אם הגעתם לעמוד הזה, כנראה שקיבלתם זימון למיונים לחיל האוויר או שאתם מחפשים דרך איך לקבל מיונים לחיל האוויר ולהתכונן אליהם בצורה הכי טובה שאפשר.

כך או כך, הגעתם למקום הנכון כי בפוסט הזה אני הולך להסביר לכם בצורה הכי טובה שאפשר איך לקבל מיונים לחיל האוויר, מה יש במיונים לחייל האוויר, איזה תפקידים זה פותח בפניכם, ואיך אפשר להתכונן למיונים האלה. בנוסף, הפוסט יכלול גם חוויות אישיות של כמה מלש"בים שלקחו חלק במיונים לחיל האוויר ממש לאחרונה(נכון ל2022). 

אבל קודם כל, מה היתרונות של חיל האוויר?

אני מניח שרוב הקוראים של הפוסט הזה כבר יודעים מה היתרונות של חיל האוויר ולמה כדאי לשרת שם, אבל אם במקרה אתם רק מתלבטים האם אתם רוצים לבקש מיונים לחיל האוויר והאם אתם רוצים לשרת שם, חשוב שתכירו ותדעו מה היתרונות בשירות בחיל הזה:

איכות

חייל האוויר נחשב למקום עם אנשים ותפקידים איכותיים בסך הכול ותפקידים שבאמת מעניין לשרת בהם ושרוב האנשים מרגישים מאוד מסופקים מהם. (כמובן שהכול תלוי בן אדם ותמיד יש אנשים לא מרוצים, אבל לרוב, אנשים מאוד מרוצים מחיל האוויר והרבה נלחמים כדי להגיע אליו ולשרת בו בתפקיד איכותי). לכן, גם האנשים שתשרתו איתם יהיו איכותיים.

בנוסף, חלק מהתפקידים ייתנו לכם ידע ויכולות מסוימות שיעזרו לכם בעבודות כאלה ואחרות באזרחות. לא מדובר על יותר מידי עבודות, אבל בתעשיות מסוימות תקבלו יתרון על פני אחרים בזכות הניסיון שצברתם בחיל האוויר.

מגוון רחב של תפקידים

בחייל האוויר יש מגוון רחב של תפקידים, והמיונים לחייל האוויר יהיו תנאי המעבר הראשון בשביל להתקבל לכל אחד מהם(מדובר כמובן על תפקידים ספציפיים ייעודיים של אשכול התעופה בחיל האוויר, לא תפקידים כלליים כמו שיש בכל בסיס).

זאת הרשימה של התפקידים(בערך, אולי פספסתי תפקיד או שניים) שכלולים באשכול התעופה בחיל האוויר שאליהם אתם יכולים להתקבל במידה ותעברו את המיונים לחיל האוויר:

  • חוקרי מודיעין אוויר
  • מנחית סער קדמי
  • מש"קי מודיעין וניווט
  • חוקרי מודיעין חזותי
  • פקמ"ציות
  • מפעילות ל"א
  • חונכות בית הספר לטיסה
  • מש"קי בקרה אווירית
  • מדריכות סימולטור
  • רכזי התרעה
  • רכזי שליטה קרקעית
  • מדריכת אנגלית טכנית בחיל האוויר
  • מפעילי מודיעין אלקטרוני מוטס
  • פקחי טיסה
  • מפעילת קש"ב טקטי
  • פקמ"ציות

כמו שאתם רואים, הרשימה לא קצרה וכוללת די הרבה תפקידים. לכן חשוב שתבינו את החשיבות של המיונים האלה מאחר ורק בזכותם תוכלו להתקבל או להמשיך למיוני המשך לכל אחד מהתפקידים האלה.

בשביל לקרוא יותר על כל התפקידים תוכלו לעשות את זה מהאתר של חייל האוויר או ישירות מכאן דרך מיט"באיפה שתראו בתחילת העמוד הזה רשימה של התפקידים באשכול חיל האוויר עם קישור לכל תפקיד והסבר עליו.

תנאים טובים

מעבר לעובדה שחייל האוויר נחשב למקום איכותי מבחינת אנשים, גם התנאים שם נחשבים לטובים מאוד לרוב. הכוונה בתנאים טובים היא אוכל טוב יחסית, בסיסים איכותיים עם רמת חיים טובה ביחס לרוב המקומות בצבא(מישהו אמר בריכה? סתם, זה נגיש רק במקומות מסוימים ולאנשים מסוימים.) וכדומה.

