אם גם אתם מתגייסים בקרוב ורוצים לדעת מה זה טירונות, מה מחכה לכם שם ואיך תגיעו לשם מוכנים, אז הגעתם למקום הנכון! כאן תגלו את כל מה שצריך לדעת על טירונות ועל ההכנה לטירונות.

 

טירונות זאת אחת התקופות היותר קשות ומשמעותיות שתעברו בתור חיילים, בעיקר בגלל שזאת תהיה החוויה הראשונה שלכם בצבא, ובעיקר כי היא תהיה שונה מכל מה שהכרתם עד כה. לכן, מומלץ מאוד להגיע לשם כמה שיותר מוכנים, אחרי שיש לכם כמה שיותר מידע בידיים ואחרי שתדעו בדיוק איך להתכונן ומה לעשות כדי שהכל יעבור בקלות. אז אם אתם רוצים לעבור את החוויה בצורה טובה ומהנה יותר – תמשיכו לקרוא את הדף הזה!

בדף הזה תוכלו לקרוא על:

מה זה בכלל הטירונות הזאת ולמה צריך את זה?

מה חשוב לדעת לפני הטירונות.

איך נראה בוקר טיפוסי בטירונות?

הבדלים בין הטירונות של ג'ובניקים לטירונות של קרביים.

סוגי הטירונות שיש.

טיפים שיצילו אתכם בטירונות.

מה זה טירונות?

הטירונות היא בעצם השלב הראשון שלכם בהכשרה בשירות הצבאי. בזכות הטירונות אתם תוכשרו להיות חיילים מן המניין ותוכלו להמשיך לשרת בצה"ל בתפקיד אליו תיועדו.

טירונות היא אחת התקופות היותר קשות והמאתגרות שיוצא לכל חייל לעבור בשירות בצה"ל, ובצדק. בטירונות כללי המשחק עומדים להשתנות קצת, ולא בדיוק לטובתכם, את זה אני מבטיח.

אבל אם תתכוננו מראש למה שמצפה לכם שם, החוויה תעבור בצורה הרבה יותר זורמת, ואולי אפילו לא תחוו שום קשיים במהלך הטירונות שלכם כמו שהמון חיילים חוו בטירונות שלהם.

אז למה יש בכלל טירונות?

כמו שכבר כתבתי בפוסט אחר שמסביר על הקשיים השונים בטירונות, הטירונות נועדה להכין אתכם להמשך השירות הצבאי. היא שם בשביל שתכירו קצת את המערכת הצבאית וכל החוקים שיש בה. היא שם כדי ללמד אתכם על ערכי צה"ל, ללמד אתכם דברים פרקטיים חשובים אחרים שכל חייל בצבא פשוט חייב לדעת, כמו שימוש בנשק או כמו מתן עזרה ראשונה בסיסית, והיא שם בשביל לבגר אתכם, ולשנות מעט את המנטאליות שלכם.

מה חשוב לדעת לפני הטירונות?

יש המון דברים שיהפכו את החיים שלכם להרבה יותר קלים אם תהיו מודעים אליהם עוד לפני הטירונות.

לכן כל מה שכתבתי תחת הסעיף הזה יכול לעזור לכם מאוד. שווה להתעכב פה ולקרוא הכל.

הכי חשוב: לא כל השירות ייראה כמו הטירונות

אל תדאגו, לא כל השירות קשה כמו הטירונות

דבר ראשון והכי חשוב, אתם צריכים לדעת שלא כל השירות שלכם ייראה כמו הטירונות! אם בטירונות אתם צריכים לעמוד בח' במסדר בלי לזוז או להתגרד, בהמשך השירות זה ממש לא יהיה ככה. אם בטירונות אתם צריכים להצדיע לכל קצין באשר הוא, בשירות הסדיר גם זה ממש לא יהיה ככה. אם בטירונות אסור לכם לפנות למפקדים שלכם בשם שלהם בגלל "הדיסטנס"(בהמשך הסבר), אז בסדיר זה גם לא יהיה ככה. כשתסיימו את הטירונות, ירפו ממכם. חלק גדול מהאיסורים שהיו לכם בטירונות, כבר לא יהיו קיימים בהמשך השירות, וככה גם חלק גדול מהחוקים שיכתיבו לכם.

תתארגנו מראש על ציוד לטירונות – זה יחסוך לכם המון בעיות(וכסף)

תחליטו מראש בדיוק איזה ציוד לארוז

אתם לא רוצים למצוא את עצמכם תקועים בלי לדעת מה הזמנים שהוקצבו לכם ולהיות תלויים באנשים אחרים כי לא הבאתם שעון טוב ונורמאלי שזה פשוט MUST בטירונות.

או למצוא את עצמכם למשל רטובים אחרי מקלחת ומבזבזים את הזמן היחיד החופשי שיש לכם בערב בחיפושים אחרי מגבת משומשת ממישהו אחר כי אתם לא הבאתם מגבת.

אתם צריכים לדעת ולהתארגן מראש על הציוד שאתם מביאים אתכם לטירונות. זה כמובן נורא תלוי באופי שלכם, ובסוג הטירונות ולכן בניתי כלי מיוחד שבונה בשבילכם את רשימת הציוד האידיאלית בשבילכם. חשוב שתדעו מה באמת הכרחי לטירונות שאליה אתם מתגייסים, ומה יכול בנוסף לעזור ולשפר את החוויה שלכם ולכן כדי לחסוך לכם שעות של מחקר, הכלי הזה יעשה את זה בשבילכם.

תכבדו את ההיררכיה בטירונות

בצבא יש היררכיה פיקודית ברורה. כלומר, לכל חייל יש מפקד, ולכל מפקד יש מפקד אחר שנמצא מעליו. גם בטירונות אתם תכירו את הסולם הפיקודי שיהיה לכם. החל מהמפקד האישי שלכם, ועד למ"פ(מפקד פלוגה) שלכם. חשוב מאוד שתכבדו את ההיררכיה הזאת ולא תעקפו את הסמכות של המפקדים הישירים שלכם. כשיש לכם בעיה, תפנו בראש ובראשונה למפקדכם האישי. רק במצב שהוא לא יצליח לתת מענה לבעיה שלכם הרבה זמן, או רק במצב שאתם מרגישים שהמפקד הישיר שלכם מקפח אתכם ולא מתייחס אליכם, תפנו לדרג הפיקודי שמעליו.

