בין אם כבר קיבלתם זימון למיונים למקצועות המחשב או בין אם רק החלטתם שאתם רוצים לקחת חלק במיון למקצועות המחשב ואתם מחפשים עוד מידע, הגעתם למקום הנכון.
המיון למקצועות המחשב זה מיון מיוחד שנערך בשביל למיין אתכם לכל מיני יחידות ותפקידים טכנולוגיים שונים בחיל התקשוב שחלקם גם יכולים להועיל לכם באזרחות. המיונים לא פשוטים, ושווה להתכונן אליהם כראוי.
בעמוד הזה אסביר לכם בדיוק מה החשיבות שבשירות בחייל התקשוב ומה זה נותן לכם, איך לקבל מיון למקצועות המחשב, מה מצפה לכם בהם ואיך כדאי להתכונן אליהם.
מי שכבר קרא פוסטים באתר שלי יודע שהם לא תמיד קצרים, אבל הם מפורטים ועוזרים מאוד בהכנה למיונים בצבא, אז שווה לקרוא עד הסוף?
לאיזה תפקידים אפשר להתקבל דרך המיון למקצועות המחשב?
המיון למקצועות המחשב הוא בעיקר לחמישה תפקידים עיקריים, שהם:
- מגן סייבר
- תכניתן
- בודק/ת תכנה
- נתמ"ם
- כותב/ת לומדה
- מיישם סייבר
- אנליסט מידע מבצעי
יש עוד כמה תפקידים, אבל אלה הם העיקריים. על חלק מהתפקידים כתבתי בפירוט כאן וגם כאן, ועל חלק מהתפקידים שלא כתבתי תוכלו לקרוא כאן באתר של מיט"ב תחת הכותרת של "תפקידי התקשוב".
מה נותן לי השירות בתפקידים האלה?
בפוסט הזה כבר הסברתי מה הייתרון בשירות בתפקידים הטכנולוגיים של צה"ל וכמה זה יכול לשנות את החיים שלכם גם אחרי השירות הצבאי, אבל הנה הדברים העיקריים שזה נותן לכם:
- ידע שתרכשו בהכשרה בחינם שבאזרחות הוא עולה לא מעט כסף.
- ניסיון תעסוקתי ששווה הרבה פעמים יותר מתואר – מה שייתן לכם אפשרות לקבל ישר עם השחרור משכורות לא רעות.
- למי שעם פרופיל גבוה ולא רוצה תפקיד קרבי או תפקידי שטח, זאת דרך מצוינת לקבל שירות מסוג אחר.
- שירות עם אנשים טובים ואיכותיים. (לא קל להתקבל, וצריך להיות בעל נתוני איכות לא רעים)
- שירות מעניין ומשמעותי לא פחות אפילו משירות קרבי.
בקיצור, שירות באחד מהתפקידים הללו, ובעיקר בתפקידים תכניתן, מגן סייבר ונתמ"ם, יכול לתת לכם קפיצת מדרגה רצינית באזרחות ולפתוח לכם המון דלתות לעבודה טובה עם משכורת יפה כבר עם השחרור, אז שווה לנסות להתקבל לשם.
איך מקבלים מיון למקצועות המחשב?
יש כמה דברים שחשוב לדעת בשביל להצליח בכלל לקבל את המיון הנחשק למקצועות המחשב:
עמידה בנתוני הסף
בשביל לקבל מיון למקצועות המחשב, עליכם להיות בעלי נתוני איכות די גבוהים שנכון להיום הם דפ"ר 60 ומעלה.
מה שאומר שבמידה ועוד לא ניגשתם לצו הראשון, חשוב מאוד להשקיע בו ולהתכונן למבחני הדפ"ר שלו כמו שצריך. אם מעניין אתכם לקרוא על הכנה לצו ראשון, כתבתי על זה כמה פוסטים מקיפים כאן.
נוסף על כך, כדאי ללמוד מחשבים בבית הספר ואם אתם בנים בעלי פרופיל 72 ומעלה, אתם חייבים ללמוד בבית הספר 10 יחידות לימוד במחשבים. (אבל אם יש לכם ידע קודם במחשבים ממקום אחר, הייתי בכל זאת מנסה לשלוח בקשה למיון ומצרף המלצות והוכחות)
הסיבה לכך היא, שהצבא יוצא מנקודת הנחה שיש מספיק מלש"בים מוכשרים גם בעלי פרופיל 64 מה שאומר שלרוב יעדיפו את שאר המועמדים בתפקיד קרבי.
לכן, מי שבעל פרופיל קרבי יצטרך להתאמץ כפליים כדי לקבל את המיונים וכדי להוכיח את עצמו ולעבור את המיונים בהצלחה.
השלב הבא – לבקש את המיונים
במידה ואתם עומדים בתנאי הסף, חשוב מאוד שתדרגו בשאלון ההעדפות שלכם את התפקידים שהזכרנו קודם גבוה כי זה יעלה את הסיכויים שלכם לקבל את המיונים.
בנוסף, מומלץ מאוד לשלוח בקשה למיט"ב במייל לקבל את המיונים עם גיליון הציונים של המחצית האחרונה שלכם ולא לחכות שהם ישלחו את המיון לבד.
המיונים מתרחשים פעמיים בשנה, פעם אחת ביולי ופעם אחת בינואר ועל כן חשוב מאוד שלא תפספסו את חלון המיונים שלכם, כי לקבל אותם אחר כך לא יהיה אפשרי.
לכן תדאגו לשלוח להם הודעה ותראו מה הם אומרים. במידה ויגידו שתקבלו את המיון בעתיד, אין לכם מה לדאוג. אבל במידה ויגידו שאתם לא מתאימים בגלל צרכי צבא (מה שעלול לקרות הרבה לבעלי פרופיל קרבי), תוכלו לנסות לערער.
זכרו שלהצליח בערעור כזה זה לא פשוט וכדאי מאוד להביא המלצות והוכחות לידע נרחב במחשבים גם ממקומות אחרים (כמו תכנית מגשימים למשל, קורס שעשיתם, עבודות שעשיתם ועוד). אם אין לכם ידע כזה, כדאי גם להתחיל לחפש תפקידים אחרים בצבא ולבקש מיונים אחרים, כמו מיונים למודיעין.
מהלך יום המיון למקצועות המחשב
הערה: נכון להיום, המבחן נעשה בזום. מקבלים לינק לקבוצת ווצאפ, ומשם מדריכים אתכם בצורה דומה לזו שבה היו מדריכים אתכם במיונים פיזית.
בהנחה וקיבלתם את המיון הנחשק למקצועות המחשב, אתם תגיעו בין 8:00 ל 8:30 בבוקר למחנה גדעונים שנמצא מול בית חולים אסף הרופא בראשון לציון (ולא במחנה מקלף ברמת גן כמו שהיה בעבר וכמו שרשום בכל מקום).
למרות שהיום יתחיל בהדרכות ובהסברים ולא במבחנים עצמם, מומלץ להגיע בזמן כי המידע שתקבלו שם יהיה חיוני להמשך היום.
פתיחת היום
אחרי שתחולקו לקבוצות בזום, הבוקר שלכם ייפתח בהסבר על יום המיונים עצמו, ומה תעברו בו בכל שלב ושלב וגם תקבלו לינק ובו דף עם הסברים על כל התפקידים השונים שאפשר להתקבל אליהם.
הסבר על כל התפקידים וכמה טיפים חשובים נוספים
חשוב מאוד לקרוא היטב על כל התפקידים השונים שאפשר להתקבל אליהם ולגבש בראש לפחות בערך סדר עדיפויות לגביהם. ובמידה ואתם לא מבינים משהו לגבי אחד מהתפקידים, חשוב לשאול כל שאלה שיש לכם כי בהמשך תצטרכו לדרג את התפקידים השונים בסדר העדיפות שלכם.
השלב הבא יהיה המבחנים עצמם, אבל לפני כן, כמה דגשים חשובים:
דגשים וטיפים חשובים ליום המיון למקצועות המחשב (חלק פחות רלוונטיים כי המיונים מקוונים כרגע)
- זכרו להביא תעודת זהות ואת צו הזימון ליום המיון.
- תוודאו שהאינטרנט שלכם בבית יציב למבחנים.
- תוודאו שיש לכם מצלמה ומיקרופון שעובדים כמו שצריך.
- למרות שמדובר במיון ממוחשב ולא בראיונות, תתלבשו כמו שצריך ולא בפיג'מה.
