אם הגעתם לדף הזה, כנראה החלטתם שאתם רוצים לקחת חלק בחייל המודיעין הגדול שלנו. ואפילו שמדובר בהחלטה מעולה, איך ממשיכים מכאן? איך מקבלים מיונים לחייל המודיעין ואיך עוברים אותם? מה כדאי לעשות לפני המיונים למודיעין ובזמן המיונים כדי להצליח בהם? על כל השאלות האלה נענה כאן וגם על הרבה יותר מזה. אז קחו אוויר ותמשיכו לקרוא.

המיונים למודיעין אלו מיונים שמורכבים מהרבה שלבים שונים ויש כמה סוגים של מיונים כאלה בהתאם לתפקידים שאליהם תהיו מיועדים. המיונים לא פשוטים בכלל, ומעטים מצליחים לעבור אותם. בפוסט הזה, נתמקד בעיקר במיונים לכלל חמ"ן, אבל הרבה מהטיפים פה רלוונטיים גם למיונים אחרים במודיעין. 

למה כדאי לשרת בחייל המודיעין

אפילו שאני בטוח שרוב מי שקורא את הפוסט הזה כבר מבין בעצמו למה שווה לשרת בחייל המודיעין, החלטתי בכל זאת לתת לכם עוד קצת מוטיבציה.

שירות משמעותי

דבר ראשון, מי שעומד לשרת בחייל המודיעין הולך לחוות שירות צבאי בין המשמעותיים והמאתגרים ביותר שיש היום בצה"ל. במודיעין בוודאות תרגישו שאתם ממצים את הפוטנציאל שלכם ושבאמת תרמתם למדינה שלכם ולא סתם בזבזתם זמן יקר מהחיים שלכם במקום שבו אתם לא ממקסמים את עצמכם.

ידע עצום

אתם תלמדו המון כלים חשובים ותצברו כמות מאוד גדולה של ידע וניסיון שיפתחו אתכם וייתנו לכם ביטחון עצמי שאנשים אחרים לא יזכו לקבל במקומות אחרים בצבא. אתם תהיו בחברת אנשים אינטליגנטים ואיכותיים מאוד. חלק מהאנשים כנראה יהיו איכותיים יותר ממכם אבל זה דבר טוב. כי אותם אנשים רק ימשכו אתכם למעלה ויהפכו אתכם לגרסה טובה יותר של עצמכם!

ניסיון תעסוקתי – תהיו מסודרים באזרחות

אתם תקבלו ניסיון תעסוקתי ברמה הגבוהה ביותר שתמצאו וכשתצאו מהצבא, יחטפו אתכם לעבודות המבוקשות ביותר עוד לפני שתספיקו למצמץ. ככה שבזמן שחברים שלכם ילכו לברמן או למלצר בשביל לחסוך קצת כסף, אתם כבר תרוויחו סכומים רציניים ותמשיכו לצבור עוד ניסיון תעסוקתי שייתן לכם יתרון משמעותי בהמשך החיים.

את הסיבה הזו התלבטתי האם לכתוב

זה משהו שאולי אני לא אמור להגיד אבל זאת האמת: מודיעין זאת דרך "לחמוק" משירות קרבי למי שפחות רוצה שירות כזה. הסיבה לכך היא שאם הצבא ימצא אתכם כאנשים מאוד כשרוניים אז תהיה עדיפות להציב אתכם במודיעין על פני יחידות אחרות בצבא(כולל יחידות קרביות) ולכן גם אם הפרופיל שלכם הוא 97 אבל אתם תפעלו לפי השלבים שלי כאן, יש סיכוי שאתם תתקבלו למודיעין ולא תהיו בשירות קרבי. כמובן שמי שיש לו פרופיל גבוהה יצטרך לעבוד קשה הרבה יותר בשביל להתקבל למודיעין כי ההנחה בצבא היא שיש מספיק אנשים איכותיים עם פרופיל 64 ולכן בכל זאת צריך לוחמים. אבל אם תהיו מאוד טובים, עדיין יש סיכוי שיעדיפו אתכם במודיעין, אפילו עם פרופיל 97.

שירות מעניין בטירוף

ודבר חמישי ואחרון, השירות במודיעין מעניין. וזה לא שבמקומות אחרים בהכרח משעמם, אבל במודיעין אתם תחשפו לטכנולוגיות ולכלים הכי מתקדמים, מסווגים ומרתקים שיש לצבא שלנו להציע. זה לא משהו מובן מאליו ולדעתי זה יוסיף מאוד לחוויית השירות הצבאי שלכם.

8 פעולות שיעזרו לכם להתקבל למודיעין

8 פעולות שיעזרו לכם להתקבל למודיעין בקצרה

  • תחשבון טוב מה ללמוד – תרחיבו מקצועות כמו מדעי המחשב, פיזיקה, רובוטיקה, כימיה ו- 5 יח"ל מתמטיקה.
  • תשקיעו בצו הראשון בשביל נתוני איכות גבוהים – בעדיפות לדפ"ר 70 ומעלה ולקבלת רושם ראשוני טוב בראיון האישי.
  • תשתתפו בכל מיני מסגרות מחוץ לבית הספר שנוגעות בתחומים ריאיליים כמו מדעי המחשב, מתמטיקה, פיזיקה כימיה ועוד.
  • אל תחכו שיזמנו אתכם למיונים – אם עובר הרבה זמן ואתם עוד לא קיבלתם זימון, תיזמו אתם ותבקשו זימון.
  • תלמדו היטב תחום שמעניין אתכם שרלוונטי למודיעין כבר בבית ספר (שפת תכנות לעומק, ערבית, רובוטיקה וכו').
  • תבררו מראש מה מצפה לכם במיונים (אפילו בערך).
  • תתתכוננו היטב למיונים למודיעין – בעדיפות עם ערכת הכנה מסודרת. (הכניסו את הקופון your-army בשביל לקבל הנחה).
  • אחרי שתעברו, תתכוננו לראיון האישי המקצועי והאישיותי שיצפו לכם.

אז אחרי שקיבלנו עוד קצת מוטיבציה למה כדאי לשרת במודיעין, בואו נגלה מה בדיוק צריך לקרות כדי להתקבל לאחת מהיחידות בחייל הזה.

בעיקרון, בשביל להתקבל לחיל המודיעין, יש שלוש דברים עיקריים שעליכם להשיג. הראשון הוא, להצליח בכלל לקבל זימון ראשוני למיונים כלשהם למודיעין. השני הוא כמובן, לעבור את המיונים והשלב האחרון הוא לעבור את מיוני ההמשך. (שלרוב הם ראיון כלשהו)

אם תצליחו בשלושת הדברים הללו, תתקבלו למודיעין!

אז בואו נראה איך עושים את זה:

הכול מתחיל בבית הספר: תחשבו טוב מה ללמוד

תחשבו טוב מה אתם רוצים ללמוד!

החלק הזה כנראה פחות רלוונטי לרוב הקוראים. אבל אפילו אם במקרה יש מישהו שקורא את הפוסט הזה ורק עכשיו הוא התחיל את לימודי התיכון שלו או שבדיוק עומד להתחיל אותם, הוא יכול להרוויח המון.

תהליך הסינון לחייל המודיעין מתחיל הרבה יותר מוקדם ממה שאתם חושבים. הוא מתחיל אי שם, בגיל 15-16 כשאתם מתחילים את לימודי התיכון שלכם. כבר שם, הצבא וחייל המודיעין בפרט מסתכל איזה מקצועות אתם לומדים, ומה הציונים שלכם בהם.

לחייל המודיעין יש עדיפות ברורה למספר מקצועות לימוד שאם תלמדו את אחד מהם או כמה מהם, הסבירות שתקבלו מיונים למודיעין לתפקיד כלשהו עולה פי כמה, גם אם הנתונים האישיים שלכם יהיה גבוליים מבחינת דרישות ולא הכי גבוהים.

בין המקצועות המועדפים שכדאי ללמוד בשביל לקבל זימון למיונים למודיעין: מדעי המחשב(עדיף 10 יחידות לימוד) אלקטרוניקה, פיסיקה, ערבית, פרסית.

מקצועות נוספים שיכולים לעזור: מתמטיקה ברמה של 5 יחידות לימוד, כימיה, שפות נוספות.

לכן אם אתם מתלבטים מה ללמוד ויודעים שאתם רוצים לשרת בעתיד במודיעין, כדאי מאוד לשקול ללמוד לפחות חלק מהמקצועות שברשימה הזו.

 

תשאירו רושם ראשוני טוב: צו ראשון

גם בצבא רושם ראשוני זה חשוב!

אם כבר עשיתם צו ראשון אתם יכולים לדלג על החלק הזה, אבל אם לא, אז כדאי שתפנימו אותו היטב כי זה השלב הבא בדרך שלכם למודיעין.

צו ראשון זו בעצם האינטראקציה הראשונה שלכם עם הצבא אפשר להגיד. זו הפעם הראשונה שאתם באמת באים במגע עם גוף צבאי וזו הפעם הראשונה שהצבא בוחן אתכם ורוצה להכיר אתכם לעומק.

לא אפרט כאן בדיוק על מה קורה בצו הראשון כי כבר כתבתי כמה פוסטים על הנושא הזה, אבל כן אדגיש את החשיבות העצומה שיש בהכנה איכותית לצו הראשון. 

בסוף הצו הראשון הצבא יאסוף עליכם המון נתונים, ויקבע לכם את נתוני האיכות שלכם, (התרשמות מהראיון האישי והדפ"ר).

ובשביל שיהיה איזשהו סיכוי שתצליחו לקבל בכלל זימון למיונים למודיעין, הנתונים הללו חייבים להיות כמה שיותר גבוהים.

עליכם לשאוף להשאיר רושם כמה שיותר טוב בראיון האישי בצו הראשון, ולשאוף לדפ"ר 70 ומעלה. (אלו לא נתונים רשמיים שהם חובה בשביל מודיעין, אבל לרוב אלה האנשים שמקבלים זימונים ומתקבלים למודעין).