תהיו מוכנים לדיסטנס בטירונות

בטירונות יש "דיסטנס"- כלומר, מרחק פיקודי.

אתם צריכים להיות מוכנים נפשית למשמעת, ולדיסטנס(מרחק פיקודי) שיהיה לכם בטירונות. זה ייראה מוזר, ויכול להיות מעצבן שהמפקדים שלכם קרים אליכם ושאסור לכם לפנות אליהם בשם שלהם, אבל זה חלק מהמשחק. אתם חייבים לזכור שהמפקדים סביר להניח אוהבים אתכם ודואגים לכם, וזה פשוט התפקיד שלהם להתנהג ככה. לכן, אל תתרגשו מהזמנים הקצרים שיקציבו לכם, מהעונשים המעצבנים, היחס הקר והחוקים הנוקשים שיהיו בטירונות.

אם זה בכל זאת מלחיץ אתכם, כתבתי על הנושא לעומק בעמוד קשיים בטירונות ועל הדרך להתמודד איתם.

אל תפחדו מהמפקדים שלכם, זאת כולה טירונות

כמו שכבר אמרתי, בסך הכול מעבר לזה שהמפקדים שלכם שם בשביל להכין אתכם להמשך השירות הצבאי שלכם, הם גם שם כדי לשמור עליכם. לכן אין לכם מה לפחד מהם. אם משהו מפריע לכם ופוגע בכם, אל תהססו פעמיים ופשוט תיגשו למפקד הישיר שלכם ותגידו לו מה בדיוק מפריע לכם. ובאופן כללי, אין לכם מה לחשוש מהסגל הפיקודי. גם אם הם נראים קשוחים, הם בסך הכול חיילים כמוכם, וברוב המקרים הם אפילו לא ימשיכו לפקד עליכם בהמשך השירות שלכם. אז תיקחו הכול בקלות, אפילו אם זה נראה רציני.

שבוע סליחות בטירונות

חשוב שתדעו שהשבוע הראשון בטירונות ברוב המקרים מוגדר כשבוע סליחות. מה זה שבוע סליחות? זה השבוע הראשון שבו נותנים לכם עדיין זמן כביכול להסתגל לכל הנהלים בטירונות, ולכל החוקים וכללי המשמעת בצבא. בשבוע הזה כנראה שעדיין לא תענשו על שום עבירת משמעת(אפילו אם יגידו לכם שאתם כן תענשו).

בסוף השבוע, יכריזו שזה היה השבוע הראשון ולכן כל העונשים יבוטלו. תנצלו את השבוע הזה כדי לטעות כמה שיותר, על מנת שבהמשך הטירונות תיטעו ותענשו על שטויות כמה שפחות. כמובן שלא מומלץ להפר בכוונה את כללי המשמעת, אתם לא רוצים לשחק במזל. אבל בכל זאת אפשר להיות רגועים יותר בשבוע הראשון ולקחת הכול לאט ובקלות. לא מצפים שתהפכו לטירונים וחיילים מן המניין תוך יום.

איזה עונשים יש בטירונות?

תתכוננו להיענש בטירונות!

עדיף שתהיו מודעים כבר עכשיו לסוגי העונשים שיש בטירונות ושתדעו על מה מענישים:

בטירונות, בניגוד להמשך השירות, יש הרבה ענישה פיזית, כמו פקלים(שכיבות סמיכה), כפיפות בטן, או התיזוזים המפורסמים שהמפקדים כל כך אוהבים –  תיזוזים: הרצה שלכם ממקום למקום או לעיתים מסביב למשהו סתם ככה בלי סיבה, כשהתירוץ הוא "לחזק" אתכם ו"לשפר" את הכושר שלכם והסיבולת שלכם.

בנוסף, לעיתים תחוו גם עונשים פיזיים יותר יצירתיים כמו להחזיק את הנשק באוויר, או כמו סקווטים, או סמוחקומים(שכיבות סמיכה בשילוב עם קפיצה). הכול תלוי במפקד שיהיה לכם ובאופי שלו.

השלב הבא בענישה, יהיה שעות ביציאה הביתה, או ימים ביציאה. כלומר, עיכוב יזום של היציאה שלכם הביתה. למשל, אם תקבלו שעתיים ביציאה, וכולם יצאו באותו סוף שבוע בשש בבוקר, אתם תצאו בשמונה בבוקר. כנ"ל יום ביציאה: אם כולם יוצאים הביתה בחמישי באותו סוף שבוע, אתם תצאו בשישי.

השלב הבא הוא שבת(לא מומלץ. לא כיף להישאר לבד בבסיס כשכולם יוצאים הביתה), ומשם העונשים יתקדמו לעונשים טיפוסיים של חיילים בשירות סדיר, כמו ריתוקים בבסיס או כלא צבאי.

העונשים "היצירתיים": לפעמים, תקבלו עונשים פחות טיפוסיים, כמו למשל לכתוב ולהציג הסבר כלשהוא בפני שאר הטירונים על נושא שיבחר המפקד שלכם. קחו עונשים כאלה בתור משהו טוב. זה עדיף על שעות ביציאה, או שבת.

על מה נענשים בטירונות?

על הכול בערך!

לא עמדתם עם V  בין הרגליים או עם ידיים מאחורי הגב? תיפלו לפקלים!

התגרדתם בלי רשות בזמן שעמדתם ב-ח'? נחשו מה? פקלים!

לא עמדתם חס וחלילה בזמנים המקודשים? אכלתם אותה! תתכוננו לתיזוז של החיים שלכם ולהרבה- פקלים כמובן!

שכחתם לסגור כפתור בחולצה? טוב, אולי הפעם תקבלו כפיפות בטן ולא פקלים.

