החלטתם כבר מגיל קטן שלהיות טייסים בצבא זה החלום שלכם? או שאולי אתם עוד לא בטוחים שזה התפקיד שאתם רוצים אבל אתם רציניים ובכל זאת מתכננים להגיע כמה שיותר מוכנים למיונים לטיס? כך או כך, הגעתם למקום הנכון. אם תהיו רציניים ותפעלו לפי השלבים שבדף הזה, תצליחו להעלות משמעותית את הסיכויים שלכם להצליח במיונים לטיס, ככה שתמשיכו משם ישירות לקורס.
נכון להיום, יש שתי ערכות הכנה מעולות לטיס. הראשונה היא של מכון נועם, והשנייה היא של ניב רווח(שעליה תוכלו לקבל גם הנחה עם הקופון your-army). לכל ערכה היתרונות והחסרונות שלה שאליהם אתייחס בבמשך אבל שתיהן טובות.
מעבר לערכות ההכנה למבחנים הממוחשבים, לאחרונה יצאה גם הכנה חדשה שדמה את מבדקי הסימולטור שיהיו לכם בירפ"א א' שכדאי להיעזר בה כדי לקבל ייתרון על פני מועמדים אחרים. וכמובן שחוץ מההכנות הללו יש עוד דברים שחשוב שתדעו ועוד כמה דברים שכדאי לעשות כדי להצליח במיונים שאותם נכסה בפוסט הזה.
אז בלי עוד הקדמות מיותרות, הנה השלבים שעליכם לעשות כדי להצליח במיונים לטיס:
תעברו את נתוני הסף – צו ראשון ויום המא"ה

התחנה הראשונה והמאוד חשובה שאתם צריכים לעבור בדרך הארוכה שלכם לתפקיד הטיס ובעצם לכל תפקיד אחר בצבא, היא צו ראשון. לא אפרט כאן על כל מה שעוברים בצו הראשון, שכן זה משהו שכבר כתבתי עליו כמה וכמה פוסטים שתוכלו לקרוא אותם כאן.
לכן במידה ועוד לא עשיתם צו ראשון, חשוב לדעת שהנתונים הנדרשים בשביל לקבל את המיונים לטיס הם נתונים די גבוהים, מה שאומר שחשוב מאוד להשקיע בצו הראשון ולהתכונן אליו כמו שצריך.
עליכם לקבל פרופיל 97 בלי סעיפים פוסלים לטיס. כמו למשל סעיפי ראייה שונים, אסטמה, ועוד המון בעיות רפואיות אחרות.
בנוסף, עליכם להוציא דפ"ר 70. ועם זאת, חשוב שתדעו שגם אם כבר עשיתם צו ראשון והנתונים שלכם מעט נמוכים יותר מהדרישות, ניתן להגיש למיט"ב בקשת חריג עם המלצות מתאימות ולקבל זימון למיונים בכל זאת כחריג!
מעבר לנתונים הבסיסיים שתצטרכו לעמוד בהם מהצו הראשון, עליכם גם לצלוח את יום המא"ה ולקבל בו לכל הפחות את הציונים הבאים: פיקוד 2 ומעלה, צוות 4 ומעלה ושדה 4 ומעלה. לכן, במידה ועוד לא עשיתם את יום המא"ה חשוב מאוד שתשקיעו בו כמו שצריך ושתגיעו אליו מוכנים.
בשביל להגיע מוכנים ולהצליח ביום הזה אני מציע לכם לקרוא את הפוסט הזה שבו פירטתי לעומק בדיוק מה מצפה לכם ביום המא"ה ואיך כדאי להתכונן אליו.
בדרך כלל, כשזה נוגע למיונים אחרים, אני תמיד מעודד מכולם לבקש מהצבא זימון למיונים. אבל כשזה נוגע לטיס, אם הנתונים שלכם מתאימים אתם כבר תקבלו מהם זימון. רק תוודאו באתר באזור האישי שלכם שאתם אכן עומדים בקריטריונים ואתם אמורים לקבל זימון למיונים לטיס בלי בעיה.
אם בכל זאת יוצא מצב שעובר הרבה זמן ואתם עוד לא קיבלתם זימון בעוד שאנשים אחרים שאתם מכירים בגיל שלכם כן קיבלו זימון, אתם תמיד יכולים להתקשר למיטב כדי לוודא שלא פספסו אתכם.
אז אחרי שדאגנו שתקבלו בכלל זימון למיונים הראשוניים, אפשר להמשיך לשלב הבא:
תכירו ותתכוננו היטב למיונים הראשוניים – ירפ"א א'

אם הצלחתם לקבל זימון למבחנים הראשוניים לטיס(ירפ"א א') זה מעולה. עברתם כבר את השלב הראשון בדרך הארוכה שלכם להיות טייסים. אבל איך ממשיכים מכאן? מה מצפה לכם במיונים ואיך אפשר לבוא אליהם מוכנים?
אנסה לפרט כאן בצורה הכי מעמיקה שאני יכול על כל המיונים בעזרת מידע שאספתי. בנוסף, אכתוב כאן חוויה של מלש"ב(מועמד לשירות ביטחון) שעבר בהצלחה את כל המיונים לטיס(כולל הגיבוש) והתגייס לטיס בעצמו יחסית לא מזמן.
לשמוע את הפרספקטיבה שלו והגישה שאותה הוא אימץ במיונים תוכל לעזור לכם מאוד. לכן חשוב שתקראו בעיון, ותבינו גם אתם איזו גישה עליכם לאמץ. בנוסף, אכתוב על הדרכים הכי טובות שאני מכיר להתכונן לכל חלק וחלק במיונים.