הנתונים הללו נחשבים נתונים די גבוהים, ולכן בשביל להצליח באמת לקבל אותם עליכם להתכונן היטב לצו הראשון. גם פרופיל רפואי נמוך דרך אגב, של 64 ומטה עוזר ומעלה מאוד את הסיכויים שתקבלו מיונים למודיעין. 

אם מעניין אתכם לדעת איך להצליח במבחנים הפסיכוטכניים בצו הראשון, אני מציע לכם לקרוא את הפוסט הזה שכתבתי בנושא, וגם את שאר הפוסטים שלי על צו ראשון. זה יעזור לכם מאוד ויעלה את סיכויי ההצלחה שלכם. 

תשתתפו במסגרות מיוחדות מחוץ לבית הספר

המדד העיקרי שלצבא יש עליכם לפני הגיוס זה נתונים מבית הספר, כמו הציונים שלכם, והמקצועות שאותם הרחבתם. כל אלה מראים להם בערך איזה ידע יש לכם כרגע ועל סמך זה הצבא יכול לנחש באיזה תפקידים תוכלו להיות טובים ולאן שווה לשלוח לכם מיונים.

כמובן, שבמידה ויש לכם ידע נוסף אותו צברתם לבד, זה משהו ששווה מאוד ליידע את הצבא על כך אבל דרך נוספת ליידע את הצבא על היכולות שלכם באופן עקיף היא להשתתף במסגרות חוץ בית ספרתיות כמו מגשימים, אולמיפאדות כמו אולמפיאדה לממתטיקה למשל שבה זכיתם באחד המקומות הראשונים, ועוד.

מסגרות מהסוג הזה מראות לצבא שאתם לא סתם עוד מועמד ממוצע שעושה את המינימום בבית הספר כמו השאר, אלא שאתם גם עושים דברים מעבר ולכן כנראה גם בעלי ידע מעמיק יותר מעבר לידע של המועמד הממוצע.

אל תהיו אדישים: תפעלו!

לא מספיק לחכות, צריך לפעול!

כשאני הייתי מלש"ב, הייתי נורא אדיש. חיכיתי שהצבא ישלח לי זימונים לכל מיני מקומות, וכשהוא לא היה שולח לי את מה שרציתי, הייתי מתעצבן ומקטר. מה שבדיעבד היה טיפשי ולא חכם בכלל.

מה שהייתי צריך לעשות במקום הוא ליצור קשר עם כל היחידות שרציתי להתמיין אליהן הרבה לפני שהן בכלל התחילו לשלוח לי איזשהם מיונים ולבקש מראש הזדמנות לקבל מיונים אליהן.

לכן, בשביל להצליח להתקבל למודיעין אסור לכם להיות אדישים! אתם חייבים לפעול כבר ברגע שיש לכם נתונים אישיים מהצו הראשון ואתם חייבים לשלוח בקשה להתמיין ליחידות שאתם רוצים בחייל המודיעין.

המיונים למודיעין העיקריים שאותם אתם יכולים לבקש הם המיון לכלל חמ"ן, שבו נתמקד בפוסט הזה, מיונים לגאמ"א, שעליהם כתבתי לעומק כאן, מיונים לשחקים, שעליהם פירטתי גם כן כאן בעבר ומיונים לערבית אחוד. יש מיונים נוספים פחות מוכרים שניתן לקבל, אבל לא נהוג לבקש אותם ואליהם לרוב יאתרו אתכם לבד בעקבות הנתונים האישיים שלכם ולפעמים בהתאם לתוצאות שלכם במיון לכלל חמ"ן ולצרכי הצבא. 

איך לשלוח בקשה בשביל לקבל מיונים למודיעין?

באופן כללי, בשביל לשלוח בקשה לקבל מיונים כלשהם בצבא צריך לשלוח מייל למיט"ב בכתובת MEITAV@DIGITAL.IDF.IL. בשביל לקבל מיונים למודיעין, אני ממליץ לשלוח בקשה למייל שלהם עם הטופס הזה, או בעזרת בקשה שהמבנה שלה דומה לקווים המנחים שכתובים בטופס.

בנוסף, מומלץ לכתוב במייל פרטים נוספים שיכולים לעזור לכם, כמו אזרחות נוספת אם יש, ידע בשפות נוספות והמלצות מכל מיני גורמים רלוונטיים. כמו המלצה מהמחנכת, מבית הספר, או מגורמים משפיעים אחרים שעולים על דעתכם. 

אתם גם יכולים תחילה לשלוח מייל פשוט יותר שבו אתם פשוט מבקשים לקבל מיונים למודיעין ולשאול בו מתי תזומנו למיונים. יכול להיות שזה יעבוד, אבל יכול להיות שהצבא יבקש שתשלחו לו מייל מסודר לפי הטופס או שהוא יגיד לכם שאתם לא מתאימים מסיבות כאלה ואחרות ואז בכל מקרה תצטרכו לנסות את מזלכם שוב ולשלוח בקשה מפורטת יותר, עם יכולות שונות שלכם והמלצות מגורמים שונים.

לכן לדעתי עדיף כבר לשלוח בקשה מסודרת עם כל הפרטים עליכם לפי מבנה הטופס, אבל הבחירה היא שלכם ואתם יכולים גם קודם לשלוח בקשה פשוטה ולשאול מתי יפתח לכם חלון המיונים למודיעין. 

לאחר מכן, אתם אמורים לקבל מענה לבקשה במייל או בהודעה בפלאפון לגבי התאריכים למיונים ואם אתם מתאימים או לא. במידה ותקבלו הודעה עם תאריכים או הודעה שאומרת שחלון המיונים שלכם עוד לא נפתח, זה מצוין וזה אומר שאתם מתאימים ואפשר לעבור לשלב הבא, שהוא הכנה למיונים. במידה ותקבלו תשובה שאתם לא מתאימים, תוכלו לנסות לערער על ההחלטה שלהם בעזרת מייל מסודר ושוב, מומלץ לצרף כמה שיותר המלצות וסיבות למה אתם כן מתאימים(רק קחו בחשבון שלרוב הבקשות האלה נדחות). 

במידה ואין מענה לבקשה לאחר כשבוע או שבועיים, כדאי להתקשר למספר של מיט"ב ל- 1111 ולוודא מולם האם הבקשה התקבלה בכלל והאם אתם זכאים למיונים למודיעין. אם תרצו עוד מידע על המיונים ומידע מתי כדאי לכם לשלוח בקשות ולאן, כאן תמצאו עוד קצת הכוונה.

תבחרו תחום שאתם רוצים במודיעין ותלמדו אותו טוב!

כמו שכבר בטח הבנתם, לא כל אחד שירצה יוכל להתקבל למודיעין. לכן בשביל להעלות את הסיכויים שלכם להתקבל ליחידה טובה במודיעין, צריך שיהיה לכם כמה שיותר ידע קודם בתחום שבו היחידה עוסקת. הסיבה לזה היא שכשיש לכם כבר ידע קודם נרחב בתחום, זה חוסך לצבא המון זמן יקר שהיה הולך על ההכשרה שלכם. ובעצם כשיש ידע קודם ניתן להתחיל לנצל את יכולות החיילים לטובת הצבא הרבה יותר מהר.

לכן, בשביל להעלות את הסיכויים שלכם באופן משמעותי להתקבל ליחידה איכותית כלשהי, כדאי לנסות להחליט כבר מראש עוד לפני המיונים בכלל לאן אתם רוצים להתקבל ובאיזה תחום אתם רוצים להתעסק. לאחר שתחליטו, תתחילו ללמוד את התחום הזה בצורה אינטנסיבית ומעמיקה כמה שיותר מהר. אתם צריכים להגיע למצב שאתם תדעו את החומר שאתם לומדים ברמה גבוהה יותר מזו שמלמדים בבית הספר, ככה שתקבלו יתרון משמעותי על מועמדים אחרים ותבואו למיונים בטוחים יותר בעצמכם. כי תאמינו לי, המבחנים שתקבלו בתחומים מסוימים במודיעין יהיו הרבה יותר מעמיקים מאלה שיש בבית הספר.

על אילו נושאים אני מדבר?

אני מדבר בעיקר על נושאים טכנולוגיים שקשורים לתוכנה ואלקטרוניקה, אבל גם לפיזיקה ומתמטיקה. בנוסף אני מדבר גם על ידע כללי רחב וידע באקטואליה ובתרבות הערבית והשפה הערבית והפרסית. כמובן שמה שתחליטו להתעמק בו, תלוי בתפקיד שאליו תרצו להתקבל.

איך ללמוד נושאים כאלה לעומק?

חד וחלק בעזרת האינטרנט או בעזרת קורסים פרונטאליים ושיעורים פרטיים. זאת הדרך הכי פרקטית שבה באמת תצליחו ללמוד נושא כלשהו בצורה מעמיקה ויסודית. ככה תצליחו להרשים את הצבא ותראו ידע ושליטה שאין למועמדים אחרים.

שיטת הלימוד שבסופו של דבר תבחרו בה תלויה כמובן בכם, אבל אם תשאלו אותי הדרך המועדפת עלי ללמוד נושא כלשהו לעומק ומהר יחסית היא בעזרת קורסי וידאו באינטרנט.

זאת השיטה הכי גמישה, זולה, נוחה ובאותו הזמן גם מקצועית. אני אישית למדתי ככה המון נושאים בצורה די מקיפה וגם אתם תוכלו ללמוד ככה. אתם יכולים כמובן גם סתם לחפש מידע חינמי ביוטיוב או במקום אחר ולא להעזר בקורס בתשלום, אבל לדעתי תקבלו חומר הרבה יותר רדוד ופחות מקיף.

הדרך שלדעתי הכי מועילה בשביל ללמוד משהו כזה, היא דרך האתר יודמי, שזה אתר שמרכז מאות קורסים באנגלית בתחומים שונים, בין היתר תחומים טכנולוגיים שונים. הקורסים באמת לא עולים הרבה והם מכילים המון מידע ברמה מאוד גבוהה. אני ועוד הרבה אנשים אחרים שאני מכיר כל הזמן רוכשים קורסים חדשים משם ולומדים מהם המון כל הזמן.