דיברתם בזמן שיעור? התחצפתם לסגל? שכחתם דסקית? לא חבשתם כובע או ששכחתם אותו בחדר או באוהל? הפקרתם את הנשק שלכם?(תעשו לעצמכם טובה ואל), אז תתכוננו לקבל שעות ביציאה ואולי אפילו שבת, תלוי במפקד ובטירונות.

אז נכון, זה נשמע מוזר ואולי אפילו מאיים שיענישו אתכם על זה שהתגרדתם, או לא סגרתם כפתור, אבל ככה זה בטירונות. לכן חשוב מאוד שתכירו בזה ותהיו מוכנים לענישה מהסוג הזה.

שעת ט"ש בטירונות:

שעת ט"ש- הזמן להתנקות מכל החול והבוץ.

שעת ט"ש(טרום שינה), היא שעה שמגיעה לכם לפי הפקודות כל יום בשביל להתארגן לקראת שינה. בשעה הזו מומלץ להתקלח, לעבור ללבוש אזרחי, לנוח קצת ולדבר עם המשפחה, החברים ובן או בת הזוג. תנצלו את השעה הזו בשביל מנוחה מהפקודות והצעקות של המפקדים, וגם בשביל להתחבר כמו שצריך לחברים שאתכם בטירונות.

חשוב שתדעו: בגדול, לפי הפקודה מותר לקצר את שעת הט"ש ל45 דקות, אז אל תעצבנו את המפקדים שלכם, כי הם רשאים לעשות את זה!

מטלות נלוות בטירונות:

חלק מהקטע של טירונות והצבא בכלל, זה כל מיני מטלות נלוות. או במילה אחרת- "הנפצות"

בטירונות, בנוסף לכל המשימות הרגילות והפעילויות השוטפות שתעברו, יהיו גם כל מיני מטלות נלוות שיטילו עליכם, כמו למשל שמירות מגורים ושמירות בסיס, תורנויות מטבח(בעיקר שטיפת המון כלים וחיתוך ירקות), עבודות רס"ר, כמו ניקיון ברחבי הבסיס, פינוי פחים, איסוף עלים ועוד.

אז כן, אלה מטלות מעצבנות ומבאסות, אבל אם באים אליהן בגישה קצת אחרת, הן יכולות להיות מהנות:

בדרך כלל, כשתהיו בתורנות או בשמירה, המפקדים שלכם לא יהיו צמודים אליכם כמו במהלך שאר היום, מה שאומר שאין לחץ זמנים מטורף ושיש לכם הזדמנות מעולה לנוח קצת משגרת הטירונות החונקת. בנוסף, אפשר לנצל את הזמן הזה בשביל לדבר ולהכיר את החברים שעובדים אתכם ביחד במטלה. אפשר כמובן גם לחלום קצת על הבית שמחכה לכם מחוץ לבסיס – הרי אף אחד לא יכול להחליט על מה אתם חולמים.

 

איך נראה בוקר רגיל בטירונות:

תתחילו להתרגל להתעורר בלי אמא.

אתם לא באמת חייבים לקרוא את החלק הזה, אבל אם אתם סקרנים אפילו קצת להבין ולהרגיש באמת מה זה טירונות, אז כדאי שתמשיכו-

הרבה אתרים ברשת כותבים מידע על טירונות ועל כל מיני טיפים לטירונות, כמו הגישה שצריך לאמץ למשל, או הציוד שעליכם להביא למשל. אבל מעטים האתרים שאני ראיתי בכל אופן שיכולים לתת לכם ממש את ההרגשה איך זה להיות בטירונות, ומה זה באמת טירונות.

אני רוצה לנסות לתת לכם תפיסה אמתית של מה שאתם תעברו בטירונות. אני רוצה שתחוו טעימה מהשיגרה שתצפה לכם שם. כי אין דרך טובה יותר להגיע מוכנים למקום חדש, מאשר לטעום ממנו ולהרגיש קצת מראש מה האווירה שם.

כתבתי כאן המחשה קטנה בצורת סיפור, שמבוססת על חוויות אמתיות של חייל מטירונות 02 (בהמשך אסביר מה זה אומר "02"). כמובן שהסיפור שמסופר כאן הוא מנקודת המבט של אותו החייל, וזה לא אומר שככה בדיוק גם אתם תחוו את הדברים. אבל בכל אופן, זה יעזור לכם להבין הרבה יותר טוב לקראת מה אתם באים.

איך נראה בוקר בטירונות 02:

שוב כל השעונים המעוררים של כולם יחד מצלצלים בו זמנית וזה פשוט מטמטם. שוב העייפות שכל כך לא נתפסת. העיניים לא מצליחות להיפתח, והדבר האחרון שבא לי עכשיו זה לקום. קפוא בחוץ וחשוך לגמרי. שלא לדבר על זה שהשעה כולה חמש ורבע בבוקר! אבל אני יודע שאם אני לא אקום ואצא בדקה הקרובה מהשק"ש(שק שינה) אני עומד להידפק בטירוף. "יאללה חברים, אמרו לנו בחמש ועשרים כבר לעמוד בח' על אזרחי!" צועק אחד מהטירונים באוהל בהתלהבות. כל פעם הוא צועק ככה. טיפוס של בוקר כנראה. יש לו מזל.

אז אנחנו נעמדים בח', על אזרחי כל אחד בצוות שלו, רועדים מקור כמו ילדים קטנים ומחכים למפקדים שלנו, שמגיעים בערך אחרי חצי דקה. "בוקר טוב, כיתה 1!" אומר המפקד שלנו, אורי. "בוקר טוב המפקד." כולנו עונים בקול עייף ומסכן, בזמן שהקור בחוץ פשוט מוציא מאתנו כל חשק לחיות.

"נו באמת כיתה 1. ככה אתם מקבלים אותי על הבוקר? אתם רוצים להתחיל את היום ברע? רוצים להתחמם קצת ולהפסיק לרעוד?" הוא שואל בקול מאיים וצועק, "בוקר טוב כיתה אחד!"

"בוקר טוב המפקד!" כולנו עונים הפעם בצעקה אחידה חזקה. הכול כדי לא לרוץ סתם ממקום למקום כבר על הבוקר.