- תביאו אתכם מים וכדאי גם אוכל מהבית.
- תביאו חולצה ארוכה אם אתם יודעים שקר לכם תחת מיזוג.
- תזכרו להביא ולהכין מראש אבחון והקלות למידה אם יש לכם וליידע על כך את מיט"ב מראש. זה לא מוריד נקודות וחבל לא לקבל הקלות אם זה מגיע לכם.
- תשנו טוב עד כמה שאפשר יום לפני, כי זה יום ארוך והמבחנים לא קלים ולא ניתן לעשות אותם שוב.
- אתם יכולים להישאר במיונים עד השעה 18:00. לכן תיקחו הפסקות בין המבחנים השונים (גם אם לא נותנים לכם הפסקות מיוזמתם אז תבקשו) כי המבחנים מתישים וחשוב לשמור על ריכוז גבוה.
- תחקרו ותאספו מידע מראש על כל התפקידים שכאן ותכינו עליהם שאלות מראש. זה יעזור לכם בתהליך הדירוג שלכם.
- אל תסתמכו רק על ההסבר של החיילים ושל מה ששולחים לכם לקרוא ביום המיון על התפקידים. מטרתם היא לשווק לכם את התפקידים. לכן, תקשיבו להם אבל תזכרו להסתמך גם על מקורות אחרים כמו חברים, משפחה ועוד.
יום המיון למקצועות המחשב: המבחנים עצמם
אחרי שתסיימו עם כל הרצאות, תגיעו לבשר של היום שזה המבחנים עצמם. כאן אסביר על כל אחד מהמבחנים שאני מכיר ושמעתי שהיו מכל מיני מקורות, ואסביר איך לדעתי הכי טוב להתכונן אליהם.
קחו בחשבון שמפעם לפעם יש שינויים במבחנים, ולכן יכולים להיות פספוסים. במידה ויש מבחנים נוספים שפספסתי, אשמח אם תעדכנו אותי במייל של האתר או בתגובות כי בסופו של דבר זה יעזור לכם!
מבחן שפה מומצאת (בעבר קראו לו מחשבון קרב)
המבחן שסביר להניח יהיה הראשון או השני שתקבלו הוא מבחן השפה המומצאת, שבעבר קראו לו מבחן מחשבון הקרב. זה לא בדיוק אותו המבחן כמו מחשבון הקרב שהיה בעבר, אבל העיקרון ואופי המבחן דומים למחשבון הקרב הישן, רק שעכשיו לא צריך לחשוב על קוד לבד אלא רק לנתח קוד קיים.
אמנם המבחן לא מאוד קשה ורשמית לא צריך ידע וניסיון קודם בתכנות בשביל להצליח בו, אבל זה משהו שבהחלט יכול לעזור ולהקנות לכם ייתרון משמעותי.
ולדעתי האישית, לא פשוט להצליח במבחן מהסוג הזה בלי ידע קודם או בלי התנסות מוקדמת בתכנות והיכרות עם חשיבה מהסוג הזה. רק יחידי סגולה יצליחו בלי שום ידע קודם ובלי הכנה מוקדמת. לא סתם בערך רק 10% מהנבחנים מצליחים במיונים.
מה יש במבחן?
במבחן תקבלו שפת תכנות מומצאת עם חוקים חדשים משלה, שבעבר הזכירה את שפת התכנות אסמבלי, אם כי בשנה הנוכחית (2021) יש יותר דיווחים על דמיון לשפות תכנות אחרות, כמו ג'אווה (רק שהשפה שתקבלו תהיה לרוב פחות מורכבת משפת תכנות אמתית). מטרת המבחן היא לבחון את החשיבה הלוגית והחשיבה האלגוריתמית שלכם.
בתחילת המבחן, יקציבו לכם זמן מסויים ללמוד את השפה החדשה והוראות הבחינה. המבחן עצמו יכלול כעשר שאלות ומשך המבחן היה בעבר כשעה וחצי אבל נראה שקוצר עכשיו למשהו כמו חצי שעה עד שעה.
סגנון המבחן הוא קטעי קוד קצרים שתקבלו שאחרי כל אחד מהם יהיו כמה שאלות שקשורות לאותו הקוד שעליהן תצטרכו לענות. השאלות לא מאוד מורכבות, ובודקות האם הבנתם מה הקוד הנוכחי עושה (די דומה לטבלאות מעקב כמו שעושים בבית הספר למי שמכיר ולניתוח קוד).
כמובן שלמי שיש קליטה מהירה, וראש אנליטי טוב, יכול להצליח בחלק הזה גם בלי ידע קודם. אבל מי שכבר תכנת בעברו ומכיר שפת תכנות כלשהי, יהיה בעל יתרון מהותי בחלק הזה לדעתי. כי ברגע שאתה כבר מכיר חשיבה תכנותית ופתרת שאלות של ניתוח קוד ועשית כמה טבלאות מעקב, קל יותר להתמודד עם שאלות מהסוג הזה.
דגשים חשובים למי שאין לו רקע במחשבים
- זכרו שסדר השורות חשוב, כי המחשב יבצע את מה שאתם אומרים לו לפי סדר השורות.
- אני מציע ללמוד מראש כמה מושגים בסיסיים שקשורים לעולם התכנות שיופיע בשאלות של מחשבון הקרב. זה יחסוך לכם המון זמן במבחן ויקל עליכם מאוד. בהמשך אתייחס למושגים האלה.
- אני מציע מאוד לתרגל שאלות מהסוג הזה לכולם, אבל במיוחד למי שאין לו ידע קודם. בהמשך נסביר איך אפשר לעשות את זה.
מושגים שכדאי להכיר לפני שניגשים למחשבון הקרב
כמו שכתבתי בדגשים למעלה, יש כמה מושגים שכדאי מאוד להכיר מראש אם אתם רוצים להעלות את סיכויי ההצלחה שלכם במבחן מחשבון הקרב.
מי שלמד מחשבים בבית הספר, כנראה מכיר אותם ויכול לדלג על החלק הזה אבל מי שלא, חשוב שיעבור עליהם לפני. אמנם גם במבחנים עצמם תקבלו עליהם הסבר, אבל לדעתי להכיר אותם עוד קודם יעזור לכם מאוד.
המושגים העיקריים הם:
אלגוריתם
אלגוריתם זאת בעצם דרך מסוימת לביצוע של משימה כלשהיא במספר סופי של צעדים ובסדר מסוים. חשיבה מהסוג הזה חשובה מאוד כשאנחנו רוצים לתכנת קוד, מאחר והקוד בנוי משורות שמבוצעות אחת אחרי השנייה לפי הסדר.
ולכן, פתרון הבעיות שנקבל צריך להיעשות בצורה אלגוריתמית, שלב אחרי שלב ושורה אחרי שורה.
שורות קוד
שורות הקוד שלנו הן מה שמרכיבות את האלגוריתם שלנו והן המשימות שאנחנו בעצם נותנים למחשב שלנו לבצע.
משתנה
משתנה הוא בעצם מקום שאנחנו מקצים בזיכרון של המחשב שלנו שבעזרתו הוא יכול לשמור מידע. למשתנה ניתן שם כלשהו, וערך כלשהו.
כך למשל, אני יכול לקבוע משתנה בשם X, ולהחליט שהוא מכיל את הערך 4. אפשר גם לקבוע שם משמעותי יותר למשתנה, כמו "Name" ולהחליט שהוא שומר את הערך "John".
מחסנית
מחסנית זה בעצם סוג של מבנה נתונים וזאת עוד דרך לשמור מידע בזיכרון של המחשב כמו במשתנה. רק שכאן, אנחנו יכולים לשמור כמה פיסות מידע ביחד. כלומר, אפשר לשמור רצף של מספרים אחד אחרי השני.
יש דרך שבה אנחנו עובדים עם המחסנית, דרך שבה המידע נשמר ופקודות שבעזרתן אנחנו מאחסנים ומוציאים ממנה מידע. הנה סרטון מצוין שמסביר את זה באנגלית, והנה עוד סרטון שמסביר את זה בעברית . הסרטון באנגלית עדיף למי שבלי ידע בכלל, אבל גם הסרטון בעברית בסדר ומספיק לצפות בו בכמה דקות הראשונות.
לולאה
זאת בעצם דרך לחזור על כמה שורות קוד שוב ושוב. למשל, אם נרצה להדפיס רשימת מספרים מ-1 עד 100 אפשר להיעזר בלולאה, או לעשות את זה לבד.