הייתרון המהותי בלמידה עם קורס כזה הוא שיש לכם תוכנית עבודה מסודרת, המון חומר תיאורטי, אבל גם חומר פרקטי ותרגילים שונים שאתם יכולים לתרגל. אותם תרגילים, יעזרו לכם לפתח את החשיבה שלכם ויעלו מהותית את הסיכויים שלכם להתקבל למודיעין ולכל מיני יחידות טכנולוגיות אחרות. 

אז אם אתם באמת רציניים ורוצים להתקבל ליחידה טובה במודיעין, אני מציע שתמצאו באתר קורס כלשהו בתחום טכנולוגי שמעניין אתכם ויכול לקדם אתכם, כי ככה תעלו משמעותית את הסיכויים שלכם להתקבל למקום טוב בצבא.

חשוב מאוד לא להיות שאננים ולא למשוך את הזמן יותר מידי. אל תדחו את הלמידה הזו ותתחילו אותה כמה שיותר מוקדם, כי לוקח זמן ללמוד תחום חדש מאפס או כמעט מאפס ברמה טובה ומעמיקה. אז אם אתם באמת רוצים להיות הכי טובים ולצבור יתרון על פני אחרים, תתחילו להעמיק ולהגדיל את הידע שלכם והמקצועיות שלכם בתחום שתבחרו כמה שיותר מהר! 

הנה הקורסים שאני ממליץ עליהם שיעזרו לכם מאוד במיונים למודיעין:

בשביל גא"מא ויחידות אחרות שקשורות לתכנות:

1. תכנות מתקדם בשפת ג'אווה:

קורס מעולה שמתחיל מהבסיס ומתקדם לרמות מאוד גבוהות בכל הקשור לתכנות בשפת ג'אווה.

לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.

2. תכנות מתקדם בשפת ++c:

גם כן קורס ברמה מאוד גבוהה, שאחריו תשלטו בצורה מעולה בשפת ++C. 

לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.

כמובן שאלה לא הקורסים היחידים שיכולים להתאים ויש שם עוד הרבה אופציות אחרות טובות. רק צריך לחפש מספיק עד שתמצאו משהו שמתאים בשבילכם. 

בשביל מודיעין כללי:

גם בשביל מודיעין כללי שווה לללמוד קורס טכנולוגי כלשהו מהקורסים שכתבתי למעלה, אלא אם אתם יודעים בוודאות שאתם רוצים תפקיד שלא קשור לטכנולוגיה כל כך, כמו מסלולי שפות והאזנה. במקרה כזה, פשוט תצברו כמה שיותר ידע כללי, ותלמדו כמה שיותר דברים שקשורים לאקטואליה ולמדינה שלנו. זה מאוד יעזור לכם.

וכמובן שתוכלו בכל זאת להיכנס לאתר שהזכרתי קודם ולמצוא קורסים שרלוונטיים אליכם ליחידה שאליה אתם רוצים להתקבל. למשל, אם תרצו מסלולי האזנה בשפות זרות תוכלו לקחת קורס כלשהו בלמידת שפה חדש, מה שיכול לעזור לכם באופן כללי לקלוט שפה חדשה מהר יותר בעתיד (ככל שלומדים יותר שפות, זה נהיה קל יותר).

אבל גם אם לא תמצאו קורס שרלוונטי אליכם, זה לגיטמי ובסדר. פשוט תתמקדו בלמידת מידע שיעזור לכם ושיוכל לתת לכם יתרון על מתמיינים אחרים במיונים במודיעין לתפקיד שתרצו. 

תגלו מה מצפה לכם במיונים: אני אנסה לתת כיוון טוב

 

אז אחרי שקיבלתם כבר את הזימון למיונים למודיעין ליחידות שאתם רוצים ואחרי שלמדתם לעומק את התחום שקשור ליחידות שאליהן אתם מתמיינים, הגיע הזמן לעבור לשלב הבא. הגיע הזמן לגלות מה מצפה לכם ביום המיונים.

אם תדעו מה מצפה לכם לפחות בערך במיונים, הסיכויים שלכם לעבור אותם בהצלחה יעלו משמעותית. חוסר הוודאות יעלם, ואתם תהיו הרבה יותר נינוחים ומוכנים להפגיז ולהצליח!

באתר של מיט"ב הביאו קובץ עם כמה שאלות לדוגמא שכדאי לעבור עליהן, אבל הבעיה עם המיונים למודיעין היא, שהמיונים הם נורא דינאמיים. כלומר, הם משתנים נורא מאדם לאדם ובהתאם לתפקיד הספציפי שאליו אתם תתמיינו.  

אבל, אני בכל זאת עומד לעזור לכם ואתן לכם מושג מאוד טוב של איך עומדים להיראות המיונים שלכם. זה עומד להיות ארוך, אבל במקומכם הייתי קורא את זה עד הסוף כי זה יעזור לכם בוודאות.

בתחילת היום:

בערך בשעה שבה אמרו לכם להגיע יקבצו אתכם ויקרינו לכם סרטון או מצגת ביחד עם הסבר על היחידה שאליה אתם מתמיינים ושאליה אתם מועמדים.

לכן כדאי להגיע ליום המיונים בזמן, בשביל שתוכלו לקבל את כל המידע הרלוונטי על היחידה. בנוסף, כדאי מאוד שתכינו שאלות מראש בנוגע ליחידה אם יש לכם כאלה כי זה יהיה זמן מעולה לשאול אותן ולקבל את כל המידע שאתם צריכים.

מיד לאחר החלק הזה יתחילו המיונים והמבחנים עצמם. 

מבנה המבחנים(במיונים כלליים למודיעין)

המבחנים ביום המיונים למודיעין מזכירים באופי שלהם את המבחנים הפסיכוטכניים בצו ראשון, אבל הם מכסים הרבה יותר נושאים ורמת הקושי שלהם גבוהה יותר.

המבחנים יהיו על זמן ויהיו אמריקאים. בנוסף, מפעם לפעם המבחנים גם משתנים, ואני מנסה לעדכן את הרשימה הזו בהתאם למה שמלש"בים כמוכם כותבים לי ומעדכנים אותי דרך המייל של האתר. לכן אבל קשה לדעת בדיוק איזה נושאים אתם תקבלו ועל מה יהיו המבחנים שלכם. מה שכן, יש עדיין דפוסים חוזרים וכמה מבחנים עיקריים שכמעט תמיד כולם מקבלים בתחילת יום המיונים למודיעין.

לכן נתחיל מלפרט עליהם (הסדר אקראי וסביר שלא תקבלו את כולם אלא רק חלק מהם):

 

מבחן זיהוי של רצף אותיות ומספרים:

מדובר במבחן שבו תקבלו זוגות של רצפים של אותיות ומספרים אקראיים ועליכם יהיה לקבוע כמה מהזוגות שקיבלתם זהים ביניהם.

לדוגמא:

Asd24ase3       Asd24ase3

Sd345hsd         Sd345sd

mm12n4mn     mn12n4mn

Kjkj12kjre23     Kjkj12kjre23

כמה זוגות מבין הזוגות הנתונים זהים?

א. 1  ב. 2    ג.3   ד.4

התשובה הנכונה היא ב', כי רק שני זוגות זהים.

אמנם זה נראה פשוט יחסית, אבל כשמתחילים לתת דוגמאות דומות אבל מורכבות יותר וכשהזמן מוגבל, אתם תראו שזה קצת יותר מסובך ולכן דורש תרגול. בהמשך נראה איך אפשר לתרגל דברים כאלה.

מבחן הבנת הנקרא:

ממש כמו שזה נשמע. תקבלו קטע קריאה שיהיה לכם זמן מוקצב לקרוא אותו, ואחריו תקבלו רצף שאלות אמריקאיות שקשורות לקטע שתצטרכו לענות עליהן. אם עובדים מסודר ובצורה יסודית, לא צריכה להיום לכם בעיה בקטע הזה.

 

מבחן ההוראות:

מזכיר מאוד את המבחן בצו הראשון (למי שעשה) רק ברמה גבוהה יותר ועם דגש בעיקר על הוראות שונות עם מספרים.

למשל:

נתונים המספרים:

123, 454, 208, 134

סדרו בסדר יורד את סכום האחדות והעשרות בכל מספר ואחדו אותם למספר חדש אחד. לאחר מכן תוסיפו 4 לעשרות במספר החדש.

מתקבל המספר:

  • 9875
  • 9905
  • 9915
  • 9879

התשובה הנכונה היא 9915.

הסבר- בכל מספר נחבר את האחדות והעשרות ונקבל(מימין לשמאל): 5, 9, 8 ,7 .

נסדר בסדר יורד – 9875.

נחבר 4 לספרת העשרות – כלומר ל7 ונקבל:  9915.

כמובן שבהדרגה רמת הקושי בשאלות תעלה, וההוראות יהיו יותר ויותר מבלבלות. לכן, לדעתי עדיף לתרגל מראש שאלות מהסוג הזה כדי באמת להצליח בהן ולהתרגל לסגנון הזה. בהמשך אתייחס איך ניתן לתרגל אותן. אבל באופן כללי, הטיפ שלי בחלק הזה הוא פשוט לקרוא קודם הכול היטב, לשים לב טוב טוב להוראות ולבצע אותן בהדרגה שלב אחרי שלב, בלי לרוץ לשום מקום.

מבחן אנלוגיות מילוליות:

בדיוק כמו בצו ראשון, רק ברמה גבוהה יותר. תקבלו זוג מילים, ותצטרכו לקבוע מבין האפשרויות השונות לאיזה זוג מילים אחר יש את אותו הקשר.

למשל-

איזה זוג מילים מייצג את הקשר של הזוג הבא?

תפוח : עץ

  • אדם : בית
  • תות : שדה
  • דג : מים
  • מכונית : מנוע

תשובה: תות : שדה

מדובר בצירוף סמיכות. תפוח-עץ, כמו תות-שדה. ניתן גם לקבוע כי כמו שתפוח גודל על העץ, התות גודל בשדה.

