אם הגעתם לעמוד הזה, כנראה שקיבלתם זימון לצו הראשון ואתם מחפשים עוד מידע על מבחני דפר לצו ראשון( או בשמם השני, המבחנים הפסיכוטכניים) ועל הכנה לצו ראשון באופן כללי.

לכן בפוסט הזה אסביר בדיוק את כל מה חשוב לדעת על מבחני דפ"ר לצו ראשון. אסביר מה הן הדרכים השונות שניתן ללמוד אליהם, מה הדרך המועדפת עלי, ואתן עוד המון טיפים חשובים שהלוואי והיו נותנים לי כשאני ניגשתי למבחנים הפסיכוטכניים לצו ראשון.

בנוסף, במידה ואתם מחפשים דוגמאות למבחנים פסיכוטכניים לתרגול, כאן ריכזתי עבורכם רשימה מסודרת של המון מבחנים פסיכוטכניים לצו ראשון לדוגמא שמצאתי שניתן לנסות בלי לשלם על הכנה(למרות שברוב המקרים, אני כן מציע לעבוד עם ערכת הכנה מסודרת כמו שאסביר בהמשך הפוסט).

קצרים בזמן?

הנה ערכת ההכנה המועדפת עלי לצו ראשון לשנת 2023:

תשתמשו בקופון YourArmy בשביל לקבל הנחה

 

מבחני דפ"ר – לכמה כדאי לקחת אותם ברצינות?

כשאני קיבלתי צו ראשון לצבא, לא לקחתי את מבחני הדפ"ר לצו ראשון כל כך ברצינות. אמנם כן חיפשתי מידע עליהם ועל הכנה לצו ראשון בדיוק כמו שאתם עושים עכשיו, אבל פה בערך זה נגמר.

חשבתי שבגלל שיש לי ציונים טובים בבית הספר(הכול מעל 90) ובגלל שהסתדרתי בכמה שאלות לדוגמא במבחנים שעשיתי בצורה טובה, שגם אקבל ציון דפר גבוה בהתאם. ואמנם למרות שציון הדפר שלי היה לא רע בכלל(דפ"ר 70), אני יודע בוודאות שעם ההכנה הנכונה ועם גישה טיפה יותר רצינית, הייתי יכול לקבל דפ"ר 90.

ודפ"ר 90, היה פותח בפניי הרבה יותר דלתות ואפשרויות לתפקידים הרבה יותר טובים שהיו יכולים לשנות את החיים שלי גם עכשיו, שבע שנים אחרי כל הסיפור!

עדכון קטן לגבי ציוני הדפ"ר: לא מזמן יחסית הצבא יצא ברפורמה שבעקבותה לא תקבלו יותר רק ציון דפ"ר כללי, אלא תקבלו דירוג וציון שינוע בין 1 ל-9 על כל חלק ופרק בהתאם לאיך שהצלחתם בו. בעיניי זה ייתרון, כי אם אתם חזקים יותר במשהו אחד וחלשים יותר בחלק אחר, זה יתבטא בציונים שתקבלו ויתחשבו בזה יותר.

כלומר, היום יותר מתמיד למבחני הדפר תהיה השפעה ממוקדת יותר על התפקידים אותם אתם יכולים לקבל ובמקום ציון סף כללי שצריך להוציא, לכל פרק בפני עצמו תהיה חשיבות גדולה בהתאם לתפקידים שמעניינים אתכם יותר. ואם כל זה לא מספיק ועדיין לא השתכנעתם שמדובר במבחנים חשובים, אז תכף תשתכנעו!

אז מה בדיוק החשיבות של מבחני הדפ"ר?

היום רוב האנשים כבר מבינים את החשיבות העצומה של מבחני הדפ"ר ושל הצו הראשון בכלל, ולמרות זאת בתור מישהו שכבר פספס הרבה הזדמנויות בגלל שלא השקיע מספיק בהכנה לצו ראשון ולמיונים אחרים בצבא, אני מרגיש מחויב להדגיש לכם את זה שוב ולהסביר את זה מנקודת המבט שלי.

באופן כללי, ציון הדפ"ר(דירוג פסיכוטכני ראשוני) שלכם הוא משתנה מהותי מכלל הציונים שלכם בצו הראשון. הציון הזה, ביחד עם ההתרשמות עליכם בריאיון האישי הוא בעצם מה שקובע בראש ובראשונה לאיזה תפקידים אתם יכולים או לא יכולים להתקבל בצבא. (כמובן שעל זה מתווספים עוד פרמטרים רבים נוספים)

לכן החשבון הוא פשוט. ככל שהדפ"ר שלכם גבוה יותר, ככה אתם יכולים לקבל מיונים לתפקידים איכותיים יותר. ותפקידים איכותיים יותר, שווים לשירות טוב יותר, מהנה יותר ומלמד יותר.

ותפקיד איכותי יותר אומר שתקבלו יותר כלים לאזרחות, כלים שיוכלו לפתוח בפניכם דלתות מטורפות, עבודה עם משכורת גבוהה ללא תואר ויוכלו לחסוך לכם שנים של למידה אחר כך.

אם תתקבלו לתפקיד טכנולוגי איכותי למשל, הניסיון שתקבלו בצבא, יהיה שווה ערך לתואר בתחום ואף יותר. לכן, איך שתצאו מהצבא, כבר ישר תוכלו לקבל עבודה טובה בתחום הזה ולהתחיל להרוויח משכורות מטורפות. (אני יודע כי אני מכיר המון אנשים שזה בדיוק מה שהם עשו אחרי השחרור שלהם).

בעוד שבזמן הזה חברים שלכם יצטרכו קודם לעשות תואר(בדיוק כמו שאני עושה עכשיו), ורק אחר כך לצבור ניסיון בתחום כדי להשיג אתכם ואת המשכורות שלכם.