עלומר, ניתן לכתוב 100 שורות קוד, כשבכל פעם מדפיסים את המספר הבא ברשימה (וזה די מעיק לכתוב 100 שורות קוד כאלה), או שניתן לעשות את זה בעזרת לולאה מיוחדת שחוזרת על פעולת ההדפסה מאה פעמים בשבילנו ובכל פעם המספר שהיא מדפיסה גדל באחד עד למספר 100. אם עדיין לא הבנתם, הנה סרטון נחמד שמסביר את הנושא.
מבחן ניתוח קוד בשפה קיימת (מבחן להב)
מדובר במבחן שמזכיר קצת את המבחן הקודם, כלומר גם הפעם תקבלו קטעי קוד שאותם תצטרכו לנתח ולענות על שאלות לגביהם. רק שהפעם הקוד יהיה בשפת תכנות אמתית ולא מומצאת והפעם השאלות יהיו ברמה גבוהה יותר.
הרבה מלשבים מדווחים שהמבחן הזה קשה ומאתגר יותר מאשר מבחן השפה המומצאת, ואפילו מאתגר יותר מכל שאר המבחנים. שכן הפעם מדובר בקטע קוד בשפת תכנות אמיתית (למשל ג'אווה) שתקבלו שאותו תצטרכו לנתח וכי השאלות יותר ארוכות.
לכן לדעתי ידע קודם הכרחי מאוד בשביל לעבור את השלב הזה בהצלחה וכמובן שגם הכנה ותרגול של שאלות ברמה דומה לאלו שתקבלו שם יעלו משמעותית את סיכויי ההצלחה שלכם.
חווית מלש"ב מהמבחן הנוכחי:
"לאחר מכן היה מבחן שבו היה קטע קוד בJAVA והיה צריך לענות על שאלות לגביו, המבחן שלפי דעתי היה הכי קשה, בלי ידע מקדים בשפות תכנות במיוחד בJAVA זה קשה ביותר להצליח בו."
הכנה למבחן של מחשבון קרב ושל מבחן להב
ברמה העקרונית, עבור רוב הנבחנים חוץ מאלה שמכוונים להגיע לתפקיד בסייבר, שני המבחנים האלה יהיו המבחנים החשובים ביותר ולכן כדאי לקחת אותם ברצינות אם רוצים להתקבל לחיל.
להצליח במבחן כמו מבחן להב וגם במבחן השפה המומצאת זה לא פשוט וזאת עובדה. לא סתם רק 10-12 אחוז בערך עוברים את המבחנים בהצלחה. בשביל להצליח בהם צריך להיות בעל חשיבה לוגית טובה, חשיבה אלגוריתמית טובה, יכולות ריכוז גבוהות וגם ניסיון וידע במחשבים יקנו ייתרון גדול.
לכן לדעתי, כל אחד שבאמת רוצה להתקבל לחייל התקשוב ורוצה לעשות הכול כדי להעלות את הסיכויים שלו להצליח במבחנים האלה, צריך לעשות הכנה אליהם ובייחוד לחלקים האלה שהם באמת לא פשוטים וקשים להרבה נבחנים.
יש כמה דרכים איך לדעתי כדאי להתכונן למבחנים האלה, וזה תלוי ברמת הידע שלכם וביכולות שלכם.
למי שאין בכלל רקע במחשבים – זה השלב הראשון
למי שאין בכלל רקע במחשבים ויש עוד לפחות חודש עד המיון למקצועות המחשב או יותר, אני מציע מאוד ללמוד שפת תכנות כלשהי ברמה בסיסית ומעלה.
ידיעת שפת תכנות ובניית כמה פרויקטים במחשב שלכם בשפה שתלמדו יוכלו לשפר משמעותית את הסיכויים שלכם להצליח. כל שפה שתבחרו כמו ג'אווה, c#, פייתון וכו' יעזרו לכם פלאים.
בתור אחד שעושה תואר במדעי המחשב, אני יכול להגיד בוודאות שהיכרות עם בעיות התכנות הקלאסיות, פיתוח החשיבה שעומדת מאחורי כתיבת קוד ותרגול מעשי בכתיבת קוד אלה כלים ושלבים הכרחיים לדעתי בדרך להצלחה במיונים מהסוג הזה.
המקום שאני ממליץ עליו בשביל ללמוד תכנות בקלות ובעזרת תכנית עבודה מסודרת בזמן קצר יחסית זה האתר יודמי.
יודמי הוא אתר עם עשרות אלפי קורסים בנושאים שונים כולל קורסים בתכנות שילמדו אתכם איך לתכנת מרמה בסיסית ועד לרמה מתקדמת יותר.
הייתרון המהותי הוא שהקורסים מוקלטים, מתעדכנים כל הזמן ואפשר לעשות אותם בזמן שנוח לכם. גם המחיר שלהם הוא זול מאוד ואם תלמדו בין שעה לשעתיים ביום ותעשו את התרגילים שלהם תשפרו משמעותית את הסיכויים שלכם להצליח כי תתחילו לפתח את צורת החשיבה הנכונה. זאת לא עבודה קלה, וכן צריך להתמיד בלמידה אבל זה יכול להשתלם לכם מאוד.
אני ממליץ על שני הקורסים האלה:
קורס מעולה שמתחיל מהבסיס ומתקדם לרמות מאוד גבוהות בכל הקשור לתכנות בשפת ג'אווה.
לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.
גם כן קורס ברמה מאוד גבוהה, שאחריו תשלטו בצורה מעולה בשפת ++C.
לחצו כאן כדי לקבל עוד מידע על הקורס.
כמובן שאלה לא הקורסים היחידים שיכולים להתאים ויש שם עוד הרבה אופציות אחרות טובות. רק צריך לחפש מספיק עד שתמצאו משהו שמתאים בשבילכם.
בנוסף ללימוד שפת התכנות שתעשו, כדאי מאוד לעשות גם תרגול ממוקד יותר באופי המבחנים עצמם:
תרגול ממוקד: מתאים למי שאין לו רקע בכלל ולמי שיש רקע בסיסי במחשבים מבית הספר
לכל מי שיש כבר רקע בסיסי במחשבים מבית הספר ולמד את הבסיס של שפת תכנות כלשהי(שזה בטח רוב הקוראים של הפוסט הזה), אני עדיין מציע לקחת ברצינות את המבחנים האלה ולהתכונן אליהם.
המבחנים דורשים הבנה ברמה גבוהה וזה שאתם יודעים את הבסיס ותרגלתם בבית הספר קצת שאלות עם מחסנית תורים או לולאות לא אומר שתצליחו בהכרח בחלק הזה במבחנים.
מה שאני מציע לעשות זה לעבוד עם ערכת ההכנה של של ניב רווח למיון למקצועות המחשב (תשתמשו בקופון compcyber בשביל לקבל הנחה) שהיא מקיפה מאוד וכוללת בין היתר הכנה למחשבון הקרב או עם הערכה של מכון נעם שמכינה אתכם גם כן למחשבון הקרב וגם היא מקיפה וטובה.
נכון להיום בשתי הערכות יש את המבחנים הללו, אבל הערכה של ניב רווח מעמיקה יותר לדעתי וכוללת מעבר למבחנים הללו גם מידע נרחב נוסף בנושאים שונים שפוטנציאלית יכולים לעזור גם מעבר להכנה הישירה למבחנים הללו.
למי שכבר קרא פוסטים שלי בעבר, זאת לא פעם ראשונה שאני ממליץ על ניב רווח או על מכון נועם פשוט כי הם באמת עושים עבודה טובה בהכנה למבחנים לצבא ולמקומות אחרים כי זה פשוט מה שהם מתמקצעים בו.
התגובות על ההכנות שלהם הן מעולות, ונכון להיום ממה שבדקתי, הם היחידים שבנו ערכת הכנה שמדמה את המבחנים הללו. אם מעניין אתכם לקרוא עוד על ההכנה שלהם למיון למקצועות המחשב ואיך כדאי ללמוד איתה, כתבתי על זה בהמשך הפוסט.
מבחן מיקום בשפה בינארית
מדובר במבחן שמזכיר ברעיון שלו מבחני סדרות ומבחני צורות בצו הראשון, רק שהפעם אתם תקבלו שורות קוד בינארי שמורכבות מ-0 ו-1 וביניהן יהיו רווחים. בחלק מהשורות יהיו חוסרים או אותיות שמחליפות את הספרות ואתם תצטרכו להבין מה צריך להיות שם (אפס או אחד) בהתאם לחוקיות בשורות הקודמות.