ודבר אחרון לפני שנתחיל: חשוב שתקראו הכול בצורה יסודית ובעיון, אבל זכרו לקחת הכול בעירבון מוגבל. אמנם רוב הסיכויים שמה שיהיה לכם במיונים יהיה זהה בדיוק או לפחות דומה מאוד למה שכתוב כאן, אבל עדיין קיים הסיכון שיהיו שינויים כאלה ואחרים ושיוסיפו או ישמיטו חלקים מסוימים. המיונים משתנים כל פרק זמן מסוים ומתעדכנים. לכן חשוב שתזכרו את זה, ככה שאם תקבלו משהו שלא ציפיתם לו תדעו להמשיך לשמור על קור רוח וריכוז כדי להצליח לעבור הכול בהצלחה. בנוסף, במידה ויהיו אצלכם שינויים אשמח אם תוכלו לעדכן אותי בתגובות או במייל של האתר על כל שינוי שיהיה לכם.
מיוני ירפ"א א'- חלק א'
חווית המלש"ב שהתקבל לטיס:
בסך הכול, קיימים שלושה ימי מיונים אשר כולם יבוצעו בירפ"א תל השומר ברמת גן, כאשר כל יום מיון מחולק לשני חלקים שמעבר השלב הראשון באותו יום הכרחי בשביל להשתתף בחלק השני של אותו היום. כלומר במידה ולא עברתם את החלק הראשון ביום המיון לא תמשיכו לחלק השני ביום.
המיון הראשון שעברתי נקרא ירפ"א א' חלק א' – מגיעים לבסיס ומראים לשומר את הת"ז והזימון והוא או חייל אחר מכוון אותנו לכיוון הכיתה שבה ניבחן. נכנסים לכיתה, ניגשים לאחראי וחותמים על כך שאנחנו כשירים להיבחן. ניגשים לעמדה שהאחראי בחר ומתחילים בחלק הראשון של היום שלנו, במבדק הסימולטור.
מבדק הסימולטור:
אתם תגיעו ותשבו על כיסא ותראו מולכם מסך. יהיה לכם סטיק, שזו בעצם מעין ידית ניווט של המטוס שאחראית על כיווני הטיסה שלו, ומצערת, שאתה תוכלו לשלוט על מהירות המטוס.
במהלך הסימולטור אתם תתחילו מאימון ארוך שיעזור לכם להפנים ולהבין איך לשלוט היטב במטוס בעזרת כל מיני משימות שתקבלו, ולבסוף אתם גם תיבחנו עליהם בחצי שעה האחרונה.
להכנה מקיפה למבדק הסימולטור שאותה תוכלו לבצע מהבית שלכם כדי להגיע מוכנים יותר לחלק הזה ביום המיונים , לחצו כאן.
חווית המלש"ב שהתקבל לטיס בסימולטור:
מצד ימין שלנו נמצא הג'ויסטיק שאתו נתמרן את המטוס, ומצד שמאל נמצאת המצערת שאתה נשלוט על תאוצת המטוס. המחשב מסביר בעיניי בצורה טובה ומדויקת איך הכול עובד ומה התפקיד של כל כפתור. כל התהליך הזה לוקח בערך 2-3 שעות ורק בחצי שעה האחרונה נבחנים על כל מה שלמדנו. כל שאר הזמן מיועד לאימונים ולא נבחנים עליו.
תהליך האימונים נראה כך: נותנים לך פרמטר כלשהו שאתה צריך לשים לב אליו שיהיה בטווח מסוים, כמו לדוגמה מהירות או גובה המטוס, ונותנים לך להתאמן עליו כמה פעמים, כלומר ככה שתצליח להישאר למשל בטווח המהירות שנתנו לך, או להישאר כל הזמן בגובה שנותנים לך. לאחר מכן נותנים לך פרמטר חדש וגם בו עליך להבין כיצד להמשיך תוך כדי שמירה על כלליו. לאחר מכן משלבים את השני הפרמטרים, וכך זה ממשיך עד הסוף, כל פעם עם עוד פרמטרים ומשימות חדשות. למי שיש מעט רקע במשחקי וידאו לא אמורה להיות כל כך בעיה לעבור את השלב הזה.
טיפ של המלש"ב:
בהתחלה קצת קשה לתפוס איך התאוצה (מהירות) עובדת אבל עם הזמן זה גם נקלט. פשוט תתרגלו לאט בלי למהר בזמן של האימון ותזכרו להישאר רגועים כל הזמן גם אם בהתחלה לא הולך. אם תשמרו על קור רוח ותמשיכו לתרגל, אתם תקלטו את זה בסוף.
בסיום ניגשים לאחראי והוא אומר לנו אם אנחנו ממשיכים לשלב הבא.
הכנה למבדק הסימולטור בירפ"א א
לאחרונה, יצאה הכנה ייעודית למבדק הסימולטור בירפא א שנועדה לדמות את הסימולטור שיהיה לכם ביום המיונים כדי שתוכלו להתנסות בו בבית שלכם מראש ולהגיע מוכנים יותר ליום המיון עצמו. במסגרת ההכנה תוכלו לקנות ג'ויסטיק ומצערת (במידה ואין לכם כאלה) שיגיעו אליכם הביתה, ותקבלו גם גישה לתוכנה שתדמה את מבדקי הסימולטור טיסה שיהיו לכם במיונים עצמם.
בצורה הזו תוכלו להתנסות בסימולציות דומות מאוד לאלה שיהיו לכם ביום המיונים עצמו ותקבלו ייתרון על פני מועמדים אחרים. כמובן שהכנה כזו היא לא חובה, ויכול להיות שתצליחו גם בלעדיה. אבל, אם אתם באמת חולמים להיות בטיס ואם אתם רוצים לקבל יתרון יחסי על פני מועמדים אחרים ולעשות הכל כדי להעלות את סיכויי הקבלה שלכם, אז בהחלט שווה לשקול להעזר בסימולטור טיסה שהם מציעים.