והכל, כי אתם השקעתם קצת עכשיו במבחני הדפ"ר שלכם והם לא.

אז אל תעשו עכשיו את הטעות שאני עשיתי פעם. תבינו את החשיבות של המבחנים האלה, תשקיעו בהם ותתנו לעצמכם את ההזדמנות לקבל תפקיד איכותי בצבא שיעזור לכם גם באזרחות. חבל ליפול במבחנים האלה בגלל זלזול או הכנה לא מספיק טובה, ואז להתחנן מהצבא למועד נוסף, מה שכמעט ואף פעם לא מצליח.

המבחנים האלה שונים במהותם מהמבחנים בבית הספר, והם כוללים נושאים שאתם לא בהכרח זוכרים(כמו חישוב אחוזים, שברים, ועוד) וגם נושאים שמעולם לא פגשתם בעבר שנתייחס אליהם בהמשך. לכן בעזרת הכנה טובה ותרגול של הנושאים האלה, תוכלו להעלות את הסיכויים שלכם להצליח משמעותית.

מבחני דפ"ר: עוד כמה הערות חשובות

  1. מבחני הדפר והציון בהם הוא רק חלק מכלל הציונים וההערכות עליכם, לכן כחלק מההכנה לצו ראשון, חשוב מאוד גם להתכונן לשאר התחנות בצו הראשון, כמו תחנת הריאיון אישי. 
  2. הציון של המבחנים הפסיכוטכניים בצו ראשון ושל כל שאר התחנות הוא רק השלב הראשון לקבלה לתפקידים האיכותיים באמת בצבא. זה בעצם רק נותן לכם פתח לקבל מיונים לכל אותם התפקידים. לכן, חשוב גם להכיר את המיונים השונים שיש בצבא ולהתכונן אליהם כמו שצריך אחרי שתצליחו במבחנים הפסיכוטכניים ובשאר התחנות בצו ראשן.
  3. גם אם אתם מכוונים לשרת בתפקיד שבו דרישות הדפ"ר לא גבוהות, עדיין חשוב שתשקיעו בהכנה לצו ראשון ובמבחנים הפסיכוטכניים בפרט ותוציאו בהם ציון גבוה. הסיבה היא, שיכול להיות שתחליטו במהלך השירות הצבאי שלכם לצאת לכל מיני קורסים מעשירים כמו קורס חובשים, הדרכה ופיקוד, ואולי אפילו קצונה. ובמצבים כאלה, אתם עדיין חייבים דפ"ר גבוה יחסית ולכן חבל לסגור לעצמכם את הדלתות האלה כבר מעכשיו.

ואחרי שהבנו את החשיבות של מבחני הדפ"ר, בואו נבין בדיוק איך עובדים המבחנים הפסיכוטכניים בצו ראשון וממה הם מורכבים.

מבחנים פסיכוטכניים בצו ראשון – מה המבנה שלהם וממה הם מורכבים

  • המבחנים הפסיכוטכניים הם בעצם שאלות אמריקאיות בנושאים שונים שייתנו לכם שיהיו על זמן קצוב.
  • אופי המבחן הפסיכוטכני מזכיר מעט את המבחן הפסיכומטרי, מכיוון שלכל שאלה בממוצע יש בין חצי דקה לדקה ורבע, ומכיוון שהשאלות הן שאלות אמריקאיות מבלבלות.
  • המבחן כולו נעשה במחשב אבל אתם תקבלו גם דף טיוטה ותוכלו להעזר במחשבון לחישובים.
  • בשאלות בדרך כלל תקבלו 4-5 אפשרויות שמהן אחת תהיה האפשרות הנכונה.
  • משך המבחן נכון להיום יהיה בערך כשעה אם כי זה תלוי בכם מאחר וניתן לקחת הפסקה בין הפרקים השונים (שבהחלט כדאי לנצל אותה).
  • המבחן מחולק לפרקים עם נושאים, כשלכל פרק יש זמן מוקצב משלו עם שעון שיורד בהדרגה בצד במסך המחשב.
  • הפרקים שעליהם תבחנו יהיו אנלוגיות מילוליות, הבנת הוראות, חשיבה כמותית, ושני פרקים שונים על אנלוגיות צורניות, שבודקים את החשיבה הצורנית שלכם והלוגיקה שלכם באופן כללי.
  • עולים חדשים ואנשים נוספים שלהם סימול עברית נמוך עלולים לקבל פרק נוסף בהבנת הנקרא לבדיקת רמת העברית.
  • בין פרק לפרק יהיה לכם זמן לא מוגבל בשביל לקרוא את ההוראות לפרק הבא, אבל לא יהיה ניתן לחזור אליהן לאחר שתתחילו לפתור את השאלות. בנוסף, לא ניתן לחזור אחורה לשאלה שכבר פתרתם. לכן חשוב לקרוא את ההוראות היטב וכך גם לוודא שפתרתם כל שאלה נכון לפני שתתקדמו הלאה.

כמה עדכונים לגבי מבנה המבחן ששווה להכיר

במתכונת החדשה נראה שהוסיפו מבחן נוסף שקשור לתפיסה הצורנית שלכם. כלומר, לחלק של אנלוגיות צורניות וחשיבה צורנית בכלל יש עכשיו הרבה יותר משקל מאשר בעבר. בעבר משקלו של כל חלק היה כ-25%, אבל כעת יש חמישה פרקים, כלומר 20% לכל פרק כאשר שני פרקים נותנים דגש על החלק הצורני במקום רק פרק אחד. (כלומר, לחלק הצורני משקל של 40%).