בשביל להבין טוב יותר על מה מדובר, בשאלות לדוגמא בערכת ההכנה של ניב רווח השאלה הראשונה היא בסגנון הזה, אז תוכלו לנסות לפתור אותה.
בעיקרון, המבחן הזה לא נחשב מאוד קשה ולא מצריך ידע קודם, ועדיין לדעתי הוא לא יהיה פשוט לכולם כי הוא דורש שתהיו בעלי חשיבה תבניתית חדה ומהירה, ודורש שתשמרו על ריכוז גבוה.
הכנה למבחן מיקום בשפה בינארית
למרות שהמבחן לא נחשב לקשה מידי ביחס למבחנים אחרים ביום הזה ולמרות שהוא לא דורש ידע קודם, אני עדיין מאמין ששווה להתכונן גם אליו ולקחת גם אותו ברצינות כדי להעלות את הסיכויים שלכם להתקבל לבסמ"ח.
הדרך הכי טובה לעשות את זה, היא תרגול בעזרת ערכת ההכנה של ניב רווח (תוכלו לקבל הנחה עם הקופון compcyber) או ערכת ההכנה של מכון נועם למיון למקצועות המחשב. בשתי הערכות הללו תוכלו למצוא הכנה למבחן הזה שמדמה מאוד את אופי השאלות שתקבלו במבחן ביום המיון עצמו.
ככה תדעו בדיוק למה לצפות, תוכלו לתרגל את החשיבה התבניתית המהירה שמחפשים ותיגשו למבחן הזה הרבה יותר רגועים. אם לא תתרגלו לפתור את השאלות על זמן ותחת לחץ, יהיה לכם פחות סיכוי להצליח בחלק הזה כמו שצריך ביום המיון עצמו.
מבחני אנגלית
במבחן הזה אתם תקבלו בין 4 ל 5 קטעי טקסט שונים באנגלית(אנסינים) לרוב בנושאים מעולם המחשבים ברמה סבירה שמזכירה את הפסיכומטרי. במבחן יהיו כ-30 שאלות אמריקאיות ואורכו הוא כשעה.
למי שיש אנגלית טובה, אין צורך להקדיש יותר מידי חשיבות לחלק הזה ועדיף להתמקד יותר בשני המבחנים הראשונים שהסברתי.
אבל למי שבכל זאת דואג כי הוא חושש שהאנגלית שלו לא מספיק טובה יש שתי דרכים איך להתכונן:
- ניתן לנסות כמה אנסינים לדוגמא באנגלית מבחינות פסיכומטרי או בחינת אמי"רם באנגלית.
- למי שיחליט לרכוש את ערכת ההכנה של ניב רווח או ערכת ההכנה של מכון נעם למיון למקצועות המחשב, תהיה גם הכנה לחלק הזה.
מבחנים נוספים
עד עכשיו דיברנו על מבחנים במיון למקצועות המחשב שאותם באופן עקרוני כולם אמורים לקבל. אבל בנוסף למבחנים הללו, יש כמה מבחנים נוספים שאותם רק חלק מהלמשבים דיווחו שהם קיבלו.
המבחנים הללו מתמקדים במגוון רחב של נושאים שונים, ולכן סביר שתקבלו חלק מהם בהתאם לדירוגים שלכם של התפקידים השונים, צרכי הצבא, והתוצאות שלכם עד כה.
מבחן סייבר (מבחן ב-XML)
המבחן כנראה קריטי בעיקר לאלה שמיועדים לתפקיד מגן סייבר אבל יכול להיות שגם לכאלה שמועמדים לתפקידים אחרים נוספים, לכן שווה כמובן לקחת אותו ברצינות בכל זאת אם תקבלו אותו.
במבחן יהיה קטע קריאה שקשור לסייבר שיסביר לכם על סוג של תוכנה מומצאת שכתובה ב-XML שזאת שפה שדומה ל-HTML רק שבה התגיות לא מוגדרות מראש וניתן לקבוע ולהגדיר אותן ואת מה שהן עושות לבד לפי הצרכים שלכם. התכנה שעליה יסבירו לכם בקטע עושה מוניטורינג אחרי פעילות של קבצים שונים במחשב ולאחר שתבינו (בתקווה) בקטע בדיוק איך, תתבקשו לענות על שאלות שקשורות אליה ולאופן הפעילות שלה.
השאלות יהיו בנוסח אמריקאי ובהן תצטרכו לקבוע איזה מהשורות הנתונות שתקבלו נכונה לביצוע מטרת השאלה, או איזה חלק בקוד שתקבלו מתוך החלקים השונים בו שימוספרו שגוי ודורש תיקון.
למרות שהמבחן לא דורש ידע קודם באופן רשמי כי מספקים לכם מידע בקטע הקריאה לפני כן, המבחן יחסית מאתגר. לכן כדאי שיהיה ידע קודם בסיסי לגבי עבודה מול קבצים, סוגי קבצים שונים ואיפה הם ממוקמים במחשב, וידע כללי בסיסי שקשור ל-html ול-xml. כמובן שגם ידע מעט מעמיק יותר שקשור לדברים כמו רמות הרשאה של קבצים וידע כללי במושגים מתוך עולם הסייבר גם יעזור.
נכון להיום, אני לא מכיר שום מקום שנותן הכנה ייעודית למבחן הזה שכן נראה שהוא חדש יחסית, אבל בערכה של ניב רווח בהחלט יש הרבה מידע בכל הקשור לקבצים וסייבר. לכן, מי שמעוניין להגיע לשרת בתור מגן סייבר, יוכל להפיק תועלת מערכת ההכנה של ניב רווח למקצועות המחשב. (ותוכלו גם להשתמש בקופון compcyber בשביל לקבל הנחה.)
מבחן ברשתות
מדובר במבחן שיקבלו רק חלק מהנבחנים ולא כולם בהתאם לתוצאות שלכם עד אותו השלב ובהתאם לדירוגים שלכם. (סביר שזה מבחן שיקבלו בעיקר מי שידרגו גבוה נתמ"ם ואולי מגן סייבר)
במבחן הזה תקבלו פרוטוקול תקשורת שעליכם ללמוד, ולאחר מכן בין 20 ל30 שאלות שעליכם לפתור בערך בשעה על מה שלמדתם.
כמובן שלא חייבים ידע קודם בשביל להצליח במבחן הזה, אבל ללמוד מראש קצת מונחים שונים על רשתות אלה דברים שבהחלט יכולים לעזור. בערכת ההכנה של מכון נועם יש גם הכנה לחלק הזה שזה מעולה כי עד עכשיו, לא הייתה הכנה מובנת לחלק הזה במבחנים.
שאלון 300
כבר פירטתי לא פעם על השאלון הזה באתר שלי, שמהותו העיקרית היא לנתח את האישיות שלכם ולוודא שאתם מספיק אמינים ומתאימים מבחינה אישיותית לשרת בתפקידים שאתם מתמיינים אליהם.
למי שמעניין לקרוא עליו, כתבתי על זה כאן בפירוט.
שאלוני אישיות נוספים
לחלק מהנבחנים, יהיו שאלוני אישיות נוספים כמו כתיבת קורות חיים, השלמת משפטים, ועוד. אם מעניין אתכם לקרוא על זה לעומק ולדעת איך לגשת לשאלות האלה, פירטתי על זה בעבר כאן.
מבחנים ישנים נוספים שהופיעו בעבר
המיונים בצבא הם מאוד דינאמים ולכן כמובן משתנים בהתאם לכך אחת לתקופה. לכן נראה שחלק מהמבחנים שהיו במיונים בעבר, כבר לא קיימים בהם יותר היום. ולמרות זאת, החלטתי להשאיר אותם כאן למקרה הקלוש שתקבלו את אחד מהם וכדי שתדעו לפחות בערך למה לצפות בהם.
מבחן תרשימי זרימה
במבחן תקבלו כל מיני תרשימי זרימה עם מצבים מסוימים שעליכם יהיה לנתח. התרשימים יזכירו קצת אוטומטים, שזה משהו שלומדים בבית הספר במחשבים ואתם תצטרכו לקבוע באיזה מסלול הכי הגיוני ללכת בכל פעם.
