מידי שנה אלפי מועמדים שואפים וחולמים לעבור את המיונים לגלי צהל ולהתקבל לשירות באחד מהתפקידים שיש לגלי צה"ל להציע, אבל מתוכם יתקבלו רק כמה עשרות בודדים.

הסיבה לכך היא שהביקוש גדול אבל מספר המקומות ביחידה נמוך, מה שגורם למיונים לגלי צה"ל להיות לא פשוטים ועם הרבה שלבים מסננים בדרך.

לכן בפוסט הזה אשים לעצמי למטרה להסביר לכם איך לקבל את המיונים לגלי צהל, מה בדיוק מצפה לכם בכל שלבי המיון לגלי צהל ואנסה גם לספק לכם כמה רעיונות ודרכים איך להתכונן לכל שלב במיונים.

אבל לפני כן, כמה מילים על היחידה עצמה ולמה שווה לכם לשרת בה למי שעדיין לא בטוח:

קצת על היחידה עצמה

גל”צ היא תחנת רדיו צבאית שפועלת בפריסה ארצית. שידורי התחנה כוללים יומני חדשות, תוכניות אקטואליה, מוזיקה, צבא וביטחון, ועוד. השירות ביחידה כולל מגוון רחב יחסית של תפקידים שונים שבהם תוכלו לשרת, והרבה אנשים מוכרים כמו אילנה דיין, טל ברמן ועוד התחילו משם.

לגלי צהל יש כמה מחלקות ומדורים שונים שכל אחד מהם אחראי על דברים אחרים ועליהם תוכלו לקרוא יותר לעומק כאן.

התפקידים העיקריים שאליהם אפשר להגיע בתוך גלי צה"ל

בגלי צה"ל כמו בכל תחנת רדיו יש הרבה תחומי אחריות שונים. כל תחומי האחריות הללו מוגדרים תחת התפקיד עיתונאי צבאי שאפשר לקרוא עליו יותר באתר של מיט"ב.

תחומי האחריות השונים הם:

  • הכנת כתבות (כתב צבאי)
  • עורך מדיה
  • עורך מוסיקלי
  • שדרן וקריין צבאי
  • מגיש חדשות
  • ועוד

מה נותן לכם שירות בגלי צהל

למקרה הקלוש שמישהו מקוראי הפוסט הזה עדיין לא יודע מה נותן לכם שירות בגלי צהל, אז חשוב שתדעו שהרבה מגישי חדשות ואנשים מפורסמים אחרים מתעשיית הבידור התחילו את דרכם ואת הקריירה שלהם דרך גלי צה"ל.

לכן מעבר לניסיון הרב והכלים שתרכשו בתחום הזה, שירות ביחידה הזאת יספק לכם גם מקפצה רצינית לאזרחות ופתח למקומות נחשקים בתעשייה הזאת.

בנוסף השירות עצמו מעניין מאוד, מגוון, משמעותי למדיי וכולל אפשרויות קידום ופיתוח בתפקידי עריכה וריכוז מערכת.  

איך לקבל מיונים לגלי צהל

בשביל לקבל את המיונים לגלי צהל צריך בראש ובראשונה לעמוד בתנאי הסף של היחידה שהם דפ"ר 70 ומעלה, ופרופיל עורפי לבנים (64 ומטה) לפי מיט"ב.

דפר 70 זה ציון לא נמוך בכלל ולכן עליכם לקחת את מבחני הדפר בצו הראשון ברצינות ולבוא אליהם מוכנים. אם במקרה עוד לא עשיתם צו ראשון, אני מציע לכם לקרוא את הפוסט הזה שבו אני מסביר יותר על מבחני הדפר ומה צריך לעשות כדי להצליח בהם.

השלב הבא שאותו צריך לעשות הוא לדרג בשאלון ההעדפות שלכם גבוה את התפקיד עיתונאי צבאי, ולחכות למיון. אפשר ומומלץ גם לפנות למיט"ב דרך המייל או מספר הפלאפון שלהם ולבקש את המיון לגלי צהל ישירות כדי שלא תפספסו אותו, שכן המיונים לגלי צהל קורים אחת לשנה.