מעבר לעובדה שמעכשיו למבחני הדפ"ר התווסף פרק צורני נוסף כי הבינו שזו שיטה מדויקת יותר להעריך את פוטנציאל ההתאמה של המלשבים לכל מיני תפקידים בצבא, מעתה אופי המבחנים השתנה מעט. המבחן יהיה קצר יותר (כ-25 דקות) והוא יהיה אדפטיבי.

כלומר, במקום שתקבלו שאלות שיתחילו ברמה נמוכה ויעלו בהדרגה לרמה גבוהה, אתם תקבלו בהתחלה שאלות ברמה בינונית שיעלו או ירדו בהתאם לאחוזי ההצלחה שלכם בתשובות שאתם נותנים. בצבא מעריכים שבצורה הזאת יצליחו להעריך אתכם טוב יותר וכי אתם תרגישו בנוח יותר במבחנים עצמם. (עם הזמן נגלה כמובן אם זה נכון או לא).

בנוסף, לאחרונה (החל אוקטובר 2022) ניתן להביא מחשבון לצו הראשון לשימוש בחישובים שונים בחלק הכמותי, ככה שכעת כדאי לתת יותר דגש על דרך הפתרון ולא על תרגול של חישוב מהיר של חלוקה וכפל כמו בעבר.

כמו שאתם רואים, הנושאים עצמם וכן המבנה הזה של מבחנים, שבו יש לכם זמן קצוב לחשוב על כל שאלה בשילוב העובדה שאלה מבחנים שעושים במחשב ולא בכתב, אלה דברים שקצת מקשים על המבחן. (מה שעוד יותר מעלה את החשיבות של ההכנה אליהם).

הסיבה שהם מקשים קצת על המבחן היא שאלה לא מבחנים שאתם רגילים אליהם, כי המבחנים בבית הספר עובדים לפי שיטה וגישה אחרת לגמרי, שבה יש לכם כמה שאלות פתוחות והמון זמן לחשוב על כל שאלה. לכן, שווה להכיר כמה שיותר טיפים שיעזרו לכם ושווה להכיר את הנושאים וסוגי השאלות שעליהם תיבחנו לעומק :

מבחני דפ"ר לצו ראשון – 12 טיפים מנצחים שיעזרו לכם להצליח

ריכזתי עבורכם כאן כמה טיפים שיכולים לעזור לכם מאוד להצליח בסוג השאלות הזה של מבחני הדפר. ואפילו שחלק מהטיפים נראים ברורים כמובנים מאליו, עדיין לא כולם מיישמים אותם ולכן חשוב שתשימו אליהם לב.

רשימת הטיפים בקצרה

  • תכירו היטב מראש את סגנון המבחנים וסוג השאלות שיחכו לכם
  • תשתמשו בהכנה ייעודית ואיכותית למבחני הדפ"ר בצו הראשון – הנה ההכנה המועדפת עלי
  • תלמדו לעבוד נכון עם הזמנים הקצרים שתקבלו
  • לא יודעים? אז תנחשו!
  • תבדקו את עצמכם כמה פעמים אם נשאר לכם זמן
  • תקחו הפסקות בכל הזדמנות שיש לכם
  • תכירו את הזכויות שלכם – תיגשו רק כשאתם רעננים
  • תוציאו הקלות אם אתם יכולים
  • תקראו היטב את ההוראות בכל פרק
  • תנצלו את דף הטיוטה שתקבלו
  • תביאו עט או עיפרון משלכם וגם בגדים חמים
  • אל תתנו ללחץ לנצח

מבחני דפ"ר לצו ראשון – הנושאים שעליהם תיבחנו לעומק

כמו שכבר אמרתי קודם, המבחנים הפסיכוטכניים בצו ראשון מחולקים לחמישה נושאים, כשלכל נושא יש זמן מוגבל משלו. בין כל מבחן ומבחן שעון הזמן נעצר. ספירת הזמן לאחור תתחיל רק בלחיצה שלכם על המבחן הבא.

ובלי עוד הקדמות, הנה מידע ופירוט על הנושאים השונים(הסדר אקראי ומשתנה כל הזמן):

מבחנים כמותיים

הנושא הראשון שנדבר עליו הוא המבחנים הכמותיים. בעיקרון, כתבתי בפירוט על מבחנים מהסוג הזה והבאתי דוגמאות לשאלות מהסוג הזה בדף אחר, שמדבר על הכנה לגדנ"ע צלילה בצבא. מאחר והפרק הזה במבחנים לגדנ"ע צלילה מאוד דומה במהותו למבחנים בצו הראשון, אין סיבה שאכתוב כאן הכל שוב.

לכן אני מאוד ממליץ לקרוא על זה כאן. (רק אל תתייחסו שם לזמנים שכתבתי ולערכת ההכנה שהזכרתי שם, שכן זה רלוונטי לגדנעות ולא לצו ראשון. )

אם אין לכם כוח לקרוא את זה, תדעו שבאופן כללי, מדובר בשאלות בחשבון ומתמטיקה בסיסית לרוב ברמה של חטיבה. השאלות יהיו בנושאים כמו אחוזים, שברים, בעיות הספק, משוואות עם נעלם אחד וכו'. תוכלו לראות כמה שאלות לדוגמא באתר של מיט"ב כאן תחת החלק של חשיבה כמותית, או בפוסט שכתבתי שמרכז את כל המבחנים לדוגמא הכי טובים שיש על צו ראשון.

הבעיה עם החלק הזה לדעתי היא לא בהכרח קושי השאלות, אלא שיש זמן קצוב וקצר מאוד לכל שאלה. לכן חשוב מאוד להתכונן לחלק הזה כמו שצריך וללמוד איך לחשוב על הדרך המהירה ביותר לפיתרון בזמן קצר כדי להספיק לפתור כמה שיותר שאלות נכון. אפשר לעשות את זה בעזרת ערכת הכנה ייעודית לצו ראשון (שזה מה שאני ממליץ לעשות), ואפשר גם לתרגל לבד.