כמובן שזו רק דוגמא ושרמת השאלות עולה בהדרגה. אבל זה לא משהו שצריך להלחיץ אתכם, כי יש דרך להתכונן טוב לחלק הזה ונתייחס לזה בהמשך.

מבחן לוגיקה מילולית:

תקבלו משפטים, או צירוף מילים ותצטרכו לענות על שאלות לוגיות שקשורות למילים או למשפטים.

למשל:

  • דניאל גבוה ורזה, דנה נמוכה ורזה, דן גבוה. אנשים רזים וגבוהים אוהבים מכוניות אדומות, אנשים רזים אוהבים מכוניות כחולות. השאר אוהבים מכוניות צהובות.

מי אוהב מכוניות כחולות? מי אוהב מכוניות אדומות? מי אוהב מכוניות צהובות?

  • אגוזים, פרות, ירקות, עצים.

מה הקשר בין המילים?

תשובה- כולם צמחים

 

כמובן שאלה הן דוגמאות בלבד, ושהשאלות שיהיו לכם יהיו ברמה הרבה יותר גבוהה. הדוגמאות רק נועדו להמחיש לכם מה יהיה סגנון השאלות.

 

מבחן לוגיקה נוסף(מעשי יותר):

תקבלו כל מיני מצבים שונים, ותצטרכו להסיק לאן הם יובילו ומה תהיה התוצאה הסופית.

לדוגמא, נתון הדבר הבא:

(קלט זה אומר שמשהו נקלט, ופלט זה שנפלט משהו כתוצאה ממה שנקלט)

קלט: asK32kll210003DDds

פלט: ASk00KLL001110ddDS

קלט: ASdf12sS00a

מה יהיה הפלט?

  • AsDf00SS11a
  • SdajFJFKA213AJ
  • asDF00ss11A
  • asDF00Ss11A

 

תשובה:  asDF00Ss11A

הסבר: ניתן להסיק מהקלט והפלט הראשון שהפלט הופך את כל האותיות הקטנות בקלט לגדולות, ואת כל האותיות הגדולות לקטנות. בנוסף, את כל המספרים ששונים מ-0 הוא הופך להיות 0, ואת כל המספרים שהם 0 הוא הופך להיות ל-1.

כמובן שזה לא בהכרח משקף את הרמה שתהיה לכם במיונים, ושמדובר בסך הכול בדוגמה. מה שכן, מדובר בחלק לא פשוט שהרמה של השאלות בו עולה בהדרגה, לכן מומלץ להתכונן אליו. בהמשך נתייחס לדרך ללמוד לחלק הזה.

מבחנים נוספים:

עד כאן דיברנו על המבחנים הבסיסיים שחוזרים על עצמם ברוב המיונים למודיעין. כעת נתייחס לעוד מבחנים שונים שעלולים לצוץ אצלכם בהתאם לנתונים שלכם(כלומר מה למדתם בבית הספר ואיך שעניתם עד כה על המבחנים הראשונים) ובהתאם לתפקיד שאליו אתם מתמיינים.

קחו בחשבון שיכול להיות שיש מבחנים שפספסתי ולא התייחסתי אליהם כאן, על אף שכנראה סגרתי את רוב המבחנים שעלולים להופיע אצלכם. 

בכל מקרה, אם יופיעו אצלכם מבחנים שלא כתבתי כאן, אתם מוזמנים לכתוב אותם בתגובות ואני אוסיף אותם כאן באתר.

מבחן הזיכרון (פחות נפוץ היום)

אתם תקבלו טבלה עם בערך 24 מספרים, ויהיה לכם זמן מוגבל(בערך 5 דק') לנסות לשנן את כולם.

לאחר מכן, רוב המספרים ייעלמו, ואתם תצטרכו לנסות להשלים את החסר ולמלא את הטבלה בהתאם למספרים שאתם זוכרים.

הטיפ שלי- תנסו לתרגל בבית ולשפר את הזיכרון שלכם בעזרת כל מיני משחקי זיכרון באינטרנט, ותנסו לזכור את המספרים בטבלה בקבוצות במקום כל מספר בנפרד כי זה גם יכול לעזור.

מבחן לוגיקה והסקת מסקנות

אתם תקבלו מערכת מסויימת, למשל בניין עם המון קומות שונות ופרטי מידע על המשפחות שגרות בקומות. פרטים כמו למשל, איזה משפחה גרה מעל למשפחה אחרת, מידע על משפחות שעושות רעש, דירות שהן ריקות, ועוד, ותצטרכו לענות כל כל מיני שאלות ולקבוע האם הן נכונות, שגויות או שחסר מידע בשביל לקבוע חד משמעית.

שאלות אלה נועדו לבחון את יכולת הסקת המסקנות שלכם מתוך מידע שאתם מקבלים. המערכת אגב, יכולה להיות כל דבר אחר ולא בהכרח בניין עם קומות. למשל, צנרת מים שעוברת בין חדרים שונים בקצב שונה ולאחר מכן יכולים לשאול אתכם שאלות כמו דרך איפה עוברים המים תחת כל מיני שינויים שעושים למערכת, ועוד הרבה סוגים אחרים של מערכות שונות.

מבחן ידע כללי:

ייתנו לכם כ-100 שאלות אמריקאיות כלליות עם זמן מוגבל בכל מיני נושאים שתצטרכו לענות עליהם.

לא אפרט יותר מידי על החלק הזה כי אין כל כך מה לפרט. השאלות שיופיע לכם יהיו בהמון נושאים שונים כמו מוזיקה, אמנות, היסטוריה, מדע ועוד. אין באמת דרך להתכונן לחלק הזה כי כמות השאלות השונות שיכולים לשאול אתכם היא עצומה. לכן, תצטרכו פשוט לסמוך על עצמכם ולקרוא כמה שיותר ספרים ?.

מבחני אנגלית:

זה מבחן שרלוונטי בעיקר למי שמתמיין ליחידות שקשורות לשפות במודיעין. המבחנים יזכירו מאוד את מבחני הפסיכומטרי באנגלית ויכללו השלמות משפטים באנגלית (כלומר מתוך כמה מילים לבחור מילה מתאימה להשלמת החסר במשפט) , קטעי אנסין קצרים שבסופן שאלות אמריקאיות באנגלית ולעיתים גם שאלות שבהן יהיה לכם נתון משפט ועליכם יהיה לבחור משפט נוסף מבין האפשרויות שיהיה בעל המשמעות הכי דומה לו.

בשביל לראות דוגמאות לשאלות כאלה פשוט תכתבו בגוגל "דוגמא לחלק באנגלית של הפסיכומטרי" או "דוגמא למבחן אמירם". בעיקרון, אם יש לכם אנגלית טובה אז החלק הזה לא אמור להיות לכם בעייתי מידי.

מציאת משפטים דומים:

כמו באנגלית, גם בעברית תקבלו לעיתים חלק שבו יהיה לכם משפט, ואתם תצטרכו לבחור מבין ארבעה משפטים את המשפט שהכי דומה במשמעות שלו למשפט הראשון. מדובר בעיקר בהבנת הנקרא ולדעתי אין צורך להתכונן לחלק הזה יותר מידי. אם אתם קוראים מספיק, אתם תהיו בסדר.

מבחן השפה (מקבלים במסלולי שפות ובמיון לשחקים):

חלק שנוגע כמובן למי שמתמיין למסלולי השפה השונים. החלק בא לבדוק עד כמה טובים אתם בלהפנים שפה חדשה מאפס.

אתם תקבלו במבחן הזה שפה חדשה לחלוטין שהומצאה. עם אותיות משלה, מילים משלה, כללי דקדוק משלה וכל דבר אחר שקשור אליה.

אתם תקבלו זמן מוקצב ללמוד את השפה החדשה(כשעתיים) ולאחר מכן, תתבקשו לענות על כל מיני שאלות בנושא. כמו תרגום מילים, הבנת הכללים בשפה ועוד.

מבחן ידע בפוליטיקה ואקטואליה:

רלוונטי לרוב רק למסלולים מסוימים (מסלולי שפות למשל) ומזכיר מאוד את מבחן הידע הכללי רק שכאן מדובר על שאלות שנוגעות רק לתחום האקטואליה. כלומר, שאלות בנושאים של פוליטיקה עולמית, מנהיגים מפורסמים, מקומות מפורסמים, אירועים משמעותיים בעולם ועוד.

תנסו להיות מעורבים כמה שיותר במה שקורה בעולם, ולראות שאתם בקיעים עד כמה שאפשר בכל מיני אירועים גדולים.

מבחן של סדרות בחשבון:

אתם תקבלו בכל פעם סדרה חשבונית כלשהי, ותצטרכו לבחור מבין האפשרויות השונות מה המספר שמשלים אותה.

למשל:

__,1,1,2,3,5,8,13

מה המספר הבא?

  • 20
  • 16
  • 21
  • 17

תשובה –21

הסבר – מדובר בסדרת פיבונאצ'י. כלומר סדרה שבה כל פעם האיבר הבא הוא הסכום של שני איבריו הקודמים. ולכן, 21 זה האיבר הבא כי זה הסכום של 13 ו- 8.

שוב, גם כאן בהתחלה הרמה נמוכה אבל עם הזמן היא עולה והחוקיות של הסדרות נהיית יותר ויותר מורכבת. מומלץ לחפש באינטרנט תרגולים בנושא אם אתם יודעים שאתם מתמיינים ליחידה טכנולוגית במודיעין.

בעיות מילוליות:

מבחן שעוסק בבעיות מילוליות בחשבון ומתמטיקה. הוא יתחיל משאלות בסיסיות בנושאים כמו אחוזים ויחס וימשיך לבעיות יותר מורכבות כמו הספק, דרך ועוד.

מומלץ לתרגל קצת את הנושאים הללו בבית מראש, כדי שלפחות תזכרו איך לפתור בעיות מילוליות בנושאים האלה. באינטרנט לא חסרות בעיות מילוליות לתרגול.