אם אתם לא מכירים אוטומטים, תכתבו "אוטומטים מדעי המחשב" בגוגל ותקראו על זה או תשאלו חברים שלכם שלומדים מחשבים שיסבירו לכם על זה יותר. המבחן כולל כ-20 שאלות אמריקאיות שיהיו על זמן מוגבל(בערך דקה לשאלה) ולכן הוא נחשב למבחן קשה מאוד ומבלבל, אז שווה לשקול להתכונן אליו גם.
כמה דגשים:
- בניגוד למחשבון הקרב, רמת השאלות נשארת כמעט זהה לחלוטין לאורך המבחן(עם עלייה קלה ברמה בסוף).
- כדאי לבקש לקחת הפסקה לפני המבחן הזה, כי הוא דורש הרבה ריכוז.
- תשאלו את הבוחנים האם ניתן לנחש אם לא יודעים את התשובה(סביר להניח שאפשר וזה לא מוריד נקודות אבל תוודאו מולם).
- תיעזרו בדף הטיוטה!
- תשלטו בלחץ שלכם ואל תסתכלו על שעון הזמן אלא תתרכזו בפתרון השאלות.
מחשבון קרב – גרסה ישנה
בגרסה הישנה מחשבון הקרב היה נראה קצת שונה והוא כלל שאלות מורכבות יותר שבהן הייתם צריכים להוסיף שורות קוד משלכם לקוד קיים.
וכדי להבין טוב יותר על מה מדובר, הנה שאלה לדוגמא:
*קחו בחשבון שזאת רק דוגמא ברמה די נמוכה כדי להבין את העיקרון. זה לא משקף את הרמה במבחנים עצמם ואת השאלות המדויקות שתקבלו.
נתונים חוקי השפה הבאים:
השורה: AB – מעלה את ערכו של המשתנה Y פי 3.
השורה: BA – מעלה את ערכו של המשתנה X פי 2.
בנוסף, יש לכם מחסנית לרשותכם.
PUSH X – מכניס את ערכו של X לתוכה.
POP X – מכניס את הערך האחרון של המחסנית לתוך X ומוציא אותו ממנה.
PUSH Y – מכניס את ערכו של Y לתוכה.
POP Y – מכניס את הערך האחרון של המחסנית לתוך Y ומוציא אותו ממנה.
נתון כי:
X = 15 Y = 5
כתבו קטע קוד בעל 4 שורות עם חוקי השפה שכאן שבסופו Y = 30 ו- X =60.
פתרון:
BA
PUSH X
POP Y
BA
הסבר:
BA (X = 15*2 = 30)
PUSH X (STACK VALUE IS 30)
POP Y (Y = 30)
BA (X =30*2 = 60)
שוב אדגיש, בעיקר לכל בעלי הרקע במחשבים שזאת דוגמא פשוטה בלבד להמחשה כדי שתבינו את עיקרון הבחינה. אבל השאלות עצמן, במיוחד האחרונות יהיו קשות.
דגשים חשובים למחשבון קרב בגרסה הישנה
- אז תזלזלו בבחינה אם תראו שהשאלות הראשונה קלות, כי הרמה עולה משמעותית לקראת הסוף.
- ומצד שני, אל תלחצו אם לא הולך ישר בשאלות האחרונות. מדובר בשאלות לא פשוטות, שדורשות קצת מחשבה לפני שעולים שם על השיטה.
- תשתמשו בדף הטיוטה כדי לחשב הכול במקום "להריץ בראש" את הקוד שלכם. הדף לא שם סתם בשביל היופי.
- אל תבזבזו את כל המקום בדף הטיוטה שלכם, כי הוא יעזור לכם גם במבחנים אחרים.
- קראו היטב את ההוראות. זה אולי נשמע ברור מאליו, אבל המון אנשים נופלים כי פספסו משהו בהוראות או לא הבינו נכון את השאלה וחבל.
- תעשו את השאלות לדוגמא לפני המבחן עצמו ואל תדלגו ישר לפתרון. אני מבטיח שזה יעזור לכם.
- אפילו שהשאלות בסוף שוות יותר נקודות תתחילו מההתחלה ולא מהסוף, כי צריך לתפוס את השפה החדשה שתקבלו ועדיף להתחיל מהשאלות הקלות יותר בשביל לעשות את זה.
- אם אתם ממש תקועים ולא מצליחים לפתור את השאלה עם כמות השורות שדורשים, עדיף לכתוב את הפתרון שיש לכם, גם אם הוא עם יותר שורות מאשר לא לכתוב כלום.
הכנה למיון למקצועות המחשב

כמו שכבר אני מקווה שהבנתם, בעיני חשוב מאוד לקחת את היום הזה ברצינות ולעשות אליו הכנה איכותית, בייחוד אם אתם נחושים לשרת ביחידה טכנולוגית בצה"ל.
לכן, הפיתרון הכי טוב שמצאתי הוא לעבוד עם ערכת ההכנה של ניב רווח או עם ערכת ההכנה של מכון נעם. השם של ניב רווח מדבר בפני עצמו והם ידועים כבר שנים בהכנות האיכתיות שהם עושים לפסיכומטרי. לא מזמן הם השיקו הכנה חדשה למיונים למקצועות המחשב והערכה שהם בנו היא ברמה גבוהה מאוד שמקיפה מגוון רחב וגדול של הרבה נושאים שונים, גם מעבר למבחנים עצמם שאותם תקבלו.
גם מכון נעם הוא מכון שעוסק שנים בהכנת מלש"בים ליחידות השונות שבצבא והם היו הראשונים שיצרו ערכת הכנה למיון למקצועות המחשב. ההכנה שלהם טובה, ומדמה בצורה טובה גם היא את המיונים למקצועות המחשב.
החלק העיקרי המהותי והמאתגר לרוב הנבחנים במיונים הוא שני המבחנים הראשונים שהזכרתי, ואליו שתי הערכות מכינות טוב. אם כי דווקא בערכה של ניב רווח לדעתי מעמיקים יותר ודואגים לפתח גם את החשיבה הלוגית שלכם הרבה יותר, מעבר ללהכין אתכם למבחן עצמו באופו "יבש".
לכן למי שדואג בעיקר מהמבחנים האלה ומהמחיר, אפשר להסתפק בערכה של מכון נועם. אם מצד שני אתם מעוניינים בהכנה מעמיקה יותר שתקיף גם כמה שיותר נושאים נוספים שיכולים לעזור לכם בעקיפין במבחנים והמחיר פחות מדאיג אתכם, אז הייתי נעזר במקומכם בהכנה של ניב רווח. מה גם שהמיונים משתנים מפעם לפעם, ובמידה ותיפלו על מבחנים חדשים, עדיף להיות בעלי ידע כללי כמה שיותר רחב בתחום ולא רק ללמוד ייעודית למבחנים.
איך ללמוד עם הערכה?
במידה ואתם בטוחים בעצמכם ויודעים שיש לכם ראש לוגי טוב, ניתן לקחת את ההכנה שלהם לשבוע, לתרגל מתוך המאגר של השאלות שלהם על מחשבון הקרב בגרסה החדשה (מבחן שפה מומצאת) ועל מבחן להב, ובשלושת הימים האחרונים לפני המיונים לפתור בכל יום אחת מהסימולציות המלאות שלהם. במקביל, תפתרו גם שאלות בנושאים אחרים ובערכה של ניב רווח תלמדו קצת גם על הנושאים האחרים באופן כללי.
אם אתם קצת פחות בטוחים בעצמכם או אם אתם באים בלי ניסיון בכלל, הייתי לוקח את ההכנה של שבועיים או חודש, לומד ומתרגל כמה שיותר שאלות מתוך המאגר שלהם כדי לפתח את החשיבה שצריך למבחנים כמה שאני רק יכול. ובסוף ניגש לסימולציות שלהם. (ובמקביל לומד ומעמיק כמה שיותר בכל הנושאים הכלליים אם אתם עם הערכה של ניב רווח במידה ויש לי זמן, כי זה יכול רק להועיל.)
בנוסף, לא הייתי מתייחס יותר מידי לשאר השאלות שיש להם על מבחן האנגלית והמבחן מיקום בינארי שם שכן אלה חלקים קלים יותר ולכן הייתי מתמקד בעיקר במחשבון הקרב, במבחן להב, ברשתות ובסייבר. למבחן המיקום הבינארי ולמבחן האנגלית הייתי מקדיש אולי יומיים שלושה. היוצא מן הכלל היחיד הוא אם אתם יודעים שהאנגלית שלכם לא טובה, ואז ניתן לתרגל שאלות גם בחלק של האנגלית יותר זמן.