זה היה החלק שאני אישית הכי זלזלתי בו אבל שלדעתי, בסוף היה מה שהפיל אותי ומנע ממני לקבל ציון יותר גבוה במבחני הדפ"ר. אז גם אם אתם בחמש יחידות במתמטיקה כמו שאני הייתי, אל תזלזלו בחלק הזה ותלמדו אליו כמו שצריך, כי זה שונה מסוג השאלות שתקבלו בבית הספר.

אנלוגיות מילוליות

הנושא השני שתפגשו בצו ראשון הוא אנלוגיות מילוליות. הפרק הזה מזכיר מאוד את החלק של האנלוגיות המילוליות שיש במבחנים הפסיכומטריים, אבל לרוב הרמה של המבחנים הפסיכוטכניים בצו ראשון יותר נמוכה מזו שבפסיכומטרי.

אנלוגיות מילוליות הוא נושא פשוט בסך הכול, אבל מבלבל. השאלות בנושא יכילו זוג מילים שעליכם יהיה להבין לבד מה אופי הקשר ביניהן, ולאחר מכן עליכם יהיה למצוא זוג חדש של מילים מבין האפשרויות השונת שיש בעל אותו הקשר.

בגלל שסביר להניח שלא עשיתם בחיים שאלות מהסוג הזה, חשוב מאוד לתרגל שאלות כאלה. גם על שאלות מהסוג הזה כולל דוגמאות ואיך ללמוד לחלק הזה, כבר כתבתי בעבר כאן יותר לעומק, אז אני ממליץ מאוד לקרוא את זה.

אבל אם אין לכם כוח, אסכם שחשוב מאוד להכיר את הקשרים האנלוגיים השונים שיש בין מילים. אז פשוט תחפשו בגוגל משהו כמו "קשרים אנלוגיים נפוצים", תלמדו אותם, ואז תתרגלו כמה שיותר שאלות בנושא הזה כדי להשתפר ולהבין איך צריך לחשוב.

תרגול כזה ניתן לעשות בעזרת פוסט שכתבתי שמרכז המון מבחנים לצו ראשון בחינם לדוגמא, או בעזרת ערכת הכנה מסודרת, שבעיני זו שיטה יותר טובה, פשוט כי זה מבטיח שתקבלו שאלות כמה שיותר דומות למה שמצפה לכם במבחנים עצמם ואפילו שאלות ברמה טיפה יותר גבוהה, כדי שכשתגיעו למבחן הפסיכוטכני תעברו אותו בקלות.

אנלוגיות צורניות ומטריצות

נושא מאוד דומה במהותו לאנלוגיות מילוליות, רק שהפעם במקום מילים, תצטרכו למצוא קשרים בין צורות.

השאלות יחולקו לשני פרקים שונים, כשבפרק הראשון יהיו זוגות של צורות שיש קשר ביניהן ועליכם להבין מה הקשר, ובפרק השני יהיו צורות שעליכם יהיה למצוא לה צורה אחרת ממבחר אפשרויות שיינתנו לכם שתבטא את אותו הקשר.

אם זה מבלבל אתכם קצת זה בסדר, כי כתבתי על אנלוגיות צורניות הסבר מאוד מקיף בפוסט הזה, שכולל דוגמאות לשאלות, קשרים צורניים נפוצים ועוד מידע חשוב שיכול לעזור לכם מאוד. הפוסט נכתב על מיונים לגדנ"ע צלילה, אבל כל מה שכתוב שם על רלוונטי גם לצו ראשון אז אני מאוד ממליץ לקרוא את החלק שמסביר על האנלוגיות הצורניות.

לדעתי, אתם חייבים תרגול ברמה גבוהה וכמה שיותר דומה למבחנים הפסיכוטכניים בצו ראשון בייחוד בחלק הזה, מאחר והחלק הזה מאוד מבלבל, תופס שני פרקים במבחנים מתוך חמש וכי לחלק מהאנשים לוקח זמן לפתח חשיבה צורנית טובה ולהגיע באמת מוכנים למבחן עצמו. לכן לערכת הכנה מומלצת למבחני הדפ"ר בצו ראשון לחצו כאן.

הבנת הנקרא(נראה שבזמן האחרון הפרק לא כלול במבחנים)

כמו שכתבתי בכותרת, נכון להיום החלק הזה כבר כמעט ולא מופיע יותר במבחנים. השארתי עליו מידע כי יש דיווחים שהוא מופיע לעיתים לאנשים עם סימול עברית נמוך, אצל עולים חדשים וכו'.

בחלק הזה, תקבלו קטעי קריאה קצרים ואחריהם תקבלו שאלה או שתיים (שאלות אמריקאיות כמובן, כמו בשאר המבחן) שקשורות לקטע ועליכם יהיה לבחור בתשובה הנכונה.

מה שמאתגר גם פה זה הזמן, ולכן אתם צריכים לפתח יכולת לקרוא את הקטעים מהר אבל גם יעיל, כדי למצוא תשובה לשאלה ששאלו אתכם כמה שיותר מהר.

לפני שתתרגלו שאלות מהסוג הזה, חשוב שתדעו איך לגשת אליהן:

בעיקרון, הגישה לשאלות כאן, היא כמו גישה לאנסין( טקסט שלא ראית אותו לפני כן מעולם) כפי שלמדתם בבית הספר(אני מקווה לפחות).

הגישה אומרת שלפני שאתם קוראים את הקטע, מומלץ קודם כל לקרוא את השאלה, ואז לחפש ישירות את התשובה בקטע. ככה תחסכו לעצמכם זמן יקר וקריאה מיותרת של הקטע פעמיים.