טיפ שלי- תזכרו שהכול על זמן. אז אם תתרגלו בבית, תנסו לפתור מקבץ של בעיות מילוליות כאלו גם על זמן.

מבחן מעמיק במתמטיקה:

מבחן שלא כל אחד יקבל, ולרוב הוא יופיע ביחידות ה"כבדות" (למשל שחקים וחבצלות). אתם תקבלו חומר לימוד חדש במתמטיקה ברמה אקדמית גבוהה יותר מזאת שלמדתם בבית הספר. את החומר תצטרכו ללמוד בזמן אמת, ולאחר מכן לענות על כל מיני שאלות בסיסיות יחסית בנושא.

הנושאים שנותנים ללמוד לא קבועים, אבל לרוב יהיו קשורים למתמטיקה בדידה(אם כי לא תמיד!)

לדעתי, אין טעם להתחיל ללמוד מראש את כל הנושאים האקדמיים לבד רק בשביל החלק הזה, אבל כן שווה לחזור טוב על החומר של 5 יחידות לימוד כי זה בכל זאת הבסיס שעליו נבנה שאר החומר החדש שתלמדו במבחנים. ובכל זאת, אם אתם ממש רוצים להפגיז, אתם בהחלט יכולים להתחיל ללמוד מראש גם חומר אקדמי בתחום, בדיוק כמו שהמלצתי לעשות כבר קודם בנושאים כמו תכנות למי שרוצה להיות ביחידה רצינית במודיעין.

טיפ שלי- תבואו מרוכזים לחלק הזה. תיקחו את הזמן שלכם להפנים ולהבין טוב טוב את החומר החדש שתלמדו. אם הייתם טובים ב5 יחידות לימוד ואם תהיו רגועים ובטוחים בעצמכם, אתם תצליחו!

מבחן בחשבון:

כמו בצו ראשון רק ברמה גבוהה יותר. פשוט מבחן חשבון עם כל מיני שאלות בסיסיות בחיבור, חיסור, כפל, חילוק, אחוזים ועוד. פשוט תנסו לענות על כמה שיותר תרגילים, אבל אל תרוצו מהר מידי. עדיף לענות על קצת פחות תרגילים, אבל לפחות לענות עליהם נכון.

אני ממליץ מאוד לתרגל שאלות כאלה באינטרנט כי אני בטוח שרובכם כבר התרגלתם להשתמש במחשבון ולא בראש. אז פשוט תתרגלו קצת שאלות כאלה כשבוע לפני המיונים כדי להסיר קצת חלודה ואתם אמורים להסתדר.

מבחן במכניקה:

מבחן שרלוונטי למי שלמד פיזיקה בבית הספר ומקבלים אותו רק בחלק מהיחידות. במבחן ישאלו שאלות במכניקה שקשורות לנושאי הלימוד בבית הספר, כמו כוחות, אנרגיה, תאוצה ומהירות ועוד. למי שהסתדר עם פיזיקה בבית הספר לא צריכה להיות בעיה בחלק הזה.

מבחן אנלוגיות צורניות + מבחן הבנה טכנית בסיסית:

פירטתי לעומק על החלק הזה עם דוגמאות בפוסט אחר. כאן על המבחן הטכני וכאן על מבחן האנלוגיות הצורניות. ככה שמי שמעוניין יוכל למצוא שם את כל המידע שצריך. ההבדל היחיד הוא שהרמה במבחנים במודיעין תהיה גבוהה יותר ושחלוקת הזמנים ביחד עם כמות השאלות תהיה שונה מזו שרשמתי בפוסט הזה. סגנון השאלות בכל מקרה יהיה דומה מאוד.

מבחן סדרות של צורות

מבחן שדומה למבחן של סדרות חשבוניות, רק שהפעם תקבלו סדרות של צורות שונות ותצטרכו להשלים אותן בהתאם להיגיון ולצורה הבאה המתאימה שתשלים את הסדרה לפי הדפוס והחוקיות הנכונה של שאר הצורות הקודמות בסדרה.

מבחן תפיסה מרחבית

אתם תקבלו קובייה, מוקפת בהמון מלבנים וקוביות אחרות. בכל פעם יסמנו בקובייה חלק אחר וישאלו באיזה מלבנים אחרים היא נוגעת(הנה תמונה להמחשה).

בגדול, זה פשוט מבחן שבודק את האינטואיציה שלכם והתפיסה המרחבית שלכם. לדעתי, המבחן יכול להיות קצת מבלבל ושווה להתכונן אליו, אפילו טיפה. בהמשך הפוסט אתייחס איך תוכלו להתכונן לחלק הזה. 

מבחן תצלומי אוויר

יש כמה סוגים של שאלות שאתם עלולים לקבל בחלק הזה. אתם עלולים לקבל תמונה מסוימת של אזור כלשהו או מפה כלשהי, ולאחר מכן תאלצו למצוא את אותו האזור או התמונה בתצלום מוגדל יותר ומורחק יותר (במעין זום- אאוט בעצם)

וסוג אחר של שאלות זה שתקבלו שני תצלומים, כשבאחד הסירו פרטים מסוימים(כמו בניינים למשל) ותצטרכו לגלות מה הפרטים האלה. בערך כמו משחק של "מצא את ההבדלים" רק ברמה גבוהה יותר כמובן.

אני ממליץ להתכונן לחלק הזה, כי זה לא שאלות שבאות לאנשים באופן טבעי. בהמשך הפוסט אסביר איך ניתן להתכונן לשאלות כאלה, אז תמשיכו לקרוא.

המבחנים הבאים רלוונטיים למי שלמד מחשבים או מתמיין ליחידה שקשורה לתכנות במודיעין:

מבחן אוטומטים ושפות פורמאליות (פחות נפוץ היום)

מי שלמד מחשבים בבית הספר יודע על מה אני מדבר. אין צורך להתכונן יותר מידי, שכן השאלות לא ברמה מאוד גבוהה. פשוט תוודאו שאתם זוכרים טוב את החומר הזה ותעברו עליו קצת לפני המיונים עצמם.

תכנות ללא ידע קודם

אתם תקבלו פקודות בסיסיות בתכנות שעושות כל מיני פעולות. המטרה שלכם תהיה לגרום למנוף להעביר כדורים בין שני אזורים שונים. יכולות להיות גם גרסאות אחרות שלו דלא עם כדורים אלא עם דברים אחרים אבל העיקרון יישאר דומה.

בעיקרון, אם יש לכם היגיון בריא אתם אמורים להסתדר גם בלי הכנה. אבל ללמוד פקודות של אסמבלי, קידוד בינארי בסיסי וקוד המינג יוכלו להקל עליכם בבחינה עצמה. (אם פעלתם לפי השלבים הקודמים שלי, אתם כבר צריכים לבוא עם הידע הזה למיונים כשהוא בכיס שלכם).

מבחן המכונה

זה מבחן שבו תצטרכו לפענח קוד שנותנים לכם ולהבין מה מכונה כלשהי עושה. לאחר מכן תצטרכו להבין איך לגרום למכונה לעשות כל מיני פעולות אחרות. למי שלמד תכנות, זה אמור להזכיר קצת טבלאות מעקב.

אם למדתם מחשבים, ויש לכם חשיבה לוגית טובה אתם תסתדרו. פשוט תתרכזו בחלק הזה טוב טוב ואל תיפלו על שטויות.

מבחן עצים בינאריים (פחות נפוץ היום)

גם זה משהו שנוגע בעיקר לתכנות ומי שלמד מחשבים אמור לדעת על מה מדובר ומה זה עצים בינאריים. במבחן הזה, תצטרכו להיעזר במבנה הנתונים של עצים בינאריים בשביל לסדר בתוכו כל מיני דברים שתקבלו.

פשוט תתרכזו, ותפעלו שם לפי ההנחיות ואתם אמורים להסתדר. ואם לא למדתם על עצים בינאריים או שאתם יודעים שאתם חלשים בזה, אז תלמדו את זה טוב כבר מראש לפני הבחינה.

מיונים לגאמ"א

המיונים לגאמ"א יהיו קצת שונים מכל המבחנים שתיארתי כאן. אם מעניין אתכם לקרוא עליהם יותר לעומק, כתבתי פוסט מקיף שמסביר על כל שלבי המיון לגאמא עם טיפים פרקטיים מאוד איך להצליח בהם. 

אחרי שעברנו על החלק הלוגי של המיונים, נמשיך ונתקדם לחלק האישיותי:

שאלון 300

אמנם יש שם רק כ-240 שאלות ולא 300 שאלות אבל עדיין ככה נוהגים לקרוא לו. מדובר בשאלון שנועד לבחון את האישיות שלכם ולבדוק האם אתם כשירים מבחינה מנטאלית ופסיכולוגית לשרת בחייל המודיעין.

השאלות הן על זמן, בערך 10 שניות לשאלה למרות שאפשר לחזור באמצע אחורה ולשנות תשובה לשאלה. מה שכן, לא הייתי ממליץ לשנות יותר מידי פעמים תשובה לשאלה מסוימת כי השאלון גם בודק את רמת העקביות שלכם.

דוגמא לשאלות:

  • אני מגדיר את עצמי כאדם שקט (מתאים לי מאוד, מתאים, בערך, לא מתאים בכלל)
  • אני אוהב בעלי חיים (מתאים לי מאוד, מתאים, בערך, לא מתאים בכלל)
  • אני אדם מופנם  (מתאים לי מאוד, מתאים, בערך, לא מתאים בכלל)
  • אני אוהב להיות בטבע (מתאים לי מאוד, מתאים, בערך, לא מתאים בכלל)

שימו לב שהשאלות יחזרו על עצמן הרבה פעמים פשוט בנוסחים שונים, לכן כדאי לענות בכנות, כדי שלא תהיה סתירה בתשובות שלכם לשאלות שיש להן נוסח דומה.