ודבר אחרון הוא, שבערכה של ניב רווח שמרו גם גישה למבחנים הישנים שהזכרתי שהיום מופיעים פחות (מבחן תרשימי זרימה, ומבחן מחשבון קרב בגרסה הישנה). כמובן שלא הייתי מבזבז יותר מידי זמן על המבחנים הללו שכן הסבירות שהם יופיעו יחסית נמוכה, אבל היא עדיין קיימת. לכן אם יש לכם זמן שווה לעבור על המבחנים הללו גם ולהכיר אותם, פשוט לא לשרוף עליהם יותר מידי זמן.
זכרו שאפשר להצליח גם בלי הכנה מסודרת, אבל נכון להיום אין מקומות תרגול חינמיים למבחנים האלה. לכן, אם אתם באמת רוצים להתקבל לאחד מהתפקידים שהזכרנו קודם, ואם אתם חוששים שאתם בלי מספיק ניסיון או ידע כרגע, ההכנה הזאת בוודאות תעלה את הסיכויים שלכם להצליח.
מיוני המשך

במידה ותעברו בהצלחה את יום המיון למקצועות המחשב, חלק ממכם גם יקבלו זימון למיוני המשך. רק חשוב לזכור שמיוני ההמשך זה לא משהו שכולם יקבלו כי זה תלוי בתפקיד שאליו אתם מועמדים וגם בדברים אחרים.
המיונים ישתנו מאדם לאדם בהתאם לנתונים שלכם, לתפקיד שאליו אתם מתמיינים ויש האומרים שגם בהתאם לפרופיל שלכם (כי מי שקרבי צריך להוכיח את עצמו יותר).
אבל אלה הדברים שיצפו לכם:
ראיון אישי
כמעט כל מי שיקבל מיון המשך יעבור ראיון אישי עם אנשים מהיחידה שאליה הם מועמדים ואולי גם ראיון נוסף עם פסיכולוג. בראיון עלולים לשאול אתכם שאלות מקצועיות וגם הרבה שאלות אישיות עליכם, האופי שלכם, היכולת שלכם לעבוד בצוות, המוטיבציה לשירות ביחידה ועוד.
כתבתי כבר בעבר לעומק על ראיון אישי במודיעין, והריאיון האישי שיהיה לכם כאן יהיה דומה מאוד באופי שלו. לכן מי שרוצה לקרוא לעומק על הריאיון שיחכה לכם, הגישה שכדאי שתאמצו ועוד, יכול לעשות את זה כאן.
מבחנים נוספים בתכנות
לפי שמועות, זה מבחן שמיועד בעיקר לבעלי פרופיל קרבי אבל אני לא בטוח שאך ורק בשבילם. במבחן הזה כן צריך להיות בעלי ידע קודם בתכנות (ומי שיקבל אותו יהיה מן הסתם עם ידע קודם).
אתם תקבלו משימות לבנות קוד כלשהו מאפס בהתאם לשפת התכנות שאתם יודעים מהבית או מבית הספר. הרמה תהיה כנראה כמו בבית הספר ואולי אף רמה גבוהה יותר.
מי שטוב בתכנות, יוכל להצליח בחלק הזה אבל למי שלא בטוח בעצמו מספיק, אני מציע להמשיך ללמוד עוד על השפה שלו לעומק ולתרגל בבית כמה שיותר תרגילים ושאלות בתכנות כדי לחזק את הידע והביטחון שלו.
ניתן לתרגל בעזרת קורס מסודר כמו שהסברתי קודם, אבל אפשר גם לחפש לבד מקורות לתרגול ברשת.
אני מקווה שנהנתם מקיראת הפוסט הזה ושהוא יעזור לכם להתקבל לתפקיד טכנולוגי בצבא שיוכל לעזור לכם גם באזרחות. אם יש לכם שאלות, או שהיה משהו נוסף במיונים שלכם שלא רשום כאן, אתם מוזמנים לעדכן אותי על זה בתגובות או דרך המייל של האתר.
אני מאחל לקוראי הפוסט הזה גיוס מוצלח והצלחה במיונים!
היי, עשיתי לפני כשבועיים את המיון ועדיין לא ענו לי. האם זה אומר שלא עברתי? ואם לא, האם בכלל מודיעים לך אם עברת או לא?
היי, זה עדיין לא אומר שלא עברת, לפעמים לוקח חודש ואפילו יותר עד שמחזירים תשובה. ובהחלט אמורים להודיע. בכל אופן, אם יעבור יותר מידי זמן בלי תשובה תתקשר למיטב לברר איפה אתה עומד מבחינת המיונים.
מקווה שתעבור!
שלום, עשיתי את המבחן לפני שלושה שבועות ועדיין לא קיבלתי תשובה, זה אומר שלא עברתי לדעתך?
שלום, לדעתי זה לא בהכרח אומר שלא עברת. צריך לחכות בסבלנות ואם לא תקבלי תשובה בעוד כמה שבועות כדאי לנסות ליצור קשר עם מיט"ב.
מקווה שתצליחי ותעברי!
היי :)
קבלתי את התפקיד מיישם הגנה בסייבר. ניסיתי לחקור עליו אבל הבנתי שהוא חדש יחסית ולכן אין עליו הרבה מידע, יש בעיקר תגובות של אנשים שאומרים שהתפקיד מעפן.
רציתי לשאול, אתה מכיר את התפקיד ותוכל לספר עליו קצת? אתה יודע אם השירות הוא בבסיס סגור או פתוח? אם אוכל לעסוק בו גם באזרחות? ולגבי הקורס, שמעתי שהוא מודרך על ידי מנהלי רשת, אתה יודע אולי אם זה נכון? ושאלה אחרונה, איך הוא לדעתך לעומת שאר התפקידים באשכול מקצועות המחשב?
סליחה על כל השאלות, כל עניין הגיוס מלחיץ מאוד:) בהמון תודה!
ושאלה נוספת ואחרונה, באתר מתגייסים כתוב שהתפקיד נותן ניסיון לאזרחות, בניגוד לרוב שאר התפקידים במקצועות המחשב, שכתוב שהתפקיד מקנה ניסיון ובנוסף קורס. גם בתפקיד מיישם הגנה בסייבר יש קורס, אז למה לא מצויין שיוצאים עם קורס? בתודה :)
היי,
אני לא מכיר את התפקיד מקרוב, אלא בעיקר משמועות ומה שאומרים עליו אז כנראה שלא אוכל לחדש לך יותר מידי לצערי. אומרים שהוא "מעפן" כי הוא נחשב פחות מובחר מתכניתן ותפקידים אחרים, אבל אם אין לך רקע רחב במחשבים, עדיין תוכל/י ללמוד שם הרבה נושאים חדשים שקשורים לאבטחת מידע, להעשיר את הידע ולצבור ניסיון שגם יכול להיות רלוונטי לאזרחות. אם לעומת זאת יש לך רקע טכנולוגי רחב (מעבר לבית הספר) אז התפקיד כנראה ירגיש לך פחות מעניין ומעשיר. ובסופו של דבר, אם אין לך אפשרות אחרת לתפקידים אחרים, זה עדיין תפקיד לא רע בכלל לשרת בו ולהעביר בו את הזמן ביחס לתפקידים אחרים ללא מיון.
השירות ברוב התפקידים בחיל התקשוב תלוי בשיבוץ, ולכן זה יכול להיות גם בסיס פתוח וגם בסיס סגור בהתאם למקום שבו ישבצו אותך. לגבי הקורס, אני לא בטוח מי מדריך אותו אז לא רוצה להגיד סתם.
התפקיד כן נחשב פחות מובחר מתפקידים אחרים כמו למשל תכניתן ומגן סייבר, אבל הוא עדיין לא רע וכן יכול לתת קצת תועלת לאזרחות. (לא יחטפו אותך כנראה למשרות מטורפות עם משכורות ענק, אבל זה עדיין יכול להוות ייתרון על פני מועמדים אחרים בלי ניסיון בכלל בתחומים של אבטחת מידע). לגבי השאלה שלך בתגובה השנייה, אני לא יודע למה הם לא רושמים שם קורס. יכול להיות שזאת טעות ויכול להיות שיש סיבה שלא מוכרת לי. אפשר להתקשר למיט"ב ולברר.