כשאתם קוראים את הקטעים חשוב להתרכז, ולא לחשוב על לקרוא כמה שיותר מהר ולסיים בגלל לחץ הזמן, אלא לחשוב על השאלה והתשובה שאתם מחפשים בקטע.

בשביל לתרגל שאלות מהסוג הזה, תוכלו להיכנס לפוסט שלי שבו ריכזתי המון מבחני צו ראשון בחינם, או שתוכלו להיעזר בערכת הכנה מסודרת שאני ממליץ עליה ומסביר עליה יותר כאן.

הבנת הוראות

תפעלו שלב אחרי שלב!

בחלק הזה, תקבלו שאלות הכוללות משפט או שניים עם הוראות כלשהן שעליכם לבצע.

לכאורה, זה נשמע פשוט. והאמת, שזה באמת נושא פשוט.

הקשיים העיקריים בחלק הזה הם הזמן הנורא קצר שיש לכם כדי להבין באופן מדויק את ההוראות, והקושי לשמור על ריכוז. לכן מה שחשוב כאן בעיקר זה פשוט להיות מרוכז ובאותו הזמן לעבוד מהר, מאחר וההוראות נועדו להיות מבלבלות ומאחר והזמן מוגבל.

דוגמא לכמה שאלות-

בחר את האות האמצעית של המלה האמצעית ברשימה הבאה :

אפיסטמולוגיה. אונטולוגיה. אסתטיקה. אתיקה. לוגיקה.

א. ת' ב. ט' ג. י' ד. ו'

(התשובה הוא ט')

כמובן שיכולות להיות גם שאלות מעט יותר מבלבלות-

מצא את מספר הספרות שמופיעות רק פעם אחת במספר הבא ותחבר למספר הזה את הספרה השנייה משמאל שמופיעה רק פעם אחת.

123.234.264.573

א.5 ב.10 ג.9  ד.8

התשובה היא ב'. (המספרים 1, 6, 5, 7 מופיעים רק פעם אחת, לכן יש 4 ספרות, והספרה '6' היא הספרה השנייה משמאל שמופיעה רק פעם אחת, והסכום של 4 ו-6 שווה ל10)

שוב, לכאורה אולי השאלות לא נראות קשות, אבל הבעיה היא להצליח לפתור אותן מהר ונכון, כי חלק מהשאלות יכולות להיות באמת מבלבלות וכי אתם נתונים ללחץ של זמן.

אבל הנה כמה טיפים שיעזרו לכם:

קראו הכל היטב

זכרו לקרוא את ההוראות היטב. כלומר, אל תרוצו לעשות משהו מההוראות לפני שסיימתם לקרוא הכול באופן יסודי והבנתם בדיוק את מה שצריך לעשות. עדיף לאבד עוד טיפה זמן, מאשר להבין את ההוראה לא נכון ולטעות סתם בשאלה.

תחפשו דרך לחסוך בזמן 

תנסו לשלול ישר את כל הדברים שנועדו לבלבל אתכם ולהאט את קצב העבודה שלכם בשאלות. למשל, בשאלה הראשונה בדוגמא כאן, איך שראיתם שמדובר במילה האמצעית, אתם יודעים שאין כל סיבה בכלל להסתכל על מילים אחרות, וככה בעצם אתם יכולים לחסוך לעצמכם המון זמן יקר.

תשמרו על סדר

סדר זה המפתח וחשוב שתעבדו מסודר, שלב אחר שלב בכל שאלה לפי סדר ההוראות שתקבלו. ככה למשל בדוגמא כאן בשאלה השנייה, תתחילו מלזהות את כל המספרים שמופיעים רק פעם אחת, ורק אז תעברו לחלק השני, והשלישי בשאלה. אל תעשו דברים הפוך כי לרוב זה רק יבלבל אתכם. השאלות אולי מבלבלות לפעמים, אבל הן לא נועדו להתחכם או להכשיל אתכם. לכן פשוט לכו עם ההנחיות שלהן.

תתרגלו כמה שיותר שאלות

תרגול תרגול ושום פעם תרגול. זה המפתח האמיתי בשביל להצליח בשאלות כאלה. ניתן לתרגל ממאגר מבחנים לדוגמא לצו ראשון בחינם שאספתי והכנתי, אם כי אני מציע לעבוד עם ערכת הכנה מסודרת. בכל מקרה, בחלק הבא אדבר על זה ואתייחס לערכת ההכנה למבחנים הפסיכוטכניים לצו ראשון.

הכנה לצו ראשון ולמבחני הדפ"ר – האם זה הכרחי?

אם הגעתם עד לכאן, אני מקווה שכבר הבנתם שלפחות לדעתי, הכנה למבחנים הפסיכוטכניים של הצו ראשון זה שלב הכרחי כדי להצליח בהם על הצד הטוב ביותר.

ואמנם ברור שיהיו אנשים כשרוניים שיכולים להצליח במבחנים האלה גם בלי הכנה, אבל בסופו של יום, הכנה טובה יכולה רק לעזור לכם ולשפר את התוצאות שלכם, במיוחד בגלל שהיום כולם מתכוננים לצו הראשון ולוקחים אותו ברצינות.

אל תקשיבו למי שאומר שלא צריך הכנה לצו ראשון

יש הרבה אנשים וגופים שאומרים שלא צריך שום הכנה למבחנים הפסיכוטכניים מסיבות כאלה ואחרות אבל תנו לי לשאול אתכם את השאלה הבאה:

האם אתם מתכוננים למבחני הבגרות? האם צריך הכנה לפסיכומטרי? האם התכוננתם למבחנים ומיונים אחרים בחיים שלכם?

ברור שכןאז למה כאן המצב צריך להיות שונה?