"יופי, יותר טוב. פתחו שעון!" 

"כן המפקד!"  אנחנו צורחים ובאותו הזמן מפעילים כולם ביחד את הסטופרים שעל שעוני הג'י-שוק שלנו.

"שבע דקות עליתם על מדים וחזרתם לפה. ברור?"

"כן המפקד!"

"שבע דקות זוז!"

שבע דקות אולי נשמע לכם כמו המון זמן, אבל זה לא. במיוחד לא כשמדובר בדיוק בשבע דקות, ולא שנייה אחת אחרי. אז אנחנו מפעילים את הסטופרים, דופקים ריצה מטורפת חזרה לאוהל הקבוצתי שלנו ומחליפים בטיל למדים הצבאיים. בדרך מוודאים שלא פספסנו אף כפתור שצריך לסגור כמובן, מוודאים ששמנו גומיות מעל הנעליים כדי שהמכנס לא יהיה רופף, מציצים בשעון כדי להיות בטוחים שלא חרגנו מהזמן שהוקצב לנו, ומוודאים ששמנו דסקית על הצוואר ושהחוגר עלינו. עשרים שניות לפני תום הזמן שהקוצב לנו- שבע דקות, אנחנו כבר עומדים בשקט מופתי בח', עם V בין הרגליים, ידיים מאחורי הגב וראש זקוף מורם כלפי מעלה. עומדים בפלס מוחלט, בלי שום תנועה מיותרת, בלי שום דיבורים. רק למצמץ ולנשום, זה מה שמותר לנו לעשות עכשיו.

בדיוק בתום השבע דקות, החניך התורן, זה שעומד בקצה הימני הקיצוני של הח' צועק, "לקבלת המפקד כיתה אחת תימתח להקשב, שתיים שלוש.."

"הקשב"

 אנחנו צועקים כולנו ביחד, אפילו שהמפקדים לא נראים באופק.

"פתחו שעונים!" אומר לפתע בהפתעה קול מאחורינו.

"כן המפקד!"

"רבע שעה אתם אחרי גלח"צ(גילוח וצחצוח).

"כן המפקד!"

"רבע שעה זוז!"

שוב כולנו רצים כמו מטורפים לאוהלים שלנו, הפעם כדי לצחצח את הנעליים שלנו וכדי להתגלח. חלק מתגלחים ממש בתוך האוהל עם מכונת גילוח חשמלית, וחלק מבזבזים זמן ורצים להתגלח במקלחות עם סכין וקצף גילוח. הגילוח כאן זה לא כמו להתגלח בבית. כאן אתה חייב לגלח הכול. כל שערה, אפילו הכי קטנה. כשמתחיל לכאוב לך ואתה נחתך קצת, אתה יודע שעשית עבודה טובה. אחרי שכולם מסיימים להתגלח אנחנו רצים לעמוד בחזרה ב-ח', ובתום הזמן מקבלים את המפקדים שלנו באותו הנאום כמו מקודם, שמסתיים במילה המעצבנת "הקשב".

"תוציאו כולם דסקיות החוצה, ותרימו את הראשים." אומר אחד מהמפקדים האחרים, שאני אפילו לא זוכר את שם שלו. וככה בלי להגיד דבר, כולנו עושים את זה ומתפללים שיעבור בשלום. המפקד עובר חייל אחרי חייל, מוודא שיש עליו דסקית ושהוא התגלח כראוי, עד שהוא נעצר ממש לידי. אני ממשיך להסתכל ישר ולמעלה, לא יוצר אתו קשר עין ובטח שלא מעז לזוז.

הוא שותק, ואני חושב לעצמי בינתיים, מה, שוב פספסתי כמה זיפים ואני עומד לקבל הערת משמעת? "דני", הוא אומר לחייל שלידי, ואני נאנח בהקלה. "שוב שכחת דסקית?"

"כן המפקד.."

"מה יהיה אתך תגיד לי? פתח שעון!"

"כן המפקד!"

"30 שניות מצאת את הדסקית וחזרת לכאן. וכשאתה חוזר, פול 20!"

"כן המפקד!"

יצא בזול, דני. עדיף לרוץ קצת ולעשות 20 שכיבות שמיכה מאשר לקבל הערת משמעת ולצאת הביתה בשישי שעתיים אחרי כולם. "אחרי שדני יחזור אתם תסתדרו בשלשות ואנחנו נצעד לחדר אוכל. דור, אתה תצעיד. תצעדו כמו שצריך, שלא נחזור לרוץ כמו פעם."

פעם, עד שהיינו מגיעים לחדר אוכל היינו כבר מיוזעים ומסריחים לגמרי, ממש על הבוקר. בקיצור, לצעוד יותר כיף, ולא משנה כמה מגוחך זה נראה לכולם מהצד. "שמאל ימין שמאל!" צועק דור וכולנו מתחילים לצעוד במקום לפי הקצב שלו.

"שמאל ימין שמאל, קדימה צעד!"

ומתחילה הצעדה לחדר אוכל שלוקחת כמה דקות. כשכולם כבר רואים את החדר אוכל באופק, אנחנו שומעים ברקע את קולו של המפקד שלנו אומר, "30 שניות עמדתם בח' ליד החדר אוכל!"

השלשות המסודרות שבהן צעדנו מתפרקות ברגעים ספורים ונהפכות תוך 20 שניות לח' מסודרת עם מספר אנשים שווה בכל צלע. כמובן שבסוף הזמן אנחנו מקבלים את המפקד שלנו בצעקת הקשב רועמת, ועומדים בדום מחכים לפקודות נוספות.

"שתי דקות שטפתם ידיים, מילאתם את הצלחות שלכם באוכל וישבתם בשולחנות בפנים. ברור?"

"כן המפקד!"

"שתי דקות זוז!"

אני שונא את הקטע הזה. אפילו לשטוף ידיים כמו שצריך לפני הארוחה אין זמן. איך כל כך הרבה אנשים אמורים להספיק לשטוף ידיים כמו שצריך, למלא את הצלחות שלהם באוכל ולשבת בשולחנות בשתי דקות כשיש רק כיור אחד ורק עמדה אחת קטנה של אוכל שכולם צריכים לחכות בה בתור? אבל זה מה יש, ובשביל לשבת כבר ולאכול אני מוכן לוותר על הרבה יותר מזה.