בכל מקרה, אני חושב שאם אין לך אפשרויות אחרות לתפקידים אחרים שכוללים מיון, זאת אפשרות לא רעה בכלל ושהרבה אנשים מוצאים את עצמם במקומות הרבה פחות נחמדים שנותנים הרבה פחות תועלת.
מקווה שתהנ/י בתפקיד ושתפיק/י ממנו תועלת!
תודה רבה על התשובה המפורטת! אין לי ניסיון במחשבים אז עניין מקצועות המחשב די מלחיץ. לא ציפיתי אבל עברתי את המיון, ובגלל שאין לי ניסיון במחשבים לא ידעתי מה לדרג קודם. הבנתי שיש את תפקידי הקבע- תכניתן, מגן סייבר ודבופס, אבל בגלל שאין לי ניסיון פחדתי לחתום מבלי לדעת אם אני אוהבת את התחום או לא, אז מלכתחילה התעניינתי יותר בתפקידים שהם ללא קבע. השאלה היא אם ביחס לתפקידים שללא קבע האחרים (הם אמנם שנתיים שמונה אבל לא כמו תפקידי הקבע הגדולים שכתבתי קודם), התפקיד נחשב מעניין וטוב? או שהוא נחשב פחות מהאחרים והיית מציע לנסות לבקש לעבור לבודק תוכנה, מפתח לומדה וכדומה..? בגלל שאין לי ניסיון בתחום אני לא יודעת איזה כיוון יותר מעניין אותי, אני פשוט רוצה להפיק מהתפקיד גם עניין וכיף וגם לפתוח דלתות לאזרחות. ושוב, תודה :)
בשמחה, ומצטער על המענה המאוחר. ללא ספק התפקידים שציינת שעם קבע הם יותר "נחשבים" ויפתחו לך יותר דלתות באזרחות משמעותית. באופן כללי ברוב המקרים התפקידים הטכנולוגיים הנחשבים שבצבא שבאמת נותנים ייתרון מהותי באזרחות דורשים לחתום קבע (לא כולם, אבל הרוב).
אני לא רוצה לתת לך תשובה חד משמעית מה לעשות כי זאת צריכה להיות החלטה שלך. העובדות הן, שהתפקידים שדורשים את הקבע יעזרו לך יותר באזרחות בהנחה ותחליטי ללכת לכיוון הזה בחיים. אבל אם את לא יודעת אם בכלל את אוהבת את התחום הזה או לא, אכן יש פה סיכון מסויים כי בתפקידים על קבע את עומדת להתחייב למסלול מסויים לחמש שנים הבאות של החיים שלך, שזה לא מעט. וזה לא שאי אפשר לשנות מסלול אחר כך ולבחור בקריירה אחרת, אבל כן יש פה משהו שאת צריכה לחשוב עליו עם עצמך כי זה עדיין הרבה זמן. את צריכה לחשוב האם את מוכנה לקחת סיכון מסויים בשביל תפקיד יוקרתי יותר שלא בטוח אם תאהבי. אבל במידה וכן תאהבי, יקנה לך ייתרון לא קטן.
אני יכול להעיד על עצמי, שבתור מלש"ב סלדתי מקבע ופחדתי מזה מאוד כי גם לא ידעתי מה אני רוצה לעשות ולאיזה מסלול אלך. ובדיעבד, אני מתחרט על זה כי אני כן הולך לכיוון של הייטק וללא ספק תפקיד טוב עם קבע היה יכול לעזור. (אבל קל להיות חכמים בדיעבד:) )
דבר נוסף הוא, שגם אם תחליטי לבקש לעבור תפקיד לא בטוח בכלל שייתנו לך בכלל ולפני שאת עושה את זה, שווה לברר עם מיט"ב שזה לא פוסל אותך מהתפקיד הנוכחי.
מקווה שתחליטי מה נכון בשבילך, ותזכרי שכל התפקידים האלה טובים בסך הכל וכל החלטה שלך תביא אותך עדיין למקום טוב ומעניין ביחס להרבה מקומות אחרים בצבא.
בהצלחה!
תודה רבה! :)
היי,
כל הכבוד שעברת
רציתי לדעת , איך למדת לקראת המיונים והאם אפשר להתייעץ איתך איזה נושאים היו שם?
תודה
היי,
אני הוזמנתי למיון במודיעין לכלל חמן, עשיתי מבחן. שלחו לי גם שאלון של גמא מחשבים, מלאתי אותו. התקשרתי לחיל מודיעין לבדוק מה קורה איתי, האם עברתי ענו לי שבגמא לא עברתי, וכלל חמן עדיין אין תשובה.
האם זה אומר שאני לא התקבלתי לחיל מודיעין? לא התקבלתי לגמא?
מה אליי לעשות כדי לקבל מהם זימונים נוספים. להתקבל לתפקידים אחרים?
תודה רבה
עידו
היי עידו,
זה אומר שלא התקבלת לגאמא אבל זה עדיין לא אומר כלום לגבי כלל חמן, ולפעמים לוקח קצת זמן עד שמקבלים תשובה סופית. בשלב הזה בשביל לקבל זימונים נוספים במודיעין אין לך יותר מידי מה לעשות ולרוב אם יחליטו לנכון ישלחו לך זימונים נוספים. אתה יכול לנסות לבקש גם זימון לשחקים, אבל בדרך כלל מי שקיבל כבר גאמא וגם כלל חמן מקבל שחקים בסבירות די נמוכה. מה שאתה כן יכול לעשות אם יש לך פרופיל עורפי (64 ומטה), זה לבקש בהמשך במידה ולא תתקבל למודיעין מיונים לתפקידים נוספים מחוץ למודיעין כמו מיון למקצועות המחשב, תפקידים בחיל האוויר ועוד. ובנוגע למודיעין, אם לא תקבל תשובה תוך חודש או מקסימום חודשיים מתאריך המיון, תתקשר שוב פעם למיטב לנסות לקבל תשובה כי המיונים למודיעין מקפיאים לרוב מיונים לתפקידים אחרים.
בהצלחה!
שלום קראתי במכון נועם שיש גם מבחן מיקום הכולל שפה בינארית, האם זה נכון?
היי ליאור,
מאוד יכול להיות. מכון נועם דואגים לעדכן כל הזמן את השאלות בערכת ההכנה שלהם כדי שתכין לכמה שיותר מבחנים שונים ביום הזה. בנוסף, בצבא דואגים כל הזמן לשנות ולהוסיף מבחנים חדשים. אנסה לברר יותר לעומק על המבחן הזה ואעדכן את הפוסט בהתאם. אם תתקל בעצמך במבחן הזה, תוכל לעדכן בתגובה כאן או במייל של האתר beforeyourarmy@gmail.com.
בהצלחה במיונים!
היי :)
עשיתי מיון למקצועות המחשב באפריל למרות שהגיוס שלי במחזור דצמבר מרץ, יש לזה השפעה כלשהי?
עברתי את המיון, עברתי ראיון ועדכנו לי את הסטטוס ללא התקבלת/שונה שיבוץ, על תנאי מקום פנוי. לא הבנתי אם לא התקבלתי או שאני על בסיס מקום פנוי, אתה יודע אולי מה זה אומר? בנוסף בהודעה שלחו לי שזה בשל תיעדוף נמוך, הכוונה היא לתעדוף נמוך שלי במנילה? (דירגתי את מקצועות המחשב באשכול 4 משום שלא הכרתי את התחום אבל עכשיו אחרי המיון והבירורים שעשיתי מאוד התחברתי לתחום) או שהכוונה היא שהמבחן שלי היה פחות טוב משל השאר?
עוד שאלה קטנה, חיל תקשוב אמרו לי שאם לא עברתי את הראיון אז כנראה ישבצו אותי לתפקיד ללא קבע, אבל חיל אחר ממשיך לשלוח לי מיונים- זה אומר שלא קיבלתי את התפקידים של הלא קבע או שאין קשר בין החילות?
סליחה על כל השאלות, אשמח מאוד אם תענה ואשמח מאוד אם יש לך המלצות לדגשים שצריך לטופס ערעור על הסטטוס של המקום פנוי :)
היי,
לא אמורה להיות השפעה כלשהי לתאריך המיונים שעשית ולתאריך הגיוס שלך. הסטטוס בגדול אומר שאת כרגע התקבלת על בסיס מקום פנוי, כלומר לא ביחידה כרגע אבל אולי תהיי אם אחרים יחתמו וויתור. בתעדוף הכוונה לדעתי תעדוף נמוך ביחס למלשבים אחרים, כלומר פשוט היו כאלה עם תוצאות טובות יותר. (את יכולה להתקשר למיט"ב לוודא אבל אני חושב שתקבלי את אותה התשובה).