מיונים לחייל האוויר: השלבים שעליכם לעבור בשביל להתקבל

אז אחרי שהבנתם מה היתרונות שחיל האוויר יכול להציע לכם, בואו נדבר על כל השלבים שעליכם לעבור בשביל לקבל תפקיד איכותי בחיל האוויר:

איך לקבל מיונים לחיל האוויר?

במידה ואתם רוצים תפקיד בחיל האוויר ותוהים איך לקבל מיונים לחיל האוויר, הדבר הכי חשוב שעליכם לעשות הוא קודם כל לשים במנילה שלכם בעדיפות גבוהה את אשכול התעופה של חיל האוויר(מבצעים ופיקוח).

לאחר מכן, אם תמצאו מתאימים אתם תקבלו מיונים. בנוסף, מומלץ מאוד גם לשלוח מייל למיט"ב עם בקשה לקבל מיונים לחיל האוויר ולשאול אותם מתי המיונים הקרובים רק כדי לוודא במאה אחוז שלא פספסו אתכם וכדי לוודא שהבקשה מטופלת. (לא פעם יש פספוסים ואנשים נופלים בין כיסאות אז שימו לב לזה.)

במידה ויודיעו לכם שאתם מתאימים, אז הכול מעולה אבל אם תקבלו הודעה שאתם לא מתאימים, תוכלו לנסות לערער מול מיט"ב במייל שלהם או במספר הפלאפון שלהם (1111) אבל תוכלו גם להתקשר ישירות למוקד הפניות של המתגייסים לחייל האוויר למספר 03-6065665 ולנסות לדבר איתם ולברר האם ניתן לקבל איכשהו את המיונים בכל זאת.

מיונים לחיל האוויר: מהלך היום 

אז בהנחה שקיבלתם זימון למיונים לחיל האוויר, זה מהלך היום שיצפה לכם בערך:

היום יתחיל בסדרת הרצאות שיסבירו לכם קצת יותר על חייל האוויר והתפקידים השונים שאליהם אתם מתמיינים מתוך אשכול מקצועות האוויר שהזכרנו מקודם. תקשיבו היטב, ותכינו שאלות כי המידע ששם יכול לתת לכם תמונה קצת יותר טובה על כל אחד מהתפקידים בחיל האוויר.

לאחר מכן, ישאלו אתכם מספר שאלות בנוגע למוטיבציה לכם לשרת בתפקיד ותקבלו שאלון העדפות עם כל התפקידים ברשימה שעליכם יהיה לדרג בו כל תפקיד מ1-5 בסולם העדפות. מומלץ מאוד לעבור מראש על כל התפקידים ולדעת כבר לפחות בערך איזה תפקידים מעניינים אתכם כדי שיהיה לכם קל יותר לדרג אותם לאחר ההרצאות ולאחר שתקבלו עוד קצת מידע עליהם.

חווית המלש"בית בתחילת יום המיונים: 

הגעתי לשם בשעה 8:00, ירפא 112 תל השומר. היום מתחיל כשנכנסים לכיתת מחשבים ושם צריך לענות על מספר שאלות עלייך, על המשפחה, ועל היחס שלך לשירות צבאי- כמו מה מידת המוטיבציה שלך לשירות, איך היחסים שלך עם ההורים, שאלות בודדות על אופי ועוד. 

ואז מופיעים כל התפקידים שיש לחיל האוויר להציע במיון זה. כל תפקיד צריך לדרג בין 1-5. 1 זה רצון נמוך לתפקיד ו5 רצון גבוה מאוד. לאחר מכן בשלב המבחנים ייפתחו כל המבחנים הספציפיים לתפקידים שדירגת.

דבר זה יוצר מצב שלאף אחת אין את אותם המבחנים- גם בגלל נתונים אישיים וגם בגלל הדירוגים.

כמו שהמלש"בית אמרה, חשוב שתדעו גם שהתפקידים שתדרגו עומדים להשפיע על המבחנים שתקבלו בהמשך. כל מלש"ב יקבל מבחנים שונים בהתאם להעדפות שלו ולכן אין מבנה קבוע למיונים לחיל האוויר.

אבל, למרות זאת, יש מבחנים קבועים שחוזרים על עצמם אצל רוב המלש"בים ולכן פשוט אכתוב על כל מבחן ששמעתי עליו ממתמיינים. רק זכרו שלא בהכרח כל אחד מהמבחנים יופיע אצלכם.