הסיבה היחידה שהצבא וגופים אחרים טוענים שלא צריך הכנה היא כי הם רוצים שכולם יבואו שווים למבחנים האלה. אבל המציאות היא, שאחוז מאוד נכבד מהמלש”בים היום כבר מתכוננים למבחנים האלה, אז אל תתנו להם לקבל ייתרון עליכם!

הכנה טובה ואיכותית תעזור לכם לבוא מוכנים למבחני הדפ”ר גם מבחינה מעשית, כי תהיו מתורגלים על הנושאים השונים וגם מבחינה מנטאלית, כי תדעו בדיוק מה מצפה לכם בהם.

יש לי הכנה שקיבלתי מבית הספר, זה לא מספיק?

צר לי לאכזב אתכם, אבל זה לא באמת מספיק. ההכנות החינמיות או הזולות מאוד שמציעים היום בבתי הספר הן לרוב לא ברמה גבוהה ולא משקפות את השאלות ואת הרמה של מה שיצפה לכם בצו הראשון.

זה כמובן עדיף על לא לעשות כלום ולא לעשות שום הכנה בכלל, אבל מי שרוצה להתכונן ברצינות ולתרגל שאלות שבאמת משקפות את רמת המבחנים כדי לקבל יתרון על שאר המועמדים, צריך להיעזר בהכנה רצינית יותר מזו שבתי הספר מציעים.

מבחני דפ"ר: איך כדאי ללמוד אליהם?

אתחיל שוב בלהגיד שנכון להיום יש לא מעט מכוני הכנה שמספקים ערכות הכנה ברמה דיי גבוהה ובמחירים סבירים מאוד ולכן אין שום סיבה למה לא ללמוד למבחנים הללו עם ערכת הכנה במקום לנסות ללקט לבד מידע מהאינטרנט עם שאלות חינמיות ברמה די נמוכה.

ולמרות זאת, למי שעדיין זאת מעדיף ללמוד בחינם, גם לזה אתייחס בהמשך הפוסט ואסביר איך אני הייתי עושה את זה.

אבל לכל מי שהשתכנע שכדאי לעבוד עם ערכת הכנה, נשאלת השאלה איזה ערכת הכנה כדאי לקנות:

מבחני דפ"ר צו ראשון: למידה בעזרת ערכת הכנה

נכון להיום, אחרי בדיקה של המון ערכות הכנה שונות ומגוונות, אני ממליץ לעשות הכנה לצו ראשון עם אחת מערכות ההכנה הבאות:

  1. ערכת ההכנה של מכוון – תזינו את קוד הקופון Your-Army בשביל הנחה.
  2. ערכת ההכנה של פזצט"א – תזינו את קוד הקופון YourArmy בשביל הנחה.
  3. ערכת ההכנה של ניב רווח – תזינו את הקופון your-army בשביל הנחה.

מבחינת תמורה למחיר, אני חושב שנכון לעכשיו ערכת ההכנה של מכוון וגם הערכה של פזצ"טא מספקות את התמורה הכי גבוהה וכאן הסברתי למה, אבל כל אחת מהערכות הללו טובות ונמכרות במחיר טוב בעוד שמספקות תמורה גבוהה ושאלות ברמה מעולה.

ולמי שבכל זאת רוצה לקרוא יותר לעומק על כל אחת מהערכות הללו, כאן פירטתי עליהן והסברתי מה היתרונות של כל אחת מהן, ואיזו ערכה תתאים למי יותר.

הכנה לצו ראשון: היתרון העיקרי בעבודה עם ערכת הכנה

אם אין לכם כוח לקרוא את ההסבר שלי על כל אחת מערכות ההכנה הללו ועל היתרונות שתקבלו עם עבודה מול ערכה שכזו, אז באופן כללי, הייתרון העיקרי הוא שבערכת הכנה מסודרת הכל כבר מגיע בשבילכם מוכן ומובנה, בדיוק כמו בדבר האמיתי במבחנים עצמם.

אתם תקבלו מבחנים שמדמים מאוד את המבחנים בצו הראשון (ואפילו שאלות ברמה גבוהה יותר, מה שיגרום למבחנים הפסיכוטכניים בצו הראשון להיראות מצחיקים) והמבחנים יהיו על זמן ובמחשב. זה יחסוך לכם המון זמן בחיפוש אחר שאלות חינמיות באינטרנט שגם לא באמת מדמות את הדבר האמיתי, וגם לא באות בכמות מספיק גדולה, ככה שיהיה לכם קשה למצוא מספיק חומר לתרגול.

יתר על כן אתם תקבלו הסברים, שיטות וטכניקות איך לגשת נכון לשאלות מהסוג הזה ששונות כל כך משאלות בבית הספר. ואם זה לא מספיק, אתם גם תקבלו משוב מסודר על העבודה שלכם ותדעו בדיוק מה אתם צריכים לחזק ועל מה אתם צריכים לשים יותר דגש.

לכן דעתי, אין דרך יותר יעילה ללמוד לצו הראשון חוץ מאשר להיעזר בהכנה מסודרת ולפתור שאלות ומבחנים שיהיו כמה שיותר דומים לדבר האמיתי.

הכנה לצו ראשון: אפשרות הכנה חינמית

אם החלטתם עם עצמכם שהמבחנים הפסיכוטכניים לצו ראשון זה לא משהו שאתם רוצים להשקיע כסף בהכנה אליו, או שאתם עוד לא בטוחים לגבי הכנה בתשלום, זה בסדר.

אני מבין שלא כולם בטוחים שהם רוצים להשקיע כסף בהכנה לצו ראשון. לדעתי, זאת טעות כמובן כי הכנה חינמית למבחנים הפסיכוטכניים לא תשתווה ברמתה לערכת הכנה מסודרת. ובינינו, מחירי הערכות הללו באופן כללי לא יקרים מידי.