בגדול, החלק הזה נועד להעריך את האישיות שלכם ולראות כי אתם אנשים יציבים ואמינים. זה חשוב לצבא לא פחות מכמה אתם חכמים ומתאימים לשרת בחייל המודיעין מבחינה שכלית. אם תשאלו אותי, אני לא חושב שיש צורך להתכונן לחלק הזה יותר מידי. אבל יש כאלה שיחלקו עלי. לכן בהמשך הפוסט אסביר איך ניתן להתכונן לשאלון 300 אז תמשיכו לקרוא.

שאלות נוספות

בנוסף לכל שאלות החשיבה השונות ולשאלון 300, ישאלו אתכם בין לבין כל מיני שאלות כלליות נוספות במחשב. השאלות יהיו ללא זמן ויתייחסו לדברים אחרים כמו המקום בו אתם רוצים לשרת, התפקיד שאותו אתם הכי מעדיפים, האופי והאישיות שלכם והמוטיבציה שלכם לשרת בחייל המודיעין.

כאן באמת אין לי כל כך מה להוסיף. פשוט תהיו אמתיים, תראו מוטיבציה ותענו את מה שאתה חושבים ומרגישים.  

אז אחרי שגילינו מה בערך מצפה לנו במיונים למודיעין, הגיע הזמן שנעבור לשלב הבא ונדבר על הדרך שבה הכי טוב להתכונן אליהם. כי אם תיקחו את המיונים ברצינות ותתכוננו אליהם כמו שצריך, הסיכויים שלכם להתקבל לחייל המודיעין יעלו משמעותית.

הכנה למיונים למודיעין

תהיו בהיכון ותבואו מוכנים למיונים למודיעין!

כמו שכבר ראיתם, המיונים למודיעין כוללים המון נושאים שונים שלא בטוח בכלל שתקבלו את כולם. לכן, להתחיל להקיף עכשיו את כל הנושאים השונים שיש, יכול להיות קצת בעייתי.

מה שכן, בהתחלה הדגשתי שיש כמה נושאים שכמעט תמיד חוזרים על עצמם בכל המיונים ושאליהם בהחלט כדאי להתכונן, מאחר ומדובר בנושאים ובשאלות שלא תמיד אנחנו נתקלים בהן ביום יום שלנו. 

לכן בעזרת הכנה טובה ויסודית שבה אתם פותרים על זמן שאלות שמזכירות מאוד את השאלות במיונים למודיעין, הסיכויים שלכם להצליח יעלו פי כמה וכמה.

הדרך הכי טובה שאני מצאתי לעשות את זה, היא בעזרת ערכת ההכנה של ניב רווח. ניב רווח היא חברה שמתמחה ביצירת ערכות הכנה וספרי הכנה למבחנים מסוגים שונים ומגוונים ואני בטוח שחלקכם מכירים אותם בגלל ההכנה שלהם לפסיכומטרי שנחשבת לאחת מההכנות הטובות והמקצועיות ביותר שיש היום.

אבל מעבר להכנה לפסיכומטרי, ניב רווח מתמחים גם בהכנות למבחנים השונים בצבא, וממש לאחרונה הם השיקו ערכת הכנה חדשה שנועדה להכין אתכם בצורה הכי טובה שיש למיונים של כלל חמ"ן. הערכה מאוד מקצועית וברמה גבוהה וכוללת נכון להיום את מגוון השאלות והנושאים הfpzmytfdכי רחב שיצפו לכם מבחנים בכלל חמ"ן.

הערכה לא חינמית ויש ערכות אחרות יותר זולות אבל אם תשאלו אותי, הערכה הזאת שווה כל שקל כי היא באמת מקיפה וכי היא מציעה הכנה ברמה הגבוהה ביותר שיש היום והכנה לנושאים ששום ערכה אחרת לא מכסה. ובכל זאת, כדי לחסוך קצת כסף ולהוריד את מחיר הערכה, תוכלו לקבל הנחה בשימוש בקוד הקופון your-army ברכישה.

חשוב לי לציין שאפשר כמובן לנסות ללמוד איכשהו למבחנים שמצפים לכם שם גם לבד בלי שום ערכה, אבל לדעתי זה יהיה קשה מאוד על גבול הבלתי אפשרי, כי קשה למצוא את רוב החומר הזה באינטרנט סתם ככה וכי פשוט חבל לבזבז על זה זמן יקר סתם.

לכן לדעתי אם אתם רוצים להתקבל למודיעין, לעבוד עם הערכה זה שלב ביניים הכרחי שיכול לעזור לכם ולהעלות משמעותית את הסיכויים שלכם בדרך למודיעין.

ככה תוכלו להצליח בכל המבחנים הבסיסיים ואם לפני זה גם למדתם לעומק את הנושאים הרלוונטיים ליחידה שלכם כמו שדיברנו על זה כאן קודם, תצליחו גם במבחני ההמשך ותוכלו להתקבל למודיעין!

אם אתם עדיין לא בטוחים לגבי הערכה, תוכלו לנסות גם כמה שאלות בחינם אחרי הרשמה פשוטה שמדמות את המיונים למודיעין ואת חלק מהדברים שהערכה תיתן לכם. כך תוכלו לראות איפה אתם עומדים ולהבין טוב יותר איך הערכה יכולה לעזור לכם. 

איזה נושאים הערכה כוללת?

כל המבחנים המילוליים, מבחני צורות(כולל הקטע עם הקובייה), כל המבחנים שקשורים לתווים ולהוראות שדיברנו עליהם, תצלומי אוויר, הכנה לשאלות של ידע כללי על המדינה שלנו ועוד.

חשוב להגיד, שהערכה אולי נראית מעט דומה לערכה של הצו ראשון(למי שנעזר בה) כי יש נושאים חופפים בין המבחנים לצו ראשון לבין המבחנים למודיעין אבל היא לא. רמת המבחנים בחיל המודיעין גבוהה בכמה רמות מהרמה של המבחנים בצו ראשון ולכן ערכת ההכנה למיונים למודיעין גם כן גבוהה בכמה רמות מערכת ההכנה לצו הראשון מבחינת התוכן שלה. וכמובן שהיא כוללת גם נושאים נוספים.

הנחה על ערכת ההכנה למודיעין

כמו שכבר אמרתי, הערכה היא לא חינמית והיא קצת יותר יקרה מערכות הכנה אחרות למיונים לכלל חמ"ן בגלל הסיבה שמדובר באמת בערכה איכותית מאוד ולדעתי בערכת ההכנה הכי טובה נכון להיום למיונים לכלל חמ"ן.

ומאחר וזה המצב, חשוב לי שתדעו שניתן לקבל הנחה על רכישת הערכה דרך קוד הקופון your-army, שיחסוך לכם 10% ממחיר הערכה. רכישה דרך הקופון תעזור גם לי ותתגמל גם אותי בעמלה, אבל תעזור גם לכם ותחסוך לכם כסף.

אלטרנטיבה זולה יותר

לא מזמן יצאה ערכת הכנה נוספת למיונים למודיעין לכלל חמ"ן שגם היא טובה ומקיפה מאוד ואפילו זולה יותר מהערכה של ניב רווח. הערכה מכילה את הנושאים העיקריים שעליהם רוב המועמדים נבחנים, ומכילה הסברים מפורטים על כל המבחנים השונים עם שיטות פתרון מהירות לשאלות השונות. ערכת ההכנה היא של פזצט"א, זה אתר יחסית חדש ששם לעצמו למטרה להעלות את הרף בכל מה שקשור להכנות לצבא. הערכה שלהם טובה מאוד ועדכנית ואני אישית אהבתי אותה מאוד.

לכן למי שהמחיר של הערכה של ניב רווח קצת גבוה, זאת גם כן אפשרות מעולה. בנוסף, בעבר לפני שיצאה ערכת ההכנה החדשה של ניב רווח והערכה של פזצט"א הייתי ממליץ באתר על ערכה אחרת, שאני עדיין חושב שהיא טובה מאוד והיא גם קצת יותר זולה מהערכה של ניב רווח.

מדובר בערכת ההכנה של מכון נעם, שהם ידועים מאוד בהכנות שלהם לצבא וברמה הגבוהה שלהם. ולכן למי שהערכה של ניב רווח קצת יקרה מידי (אם כי לא מדובר בהבדל כזה גדול) יכול ללמוד בעזרת הערכה של מכון נעם אם הוא מעדיף שהיא גם מעולה ומכילה את רוב הנושאים הרלוונטיים. 

 

תבואו ליום המיונים עצמו בגישה הנכונה

הגישה שלכם חשובה לא פחות מההכנה עצמה!

אז אחרי שקיבלתם את המיונים, למדתם לעומק כמה שיותר חומר רלוונטי מראש והתכוננתם למיונים, הגיע הזמן לעבור לשלב הבא.

להגיע מוכנים למיונים מבחינת ידע זה טוב ויפה, אבל לפעמים זה לא מספיק. חשוב מאוד שתגיעו מוכנים גם מבחינה מנטאלית ותדעו בדיוק איזה גישה הכי כדאי לכם לאמץ.

כמה טיפים:

תשנו טוב יום לפני ותגיעו בזמן.

תהיו נינוחים ורגועים(עד כמה שאפשר) אבל נחושים להצליח.

אל תילחצו אם אתם לא מספיקים לענות על כל השאלות שנותנים לכם. לרוב אתם לא תספיקו לענות על הכול ואתם לא אמורים להספיק.

אם לא הלך לכם טוב במבחן או שתיים, אל תוותרו. הרבה פעמים יספיק לצבא שהצלחתם אפילו רק בתחום ספציפי כלשהו. ככה שאם לצורך העניין לא הלך לכם בחלק של המתמטיקה אבל הפגזתם בחלק של החשיבה הטכנית והמרחבית, יכול להיות שפשוט תתאימו מבחינת הצבא ליחידה ספציפית כלשהי. לכן חשוב מאוד לבוא בגישה נחושה ורגועה ולזכור לא להתייאש אם לא מצליח בהתחלה.

בחיים אל תוותרו באמצע המיונים. גם אם פתאום החלטתם שזה לא בשבילכם, אל תקומו ותלכו באמצע הממבחנים. זה יכול להרוס לכם את האפשרות לקבל זימון למיונים נוספים במודיעין, כי זה מראה שאין לכם נחישות לשרת ביחידה.