מיונים לחיל האוויר: המבחנים עצמם

קודם כל, כמו שאני מקווה שהבנתם כבר ממיונים אחרים בצה"ל, שגם במיונים לחיל האוויר המבחנים עומדים להיות אמריקאיים ועל זמן. כלומר, תקבלו בכל פעם מבחן במחשב מסוג אחר עם שאלות אמריקאיות על זמן. לכן חשוב להגיע מוכנים למבחנים מהסוג הזה.

תסתכלו כמה שפחות על השעון והטיימר(אבל אל תתעלמו מהזמן לגמרי) ותתמקדו כמה שיותר בלפתור שאלות מהר אבל גם נכון. תנסו להתכונן עד כמה שאפשר לכל סוגי המבחנים ותעלו את הסיכוי שלכם להצליח במיונים ולהתקבל לתפקיד איכותי בחיל האוויר.

ושוב אני מדגיש שכנראה לא כל המבחנים שרשומים כאן יופיע אצלכם כי זה תלוי בדירוג התפקידים שלכם ובנתונים האישיים שלכם ויכול להיות שפספסתי כמה מבחנים. בנוסף, חלק מהמבחנים מופיעים כעת פחות מבעבר, וישר מבחנים חדשים שנוספים כל הזמן. אעדכן כאן בכותרת מה חדש ומופיע יותר מדיווחים של מלשבים ומה פחות. 

אז בלי עוד הקדמות מיותרות, הנה סוגי המבחנים שתמצאו:

כתיבת קורות חיים – נראה שכבר לא מופיע  הרבה כמו בעבר

זה יהיה מבחן בכתב ולא במחשב שבו תקבלו דף ותצטרכו לכתוב קורות חיים על עצמכם עם כל מיני דגשים על דברים שכדאי לספר. יש מבחן כזה גם במיונים אחרים על הצבא, ופירטתי על זה באמת לעומק כאן כולל על דרכים איך להתכונן לזה כמו שצריך ועם כל מיני דגשים וטיפים שיעזרו לכם לכתוב קורות חיים טובים. (אני יודע כי אני בעצמי וגם אנשים שאני מכיר כתבנו כאלה במיונים בצבא שעברנו אותם בהצלחה) אז שווה להתעכב קצת ולקרוא על זה יותר.

חווית מלש"בית:

לאחר דירוג התפקידים מקבלים דף, עליו צריך לכתוב קורות חיים- התנסויות, תחביבים, אירועים משמעותיים ועוד. בנוסף יש שאלות כמו: ספר על נקודת השיא בחייך, נקודת השפל בחייך, תכונות חיוביות בך, תכונות שליליות ועוד.

כמו שאמרתי, פירטתי לעומק על החלק הזה בעבר כאן.

שאלון 300

שאלון 300 זה שאלון שכולל בערך 250 שאלות(אבל לא באמת 300, אז אין לי מושג למה החליטו לקרוא לו ככה!) שנועדו להכיר אתכם טוב יותר ולנתח כל מיני תכונות אופי על הזהות שלכם. השאלות יהיו על זמן, וניתן לחזור אחורה לשנות תשובות(למרות שלא מומלץ לעשות את זה יותר מידי). אני לא רוצה לפרט עליו פה שוב, כי כבר כתבתי בעבר בפירוט על השאלון הזה כולל כמה דוגמאות לשאלות וכל מיני טיפים שיכולים לעזור לכם להצליח בו. אז אם מעניין אתכם לקרוא עליו עוד, לחצו כאן. רק קחו בחשבון ששם כתבתי שהשאלון לא על זמן, בעוד שפה הוא כן יהיה על זמן. 

מבחנים חדשים שדיווחו עליהם 

מבחן השעונים 

יציגו לכם על המסך כמה שעונים בו זמנית שבכל אחד יהיה מספר שונה של שנתות אדומות מפוזרות על פני השעון. במקביל, בכל שעון יהיה מחוג גדול שיסתובב על השעון ובכל פעם שהמחוג ייגע באחת מהשנתות באחד השעונים, תצטרכו ללחוץ על העכבר.

המבחן קשה לחלק מהמלשבים כי דורש קואורדינציה ויכולת לשים לב לכמה שעונים כאלה בו זמנית.