השלב הבא ביום המיונים הראשון
חווית המלש"ב:
במידה והצלחנו בסימולטור שזה החלק הראשון ביום, ממשיכים לחלק השני שהוא מבחנים פסיכוטכניים הדומים למבחנים בצו הראשון רק ברמה יותר גבוהה ובלי מבחני עברית. לאחר מכן יש מבחנים שבודקים ראייה מרחבית כמו הבנה כיצד נראה המטוס מחוץ לתא הטייס כאשר אנו מקבלים תמונה של המטוס מתוך תא הטייס. בנוסף יש מבחן שבו צריך להבין היכן נמצאות נקודות בקובייה תלת ממדית והאם יפגשו כאשר יצאו לכיוון מסוים בקובייה(זה חלק מעצבן שהרבה נופלים בו). באופן כללי, המבחנים לא הכי קלים ושווה להתכונן אליהם מראש. במידה ועברנו את השלב הזה סיימנו בהצלחה את המיון הראשון.
עדכון: חווית מלש"בית נוספת מהשנה (2021) –
אצלי התחלתי במבחנים הפסיכוטכנים ולא בסימולטור (לא נראה לי זה כזה משנה הסדר אבל לפי מה שהבנתי כל עוד אתה עובר חלק אחד לא משנה באיזה סדר אתה עובר לשני), והיה שם לי הרבה פחות פרקים ממה שציפיתי. התחלתי במתמטיקה שהיה משהו כמו 34 שאלות ב-40 דקות כזה.
אחרי זה היה את מבחן הדינור שהיה עם טוויסט שונה מהערכה של מכון נועם שקניתי. קצת בילבל שהיה מיספור של 1-6 לפאות ולא A-F כמו שתירגלתי אבל לא קריטי. היתה נתונה קובייה בכל שאלה עם הנקודות והיה צריך לקבוע באיזה סדר כל זוג או שלישיית נקודות יפגשו ואם יפגשו. החלק הזה היה משהו כמו 30 שאלות בחצי שעה בערך (אם אני זוכרת נכון).
אחרי זה היה את מבחן הנוף, שזה היה די כמו מה שהסברת בפוסט שלך על המבחנים לטיס. וזהו. לא היה מלא מבחנים אלא את אלו, בערך 7 שאלות לגבי התנדבות בתנועות נוער, מתנ"ס וכו', שאלון מוטיבציה לגיוס לטיס (48 שאלות וגם בכללי על גיוס וגיוס לחיל האוויר) ואני די בטוחה שזהו. כל החלק של המבחנים הפסיכוטכנים לקח משהו כמו שעתיים שעתיים וחצי כזה.
עוד חווית מלש"בית עדכנית (2022) –
כעת, אפרט קצת יותר על המבחנים שהוזכרו כאן ואסביר איך כדאי להתכונן אליהם:
מבחן כמותי בחשבון:
כמו שכבר נאמר, מבחן שמזכיר את מה שהיה לכם בצו ראשון, רק ברמה גבוהה יותר. יהיה לכם בערך דקה לשאלה(ואפילו קצת פחות).
השאלות יהיו אמריקאיות וכדאי לנחש כשלא יודעים כי לא מורידים על טעויות בחלק הזה. השאלות יהיו על כל מיני נושאים, כמו אחוזים, בעיות הספק, יחס, חזקות, שורשים, גיאומטריה בסיסית, ועוד. והכל בלי מחשבון כמובן.
אני מציע להתכונן לחלק הזה טוב בבית. תתרגלו את כל הנושאים האלה היטב, אפילו אם אתם חושבים שאתם יודעים אותם כדי להסיר את החלודה.
אתם יכולים לתרגל לבד בבית, בעזרת חומר שתמצאו בספרים או באינטרנט, אבל אני ממליץ לעבוד עם ערכת ההכנה הזאת או הערכה הזאת שאתייחס אליהן עוד בהמשך. היתרון בערכה הוא ששם השאלות יהיו ממש דומות לאלה שבמבחן וגם באותו מבנה, ככה שלא תצטרכו לנחש איזה שאלות לתרגל במקרה שבו תתרגלו לבד. בנוסף בערכה השאלות גם יהיו על זמן, שזה גם משהו שמאוד חשוב להתרגל אליו ולתרגל אותו.
מעבר לכך, הערכות יכללו הכנה לעוד כמה חלקים (שתכף נתייחס אליהם) שיותר בעייתי לתרגל אותם לבד בבית.
מבחן תפיסה מרחבית במטוס:
במבחן הזה, כמו שאמר המלש"ב, תקבלו תמונה של מטוס, מתוך תא הטייס, ותצטרכו לנסות להבין באיזה מצב וכיוון הוא נמצא. למשל, האם הוא הפוך ביחס לקרקע, לאיזה כיוון בדיוק הוא טס כרגע, וכדומה.
עדכון: בעבר לא הייתה ממש דרך להתכונן לחלק הזה אפילו בערך, אבל לא מזמן מכון נועם הוסיפו לערכת ההכנה שלהם למיונים לטיס גם הכנה שמיועדת במיוחד לחלק הזה וכך עשו גם בערכה של ניב רווח (שעכשיו ניתן גם לקבל עליה הנחה עם הקופון your-army). ככה שאם אתם רוצים להגיע מוכנים ורגועים למבחנים האלה עד כמה שאפשר, כדאי לשקול להיעזר באחת מהערכות הללו.
מבחן דינור:
מבחני הקובייה שהמלש"ב הזכיר קודם, שבהם יש נקודות שנעות בקובייה וצריך להבין האם הן ייפגשו, נקרא מבחן דינור. קצת קשה להמחיש במילים בדיוק איך נראה המבחן, אבל מדובר בחלק שמוגדר על ידי הרבה נבחנים בתור "חלק מעצבן".
הסיבה היא, שזה לא סוג של מבחנים שאנחנו רגילים אליהם ולכן צריך תפיסה מרחבית ואינטואיציה טובה כדי להצליח בחלק הזה בלי הכנה. כדי להבין קצת על איזה שאלות מדובר ואיפה אתם עומדים, תוכלו לנסות לפתור כמה שאלות כאלה בחינם.