אבל, אם בכל זאת זה המצב וזה מה שאתם מעדיפים, כתבתי פוסט מאורגן ומעמיק שמסביר איך אני הייתי מתכונן למבחני הדפ”ר בחינם במידה ולא הייתי רוצה להשקיע כסף בהכנה מסודרת.

קחו בחשבון שהרמה של הכנה חינמית לצו ראשון לא תהיה ברמה של ערכה מסודרת, אבל אם אתם בטוחים שאתם לא רוצים להשקיע קצת כסף בערכה או שאם אתם רוצים קודם להבין איפה אתם עומדים ואם אתם צריכים ערכת הכנה, הפוסט שכתבתי בנושא הזה יחסוך לכם המון זמן וייתן לכם תוכנית עבודה מסודרת.

הפוסט מכיל די הרבה חומר חינמי ודוגמאות לשאלות ומבחנים בחינם, והוא כולל המון טיפים ומידע חשוב שיעזור לכם בהכנה שלכם.

טיפים נוספים למבחני הדפ"ר בצו ראשון

הטיפים הבאים (שרשומים גם בקצרה למעלה) הם טיפים שלא בהכרח נוגעים לשאלות ולחומר הבחינה, אבל בעקיפין הם עדיין יכולים לעזור לכם מאוד אז שווה להתעכב עליהם!

תלמדו לעבוד נכון עם הזמנים הקצרים

זה כנראה הטיפ החשוב ביותר שאני יכול לתת לכם, מאחר ואם תלמדו לעבוד נכון, יעיל וחכם עם הזמנים הקצרים שתקבלו לכל שאלה(בין 40- ל60 שניות לשאלה), אתם כבר תעלו משמעותית את סיכויי ההצלחה שלכם.

איך עושים את זה?

פשוט מתרגלים המון שאלות בכל הנושאים השונים על זמן, כדי שתתרגלו לעבוד מהר ולחשב דברים מהר. אני גם מציע לעבוד עם ערכה מסודרת כדי לראות ויזואלית את הטיימר שיורד לכם במסך המחשב ממש כמו במבחנים עצמם כדי שתתרגלו לזה.

חשוב מאוד לא להסתכל יותר מידי על הטיימר, כי זה רק ילחיץ אתכם. אבל כן תזכרו שהוא שם כדי לוודא שאתם מצליחים להתקדם בשאלות בהתאם לזמן שיש לכם.

במידה ואתם רואים שאתם נתקעים על שאלה יותר מידי בצורה חריגה, עדיף שתנחשו את הפתרון ותעברו לשאלה הבאה כדי לא לבזבז זמן יקר. ואם יישאר לכם זמן בסוף, תוכלו לחזור שוב לשאלה הזאת בסוף הפרק.

וחוץ מזה, עדיף לטעות בשאלה אחת מאשר לפתור אותה נכון ולא להספיק חצי מבחן! מה שמביא אותנו לטיפ הבא:

לא יודעים? אז תנחשו!

מבחני הדפ"ר בצו ראשון עובדים לפי שיטת ניקוד של הוספת נקודות, ולא גריעה! הכוונה היא, שלא מורידים נקודות על תשובות לא נכונות, אלא להפך, מוסיפים ניקוד על תשובות נכונות ולכן גם אם אינכם בטוחים בתשובה כלשהיא, תמיד עדיף לנחש!

תעשו בדיקה חוזרת

אם הגעתם למצב שהצלחתם לתקתק ולסיים את כל השאלות של מבחני הדפ"ר בפרק לפני הזמן, קודם שאפו, זה אומר שהקשבתם ופעלתם לפי הטיפ הראשון.

לכן אם זה המצב, עכשיו תוכלו לנצל את הזמן שנותר לכם כדי לחזור אחורה בשאלות שיש לכם ולבדוק אותן היטב. אם נשאר לכם הרבה זמן, תבדקו שוב את כל השאלות כדי לוודא שלא טעיתם ושאתם בטוחים בתשובות שלכם. ואם נשאר מעט זמן, תבדקו שוב את כל השאלות שהרגשתם שהייתם הכי פחות בטוחים בהן.

אבל תעשו לי טובה, ובאמת תבדקו את עצמכם. אני יודע שבזמן המבחן זה יהיה קשה ומעיק, ואתם כבר תהיו עייפים, אבל בדיקה כזאת יכולה להציל אתכם ולהקפיץ את הציון של מבחני הדפ"ר שלכם.

תיקחו הפסקות

אני לא מדבר על לקיחת הפסקות בזמן הפרק עצמו כשהזמן קצוב כמובן! אבל בין פרק לפרק, אין שום טיימר ושום זמן שיורד, לכן כדאי לנצל את זה להפסקת התרעננות קטנה, שתיית מים במידת הצורך וכל דבר אחר לפני שתמשיכו לפרק הבא.

אל תרגישו אשמים אם אתם נחים כמה דקות, ואם אנשים אחרים כמה סיימו או מתקדמים יותר מהר ממכם. זה המבחן שלכם, לכם תיקחו ותעשו אותו בקצב שלכם כדי למקסם את התוצאות שלכם!

תכירו את הזכויות שלכם – תיגשו רק כשאתם רעננים

בתחילת המבחן, ישאלו אתכם האם אתם מרגישים טוב ומוכנים לעשות את המבחן. זאת שאלה מאוד חשובה, והתשובה שלכם חשובה לא פחות!

במידה ואתם מרגישים מותשים כי עברתם כבר הרבה תחנות עד שהגעתם לתחנת מבחני הדפ"ר, או שאתם לחוצים ולא מרגישים מוכנים בכלל, זאת לא בושה להגיד שאתם מרגישים לא טוב ושאתם לא מסוגלים לעשות כרגע את המבחנים על הצד הטוב ביותר שלכם.