תמונה להמחשה:

כמובן שכמו שנאמר קודם, יהיו לכם הרבה שעונים כאלה במקביל

חווית מלשבית

הציגו על המסך כמה שעונים שבכל אחד מהם היה קווים אדומים. בכל שעון הקווים היו ממוקמים במקום אחר והיה מספר אחר של קווים. היה מחוג גדול שהסתובב בכל שעון, בכל פעם שהוא הגיע לאחד מהקווים האדומים היה צריך ללחוץ על העכבר וזה קרה בכל השעונים ככה שהיה צריך להסתכל על הכול ולזהות. זה היה מבחן ממש מאתגר בשבילי. (הזמן נגמר ברגע שהמחוג סיים לעשות סיבוב, אחרי זה המבחן התחיל שוב, לא זוכרת כמה פעמים).

מבחן צורות חדש

במבחן הזה אתם תקבלו מסגרת שבתוכה יהיו המון צורות שיושבות אחת על פני השנייה. ותצטרכו לבחור איזה מבין הצורות שיש לכם באפשרויות מסתתרת בתוך המסגרת עם שלל הצורות השונות.

גם המבחן הזה לא פשוט בכלל להרבה מלשבים ודורש תרגול.

תמונה להמחשה (קחו בחשבון שזאת דוגמא קלה בלבד כדי להבין יותר טוב את אופי השאלות):

תשובה: צורה ג'

מבחן צורות נוסף – צורות שמזכירות איש תלוי

במבחן הזה תקבלו צורות שמזכירות קצת איש תלוי ותצטרכו לקבוע האם צורות אחרות דומות כלולות בצורה הנוכחית שקיבלתם. המבחן לא מאוד קשה, אבל הוא על זמן קצר ומקבלים הרבה צורות חדשות כל הזמן ולכן צריך להיות בו מרוכזים.

דוגמא לשאלה כזו:

שאלות אישית

מבחן נוסף שאותו תקבלו שנראה שמגיע במקום מבחן קורות חיים שהיה נפוץ עד לא מזמן, יהיה שאלות אישיות על עצמכם. כמו המגמות שאתם לומדים בבית הספר, התחביבים שלכם, ציונים בכל מקצוע ועוד.

מבחנים נוספים ישנים שחלקם עדיין יכולים להופיע 

המבחנים הבאים אלה מבחנים ישנים שהופיעו בעבר, אם כי נראה שחלק מהם עדיין מופיעים גם היום. ליד המבחנים שעדיין דווח שהם הופיע לאחרונה, אציין את זה. עם זאת, קחו בחשבון שכל מבחן עלול להופיע, כולל מבחנים ישנים יותר. 

מבחן תיבות – נראה שמופיע גם היום (נכון ל2022) 

אתם תקבלו תיבות או בעצם סוג של קוביות שיושבות אחת על פני השנייה ואחת מהן תהיה מסומנת באיקס או בצורה אחרת כלשהי (למשל בצבע חום). עליכם יהיה לגלות בכמה תיבות או קוביות נוגעת התיבה המסומנת. בגלל שזה קצת מבלבל, תוכלו לראות תמונה להמחשה כאן.

בגדול, אם יש לכם תפיסה מרחבית טובה, אתם תסתדרו עם החלק הזה. אבל אם זה לא משהו שבא לכם באופן טבעי והדוגמא בתמונה אפילו מבלבלת אתכם יותר, כדאי לכם לשקול להתכונן לחלק הזה ולתרגל שאלות כאלה.

מבחן דינור – נראה שפחות נפוץ מבעבר

מבחן דינור זה מבחן שמופיע גם במיונים לטיס ויצא לי כבר לכתוב עליו בעבר. ממה שמלש"בים העידו, זה לא מבחן כל כך כיף, וגם לא כל כך פשוט להסביר בדיוק מה זה. אבל בגדול מדובר במבחן שנועד לבחון תפיסה מרחבית שבו יש נקודות על פאות של קוביה וצריך להחליט האם ייפגשו או איזה נקודות ייפגשו קודם. אם מעניין אתכם לקרוא עליו עוד, כתבתי עליו בפירוט כאן. בהמשך הפוסט נתייחס להכנה למבחן מהסוג הזה.

מבחני מטריצה – נראה שהוחלפו במבחני צורות אחרים, אבל עדיין עלולים להופיע

מדובר במבחנים שתפגשו אותם גם במיונים אחרים של הצבא, לכן כבר פירטתי עליהם כבר לעומק כולל דוגמאות לשאלות ואיך ללמוד אליהם בפוסט הזה אז מומלץ לקרוא את זה כדי להבין. אבל באופן כללי, מדובר במבחנים שתקבלו בהם סדרת צורות מסוגים שונים, שתצטרכו לגלות תבנית חוזרת כלשהי בכל סדרת הצורות. (שוב, תילחצו על הלינק מהמשפט הקודם כדי להבין בדיוק על מה מדובר).בסוף הפוסט גם נתייחס להכנה יעודית לחלק הזה במיונים לחיל האוויר.