אם אתם כבר מתחילים לאבד ריכוז, תזכרו שמותר לכם לקחת הפסקות בין מבחן למבחן כמו בצו ראשון. הזמן מתחיל רק מהרגע שהתחלתם את המבחן. לכן תנצלו את ההפסקות האלה כדי לנוח ולהתרענן.

אם אתם נלחצים ואתם רואים שזה כבר משפיע יותר מידי, תיקחו אוויר ותזכרו שעשיתם הכול כדי להצליח. התכוננתם מראש וחקרתם על המיונים עד כמה שאפשר. לכן במקום להילחץ, תתמקדו בלהצליח!

תביאו אתכם כלי כתיבה(של הצבא לא תמיד משהו), אוכל נורמאלי וטעים משלכם וכסף קטן כדי להתפנק שם אם תרצו לקנות משהו.

לרוב תקבלו דף(אלא אם מדובר במבחן שינון) שתוכלו להיעזר בו לכל מני חישובים, אז תנצלו אותו! הוא לא שם ליופי. ואם צריך וזה מתאפשר, תבקשו עוד דף.

אלה הטיפים העיקריים שאני יכול לתת לכם מבחינת הגישה שצריכה להיות לכם ומבחינת הדברים שיעלו אפילו עוד יותר את הסיכויים שלכם להצליח.

 אני מאחל לכם רק הצלחה במיונים הראשוניים, ומקווה(ואפילו יודע) שתעברו לשלב הבא.

תתכוננו לראיון האישי ותבואו גם אליו בגישה הנכונה

תבואו לראיון האישי כשאתם מוכנים כמו שצריך!

אחרי שתעברו את המיונים הראשוניים למודיעין בהצלחה, לרוב תמשיכו לשלב הבא שהוא ראיון אישי.(על אף שבחלק מהיחידות יש עוד שלב ביניים של מיונים מתקדמים יותר.)

הריאיון האישי שיצפה לכם כאן, יהיה הרבה יותר מורכב מזה שהיה לכם בצו הראשון. בניגוד לראיון בצו הראשון, כאן לרוב תעברו ראיון מקצועי, על ידי בוגר יחידה ותיק ותעברו ראיון אישיותי על ידי פסיכולוג.

יש דעה שאומרת שעדיף לא להתכונן לראיון, אבל אני לא מסכים עם הגישה הזאת. לדעתי, הכנה לראיונות היא קריטית וחשובה מאוד אם אתם באמת רוצים להצליח להתקבל למודיעין.

הרי לראיון עבודה כולם מתכוננים, אז במה זה שונה?

בשביל להתכונן לראיון כמו שצריך, קודם כל אתם צריכים לדעת מה יצפה לכם שם ומה מצפים שם ממכם.

מה יחכה לכם בראיון:

מה שיחכה לכם בראיון תלוי כמובן ביחידה שאליה תתמיינו ולכן אין תמונה אחת ברורה. אבל כמו במיונים הראשוניים, גם כאן יש קווים כלליים ודפוסים שחוזרים על עצמם.  

לרוב אתם תיכנסו לחדר, שבו יצפה לכם מראיין אחד או כמה מראיינים. פשוט תיכנסו, תסתכלו על כולם בנימוס, תגידו שלום ותשאלו אם אפשר לשבת בנימוס(או שתחכו שיגידו לכם לשבת).

איזה שאלות שואלים?

לרוב יתחילו מכמה שאלות בסיסיות כדי לשבור את הקרח. כמו איך קוראים לכם, מאיפה אתם ואיפה למדתם וכדומה. בהדרגה יתחילו לעבור לשאלות אישיות יותר או לחלק המקצועי(תלוי בראיון).

הנה דוגמאות לשאלות אישיות שיכולים לשאול:

איך הציונים בבית הספר?

אתה אוהב ללמוד בבית הספר?

ספר לי שלוש תכונות רעות על עצמך?

ספר לי שלוש תכונות טובות על עצמך?

מה התחביבים שלך?

מה אתה מתכנן לעשות עד הגיוס?

ספר לי על אירוע משמעותי בחיים שלך ששינה אותך?

איזה תכונות צריך לדעתך כדי להיות ביחידה שלנו?

מה יקרה ואיך תפעל אם לא תסכים עם דעה של המפקד שלך?

מה יקרה אם בסוף תגלה שהתפקיד פחות מעניין ממה שחשבת?

מה התכונה הכי חשובה לדעתך שמשקפת חברות טובה?

ספר לי על חבר טוב שלך? למה הוא חבר טוב שלך?

ספר לי על ריב שהיה לך עם אדם קרוב אליך? איך פתרת את הריב?

מה יקרה אם לא תאהב את המפקד שלך או מישהו קרוב מהצוות שלך?

כמובן שיש עוד שאלות אחרות שאפשרי מאוד שישאלו אתכם, אבל זה באופן כללי סגנון השאלות וכנראה תתקלו בראיון שלכם לפחות חלק מהשאלות שכאן. לכן תנסו לבנות תשובות מלאות והגיוניות לכל השאלות שכאן מראש. שימו דגש על השאלות המורכבות, כמו השאלות עם התכונות הטובות והרעות שלכם ושאלות שבהן מבקשים ממכם לספר סיפור שלם, כמו ריב רציני שהיה לכם, או אירוע משמעותי שהיה לכם.

שאלות מקצועיות:

כמו שכבר אמרתי, הראיונות במודיעין הם גם מקצועיים ולא רק אישיים. לכן מאוד יכול להיות שישאלו אתכם בראיון גם שאלות מקצועיות. איזה שאלות אלה בדיוק?

זה תלוי ביחידה שלכם וזה מאוד משתנה. אבל באופן כללי, ישאלו אתכם כל מיני חידות לוגיות או בעיות טריקיות כלשהן בכל מיני תחומים. אם למשל תתמיינו ליחידה שעוסקת בתכנות, ייתנו לכם כל מיני בעיות לוגיות מבלבלות שקשורות לתכנות, כמו למשל למצוא אלגוריתמים פשוטים ויעילים יותר מאלה שנתונים לכם לפתרון בעיה כלשהי.

אם תתמיינו ליחידה שעוסקת יותר בדברים מכניים וטכניים, אז יכולים להביא לכם כל מיני מכשירים שיבקשו ממכם להרכיב ולחבר אותם כדי לראות איך אתם מסתדרים.

ביחידות אחרות עלולים לשאול אתכם שאלות בנושא אקטואליה ופוליטיקה כדי לראות עד כמה אתם בקיעים במה שקורה היום בעולם. באופן כללי, הכול תלוי ביחידה שאליה אתם מתמיינים.

בעיקרון, קצת יותר בעייתי להתכונן לחלק המקצועי בראיון. אבל אם קראתם את שאר הפוסט שלי ופעלתם לפי כל השלבים שכתבתי כאן, אתם כבר אמורים להכיר לעומק מראש את כל החומר או לפחות מספיק חומר שבו היחידה שלכם עוסקת. ככה לא תהיה לכם בעיה לענות על השאלות המקצועיות ולהצליח בגדול בחלק הזה. 

הגישה שלכם בראיון:

מה אתם אמורים לשדר? מה אתם רוצים שיחשבו עליכם? ובאופן כללי, איך ומה אתם אמורים להגיד? על כל אלה אנסה לענות.

באופן כללי, אתם צריכים לשדר רוגע, ביטחון עצמי גבוה ונחישות. חשוב לשמור על איזון בין כל השלושה האלה. כלומר, אל תשדרו ביטחון עצמי גבוה מידי, ואל תשדרו שאננות יתר או נחישות מוגזמת שתיראה כבר כמו הצגה.

תשבו זקוף, בצורה נינוחה ובלי הרבה תזוזות מיותרות. תחייכו כשצריך ותראו נחישות ורצינות כשצריך. תתרכזו בשאלות ששאלו אתכם ואל תתנו למוח שלכם לרחף בין מחשבות.

אם אתם רואים שאתם תקועים כבר יותר מידי זמן על שאלה, תשאלו האם אפשר לחזור אליה טיפה יותר מאוחר. ואם אתם רואים שזה לא מתאים, מותר גם להגיד שאתם לא יודעים את התשובה. זה לא סוף העולם. גם אם הבנתם שטעיתם דרך אגב, מותר להגיד את זה בנימוס ולתקן את עצמכם אם זה יתאפשר.

כשאתם מנסים לפתור בעיה או שאלה, זה בסדר לחשוב על הפיתרון שלה בקול. ככה בעצם יכירו את ההליך המחשבתי שלכם ויראו איך אתם ניגשים לפתרון בעיות. וחוץ מזה, זה מפיג את השקט שסביבכם ומוריד קצת מהמתח והלחץ שיהיה לכם שם.

לפעמים ינסו להלחיץ אתכם בכל מיני דרכים בכוונה כדי לראות איך תתמודדו עם מצבי לחץ. אל תתנו להצגה שלהם להרוס לכם. תמשיכו לשמור על קור רוח ותזכרו שזה חלק מהמשחק. אתם צריכים להמשיך במצב כזה פשוט להתמקד בשאלה ששאלו אתכם או בסיטואציה שהציבו בפניכם ולפתור אותה בצורה הכי טובה שיש.

מה מצפים ממכם ומה מחפשים?

מחפשים אנשים רציניים, חכמים, סקרנים, נחושים ובעלי מוטיבציה גבוהה לשרת בחייל המודיעין. בנוסף, בכל יחידה מחפשים כל מיני תכונות דומיננטיות כמו עמידה בלחצים, אדיבות, חברות, ארגון וסדר, יכולת טובה לעבוד בצוותים, מנהיגות, כושר שכנוע ועוד.

תוכלו לנסות לחקור ולחפש באינטרנט דברים שמחפשים יותר ביחידה שלכם. אבל אם לא תמצאו כלום, אז מה שכתבתי כאן עדיין אמור לתת תמונה רחבה מספיק.