במצב כזה, פשוט תקבלו זימון חדש שבו תוכלו לעשות רק את מבחני הדפ"ר, אחרי שהשלמתם את כל שאר התחנות.

זכרו שהתחנה הזאת היא אחת מהתחנות הכי חשובות שיש בצו הראשון, ולכן חשוב שתוודאו שאתם ניגשים אליהם רעננים ומוכנים.

 תוציאו הקלות אם אתם יכולים

אחוז מאוד נכבד ממי שעושה מבחנים פסיכוטכניים בצו ראשון זכאי להקלות מסוימות מאחר והם בעלי אבחונים דידקטיים כאלה ואחרים. לכן, במידה ואתם יודעים שאתם זכאים להקלות, או חושבים שאולי אתם זכאים להקלות, שווה לבדוק את הנושא. כאן תוכלו לקרוא יותר על הנושא הזה.

אבל בין ההקלות שמקבלים תוכלו למצוא, תוספת זמן לחלק מהפרקים או לכולם, הפסקות ריענון בנות חמש דקות בין הפרקים השונים(כלומר, הפסקה בחוץ), פטור מחלק מהמבחנים, מבחן ידני ללקויי ראייה, מבחן בשפה אחרת לעולים חדשים ועוד.

אל תתעצלו לקבל הקלות כאלה אם הן מגיעות לכן, שכן זה לא משהו שיכול לפגוע בכם אלא רק לעזור לכם להוציא ציון גבוה יותר ולקבל תפקיד טוב יותר.

תקראו היטב את ההוראות בכל פרק

בכל תחילת פרק, יהיה לכם זמן בלתי מוגבל לקרוא את ההוראות שלו. ולמרות שיש היום כבר המון מידע באינטרנט ושאלות לדוגמא על כל פרק ככה שאתם אמורים לדעת מראש על מה מדובר, עדיין שווה להקדיש זמן ולקרוא את כל ההוראות כמו שצריך לפני שרצים ישר לפרק עצמו.

הסיבה לזה היא, שהצבא משנה מפעם לפעם את המבחנים או חלקים קטנים בהם, ולכן חשוב מאוד שלא תפספסו שום דבר מההוראות שהם כותבים.

תנצלו את דף הטיוטה שתקבלו

בשביל המבחן, אתם תקבלו דף טיוטה לחישובים המתמטיים ולדברים אחרים. הבקשה שלי אליכם היא, שתנצלו אותו!

אל תחשבו שאתם חכמים יותר ושאתם יכולים לחשב את הכול בראש. מביאים לכם את הדף הזה מסיבה מסוימת, אז תיעזרו בו.

בנוסף, תשתמשו בו בחכמה ותכתבו שם את החישובים שלכם בקטן ובצורה מסודרת כדי שיישאר מקום וכדי שלא תבלבלו את עצמכם עם המון חישובים וחוסר סדר.

תביאו עט או עיפרון משלכם וגם בגדים חמים

אמנם אתם תקבלו ממיט"ב עיפרון לחישובים, אבל אני מציע בכל מקרה להביא גם עיפרון או עט משלכם רק למקרה שמשהו ישתבש ולא לסמוך עליהם.

בנוסף, אפילו אם אתם נבחנים בחודשי הקיץ, כדאי להביא אתכם בגדים חמים שכן החדרי הבחינה יכולים להיות ממוזגים והקור יכול להפריע לכם ולהוציא אתכם מריכוז.

אל תתנו ללחץ לנצח

כולם יודעים שהלחץ הוא האויב מספר אחת של כל הנבחנים, ובמבחנים הפסיכוטכניים המצב הוא לא שונה. לכן, אל תתנו ללחץ להביס אתכם.

פשוט תזכרו שלמרות שהמבחנים הפסיכוטכניים חשובים, יש עוד המון דברים חשובים אחרים שהצבא מסתכל עליהם. (כמו יום המאה לבננת, המקצועות שלמדתם בבית הספר, הידע שלכם מחוץ לבית הספר, מיוני ההמשך שתעשו ועוד)

ובסופו של דבר אם למדתם כמו שצריך, אין שום סיבה שלא תצליחו במבחנים הפסיכוטכניים. אבל במדיה ואתם בכל מוצאים את עצמכם נלחצים, פשוט קחו אוויר וכמה נשימות עמוקות, תזכירו לעצמכם שהמבחנים האלה זה ממש לא סוף העולם, ותזכירו לעצמכם שאתם כבר תרגלתם אותם כמו שצריך ושאתם יודעים בדיוק מה לעשות בכל מצב.

ואחרי שדיברנו על טיפים כלליים שכבר בעזרתם הסיכויים שלכם להצליח במבחנים יכולים לעלות משמעותית, בואו נראה מה בדיוק יש בכל שלב במבחן, איפה אפשר למצוא מבחנים לדוגמא ואיך כדאי להתכונן למבחנים בצורה הכי טובה:

נסכם

אם הגעתם עד לכאן, כל הכבוד לכם! הפוסט הזה ארוך וצריך נחישות כדי לסיים את כולו? .

אני מקווה שהצלחתי לעזור לכם ולעשות קצת סדר בכל מה שקשור למבחני הדפ"ר. והכי חשוב, אני מקווה שהבנתם את החשיבות שיש למבחנים הפסיכוטכניים ולצו ראשון בכלל ואני מקווה שהבנתם שהכנה למבחנים האלה היא קריטית מאוד.

האופן שבו תבחרו ללמוד בסופו של דבר למבחנים הפסיכוטכניים משנה פחות, כל עוד תחליטו שאתם רוצים ללמוד איכשהו.

אני מאחל לכל קוראי הפוסט הזה המון הצלחה בצו הראשון ובגיוס בכלל ומקווה שנהניתם מהפוסט!