אבל אם אתם רוצים להיות באמת רגועים, עדיף להתכונן לחלק הזה כמו שצריך. פשוט תנסו לפתור כמה מבחנים מהסוג הזה כדי לפתח את התפיסה המרחבית שלכם ולפחות להבין על מה מדובר. כי אחרי קצת תרגול, אתם תצליחו במבחנים האלה בלי בעיה. הדרך היחידה שאני מצאתי שבעזרתה ניתן למצוא גישה לכמה מבחנים כאלה, היא בעזרת ערכת ההכנה של מכון נועם או של ניב רווח שאפרט עליהן ממש עכשיו.
מבחנים נוספים מהמיונים לחיל האוויר
נוסף על המבחנים שהזכרנו עד עכשיו, יש עוד מבחנים נוספים שאותם אתם עלולים לקבל שזהים או דומים למבחנים שמקבלים במיונים לחיל האוויר (אשכול התעופה). למשל, מבחן לוח הטיסה שאחת מהמלשביות הזכירה, שבו תקבלו טבלה עם טיסות שונות, ואחריה כל מיני שאלות על הטבלה הזו. על המבחן הזה ועל מבחנים אחרים נוספים שמקבלים ביום הזה, אני מפרט כאן לעומק.
הדרך הכי בטוחה ויעילה להתכונן למבחנים הממוחשבים
כמו שכבר הבנתם, המבחנים לטיס לא כאלה קלים ולכן חשוב לקחת אותם ברצינות ולהתכונן אליהם כמו שצריך.
הדרך הכי טובה ויעילה שאני מצאתי לתרגל את החלק של מבחני דינור, מבחני התפיסה המרחבית מהמטוס וגם המבחנים הכמותיים שהם ברמה יותר גבוהה מזו שבצו ראשון, היא בעזרת ערכת ההכנה של מכון נועם או הערכה של ניב רווח, שאלו ערכות שנוצרו במיוחד בשביל זה. הערכה של מכון נועם אגב כוללת גם אפשרות להכנה גם לחלקים מתקדמים יותר ולמבחנים נוספים שאליהם נתייחס בהמשך, אבל כרגע נדבר על המבחנים הממוחשבים, ועל שתי הערכות השונות ונתחיל מזו של מכון נועם.
מכון נועם זה מכון שמתמחה במיוחד בהכנות לכל מיני מיונים כאלה ואחרים של הצבא ושל מוסדות אחרים וזה אחד המקומות היותר מוצלחים ורציניים שיש היום שנותן הכנות ברמה גבוהה מאוד.
הנה קצת תגובות מהאתר שלהם מאנשים שהשתמשו בערכת ההכנה למיונים לטיס:

ובלי קשר לתגובות אצלם, אני גם מכיר הרבה אנשים שנעזרו בערכות ההכנה שלהם לכל מיני מיונים כולל המיונים לטיס ויצאו מאוד מרוצים. לכן אם אתם באמת רציניים לגבי טיס ורוצים להבטיח לעצמכם מקום בקורס, או אם אפילו יש לכם את החשש הכי קטן שלא תעברו את המבחנים, תיעזרו בערכת ההכנה שלהם כי היא באמת יכולה לעזור לכם ולמנוע הרבה אכזבות.
ערכת הכנה נוספת שהיא גם טובה מאוד ויצא לי לבדוק אותה אישית זאת ערכת ההכנה לטיס של ניב רווח. ניב רווח זאת חברה מאוד מוכרת שמתמחה שנים בהכנה לפסיכומטרי אבל גם למבחנים אחרים, כמו למשל המבחנים הממוחשבים של קורס טיס. ממש לאחרונה הם הורידו מחירים וכעת מחיר הערכה שלהם זהה לזה של מכון נועם ועם הקופון your-army יוצא אפילו קצת יותר זול. היתרון בערכה שלהם בולט במיוחד למי שמפחד מהחלק של המתמטיקה ושאלות נוספות בלוגיקה. ולכן אם אתם יודעים שאתם קצת יותר חלשים בנושאים האלה, אני מציע ללכת עם הערכה של ניב רווח.
הסיבה לזה היא שהשאלות בערכה שלהם בתחומים של מתמטיקה ולוגיקה לדעתי מקיפות יותר, ושאר הנושאים בשתי הערכות די דומים ברמתם ובהיקפם.
החיסרון בערכה שלהם ביחס לערכה של מכון נועם הוא שאין להם סימולציות על זמן בערכה שלהם ולמכון נועם יש. זה לא אומר שבמכון נועם יצליחו לקלוע בדיוק למשך הזמן שבו יהיו המבחנים שלכם כי זה משתנה כל תקופה, אבל אני עדיין חושב שזה נחמד שיש להם אפשרות לתרגל תחת מגבלת זמן ותחת לחץ כמו במבחנים שיהיו לכם.
חשוב לי לציין ששתי הערכות מצוינות ואם אתם די בטוחים בעצמכם בכל מה שקשור למבחנים הכמותיים במתמטיקה ורוצים פשוט לחזק ולתרגל את כל המבחנים והנושאים היחודיים שקשורים בעיקר לטיס(דינור ומבחן תפיסה מרחבית), אז הערכה של מכון נועם תעשה את העבודה ושם תוכלו גם לתרגל תחת מגבלת זמן. אבל אם אתם רוצים לחזק גם את שאר הנושאים שבמיונים, ולשלם טיפה פחות אז הערכה של ניב רווח ביחד עם קופון ההנחה your-army תעשה את העבודה.
המבחנים לטיס לא קלים בכלל וחבל ליפול במיונים רק בגלל שלא התכוננתם אליהם כמו שצריך כשהייתה לכם הזדמנות לעשות את זה ואחרי זה לנסות להגיש ערעורים שכמעט ואף פעם לא מתקבלים. ולכן אני באמת ממליץ לשקול לעבוד עם אחת משתי הערכות למעלה אם אתם רציניים ורוצים להתקבל לקורס טיס.