לגבי השאלה האחרת, לא אמור להיות קשר בין החילות ומיון מחיל אחר לא בהכרח אומר משהו על החיל הזה (אבל בלי קשר, ממליץ לך ללכת לכל מיון שאת מקבלת, אפילו אם המיון הזה הוא לתפקיד שפחות מעניין אותך. פוטנציאלית זה יכול לפתוח לך דלתות נוספות לכיוונים ולתפקידים אחרים שאפילו לא הכרת).
לגבי ערעור על הקבלה על בסיס מקום פנוי, אין לי לצערי יותר מידי טיפים. ערעורים כאלה מתקבלים לעיתים נדירות מאוד, וצריך סיבה טובה מאוד כדי שיבכלל ישקלו אותם. (למשל משהו שהפריע לך פיזית בזמן הבחינות ומנע ממך לתפקד במהלך המיונים כמו שצריך).
ואין לך מה להתנצל על כל השאלות, אני שמח לעזור איך שאני יכול:)
בהצלחה!
תודה רבה רבה!!
בשמחה!
היי, אני עולה ל'יב ואני די גדול (מתגייס באוגוסט 2022), יש לי עוד כמה ימים מיון לכלל חמן.
יש עוד זמן עד שאוכל לקבל את המיון למקצועות המחשב נכון? עוד לא נפתח לי שאלון העדפות כמובן.
ביקשתי כבר כמה פעמים ליתר ביטוחון, עם המלצות וענו לי שהמיון נקבע על פי צרכי הצבא והדירוג שלי בשאלון ההעדפות.
אני פרופיל 64 קבא 55 דפר 70.
תודה
היי ערן, מצטער על המענה המאוחר, פספסתי את התגובה שלך.
התשובה היא שחד משמעית כן. הגיוס שלך בעוד שנה, ואם עוד לא מילאת שאלון העדפות אז יש לך עוד זמן עד המיון. קח בחשבון שאם תצליח להתקדם גם במיון של כלל חמ"ן זה יקפיא את שאר המיונים שלך כולל אפשרות להתמיין למקצועות המחשב עד שתסיים עם המיונים למודיעין. אבל במידה ותיפול מהמיונים, תוודא לפנות למיט"ב שוב לאחר מכן ואחרי שתמלא את שאלון ההעדפות כדי לא לפספס את המיונים למקצועות המחשב בעתיד.
בהצלחה!
תודה רבה מפורט מאוד
אני בעל פרופיל קרבי הבנתי שכדאי להוריד פרופיל בעזרת ביקור רופא וכל מיני שטיקים כדי לעלות את הסיכוי להתקבל מה דעתך ?
היי,
אם תצליח להוריד את הפרופיל ל64 ומטה (פרופיל עורפי) זה ללא ספק יעלה את הסיכויים שלך להצליח לתקבל לאחד מהתפקידים במיונים למקצועות המחשב.
בהצלחה!
היי, לפני חודש עשיתי את שלב הפסיכולוג למסלול בכלל חמ״ן .
עדיין לא קיבלתי תשובות אבל קיבלתי עכשיו שיבוץ למרות שאני עדיין מחכה לתשובה .
מעיד על נפילה ממודיעין ??
היי, לא בהכרח. במקרה הזה הכי טוב לנסות ליצור קשר עם מיט"ב ולברר את זה מולם.
בהצלחה!
היי, עברתי את המיון למקצועות המחשב ושלחו לי שיש לי זימון למיון המשך,
האם אתה יודע מה יום המיון מכיל?
היי, קודם כל כל הכבוד!
לגבי השאלה, זה משתנה בין מועמד למועמד ותלוי לאן אתה מיועד. אבל בעיקרון כמו שכתבתי בפוסט, זה אמור להכיל משימות לבנות קוד כלשהו מאפס בהתאם לשפת התכנות שאתה יודע מהבית או מבית הספר. הרמה תהיה כנראה כמו בבית הספר ואולי אף רמה גבוהה יותר. בנוסף, לרוב יש ראיון אישיותי ולעיתים אף ראיונות מקצועיים נוספים.
אם תרצה, אתה מוזמן לחזור ולהגיב פה מה היה לך בדיוק במיונים. אוכל לעדכן את זה בפוסט וזה יעזור לקוראים הבאים בתור. (מוזמן לכתוב לי גם באופן אישי במייל של האתר אם תעדיף beforeyourarmy@gmail.com).
בהצלחה!
היי
קיבלתי זימון למיון למקצועות המחשב.
מכון נועם הורידו נכון לשעה זו את ערכת ההכנה למיון הזה. האם יש מקומות אחרים שאתה יודע עליהם, שאתה יכול להמליץ עליהם להתכונן למבחן הזה?
היי,
לצערי נכון לעכשיו אני לא מכיר תחלופה אחרת ומקום אחר שמספק הכנה שנועדה במיוחד ליום הזה. ממליץ לך לנסות להתכונן לבד על ידי למידת תכנות באופן עצמאי, וכתיבת כמה שיותר קוד ופתירת כל מיני בעיות בתכנות כדי להגיע כמה שיותר מוכנה.
בהצלחה!
היי למה אני לא יכולה לקבל מיון של כלל חמן אם קיבלתי שחקים ?
היי,
משום מה הצבא אוהב ליעד מלשבים רק לאחד המסלולים האלה על סמך הנתונים האישיים שלך ולא לשניהם ביחד ולכן קשה לקבל מיון לשניהם. תנסי להתעקש איתם ולבקש את המיונים שוב, אם כי הסיכויים להצליח לא גבוהים.
שלום,
אני כותבת לך, בגלל שאני ניסיתי עם מלא פניות לקבל מיונים לחיל התקשוב,
ואינני מצליחה להשיג מיונים. דירגתי את האשכול "מקצועות המחשב" בדירוג הכי-גבוה בשאלון העדפות, ואני לומדת 10 יחידות מדעי המחשב. הנתונים שלי הם: קבא 54, דפר 80, עברית 8.
היה לי סיפור עם חיל המודיעין, שהתקבלתי לתפקיד שאני לא ממש מתחברת איתו,
אז ויתרתי עליו, בכדי שלא אהיה בהקפאה, וכדי שאוכל להתמיין לחיל התקשוב.
מיטב קיבלו את ויתורי, והם הוציאו אותי מהקפאת חמ"ן.
מאז, עבר חודש, והם עדיין לא נותנים לי מיונים לתקשוב.
הבנתי שיש הרבה מלשבים שעשו מיונים לתקשוב , שגיוסם רחוק מהגיוס שלי.
אני מפחדת שאפספס את המיונים לתקשוב, ושלא אוכל אפילו לנסות להתמיין.
בבקשה תעזור לי,
ולנה
שלום,
דיברנו כבר באופן פרטי אבל אתמצת לטובת קוראים אחרים:
בצבא לא תמיד תקבלי כל מיון אפשרי רק כי את מתאימה אליו מבחינת הדרישות היבשות כי זה תלוי בעוד הרבה גורמים אחרים, כמו כמות המכסות הפנויות שיש לכל תפקיד וכמות האנשים האחרים שמתמיינים איתך שאולי עם נתונים יותר מתאימים מבחינת הצבא. אבל באופן כללי, עדיין יש תקווה שתקבלי את המיון.
תנסי להתקשר אליהם ולא רק לכתוב ולברר בדיוק מה קורה עם המיון, למה את לא מקבלת אותו והאם תוכלי לקבל אותו בעתיד. תדגישי גם שאת מתאימה מבחינת כל הדרישות לקבל אותו ואם יש לך כל מיני המלצות שיכולות לעזור, אפשר לנסות לשלוח אותן כי לפעמים זה עוזר. תזכרי לא לפחד ממי שיהיה מולך בצד השני של הקו. אלה בסך הכל חיילים אחרים בשירות הסדיר שלהם. אז תנסי לקבל מהם תשובה כמה שיותר מדויקת גם אם הם ינסו לא לשתף פעולה.
ועם זאת,מאחר וקיים הסיכוי שגם לא תקבלי את המיון בכלל, כדאי במקביל לחפש עוד אפשרויות ותפקידים אחרים שהיו יכולים לעניין אותך.
בהצלחה!