בתום שתי הדקות כולנו יושבים עם גב זקוף, צלחות חצי מלאות שנאלץ למלא אחרי זה כי עכשיו לא היה זמן, דוממים ולא חושבים אפילו על להריח את האוכל ששוכב לנו בצלחת עד שלא יאמרו לנו אחרת.

"יש לכם 30 דקות מעכשיו לאכול, ללכת לשירותים ולהשלים כל סידורים אחרים. בתום הזמן תעמדו ממש כאן מסודרים בשלשות מוכנים לצעידה לכיוון האוהלים חזרה למסדר בוקר, כשאצל ימין קיצון תהיה כבר מצבה מעודכנת. ברור? "

"כן המפקד!"

"יופי. בתיאבון כיתה 1!"

"בתיאבון המפקד!"

עם כמה שהאוכל כאן דוחה אותי, בשעות הבוקר אין משהו שיותר מרגיע אותי מחדר האוכל. יש לך חצי שעה שלמה לנוח מהפקודות של המפקדים. חצי שעה לדבר קצת עם החברים, ואם צריך אז אפילו קצת זמן להירגע עם עצמך. זה כל כך הכרחי בשבילי, במיוחד לפני מסדר הבוקר, החלק שאני הכי שונא בעולם. "בתיאבון חברים!" אומר יונתן, זה שישן במיטה לידי באוהל. "בתיאבון", עונים לו כולם יחד, ומתנפלים על האוכל המגעיל בשביל לאגור כוחות ל"הפתעות" שצפויות בהמשך היום(בקרוב).

ההבדלים בין טירונות של ג'ובניקים(רובאי 02) וטירונות של לוחמים(רובאי 03):

קודם כל, חשוב שתדעו שיש כמה סוגים של טירונות. חלק מסוגי הטירונות מיועדים לג'ובניקים(כאלה שמשרתים בתפקידים עורפיים), וחלק ללוחמים. בהמשך העמוד אפרט בדיוק על כל סוג של טירונות ואסביר על הדקויות ועל ההבדל בין כל אחד ואחד מהם.

אבל לפני שתבדילו בין כל סוג וסוג של טירונות, חשוב שתדעו באופן כללי מה שונה ומה דומה בין טירונות שמיועדת ללוחמים לבין טירונות שמיועדת לג'ובניקים ולתומכי לחימה:

נקודות דימיון:

הנשק יהיה החבר הכי טוב שלכם-

גם בטירונות של ג'ובניקים וגם בטירונות של לוחמים אתם תעברו הכשרה בנשק. תלמדו על חשיבות הנשק ותלמדו איך לנקות ולתחזק אותו וכמובן שגם תתנסו בזה(המון). בנוסף תלמדו איך להשתמש בנשק ותירו בו במטווחים.

חשוב לדעת שמהרגע שתקבלו את הנשק(עניין של שבועיים בערך) הוא יהפוך להיות לחבר הכי טוב החדש שלכם. תצטרכו לשמור עליו 24/7 וללכת אתו לכל מקום.(גם לשירותים)

אם במקרה תפקירו אותו אפילו לשנייה ותיתפסו, אתם תיענשו!

משמעת-

כמו שכבר אמרתי, המשמעת בטירונות תהיה נוקשה, ואתם תצטרכו לסבול הרבה מהמונח "דיסטנס", שאותו כבר תחוו על הצד הקשה ביותר בטירונות. בנוסף, בתור חיילים תצטרכו להיות קשובים להמון פקודות וחוקים שונים, שבדרך כלל זהים בכל מקום ובכל סוג של טירונות(עמידה בזמנים, פנייה למפקדים לא בשמם הפרטי כחלק מה "דיסטנס" ועוד).

זכויות(כן, יש לכם כאלה)-

למרות שבטירונות קרבית כנראה תקבלו פחות זכויות ותנאים פחות טובים, יש זכויות מטכ"ל בסיסיות שכמו שכבר אמרתי נשארות זהות. (שעת ט"ש למשל)

קחו בחשבון שבטירונויות יחידה שונות, חוקי המשחק עובדים קצת אחרת ואיתם גם הזכויות כמו זכויות מטכ"ל אבל על כך בהמשך.

נקודות שוני:

משך זמן הטירונות-

טירונות של לוחמים הרבה יותר ארוכה!

משך הזמן של טירונות של ג'ובניקים נע בין 3 ל-4 שבועות, בעוד שמשך הזמן של טירונות של לוחמים נע בדרך כלל בין 6 שבועות ועד ל-12 שבועות ולעיתים אפילו יותר, אם נחשיב הכשרות מיוחדות כמו טירונות יחידה, שנדבר עליה בהמשך.

יציאות-

בטירונות של ג'ובניקים סוגרים בדרך כלל רק שבת אחת, כדי לחוות את האווירה הצה"לית המיוחדת בשבת, ובאופן כללי, כדי לדעת מה זה בעצם אומר לסגור שבת. בטירונות של לוחמים לעומת זאת, אתם תסגרו הרבה, אבל הרבה יותר שבתות. בדרך כלל אפילו יצא לכם לסגור כמה פעמים במהלך הטירונות שתי שבתות ברצף(21 ימים) בשביל לחוות קצת את המרחק מהבית, ובשביל לטעום מהשטח.

אינטנסיביות-

לוחמים- תתכוננו.

בעוד שגם בטירונות שמיועדת לג'ובניקים נותנים חשיבות לעמידה בזמנים ועמידה בלחצים ובמאמצים פיזיים, האינטנסיביות בטירונות של לוחמים גדולה פי וכמה. אלו שיתגייסו לתפקידי לוחמה יחוו בטירונות קשיים פיזיים(בקרוב) ומנטאליים הרבה יותר גדולים. אך אל דאגה, הצבא פעול לפי דבר שנקרא סרגל מאמצים, כלומר מעלה את העומס הפיזי בהדרגה, בשביל שתתרגלו לקשיים ותעמדו בהם.