אבל אם אתם עדיין לא בטוחים לגבי שימוש בערכה, תוכלו לנסות לפתור קודם כמה שאלות בחינם ממכון נועם ושאלות בחינם מניב רווח שמדמות את המיונים לטיס ואת השאלות שתקבלו בערכה כדי להבין על מה מדובר, איפה אתם עומדים ומה יהיה כלול בערכת ההכנה שלהם למיונים.
מבחנים נוספים שהיו בעבר
אמנם בתקופה האחרונה נראה שכבר לא כוללים את המבחנים הללו בחלק הראשון, אבל עדיין יש סיכוי שבשלב כלשהו יחזירו אותם אולי אפילו בגרסה אחרת כלשהי. לכן בכל זאת הייתי ממליץ לכם לפחות להכיר אותם ולדעת שאולי תקבלו אותם.(על אף שזה לא סביר)
מבחן הרכבה ופירוק של מכונה
אתם תקבלו מכונה וזמן מוקצב לבחון אותה מכל זווית כדי להבין איך היא בנויה. לאחר מכן תקבלו זמן מוקצב בשביל לפרק אותה, ואז שוב זמן מוקצב בשביל להרכיב אותה. צריך קצת חוש טכני בשביל החלק הזה, אבל אפשר להסתדר. חשוב לפרק את המכונה האופן יסודי לפי שלבים ולא לפזר סתם את כל החלקים בצורה מבולגנת. פשוט תשימו את החלקים שפירקתם אחד אחרי השני לפי הסדר וככה תוכלו גם להרכיב הכל בשלבים לפי הסדר.
מבחן קואורדינציה
תשבו בחדר ובו מכונה שמחובר אליה כלי כתיבה. בשביל להזיז את כל הכתיבה ולכתוב אתו, תצטרכו להיעזר במכונה עצמה. במכונה יש חלק שיזיז את כלי הכתיבה למעלה ולמטה וחלק שיזיז אותו ימינה ושמאלה.
ייתנו לכם מסלול כלשהו(למשל מעגל) שעליכם יהיה לכתוב בתוכו בעזרת המכונה וכלי הכתיבה בלי לצאת מהקווים. אם תצאו מהם, תתחילו שוב.
בעבר, היו נותנים כמה זמן שאתם צריכים להתרגל למכונה. אם זה שוב יהיה המצב, מומלץ לקחת את הזמן לאט, ולהתרגל לעבוד טוב טוב עם המכונה. בדיוק כמו שבסימולטור מומלץ לעבוד לאט ויסודי בחלק של האימונים.
תכירו ותתכוננו כמה שאפשר לחלק השני – ירפ"א א' חלק ב'

אז אחרי שהכרנו את החלק הראשון של המיונים, התכוננו אליו ועברנו אותו, הגיע הזמן להמשיך לחלק הבא של המיונים לטיס, ירפ"א א'- חלק ב' וללמוד עליהם קצת.
נתחיל מחוויית המלש"ב שאני ממליץ לקרוא אותה היטב. יש פה כמה טיפים מאוד חשובים.
חוויית המלש"ב:
המיון השני נקרא ירפ"א א חלק ב – מגיעים שוב לאותו מקום ונכנסים לאותה כיתה. ניגשים שוב לעמדה שהאחראי כיוון אותנו אליה ומתחילים בסימולטור, רק שהפעם הוא יותר מתקדם.
הרעיון הוא אותו רעיון אך הפעם הסימולטור הרבה יותר מאתגר ועם הרבה יותר פרמטרים שצריך לזכור מאשר בסימולטור הראשון, לדוגמה הפעם שמים גם אוזניות ויש לשים לב להוראות שנשמעות באוזניות היטב.
טיפים חשובים של המלש"ב לגבי הסימולטור:
להרבה ילדים כולל אני הייתה תחושה שהלך להם ממש נורא והם לא יעברו אך להפתעתם הם כן עברו, לכן חשוב לא לוותר ולא להילחץ אם לא מצליח ולהמשיך לנסות להצליח כמה שיותר עד הסוף.
טיפ נוסף חשוב מאוד – לשים לב שהציוד תקני ולא מכשיל אותך. כשאני נבחנתי, הכוונת להשמדת מטרות לא עבדה כמו שצריך ורק לאחר כמה פעמים שביקשתי להחליף עמדה אפשרו לי ובעמדה השנייה הכול עבד כמו שצריך. אני משוכנע שאם לא הייתי מחליף עמדה לא הייתי עובר את אותו מיון.
טיפ אחרון- אל תמהרו ותקראו את כל ההסברים בכל חלק של האימון והמשימות שנותנים לכם טוב טוב לפני שאתם רצים הלאה. הרבה אנשים ממהרים מידי ומגלים אחר כך שהם הבינו לא נכון חלק מהדברים וההסברים. בנוסף, תקשיבו היטב לכל ההוראות שאומרים לכם באוזניות ותשמרו על ריכוז כמה שיותר גבוה לכל הפרטים סביבכם. אם יש לכם כמה מכשולים שאתם מקבלים במקביל, תפתרו אותם ברוגע אבל ביעילות ומהירות אחד אחרי השני, בלי להתנפל כל כולם ביחד.
החלק השני ביום:
במידה ועברנו את שלב הסימולטור ממשיכים לחלק השני ביום – מבחנים אישיותיים. המבחנים האישיותיים הם אותם מבחנים אשר מתקיימים במיונים לגדנ"ע צלילה, לכן באתי אליהם מוכן ויותר רגוע לאחר שכבר עברתי אותם. הם כוללים השלמת משפטים (שהפעם מתבצעת במחשב בניגוד לגדנ"ע), כתיבת קורות חיים, שאלון 240 וכל הנלווה למבחנים הללו. לאחר מעבר שלב זה, סיימנו את יום המיון השני בהצלחה.