מה יש במיונים לגלי צהל

אחרי שדיברנו על מה צריך לעשות בשביל לקבל את המיונים לגלי צהל, הגיע הזמן לדבר על מה בדיוק מחכה לכם בהם ואיך כדאי להתכונן אליהם.

מיונים לגלי צהל – שלב ראשון

בשלב הראשון של המיונים שהוא משותף לגלי צה"ל ולדובר צה"ל תקבלו בתחילת היום הסבר על כל התפקידים השונים אליהם ניתן להגיע ולאחר מכן תתבקשו לענות על שאלון ידע כללי אמריקאי וגם על מספר שאלות פתוחות שמכיל בערך 100 שאלות על מגוון רחב של נושאים, החל משאלות על אקטואליה, ועד לשאלות על מוזיקה, תרבות, עולם הבידור, שאלות על ארץ ישראל ועוד.

חלק מהשאלות מאוד לא פשוטות ודורשות ידע כללי רחב, ולכן בשביל להעלות את הסיכויים שלכם להצליח בחלק הזה כדאי מאוד לבוא אליו מוכנים.

הנה דוגמא לשאלות שהודלפו שהיו שואלים בעבר בשלב הזה במיונים. כמובן שמאז שינו את השאלות, אבל זה ייתן לכם מושג כללי של איזה דברים יכולים לשאול אתכם במיונים בידע הכללי בחלק הראשון.

בנוסף, יש מלשבים שדווחו שלמחלקת דיגיטל תתבקשו לכתוב פוסט לפייסבוק וסטורי לאינסטגרם כחלק מהמיונים ושיש גם מבחן של מפה אילמת שבו צריך להשלים בכל מיני מקומות ריקים שמות של ערים מתאימות.

הכנה למבחני הידע בשלב הראשון

כמו שכבר אמרתי, הכנה לשלב הראשון במיונים לגלי צהל היא הכרחית לדעתי. בעוד שעבר מה שהייתי מציע לעשות זה פשוט לשנן כמה שיותר פרטים ומידע בנושאים השונים שהזכרתי למעלה, ולקרוא כמה שיותר ספרים (שזה עדיין משהו שמומלץ לעשות), היום יש גם אפשרות יותר חכמה שהיא להיעזר בהכנה מובנת.

לא מזמן יצאה ערכת הכנה חדשה של ניב רווח למיונים לגלי צהל, שנוצרה במיוחד בשביל להכין אתכם לחלק הראשון של המיונים. השם של ניב רווח מדבר בפני עצמו ומי שעשה או רוצה לעשות פסיכומטרי כנראה כבר מכיר אותם בזכות ההכנה המעולה שלהם לפסיכומטרי.

מעבר להכנה שלהם לפסיכומטרי, לניב רווח יש גם כמה ערכות הכנה מעולות בתחומים אחרים ובין היתר למיונים לגלי צהל.

הערכה שלהם מאוד מקיפה, וכוללת מאגר גדול מאוד של שאלות ידע כללי בנושאים שונים שמזכירות מאוד את השאלות שיהיו לכם בחלק הראשון במיונים ואפילו כוללת מפה אילמת למקרה שתקבלו את המבחן הזה במיונים שלכם.

לכן, למי שבאמת רציני ורוצה לשרת בגלי צהל, אני ממליץ מאוד להשקיע קצת כסף כדי לעבוד בצורה מסודרת עם הכנה טובה שיש בה כבר מגוון רחב של שאלות ידע כללי. (ותוכלו להשתמש בקופון your-army בשביל לקבל הנחה)

ככה גם תבואו רגועים יותר ליום המיונים עצמו אחרי שכבר פתרתם שאלות דומות מאוד ואתם כבר מכירים את מבנה המבחן, ויכול להיות שאפילו תיפלו על שאלות זהות לאלו שיהיו לכם במבחנים.

בנוסף, כשתעבדו עם הערכה תבינו מה הוא אופי השאלות, וככה תדעו גם במה להתמקד ובאיזה תחומים להמשיך להעשיר את הידע הכללי שלכם לפני יום המיון.

