז ורוב הסיכויים שירשמו לכם סעיף קל בלבד.

בעיות אורתופדיות – הרבה בעיות צצות במהלך השירות ולכן מורידים פרופיל לעיתים תוך כדי

השירות הצבאי. במיוחד בעיות גב. אבל יש מלש"בים שמתלוננים על בעיות כאלו (בין אם הן אמיתיות או לא) כבר לפני השירות וזה משפיע על הפרופיל הרפואי שלהם.

קילה (בקע מפשעתי) – פציעה שמתפרצת ברוב המקרים אצל חיילים הנדרשים לסחוב משקלים כבדים. פציעה זו עלולה להוביל לניתוח ולהורדת הפרופיל.

בעיות נפשיות – ניתן להוריד את הפרופיל בעזרת עו"ד צבאי ופסיכולוג או פסיכיאטר פרטי או לערער במידה והועדה הרפואית לא התייחסה בחומרה הראויה לבעייתכם. לאחר הגיוס, יש לעבור תהליך ערעור אצל קצין בריאות הנפש (קב"ן).   

חריגי פרופיל חי"ר

גם אם הפרופיל הצבאי שלכם לא מספיק גבוה, באפשרותו של כל מלש"ב (מועמד לשירות ביטחון) שהפרופיל הרפואי שלו אינו מאפשר לו להתגייס לחיל הרגלים (חי"ר) ורוצה בכך, להגיש בקשה להכרה כחריג.

יש לשלוח את הבקשה בצירוף המלצה של רופא מומחה המנמקת מדוע תוכלו לשרת בתפקיד קרבי על אף הליקוי הרפואי הקיים. את המסמכים יש לשלוח למייל של יחידת מיטב.

יש לזכור שהשיקול לאישור או פסילת מעמד "חריג חי"ר" ייעשה בידי הצוות הרפואי הצבאי והמסמכים הרפואיים מהרופא המטפל הינם בגדר המלצה וחוות דעת בלבד.