חווית המלש"בית:

מבחן קשה יותר מהמטריצות שהיו בצו ראשון. מופיעות 3 שורות כשבכל שורה אמורות להיות 3 צורות, וצריך לסמן מהי הצורה החסרה שמתאימה למטריצה. יש המון שאלות לכן יש להזדרז במבחן.

כל המבחנים הבאים פחות נפוצים מבעבר ונראה שהוחלפו אך למרות זאת כדאי שתכירו אותם

מבחן הוראות 

מבחן הוראות זה מבחן שנועד לבדוק את רמת הבנת הנקרא שלכם, הריכוז שלכם ומהירות ניתוח המידע שלכם והוא מבחן שתמצאו גם בצו הראשון.

חוויית המלש"בית:

בכל שאלה יש הוראה מסויימת שצריך לפעול על פיה. בחלק מהשאלות יש אנלוגיה מילולית למשל– סמן את האות ראשונה של המילה היוצאת דופן:

א. חתול ב. ברווז ג. תרנגול ד. ברבור

התשובה היא האות ח׳.

מבחן הנחיתה(ניתוח טכני)

במבחן הזה תקבלו נתונים שונים על מטוס, כמו גובה, מהירות טיסה, מרחק ממסלול הנחיתה, אורך המסלול, קצב ירידה לעיתים ועוד כל מיני נתונים אחרים ותצטרכו לחשב האם המטוס יצליח לנחות על מסלול הנחיתה או לא. בגדול, זה בעיות מתמטיות ועם מספיק היגיון בריא ויכולות מתמטיות בסיסיות אתם אמורים להצליח בחלק הזה.

חווית המלש"בית:

מבחן המתאים לתפקיד פקחית טיסה. יש דמה של מטוסים שנוחתים וצריך להחליט האם ינחתו נחיתה בטוחה או לא בטוחה והאם המטוסים יתנגשו. לאחר ההדמיה וההסברים שמופיעים, יש מבחן על זמן שצריך לבצע מהר ולהחליט האם המטוסים ינחתו בבטחה או שלא. יש הרבה הסברים לפני שניגשים למבחן עצמו.

יש טבלה שבה כתובים 3 סוגי מטוסים-

מטוס קרב – A

מטוס תובלה – B

מטוס קל- C

כתוב לכל מטוס את טווח המהירויות להגעה לנחיתה, גובה הכרחי, מהירות הכרחית לנחיתה, אורך מסלול מתאים לנחיתה.

יש הרבה תרגולים שמראים איך ומה צריך לעשות ובמהלך התרגולים לומדים לפני המבחן עצמו לכן תנצלו אותם היטב ותהיו מרוכזים.

מבחן נוף

במבחן הזה, תקבלו תמונה של מטוס, מתוך תא הטייס, ותצטרכו לנסות להבין באיזה מצב וכיוון הוא נמצא. למשל, האם הוא הפוך ביחס לקרקע, לאיזה כיוון בדיוק הוא טס כרגע, וכדומה. זה מבחן שתמצאו גם במיונים הממחושבים לקורס טיס.

חווית המלש"בית:

להרבה לא היה את המבחן אבל אני קיבלתי אותו. במבחן זה מראים תמונה של הנוף שהטיס רואה מתא הטיס, וצריך לסמן את התמונה המתאימה לאיך המטוס נראה מבחוץ- צריך להבחין בנסיקה/צלילה, הטייה/כיוונים וכדומה.

מבחן המפות(מבחן זיכרון)

במבחן הזה אתם תקבלו תמונות של מפה עם כל מיני נתונים, יהיה לכם זמן מוגבל להסתכל על המפה ולאחר מכן כל מיני פריטים ייעלמו מהמפה ואתם תצטרכו להשלים את מה שחסר מהזיכרון.

חווית מלש"בית:

במבחן זה יש 3 דקות בשביל לשנן את המיקומים של מבנים מסויימים על מפה. כשהזמן נגמר, יש שאלות על הבתים ויש למקם אותם במקום שבו היו לפני. אין הרבה זמן לענות וזה חלק לא פשוט בלי תרגול טוב.