אם בכל זאת אתם חוששים שלא תעמדו ברף הפיזי הגבוה בטירונות של לוחמים, תמיד ניתן לעשות הכנה פיזית(בקרוב) לטירונות כבר בבית.

מסעות-

אל תדאגו, מסעות עושים ביחד, לא לבד. תמיד יהיה מי שיעזור לכם.

בטירונות בדרך כלל עוברים כמה מסעות שאורכם הולך וגדל בהדרגה. בטירונות של ג'ובניקים ה"מסעות", ולעיתים רק מסע אחד, מסתכמים בהליכה של כמה קילומטרים ספורים, בעוד שבטירונות של לוחמים, המסעות הראשונים אומנם יהיו קלים וקצרים, אבל בהדרגה יתארכו ואף עלולים להגיע לאורך של 40-80 קילומטר, ולשלב בפנים משימות, כמו סחיבת פצוע על אלונקה על מנת שתלמדו לעבוד כצוות, ועוד.

אחד המסעות החשובים והמרגשים ביותר אותו תחוו רק בטירונות של לוחמים הוא מסע הכומתה, שבסופו סוף סוף תיפטרו מכומתת הבקו"ם השנואה על כל הלוחמים ותקבלו את הכומתה של היחידה שלכם. את הקילומטרים האחרונים של המסע אתם תעברו בדרך כלל עם הוריכם שיגיעו בהפתעה.

שימוש בנשקים שונים-

בעוד שבטירונות של ג'ובניקים אתם תתנסו במטווח או שניים, בטירונות של לוחמים האינטראקציה שתהיה לכם עם נשק היא הרבה יותר גבוהה. יצא לכם לטווח הרבה ואתם תדעו להשתמש בנשק שלכם ואף בסוגים אחרים של נשקים היטב.

יציאה לשטח-

טירונות של לוחמים = הרבה שטח.

זה כנראה ברור מאליו. בטירונות הבסיסית, לא של לוחמים, לא תחוו יותר מידי שטח. המקסימום שתחוו יהיה שבוע בשטח בשביל החוויה הסמלית, אבל בדרך כלל יהיה מדובר אפילו בפחות.

בטירונות של לוחמים לעומת זאת יש המון פעילות בשטח. החל משבוע שדאות שבו באמת תחוו את השטח במלואו, ועד לניווטים הידועים שעליהם אפרט בהמשך.

תבינו כבר עכשיו שאתם תאכלו בשטח, תישנו בשטח ותחרבנו בשטח. ותתקלחו בשטח? טוב, רק אם יש לכם דרך יצירתית איך להביא אתכם את המקלחת לשם. אבל אל תדאגו, כולם יסריחו בדיוק כמוכם גם ככה.

חברים-

ככה ייראו המפגשים שלכם ביחד, גם אחרי הצבא.

בטוח שמעתם פעם מישהו אומר "חברים עוד מהצבא". אז לא, זה לא נאמר סתם. אם תשרתו בתור לוחמים, ותעברו טירונות ביחידה לוחמת, סביר להניח שתמשיכו עם האנשים מהטירונות שלכם להכשרה וגם לשירות הסדיר. אתם תישנו עם אותם האנשים ביחד, תתקלחו איתם ביחד, תאכלו איתם ביחד, תיסגרו שבתות ביחד, תחרבנו ביחד ואולי אפילו תילחמו ביחד. אחרי כל כך הרבה חוויות משותפות, איך לא תהפכו לחברים טובים וקרובים?

בטירונות של ג'ובניקים לעומת זאת, אין את אותה האווירה. לרוב, אחרי הטירונות יפזרו אתכם כל אחד לבסיס ולתפקיד אחר, ואתם לא תמשיכו לשרת יחדיו. בנוסף, גם בטירונות עצמה האווירה היא קצת אחרת. סוגרים בסך הכול רק שבת אחת ביחד, ולא עוברים חוויות קשות ואינטנסיביות אחד עם השני כמו בטירונות של לוחמים.

סוגי הטירונות שיש

המונח "סוגי" טירונות קצת בעייתי. בכל בסיס, הטירונות מתנהלת קצת אחרת, בהתאם למפקדים ולתנאים שבבסיס, ובהתאם לתפקיד שאליו החיילים ממשיכים לאחר הטירונות. לכן בכל בסיס, סוג הטירונות והאופן שבו הכול קורה הוא מעט שונה. בחלק מהבסיסים למשל יש תורנויות מטבח, ובחלק אין. ואפילו אם הטירונות היא מאותו הסוג כביכול, לעיתים תעברו מסעות שיגיעו עד אורך של 40 ק"מ ולעיתים עד אורך של 25 ק"מ. הכול תלוי מהמפקדים שלכם ומהמקום שבו אתם עושים את הטירונות.

הסיווגים שנעשים לטירונות הם לפי סוגי הכשרות, או יותר נכון לומר, לפי סוגי רובאי. רמת הרובאי קובעת בדיוק למה הכשירו אתכם בטירונות, ומה הן סמכויות השימוש שלכם בנשק.

בשביל לעשות קצת סדר, אסביר בדיוק על כל סוגי ההכשרות:

טירונות למתנדבים(רובאי 00)-

מדובר על טירונות שאורכה כשבוע, ובמהלכה לומדים המתנדבים על ערכי צה"ל ועל החוקים והפקודות שחלים עליהם. בנוסף מתרגלים המתנדבים למשמעת הצבאית ולעמידה בזמנים הקצרים.

טירונות 01-

בוטלה ולא קיימת יותר! בהרבה אתרים לצערי התוכן לא מעודכן ורשום שזו טירונות קלילה בסך הכול שמיועדת לחיילים בתפקידים עורפיים שלא יצטרכו להשתמש בנשק בחיי השגרה שלהם למעט בשמירות לעיתים רחוקות.

פעם, זה היה נכון. אבל תדעו שהיום אין כבר סוג כזה של הכשרה או טירונות.