קצת פירוט נוסף על הסימולטור ועל המבחנים האישיותיים:
כמו שכבר נאמר, הסימולטור הפעם יהיה יותר מורכב, ויכלול כל מיני דברים נוספים שלפני כן לא היו. בנוסף, תקבלו משימות מורכבות יותר ויעמדו בפניכם מכשולים כאלה ואחרים שלפני כן לא נתקלתם בהם.
חלק מהדברים שיצפו לכם הם, כל מיני פקודות בקשר, התחמקות ממטוסי אויב והפצצות. במקביל, ממכם יתבקש להמשיך לשמור כל הזמן על מעקב רצוף אחרי מטוס האויב עם הכוונת, שמירה על מהירות מסויימת, גובה ועוד כל מיני דברים אחרים למרות כל המכשולים השונים שיצפו לכם.
אפילו שמדובר במבחן, בסופו של דבר זאת חוויה מעניינית וכיפית. לכן תיקחו הכול ברצינות אבל בקלות. גם אם לא מצליח לכם, פשוט תנסו ללמוד מהטעויות שלכם ולהשתפר, כמו במשחק. אל תתייאשו ותמשיכו לנסות בכל הזמן שיש לכם. לא סתם החלק הזה לוקח זמן. חלק מהמשחק זה גם לדעת לא להתייאש ולהמשיך לנסות בכל הכוח!
פירוט על המבחנים האישיותיים:
כמו שהמלש"ב אמר, המבחנים מאוד דומים למבחני האישיות שיש בגדנ"ע צלילה, והתייחסתי אליהם באתר שלי בעבר. לכן, מי שרוצה לקרוא עליהם יותר לעומק ולדעת בדיוק מה יש שם ואיך כדאי להתכונן אליהם, יכול למצוא כאן את המידע שחשוב לדעת עליהם.
בנוסף, ערכת ההכנה של מכון נעם למיונים לטיס שהזכרתי קודם תכין אתכם מעבר למבחן דינור ולמבחנים הכמותיים גם לחלק של שאלון 240(או בשמו האחר, שאלון 300) כמו שצריך. לחלקים האחרים במבחנים האישיותיים כדאי ורצוי להתכונן בבית כמו שהסברתי כבר בפוסט הזה.
תכירו ותתכוננו כמה שאפשר למיוני ההמשך – ירפ"א ב'

חוויית המלש"ב:
המיון השלישי והאחרון לפני הגיבוש הוא ירפ"א ב' – שוב מגיעים לאותו מקום, נכנסים למבנה שבו נמצאות הכיתות, פונים לפקיד/ה שירשום אתכם בתור לשלב הפסיכולוג.
שלב הפסיכולוג
זהו ראיון עם פסיכולוג שבודק האם אתם יכולים להתאים לקורס מבחינה אישיותית. השיחה מתבצעת בנועם כמו השיחה עם המאבחנת הפסיכוטכנית בריאיון האישי בצו ראשון אך הפעם לא יושבים מול ילד/ה בן/ת 19 אלא מול פסיכולוג עם ניסיון של שנים שעבר על הקורות החיים שרשמנו במיון הקודם ועל הטופס שהתלווה אליו. חשוב להיות כנה ולהיות עקבי למה שרשמנו במיון הקודם.
טיפים של המלש"ב שעבר בהצלחה:
טיפ שלי הוא לספר ולהרחיב בנוגע למשהו שקשור להדרכה שבה עסקתם בעבר, ולהפגין מוטיבציה רבה. תהיו כנים, עקביים ופשוט אתם עצמכם.
חשוב להבין שהציון שהפסיכולוג נותן לא קובע האם נעבור את החלק הזה. הציון של הפסיכולוג משתכלל עם הציונים של המיונים הקודמים והציון הסופי צריך לעבור רף מסוים. כלומר, אפשר לקבל את הציון הכי גבוה מהפסיכולוג ולא לעבור וגם להיפך.
השלב הבא- בדיקות רפואיות
חוויית מלש"ב:
כמו בכל יום מיון, אם עברנו את החלק הזה נמשיך לחלק השני ביום שהוא בדיקות רפואיות. עוברים סדרה של בדיקות רפואיות קפדניות מכף רגל ועד ראש שבסופן יוחלט האם אנחנו כשירים רפואית להשתתף בקורס. בדיקות אלו דומות מאוד לבדיקות שמתבצעות במר"י לקראת הגדנ"ע צלילה.
במידה ועברנו את השלב הזה, סיימנו בהצלחה את כל המיונים פרט לגיבוש. הגיבוש הוא דבר שונה לחלוטין וברמה אחרת מבחינת הקושי והסטנדרטים הנדרשים בשביל לעבור אותו.
קצת פירוט לגבי הבדיקות הרפואיות
כמו שנאמר על ידי המלש"ב, הבדיקות הרפואיות מזכירות מאוד את הבדיקות הרפואיות לגדנ"ע צלילה שפירטתי עליהן כאן בעבר. לכן אם אתם רוצים לדעת בערך מה אופי הבדיקות והתחנות השונות שתעברו, תקראו מה שכתבתי כאן.
רק תזכרו שכל הטפסים שכתבתי שם רלוונטיים לגדנ"ע צלילה ותזכרו שיהיו מעט הבדלים בחלק מהבדיקות. למשל, כאן בדיקות הראייה שלכם יהיו יסודיות יותר, וכאן גם תעברו בדיקת שמיעה. בנוסף, לטיס יש סעיפים פוסלים אחרים כמובן, ובעיות רפואיות אחרות שיכולות להפיל אתכם מאלה שכתבתי בבדיקות הרפואיות לגדנ"ע צלילה. ובכל זאת, אופי הבדיקות מאוד דומה.