מבחנים במתמטיקה

גם המבחנים במתמטיקה אלה מבחנים שיש בהרבה מיונים אחרים בצבא כולל בצו ראשון(רק שכאן הרמה תהיה גבוהה יותר). מדובר בכל מיני בעיות הספק, בעיות אחוזים, שאלות של חישוב יחס בין כל מיני דברים ועוד. כבר דיברתי בהרחבה על המבחנים האלה בעבר כולל איך אפשר וכדאי ללמוד אליהם ממש כאן. אני ממליץ בחום לקרוא על זה, כי גם אם אתם חזקים במתמטיקה בבית הספר, השאלות שכאן יהיו קצת שונות ועל זמן, אז כדאי לתרגל קצת את סגנון השאלות האלה. כשאסיים להסביר על כל המבחנים, אתייחס גם להכנה ייעודית למיונים לחיל האוויר שכוללת גם הכנה לחלק של המתטמטיקה.

חווית מלש"בית:

לא שמעתי על עוד מישהו שהיה לו את המבחן הזה אבל לי היה. המבחן כלל 40-45 שאלות ועליהם יש לענות ב45 דקות(כלומר יש לכם בערך דקה לשאלה). מקבלים דף שעליו ניתן לעשות חישובים. המבחן כלל נושאים כמו: מעגל, שטחים של משולש/תיבה/קובייה/מלבן, בעיות דרך והספק, יחס, בעיות מילוליות, שברים ועוד. בנוסף היו מספר שאלות בנוגע לפיזיקה- על סל״ד, גלגל שיניים עוד.

מבחנים בפיזיקה(מבחנים טכניים)

אל תדאגו, לא באמת צריך לדעת פיזיקה של בית ספר בשביל זה(למרות שזה בטוח לא יזיק) אבל כן צריך שיהיה לכם היגיון בריא בשביל להצליח בשאלות מהסוג הזה.

מדובר על כל מיני שאלות לוגיקה עם גלגלי שיניים ותנועה באופן כללי. התייחסתי למבחנים מהסוג הזה בעבר לעומק והבאתי גם כמה דוגמאות לשאלות מאחר והן מופיעות בעוד מיונים כאלה ואחרים ולכן לא אפרט על זה כאן שוב. אבל אני ממליץ מאוד לקרוא עוד על החלק הזה כאן כדי להבין על מה מדובר.

מבחן לוח טיסה

במבחן תקבלו טבלה גדולה שבה מוצגות טיסות יוצאות מנתבג בימים שונים ובשעות שונות. אחרי הטבלה יש שאלות כמו- אם יוסי רוצה לטוס לניו יורק ולעשות קונקשיין בפריז, על איזה מספר טיסה עליו לעלות? בעצם, זה גם חלק שבודק את הזיכרון שלכם ויכולת עיבוד המידע שלכם.

מבחן ריכוז

מבחן שנועד לבדוק את יכולת הריכוז שלכם ויכולת חלוקת הקשב שלכם. הוא דומה למבחן ההוראות, אבל יהיו בו משפטים חסרים וקול שתשמעו עם אוזניות שיקריא משפטים ואתם תצטרכו להשלים את המשפט, להבין את ההוראה ולבצע אותה.

חווית משל"בית:

במבחן זה שמים אוזניות. המבחן דומה למבחן ההוראות- יש שאלות עם הוראות וצריך לעשות מה שכתוב בהוראה. השוני הוא שחסרות מילים בשאלה- למשל:

סמני את האות ה—— במילה ה——- ביותר במשפט. יש להקשיב לאדם שמדבר ולהשלים את המילים החסרות כפי שהוא אומר ואז לענות על השאלה. יש שאלות הכוללות גם חישובים מתמטיים וברקע האדם אומר תרגילים וספרות.

מבחן תצ״א(תצלומי אווירי)

זה מבחן שמתאים למי שמדרג את התפקיד מפענחת תצ״א גבוה. מקבלים מספר תצלומי אוויר ויש להבחין בין מבנים מסויימים, לזכור מיקומים ולענות על שאר השאלות לאחר מכן.

מבחן בהבנת הנקרא

עוד מבחן שאתם עלולים לקבל שגם הוא מבחן שמקבלים בהרבה מיונים אחרים בצבא. זה מבחן שתקבלו בו טקסטים שונים עם נתונים, ולאחריהם שאלות אמריקאיות על הנתונים שקראתם. כמובן שגם זה יהיה תחת זמן מוגבל וקצר יחסית, שזה מה שמקשה טיפה על העניינים ולכן מומלץ לתרגל כמה קטעים כאלה כדי לוודא שאתם מסתדרים.