הכנה לראיון

כמו שכבר אמרתי, אני חושב שהכנה לראיון זה שלב הכרחי כדי להצליח בו וכדי להתקבל למודיעין. הדרך הכי טובה להתכונן לדעתי היא בעזרת תרגול עצמי. כלומר, בעזרת הרצה בראש של כל השאלות שרשמתי כאן ושל התשובות שהייתם נותנים לשאלות האלה.

בנוסף, כדאי לתרגל בקול את המענה שלכם לכל השאלות השונות שכתבתי כאן אחרי שכמובן כבר הכנתם בראש(או קודם בכתב) את התשובות שלכם.

למי שממש רציני ורוצה להצליח אני מציע לתרגל גם קצת מול מראה, כדי לראות איך נראית שפת הגוף שלכם ומה אתם משדרים. זה יכול להיות מוזר בהתחלה אבל זה בהחלט עוזר הרבה פעמים.

לא חושבים שזה מספיק?

זה בהחלט יכול להיות מאוד מבאס לגלות שנפלתם ולא התקבלתם למודיעין רק בגלל פשלה אחת קטנה בראיון אחרי שהשקעתם חודשים בתרגול והכנה בשביל להתקבל ליחידה. לכן אם אתם לא חושבים שהכנה לבד זה מספיק לכם או שאתם רוצים להיות בטוחים אפילו יותר שתצליחו לעבור בהצלחה את הריאיון, יש עוד דרך.

ניתן להיעזר בהכנה לראיון בתשלום. ההכנה לא מאוד זולה, אבל גם לא יקרה והיא בהחלט ברמה גבוהה מאוד. ההכנה היא מטעם מכון נעם, אחד מהמכונים היותר רציניים ומקצועיים שיש וכבר הזכרתי אותו קודם.

במסגרת ההכנה תקבלו הזדמנות לסימולציה שמדמה את החלק של הריאיון האישיותי(בלי החלק המקצועי) עם אחד המדריכים שם. בסוף הריאיון אתם תקבלו משוב שבו יעלו את הנקודות החזקות שלכם והנקודות החלשות שלכם. בנוסף, יסבירו לכם בדיוק מה מחפשים בראיון ומה עליכם לשפר להבא כדי להצליח.

הכנה שכזו תעלה את הביטחון העצמי שלכם ותגדיל באופן משמעותי את הסיכויים שלכם להצליח בראיון בענק. שוב, לדעתי בהחלט אפשר להצליח גם לבד עם הכנה עצמית בבית. אבל אין ספק שאם אתם רוצים להעלות את הביטחון העצמי שלכם ורוצים להיות במודיעין בכל מחיר, אז ההכנה הזו זה משהו שבהחלט כדאי מאוד לשקול להיעזר בו.

זה יכול למנוע המון תסכול, להוביל אתכם להצלחה ולשירות משמעותי במודיעין!

הערה קטנה: אתם יכולים לרכוש את ההכנה לראיון ביחד עם ההכנה למבחנים הראשוניים(יש שם מקום שניתן לסמן בו הכנה לראיון) זה מוזיל קצת את העלות של ההכנה.

שאלות נפוצות נוספות על המיונים לכלל חמ"ן

אחרי שעברנו בדיוק על כל השלבים שאתם צריכים לעשות כדי להצליח במיונים למודיעין, החלטתי להוסיף חלק קטן נוסף כדי לעשות קצת סזר בבלאגן ולענות על כמה שאלות נפוצות שחוזרות על עצמן הרבה. 

האם המיונים למודיעין חוסמים מיונים ליחידות אחרות?

בעבר, התשובה לזה הייתה שכן. אבל נכון להיום, צהב"ל התחיל רפורמה חדשה שמאפשרת למתמיינים להתמיין בנוסף במקביל לתפקיד אחד אחר כלשהו מחוץ למודיעין. הרפורמה הזו נועדה למנוע מצב שבו אנשים איכותיים נופלים בין הכיסאות סתם. זה כמובן ייתרון עצום ולכן חשוב שתמצאו לעצמכם תכנית חלופית למקרה שהמיונים למודיעין לא ילכו טוב כמו שתכננתם. 

האם אפשר להתמיין לכמה מסלולים במודיעין במקביל?

מבחינת הצבא, אין לשאלה הזאת תשובה רשמית. אבל מהניסיון שלי, לרוב ניתן להתמיין לכמה מסלולים בתוך כלל חמ"ן ואף ניתן לקבל מיונים לגאמא למשל וגם מיון לכלל חמן או מיון לשחקים ומיון לכלל חמ"ן.

עם זאת, זה נדיר יחסית לקבל הרבה מיונים למסלולים שונים בתוך מודיעין ולכן ממה שאני רואה, רוב המועמדים מקבלים הזדמנות להתמיין למסלול אחד או שניים בלבד למעט מועמדים בודדים שמקבלים יותר מיונים.

האם ניתן להגיע למודיעין עם פרופיל קרבי?

התשובה היא שכן, זה עדיין אפשר אם כי בעבר זה היה פשוט יותר והיום נראה שיש פחות ופחות אנשים עם פרופיל קרבי במסלולים מובחרים במודיעין.

הסיבה היא, שהצבא מצליח למצוא גם מספיק אנשים מוכשרים עם פרופיל 64 כדי שישרתו במודיעין ולכן הרבה פעמים הוא יעדיף לשבץ את שאר המועמדים בתפקידים קרביים או בתפקידים תומכי לחימה.

עם זאת, עדיין אפשר להצליח להגיע למודיעין עם פרופיל קרבי אבל זה דורש יכולות גבוהות, פעולה לפי כל השלבים שרשומים בפוסט הזה וקצת מזל.

לאיזה תפקידים ניתן להגיע מהמיונים לכלל חמ"ן?

מגוון התפקידים והמסלולים שניתן להגיע אליהם הוא רחב מאוד וכולל מסלולי שפות, מסלולים טכנולוגיים ומסלולי איסוף מידע רבים ומגוונים בפנים. חלק היחידות אליהן ניתן להגיע באופן כללי הן 8200, 81 (היחידה הטכנולוגית), יחידה 9900 ועוד. חלק מהמסלולים שאליהם ניתן להגיע תחת היחידות הללו הם: מטאור, מומנט, גוונים, אופק, מודיעין שפות לועזיות, אתרוג, אגו"ז ועוד מסלולים שונים רבים אחרים שחלקם גלויים וחלקם מסווגים.

השיבוץ במסלולים האלה ייקבע לפי הנתונים האישיים שלכם, צרכי הצבא והתוצאות שלכם במיונים. הרבה פעמים עוד לפני יום המיונים עצמו, כבר יחליטו לאן לייעד אתכם על פי הנתונים שלכם ובהתאם לזה יחליטו איזה מבחנים לתת לכם במיונים למודיעין.

בונוס: טיפים איך להצליח בסיווג הבטחוני 

סודי ביותר!

אחרי שתעברו בהצלחה את כל המיונים למודיעין, הראיונות וכל שלבי הביניים, יישאר לכם רק דבר אחד אחרון וזה הסיווג הביטחוני.

בעיקרון, זה החלק הכי פחות בעייתי במיונים למודיעין ואם הגעתם עד כאן, כנראה שתעברו אותו בשלום. אבל, עדיין יש מספיק מקרים של אנשים איכותיים שמגיעים עד לחלק הזה ואז בגלל שטות קטנה נופלים ומאבדים את הזכות לשרת במודיעין.

הסיווג הביטחוני זה חלק שנועד לבחון את האמינות שלכם ונועד לבחון האם אתם מתאימים מבחינת המדינה להיחשף למידע סודי ומסווג בדרגות שונות. יש רמות שונות של סיווג בטחוני בהתאם לתפקיד שבו תשרתו ובכל רמה יש מבדקים אחרים. בחלק מהמבדקים תבדקו על ידי אנשי שב"כ, ובחלק על ידי צה"ל.

כאן תוכלו למצוא עוד מידע על המבדקים השונים.

איך לעבור את הסיווג בהצלחה?

יש לי רק טיפ עיקרי אחד לתת לכם וזה שפשוט תקפידו להיות כמו ספר פתוח. תספרו להם רק את האמת. אל תסלפו את המציאות, ואל תמציאו פרטים שהם לא נכונים. אם אתם לא זוכרים משהו, תגידו שאתם לא זוכרים אותו. אם אתם כן זוכרים, אז פשוט תספרו את מה שאתם זוכרים.

אנשים שישקרו בשלב הזה, הם עם סיכוי גבוה יותר ליפול במוקדם או מאוחר. תזכרו שביחידות מסווגות בודקים אתכם עם פוליגרף לעיתים כדי לוודא שאתם אמינים, ולכן חבל שיגלו שיש סתירות בין מה שסיפרתם בהתחלה בסיווג לבין מה שנשאלתם בפוליגרף.

אפילו אם שואלים אתכם שאלות לא נעימות על שימוש בסמים, אלכוהול וכדומה תגידו את האמת אם אתם רוצים לעבור. גם אם השתמשתם בסמים כאלה ואחרים, לא יפילו אתכם על זה כל עוד תתחייבו ותחתמו על הצהרה כי לא תשתמשו בהם במהלך שירותכם הצבאי ובמהלך שירות המילואים שלכם.

אם תשקרו לעומת זאת ואז במקרה תפלו על ביקורת פוליגרף בהמשך הסיווג או השירות, חבל שיגלו שיש סתירה ושיעיפו אתכם מהיחידה על כלום.

לכן פשוט שתפו איתם פעולה, היו גלויים, סבלניים, רגועים ונחמדים. ככה תעברו בלי בעיה ותזכו לקחת חלק משירות משמעותי בחייל המודיעין.

אני מאחל שכל מי שקורא את הפוסט הזה יתקבל למודיעין ויעזור למדינה שלנו להמשיך לצמוח ולגדול, ואני באמת מאחל לכולכם הצלחה מכל הלב!

כמו תמיד, אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לשאול הכול בתגובות ואני מקווה שאוכל לענות עליהן.

בהצלחה!