טירונות 02-

טירונות שמיועדת לחיילים שישרתו בתפקיד עורפי(ג'ובניקים) או תפקיד תומך לחימה. למשל, חייל תקשוב, שלישות וכל מי שמיועד לגיוס כללי ועושה טירונות כלל צה"לית. משך הטירונות בדרך כלל בין 3-5 שבועות. במהלך הטירונות תלמדו את כל התכנים הבסיסיים אודות צה"ל, תלמדו שיעורי עזרה ראשונה, תלמדו להתמודד עם מתקפות אב"כ, ותלמדו לתפעל מכשירים צבאיים שונים, כמו מכשיר קשר ונשק.

מה שנותן לכם "על הנייר" את הכשרת הרובאי 02, אלה שני המטווחים שתעשו בטירונות, מטווח יום ומטווח לילה שיסמיכו אתכם ככשירים לנשיאת נשק ולשימושו הבסיסי במקרה הצורך.

טירונות בסמכות-

בעיקרון טירונות בסמכות היא פשוט סוג של טירונות רובאי 02, על אף שלעיתים מקבלים רובאי אחר, כמו רובאי 03 ימי למשל בחייל הים, או רובאי 02 מורחב.

משך הטירונות נע בין שבועיים לחודש וחצי, כשההבדל העיקרי בינה לבין טירונות רובאי 02 רגילה הוא שהטירונות מתרחשת כבר בבסיס ההכשרה הייעודי בהתאם לתפקיד שבו תמשיכו לשרת.

כלומר, הטירונות והקורס יהיו באותו הבסיס והרבה פעמים מעבר לתכנים הרגילים של הטירונות אתם תלמדו גם מעט תכנים שרלוונטיים לתפקיד שאליו אתם מיועדים.

דוגמא טובה לכך היא הטירונות בחייל הים, שנעשית בבה"ד בחייל הים, איפה שגם תמשיך ההכשרה של הטירונים. עוד דוגמא טובה היא טירונות בתפקידי מודיעין מסוימים, שלעיתים ממשיכים בהם ישירות את ההכשרה באותו הבסיס.

טירונות 03-

זו הטירונות הקרבית ברמת ההכשרה הבסיסית ביותר, שמיועדת לחיילות כמו חייל התותחנים, מערך מגל, פרמדיקים ועוד.

אורכה בין 6-10 שבועות, ובנוסף לכל התכנים שיש בטירונות 02, מי שעובר את הטירונות הזו יתמחה בלוחמה בסיסית בשטח.

אתם תעברו שבוע שלם של מטווחי ירי, תחשפו לתכני אב"כ מתקדמים, תתנסו בירי במאג, תעברו שבוע שדאות, כלומר הרבה שטח ומנות קרב במקום חדר אוכל(אה, ואין מקלחת).

בנוסף, תעברו המון מסעות, ובחלק מהיחידות תקבלו גם "בונוסים" נוספים, כמו הכשרת זריקת רימון, וירי במקלעים אחרים בנוסף על מאג.

מה ש"על הנייר" מקנה לכם הכשרת רובאי 03, זה שבוע תרגילי פרט-חוליה, שבמהלכו מתרגלים אתכם איך להסתער עם נשק לבד ובצוות על מטרה, ובסוף גם מתרגלים אתכם הכול במטווחים עם אש חיה.

טירונות 04-

לא באמת קיים. סוג של כינוי לטירונות 03 מורחבת. בעצם טירונות דומה לטירונות 03, בתוספת של בערך שבועיים עם תכנים נוספים שקשורים לעיתים לפעילות בשטח.

טירונות שמיועדת בדרך כלל למפקדי כיתות בטירונות 02. כלומר, מי שמפקד על החיילים בטירונות 02 עבר בעצמו את הטירונות הזו.

בנוסף גם יחידות כמו איסוף קרבי ורוכב שמיים עוברים הכשרה מורחבת של טירונות 03.

טירונות 05-

טירונות שמיועדת ליחידות חי"ר כמו גולני, גבעתי ונח"ל. בנוסף מיועדת לחיל ההנדסה הקרבית, לוט"ר ,מג"ב ועוד.

משך הטירונות הוא כ4-5 חודשים, ובמהלכה עוברים את כל התכנים שעוברים בטירונות 03, אבל מעמיקים בנוסף לתכנים מתקדמים יותר ועולים באינטנסיביות באופן משמעותי.

בטירונות 05 תתמקצעו באמת בניווטים, תעברו אימוני ירי מתקדמים יותר, מסעות הרבה יותר ארוכים, ויהיה לכם הרבה יותר "זמן איכות" עם השטח, ככה שתהיו רגילים אליו ותהיו מסוגלים להסתגל אליו ולהסתדר איתו בזמן אמת.

בנוסף תתנסו בלוחמה מתקדמת בשטח בנוי, שביחד עם אימוני הירי המתקדמים תעניק לכם רמת רובאי 05.

טירונות 07?

טוב אז טכנית זה כבר לא טירונות. מי שיוסמך לרמת רובאי 07 אלה יהיו בדרך כלל לוחמי חי"ר ולוחמים מיחידות סיירות מיוחדות שיעברו אימון מתקדם מיד לאחר הטירונות.

באימון המתקדם ה"דיסטנס" נעלם בהדרגה, ויש פחות מהתיזוזים המעצבנים שיש בטירונות, אבל הקושי הפיזי עולה. יהיו מסעות קשים, המון שטח, לוחמה בשטח בנוי ולוחמה כקבוצה וכיחיד. משך האימון המתקדם כ-3 חודשים.

מה עם רובאי 08, 10, ו- 12?

רובאי 08- מי שרוצה להפוך למ"כ(מפקד כיתה) ביחידות לוחמות, צריך לעבור הכשרה מיוחדת שבסופה הוא מקבל רובאי 08 ומתקדם להיות מפקד כיתה.

רובאי 10- מי שירצה וגם יתאים להתקדם לקורס סמלים מתקדם ולהפוך לסמל, יקבל רובאי 10 בסוף הקורס.

רובאי12- מי שימשיך לקורס קציני יבשה יהיה זכאי לרובאי 12.