חווית מלש"בית: 

מבחן כמו בצו ראשון. יש הרבה קטעי קריאה קצרים ובינוניים ולאחרי כל קטע מספר שאלות אמריקאיות עליו. אין הרבה זמן במבחן זה לכן צריך להיות מהירים.

כמה הערות אחרונות

כמו שאתם רואים, יש מגוון רחב מאוד של מיונים כאלה ואחרים שאתם עלולים לקבל. קחו בחשבון, שכל אחד מקבל מיונים אחרים לחלוטין. כלומר, המון מלש"בים יקבלו בעיקר שאלות מתמטיות ודברים שקשורים לאנלוגיות צורניות בעוד שאחרים יקבלו בכלל בעיקר מבחנים דומים לאלה שיש במיונים לטיס בלי שום דבר על מתמטיקה. לעומת זאת, מישהו אחר עלול לקבל שילוב של מבחנים מכל הנושאים.  הכל נורא תלוי בדירוג שלכם ובנתונים האישיים שלכם ולכן אם אתם רוצים למקסם את סיכויי ההצלחה שלכם, אתם צריכים ללמוד ולהתכונן לכל אחד מהמבחנים שרשמתי למעלה.

הכנה למבחנים הממוחשבים

כמו שהבטחתי בתחילת הפוסט, אתיחס גם קצת להכנה למבחנים הללו שאני מקווה שכבר הבנתם שהיא הכרחית.

בגדול, המבחנים לחיל האוויר לא קלים והביקוש לשרת שם די גבוה, כלומר יש לא מעט תחרות. ואמנם אם יש לכם ראש לוגי חזק, קואורדינציה טובה, קליטה מהירה ואתם טובים בלחשוב מהר יש סיכוי שתצליחו במבחנים האלה גם בלי הכנה.

אבל המצב הוא, שהיום הרבה אנשים מתכוננים למבחנים האלה כי הם רוצים לקבל יתרון על פני מועמדים אחרים וגם מאחר והביקוש לשרת שם הוא גבוה(ובצדק).

לכן, אם אתם באמת נעולים על שירות בחיל האוויר, אז אני מציע לכם לקחת את המיונים האלה ברצינות ולהתכונן אליהם כמו שצריך.

לחלק מהמבחנים ניתן וכדאי בהחלט להתכונן לבד. אבל יש חלקים כמו מבחן השעונים, מבחן התיבות ומבחני הצורות השונים שאלה מבחנים ייעודיים למיונים לחיל האוויר שאין כל כך אפשרות להתכונן אליהם לבד בלי ערכת הכנה מסודרת.

כיום, המקום היחיד שאני מצאתי שמציע הכנה למבחנים האלה הוא מכון נועם, שזה מכון ידוע שעוסק הרבה שנים בהכנת אנשים לכל מיני גופים ובין היתר גם לצבא.המכון שלהם מאוד מקצועי ואני מכיר הרבה אנשים שנעזרו בערכות ההכנה שלהם ויצאו מרוצים.

הנה כמה תגובות מהאתר שלהם מאנשים שהשתמשו בערכה שלהם להכנה למיונים לחיל האוויר:

מחיר הערכה הוא 200 שקלים לשבוע (שביננו, זה סכום שחלק ממכם יכולים להוציא בכיף ביציאה או שתיים בסוף שבוע עם חברים) או 250 שקלים לחודש שזה לגמרי מספיק ולא צריך יותר מזה. לדעתי המחיר הוגן והערכה שלהם יכולה להעלות את הסיכויים שלכם להצליח במיונים באופן משמעותי.

גם כי לפחות יצא לכם לתרגל חלק מהמבחנים שיהיו במיונים שאין אליהם גישה בשום דרך אחרת ככה שזה כבר יעלה את הסיכויים שלכם וייתן לכם יתרון משמעותי על פני מועמדים אחרים, וגם כי תבואו מוכנים יותר מנטאלית למבחנים כי תדעו לפחות בערך למה לצפות ולכן תהיו פחות לחוצים ותוכלו להראות ביצועים יותר טובים.