אני מציע לקחת את הערכה לשבוע או שבועיים, כי בפחות זמן הידע לא יספיק לשקוע כמו שצריך, ויותר זמן מזה כבר לא יועיל לדעתי. (אבל, תחליטו אתם מה נכון בשבילכם כי אתם מכירים את עצמכם ואת הזיכרון שלכם הכי טוב).

מיונים לגלי צהל – שלב שני

אם תצליחו לעבור את השלב הראשון של המיונים אז תמשיכו לשלב הבא שהוא כבר יותר רלוונטי לאופי השירות ביחידה.

בשלב השני יהיו שני חלקים, שאחד מהם הוא מבחני קול וקריינות מול קריין בכיר שיבחן האם פוטנציאלית תוכלו להתאים לתפקיד קריין ברדיו.

קול רדיופוני יכול כמובן לעזור מאוד בחלק הזה, אבל יש עוד הרבה אלמנטים חשובים שבוחנים. כמו שטף הדיבור שלכם, יכולות משחק, שפה תקנית, טונצייה מתאימה ועוד.

בנוסף, תיבחן גם ההתאמה שלכם לשאר תחומי האחריות השונים שנמצאים תחת התפקיד של עיתונאי צבאי.

המיונים בחלק הזה מורכבים מכמה דברים שונים, כמו מסיבת עיתונאים שבה תקבלו מקרה, ויתנו לכם זמן לנסח שאלות, ולאחר מכן תוכלו לשאול אותן, ולנסח ידיעה חדשותית.

בנוסף, יהיו מבחני דינמיקה קבוצתית שבהם תצטרכו להציג את עצמכם, להסביר איזה תפקיד אתם רוצים ולמה, ותקבלו משימות כמו להפיק תכנית, ועוד.

החלק השני ביום הזה יהיה הריאיון האישי שאותו יעברו אלו שיצליחו בחלק הראשון. הריאיון האישי יכלול חלק אישיותי, שעליו פירטתי כבר בעבר כאן (תלכו בתוכן עניינים לחלק של הראיון האישי), ויכלול חלק מקצועי יותר שבו תקבלו בעיה מורכבת כלשהי שאותה צריך לפתור.

בשביל לפתור את הבעיה אתם תשחקו ביחד עם אחד המראיינים שינסה בכל פעם להתקיל אתכם. זה קצת מזכיר את הסימולציה ביום המאה ולכן מה שחשוב בחלק הזה הוא להיות קשוב, אמפתי ויצירתי.

כלומר, תנסו לחשוב מחוץ לקופסא ולהביא כמה שיותר אפשרויות ופתרונות יצירתיים לבעיה, גם אם הם לא נראים לכם מתאימים במאה אחוז כי זה עדיף על פני לא להביא שום פתרון או להתקבע על פתרון אחד שהבאתם ולהתעקש רק עליו.

הכנה לשלב השני

בעוד שאולי ממבט ראשון זה נראה כאילו אין איך להתכונן לשלב השני, אחרי חיפוש מעמיק יותר שעשיתי לדעתי יש דרך לשפר את סיכויי ההצלחה שלכם.

למי שרוצה להיות קריין, יש קורס קריינות מיוחד שנועד ללמד אתכם שלב אחרי שלב איך לעשות את זה בצורה נכונה, טובה ומקצועית ולכן אני ממליץ לשקול לקחת אותו למי שבאמת רציני ורוצה להצליח.

ולמי שרוצה להגיע לאחד מתחומי האחריות האחרים יש קורס רדיו ופודקסטים כללי יותר שנועד ללמד אתכם איך להכין תכנית רדיו, תוך התמקדות בכל אותם תחומי האחריות שיש ביחידה בגלי צהל. החל מהגשת כתבות, עריכה מוזיקלית, שאלת שאלות נכונה ועוד.

קורס כזה יכול לעזור לכם להגיע מוכנים יותר לחלק של מסיבת העיתונאים וגם להשאיר רושם חיובי יותר בראיון האישי כשתספרו על עצמכם, ולכן למי שרציני זה משהו ששווה בהחלט לשקול לקחת.

מקווה שנהניתם מקריאת הפוסט ושתצליחו להיות מבין הבודדים שמתקבלים ליחידה הנחשקת גלי צהל.