תגיעו מוכנים לגיבוש לטיס!

אחרי שעברתם בהצלחה את כל המיונים הראשוניים לטיס והגעתם עד לפה, כבר מגיע לכם מזל טוב. לא פשוט להגיע עד החלק הזה, ורבים נופלים בדרך. אבל מכאן, הדברים רק מסתבכים אפילו יותר. הדרישות והרמה בגיבוש הן אחרות לגמרי ושווה בהחלט לדעת בערך לפחות מה מצפה לכם שם ואיך להתכונן לגיבוש.
אני ממליץ מאוד לקרוא את המאמר הבא שנכתב על ידי האתר "גיבושים" שזה אתר חדש שעלה לאוויר ממש השנה (2021) שמספר על הגיבוש לטיס וגם על גיבושים אחרים. האתר חדש ולכן כל המידע שמתצאו בו עדכני ורלוונטי מאוד לעכשיו. ומי שכתב את התוכן שבו הוא אדם שאני מכיר באופן אישי שאני יודע שעשה עבודה טובה ובירר מבפנים מה קורה בכל גיבוש.
בנוסף מומלץ לקרוא גם את המאמר הזה שנכתב באתר של "אדרנלין" שזה בעצם מקום שנועד להכין אתכם לכל הגיבושים המובחרים שיש בצבא ולהעלות את הכושר הקרבי שלכם לפני הגיוס.
אם אתם באמת רציניים ורוצים להצליח להתקבל לטיס ולעבור את הגיבוש, הייתי קורא את שני המאמרים האלה כמו שצריך. בנוסף, הייתי שוקל להירשם למקום כלשהו של כושר קרבי לתקופה כלשהי בשביל להגיע באמת מוכנים לגיבוש ולעבור אותו בהצלחה!
תתכוננו מנטאלית להכשרה קשה ומתישה:

אם הצלחתם לעבור את הגיבוש ולהגיע להכשרה, קודם כל אתם צריכים לטפוח לעצמכם על השכם. מדובר במסלול הכי מובחר בצבא שרק הטובים ביותר מצליחים להתקבל אליו.
אבל אתם צריכים לזכור, שזה שהתקבלתם למסלול, לא אומר שאתם תהיו טייסים! אתם צריכים להרכין ראש חזרה למטה ולזכור שמצפה לכם הכשרה מאוד אינטנסיבית, קשה וממפה שבסופה הרבה מאוד חניכים נושרים ובסוף מסיימים בתפקיד אחר שהוא לא טייס.(למרות שלרוב הוא עדיין יהיה תפקיד מובחר אחר בחייל האוויר או בצבא באופן כללי)
לכן לפני שאסיים את הפוסט פשוט חשוב לי שתגיעו מוכנים מנטאלית לעבור חוויה ארוכה, עוצמתית ולא פשוטה בכלל. חשוב לי שתישארו כמה שיותר דבקים במטרה להצליח לסיים את ההכשרה בהצלחה ולקחת חלק בתפקיד המדהים הזה בצה"ל. אז תזכרו להיות חזקים, נחושים, עקביים ולא לוותר כשהכל נראה קשה מידי.
אני מאחל לכם המון הצלחה בהמשך הדרך, ומקווה שכל מי שקורא את העמוד הזה יצליח לעבור בהצלחה את כל המיונים לטיס וגם את ההכשרה הארוכה, עד שגם הוא יהפוך להיות טייס בצבא ההגנה לישראל!
היי אני קיבלתי זימון טייס ואני רוצה לדעת , הפקודות בקשר של הסימולטור או חלק מהמבחנים בוחנים גם יכולות באנגלית ?
היי, בהנחה ולא היו שינויים כלשהם, אז לא אמור להיות משהו שקשור ליכולות שלך באנגלית.
בהצלחה!
היי אני מתחילה מיונים לטייס ויש לי כמה שאלות.
1.האם יכולים לפסול על עודף משקל.
2. האם יש דרך להתכונן לסימולטור עצמו?
3.אם היה לי התאמות בצו הראשון האם ניתן לקבל (תוספת זמן והפסקה בין פרקים).
היי,
1. יכול להיות שכן. פוסלים מטיס על הרבה סעיפים שונים. (צריך לברר פרטנית.)
2. אני אישית לא מכיר הכנה שמיועדת ספציפית לחלק הזה. אבל מחיפוש בגוגל מצאתי כמה גופים שמציעים חווייה בסימולטור טיסה שאמורה להזכיר לפחות את הסימולטור במיונים, אז אולי תוכלי לנסות לפנות לאחד מהגופים האלה ולברר.
3. אני חושב שלטיס אין הארכת זמן, אבל שווה לשאול את מיט"ב.
בהצלחה במיונים!
מה נשמע?
קיבלתי מיונים לטייס ועברתי את החלק הראשון, אני ממש מודאג לגבי הבדיקות רפואיות,
הפרופיל שלי הוא 97 אך יש לי סעיף על הזעת יתר בכפות הידיים משהו שבכלל לא מפריע לי ולכן נרשם לי עליו רק סעיף,
האם זה יכול להוביל לפסילה? בכל מקרה טייס משתמש בכפפות ככה שאין לכך חשיבות לפחות לדעתי… זה לא שחס וחלילה יש בעיה רפואית אלא מדובר רק בהזעת יתר בכפות הידיים….
במידה וזה עלול להוביל לפסילה ניתן לעשות עם זה משהו כמו לטפל בבעיה באמצעות ניתוח או משהו בסיגנון?.
היי,
לי אישית לא מוכר מקרה שבו פוסלים מטיס על משהו כזה וכל עוד לא מדובר במשהו שפוגע בתפקוד שלך אני לא חושב שאמורים לפסול על זה. מצד שני, זה מקרה מאוד ספציפי שמעולם לא שאלו אותי עליו או ששמעתי על איזשהי התייחסות אליו ולכן לא אוכל להתחייב במאה אחוז שזה לא יפסול. תיאלץ לחכות לבדיקות הרפואיות, ולראות מולם אם זה עולה כדי להיות בטוח במאה אחוז. אם תרצה, תוכל גם לעדכן כאן בתגובות האם זה פסל או לא, או לעדכן אותי במייל של האתר כדי לעזור לקוראים בעתיד.