אז במידה ואתם באמת נעולים על תפקיד בחיל האוויר, אני מציע לכם מאוד להיעזר בערכה שלהם ולהעלות את הסיכויים שלכם להצליח במיונים. במידה ואתם לא בטוחים בנוגע לחיל האוויר, אתם גם יכולים כמובן לנסות להתכונן לבד לפחות לחלק מהמבחנים כדי להעלות לעצמכם קצת את הסיכויים ולהשאיר כמה שיותר דלתות פתוחות בצבא לתפקידים שונים.

מיונים לחיל האוויר: מבחני המשך

כמו שאמרתי למעלה, לחלק מהתפקידים יש גם מבחני המשך באותו היום. מבחני ההמשך תלויים כמובן בתפקיד שדרגתם גבוה, אבל לרוב זה מסתכם בסימולציה שתקבלו ממראיינים שיבדקו איך אתם מתמודדים איתה, מה שמזכיר קצת סימולציות מצבים ביום המא"ה, אבל הנושאים יהיו שונים כמובן ורלוונטיים לתפקיד.

בנוסף, בחלק מהמיונים יבחנו כמה אתם טובים בלמידה עצמית. כלומר, תקבלו קטע מידע כלשהו בנושאים שונים בהתאם לתפקיד שלכם שיהיה לכם זמן מוגבל לקרוא אותו ולאחר מכן תיבחנו עליו. זה משהו שעושים בהרבה יחידות שונות בצבא ולא רק במיונים לחיל האוויר וזה נועד לבדוק את יכולות הלמידה העצמית שלכם.

בחלק מהתפקידים, יהיו גם זימוני המשך לימים נפרדים שיכללו גם ראיונות אישיים ולעיתים גם מבחני המשך נוספים. אמנם פירטתי על ראיונות אישיים במיונים לתפקידים אחרים שלא בחיל האוויר, אבל העיקרון דומה והדברים שכתבתי כאן, בטוח יוכלו לעזור לכם קצת בראיונות אישיים ליחידות בחיל האוויר.

מיונים לחיל האוויר: בדיקות רפואיות

בהנחה ותעברו את כל המבחנים, תמשיכו לשלב הבא שהוא הבדיקות הרפואיות בירפ"א כדי לוודא את הכשירות הרפואית שלכם לשרת בתפקיד. הבדיקות שיעשו לכם תלויות בתפקיד, אבל זה כולל בדיקות ראייה, נשימה, ועוד.

אמנם לא כתבתי מעולם בפירוט על יום הבדיקות הרפואיות בירפ"א, אבל במר"י, שזה מכון לרפואה ימית יש יום בדיקות מאוד דומה שעושים לחיילים שמועמדים לשירות בחיל הים בתפקידים מסוימים. במקרה גם שירתתי במר"י איפה שעושים בדיקות רפואיות כאלה לחיילים ולכן כתבתי בפירוט איך נראה יום כזה. אמנם הוא לא זהה לחלוטין ליום שיהיה לכם בירפ"א, אבל זה ייתן לכם מושג כללי למה לצפות אז אתם מוזמנים לקרוא על זה כאן.

סיווג בטחוני

השלב הסופי והאחרון שעליכם יהיה לעבור זה הסיווג הבטחוני, מאחר ובחייל האוויר תחשפו למידע מסווג. כבר פירטתי בעבר טיפה על הסיווג הבטחוני ולכן אני מציע לכם לקרוא על זה יותר כאן בשביל לקבל כמה טיפים איך להגיע לשם ולעבור את היום הזה בהצלחה.

בעיקרון, הסיווג הבטחוני לא אמור להיות החלק הקשה ואתם אמורים לעבור אותו, אבל עדיין כדאי לקרוא את זה כדי להיות בטוחים.

נסכם

כמו שאתם רואים, המיונים לחיל האוויר הם עמוסים מאוד ולא פשוטים בכלל. אבל עם מספיק נחישות, ועם הכנה טובה ואיכותית תוכלו להעלות משמעותית את הסיכוי שלכם להתקבל אליהם, לקבל יתרון על פני מועמדים אחרים ולשרת בתפקיד איכותי ומשמעותי בחיל האוויר.

בנוסף, כמו שכבר הבנתם, המיונים הם נורא מגוונים והם משתנים כל הזמן. לכן אם במיונים שלכם תקבלו מבחנים אחרים שלא כתבתי עליהם כאן, אשמח אם תעדכנו אותי בתגובות באתר או באימייל של האתר כדי שאוכל להוסיף את המבחנים שהיו לכם ולעזור למועמדים אחרים כמוכם להצליח כמה שיותר.

אני מקווה שנהנתם מהקריאה ושתצליחו במיונים!