בהצלחה!
שלום,
אני מתמיין לקורס טייס והייתי רותה לדעת על הבדיקות הרפואיות. לי יש מספר של כמינוס 1.5 עד 2 בשני העיניים בלי שום בעיות אחרות בעיניים.
הייתי רוצה לדעת האם יש סיכוי שהרופא יוכל לשלוח אותי לניתוח לייזר.
תודה,
ליאור
היי ליאור,
בעיקרון יש סיכוי אבל במקומך הייתי מתקשר למוקד הפניות לחייל האוויר או למיט"ב(כדי שיפנו אותך לגורם הרלוונטי) ומברר את זה מולם במאה אחוז.
בהצלחה!
אהלן
עברתי את כל המיונים ויש לי גיבוש בנובמבר.
רציתי קודם כל לדעת האם אתה יודע להגיד מה מידת ההשפעה של המיונים והסימולטורים(בייחוד השני) לגבי תוצאת הקבלה לקורס.
רציתי לדעת האם במידה והסימולטור השני שלי לא היה טוב בעליל, אוכל לעבור את הגיבוש במידה ואהיה מאוד טוב.
היי ארז,
יפה שעברת את המיונים! לגבי השאלה הראשונה שלך, אני לא יכול להגיד לך מה מידת ההשפעה המדויקת של הסימולטור השני. אבל עצם זה שעברת אותו וקיבלת הזדמנות לעשות את הגיבוש, זה אומר שהתוצאות היו מספיק טובות גם אם הרגשת שלא הלך לך טוב. ולכן זה גם עונה על השאלה השנייה שלך. אם תהיה טוב מאוד בגיבוש, ברור שתוכל לעבור אותו ולהתקבל ליחידה. אחרת מלכתחילה לא היית מקבל הזדמנות לעשות אותו.
בהצלחה!
היי, תודה רבה על המענה.
אם יורשה לי לשאול, האם אתה יודע להגיד פחות או יותר כיצד מתחלק האופן בו הניקוד נקבע, כלומר כמה אחוז בערך מהוות כל הירפאות יחדיו וכמה אחוז מהווה הגיבוש.
תודה רבה מראש, ארז
(סליחה על החפירה פשוט מאוד רוצה להתקבל)
היי,
הכל בסדר אתה לא חופר. לגבי השאלה שלך, אין לי תשובה מדוייקת לתת לך. אלו דברים שגם משתנים מעת לעת. אבל במקומך לא הייתי מתמקד בזה ודואג יותר מידי. כי כמו שאמרתי, עצם זה שכבר עברת את שאר המיונים והגעת לשלב של הגיבוש, זה אומר שהתוצאות שלך בשלבים המקדימים היו טובות. ולכן, במקומך הייתי דואג פחות ומתמקד יותר בהכנה טובה לגיבוש כדי לתת בו את התוצאות הטובות ביותר.
בהצלחה!
רציתי לשאול האם הם יכולים לאמור לי שעברתי בשלב ירפא לפני הבסכולוג ולא ישלחו לי הזמנה?
היי,
לא הבנתי את השאלה. לא ישלחו הזמנה לאן?
אני חייל מהסדיר, התחלתי את כל התהליך מהסדיר שלי, הגעתי לפסיכולוג ושם נפלתי.
אני שלחתי להם ערעור על הפסיכולוג דרך השלישות בבסיס שלי, השאלה היא, האם יש סיכוי שהוא יתקבל?
היי נדב,
קשה לי לתת לך תשובה מדוייקת כי זה תלוי מקרה. עם זאת, לא אשקר ואגיד שלרוב ערעורים כאלה לא מתקבלים. אבל, תמיד יש סיכוי ואם הסיבה לערעור הייתה מוצדקת זה יכול להתקבל.
בהצלחה!
תודה על התגובה, תראה אני בסך הכל רוצה לתרום יותר, ואני מאמין ביכולות שלי, ויכול להיות שלא הצגתי את היכולות שלי לגמרי, אני לא רואה סיבה למה לא לתת לי הזדמנות שנייה
בשמחה!
כל הכבוד על הרצון לתרום ויפה שאתה מנסה שוב ולא מוותר. אני מקווה שבאמת תצליח לקבל הזדמנות נוספת לבטא את היכולות שלך על הצד הטוב ביותר.
מה קורה.. רציתי לשאול האם כל הקורס הזה של טייס מותאם לדתיים יש הפרדה בין בנים לבנות ? אני מתכוון מתאמנים ביחד רצים ביחד ישנים ביחד או שנפרד?
בנים ובנות ישנים בנפרד תמיד. יכולים להיות אימונים שבהם מתאמנים ביחד, אבל הצבא מקפיד על שילוב ראוי ועל לבוש ראוי וצנוע של נשים וגברים.
בהצלחה!
האם ניתן לערער? נפלתי בשלב הסימולטור במיון השני.
מה סיכויי ההצלחה?
במידה וכן איך עושים זאת?
הי ליאת, קודם כל יפה שהגעת לסימולטור במיון השני, רבים נופלים עוד קודם.
אכן ניתן לערער, אבל סיכויי ההצלחה בערעור כזה נמוכים מאוד. צריכה להיות לך סיבה מאוד משכנעת בשביל שתצליחי לקבל הזדמנות נוספת להתמיין. בשביל לערער, תוכלי לכתוב מכתב ערעור למייל של מיט"ב, ובמקביל לפנות אליהם בפייסבוק או בטלפון כדי לוודא שזה הגיע אליהם.
בהצלחה!