טירונות יחידה-

טירונות יחידה היא כמו מעין "תוספת" של כמה שבועות שבדרך כלל מוסיפים אותה בכל מיני יחידות סיירות לוחמות מובחרות.

חשוב לדעת שבטירונות יחידה ובאופן כללי בהמשך ההכשרה לאחר הטירונות בחלק מהיחידות המובחרות בצה"ל, הכללים משתנים:

זוכרים את כל אותן זכויות מטכ"ל שדיברנו עליהם? כמו שעת ט"ש שמגיעה לכם, או מספר שעות שינה מסוים שמגיע לכם?

טוב, אז תשכחו מזה. סביר להניח שיחתימו אתכם על טופס ויתור על הזכויות האלה ואם אתם רוצים לסיים בהצלחה את ההכשרה אז כדאי שתחתמו בלי לחשוב פעמיים.

טירונות היחידה והמשך ההכשרה קשה במיוחד. המשמעת מאוד הדוקה והאתגר הפיזי והמנטאלי יהיה גדול פי כמה וכמה מזה שנחשפתם אליו עד כה. אתם תחשפו להמון מצבי לחץ ומצבי קיצון מאתגרים שידרשו מכם יכולות אלתור ועבודת צוות גבוהות במיוחד, תחת מספר מינימאלי של שעות שינה.

בנוסף חלק יעברו אימוני חי"ר(חיל רגלים) מתקדמים, אימוני ניווט מקיפים, ואימוני לוחמה זעירה ותכנים אחרים רלוונטיים ליחידה שבה תשרתו.

תהיו מוכנים לטירונות ובאופן כללי להכשרה קשה, ארוכה, מאתגרת ומתישה.

טיפים שיצילו אתכם בטירונות:

אז אחרי שהבנתם בדיוק מה זה טירונות, איך נראה שם יום שיגרתי, מה ההבדלים בין כל סוג וסוג, וגילתם גם כמה דברים שחשוב לדעת לפני הגיוס, קבלו עוד כמה טיפים שפשוט יעשו את החיים שלכם להרבה יותר קלים:

היגיינה בטירונות:

אל תשכחו לצחצח שיניים!

קודם כל והכי חשוב, תתקלחו ותחליפו תחתונים וגרביים כל יום. אתם לא רוצים שפשפות, ובטח שלא פטריות.

ואם כבר פטריות, אז יש טיפ שכדאי לכם באמת לזכור, והוא להביא אתכם כפכפים ולוודא אם צריך גם מאה פעמים שלא שכחתם אותם בבית! הרצפה במקלחות בבסיסי צה"ל עברה המון רגליים של חיילים מיוזעים אחרי שבועות בשטח, מה שבשילוב עם הלחות במקלחות יוצר פטרת. אז בקיצור, תביאו כפכפים.

וכשתצאו מהמקלחת, כדאי שלא תגלו ששכחתם את הבגדים הנקיים שלכם או את המגבת שלכם באוהל(מבאס בטירוף), לכן תמיד תוודאו שאתם לוקחים את כל מה שאתם צריכים מהאוהל אתכם למקלחת.

נייר טואלט-

משאב יקר!

זה ידוע שבצה"ל יש בגדול גם אם לא באיכות הכי טובה את כל מה שאתם צריכים חוץ מנייר טואלט. אז כדאי מאוד להביא כמה גלילים של נייר מהבית!

ואם אתם ממש רוצים להתפנק ולעשות לעצמכם את היום, אז תשקיעו ותביאו מגבונים. אין יותר כיף מזה אחרי יום שלם בשטח.

ריפוד-

עוד טיפ אחרון שכדאי שתיישמו הוא להביא מהבית ציפה של שמיכה ולרפד איתה את שק השינה. המון חיילים השתמשו בשק השינה הזה לפניכם, אז תאמינו לי שיהיה הרבה יותר נעים לישון בתוך הציפה שלכם שתזכיר לכם קצת את המיטה מהבית מאשר לישון בלי ציפה בתוך שק שינה משומש.

ואם התמזל מזלכם ויש מיטות בבסיס שלכם, אז תביאו מצעים כמובן!

סדר, ארגון וחיסכון בזמן בטירונות:

תהיו מסודרים ומאורגנים!

כמו שאני מאוד מקווה שכבר הבנתם, בטירונות זמנים זה קודש. הכול צריך להיעשות באופן מדויק ובזמנים קצרים מוגדרים מראש.

אם תירצו להצליח להסתדר עם הזמנים הקצרים המוקצבים שייתנו לכם ולהגיע למצב שאפילו נשאר לכם קצת זמן חופשי עודף, אתם חייבים להיות מסודרים ומאורגנים. בנוסף, סדר וארגון יעזור לכם לשמור על הציוד שלכם וימנע מכם אבדות מבאסות.

אז קבלו כמה טיפים בנושא סדר וארגון שיכולים לעזור לכם:

סימון ציוד-

תסמנו את הציוד בטוש עמיד למים!

דבר ראשון והכי חשוב, תסמנו את השם שלכם בטוש(עדיף עמיד למים) על התיק או התרמיל שלכם ועל ציוד חשוב אחר בבעלותכם.

את הטוש תביאו אתכם גם לטירונות בשביל שתוכלו להמשיך לסמן ציוד שתקבלו בצבא. ככה יש פחות סיכוי שתאבדו משהו.

אריזה-

תארזו בצורה מסודרת.

כשאתם אורזים את הציוד שלכם לטירונות, כדאי שתארזו הכול באופן כמה שיותר מוסדר ומאורגן בתוך התיק, ככה שתדעו בדיוק איפה המגבת, הכפכפים, הנעליים ושאר כלי הרחצה שלכם. כשתתחיל שעת הט"ש(טרום שינה), וכולם ירוצו לאוהלים לארגן את כלי הרחצה שלהם כדי להיות ראשונים במקלחת, לכם יהיה יתרון כי תדעו בדיוק איפה כל דבר נמצא, וככה תגיעו ראשונים ותחסכו המון זמן בהמתנה בתור הארוך.

בנוסף, כדאי מאוד לצמצם את הציוד שאתם לוקחים אתכם לטירונות. הכוונה היא לא לחסוך בבוקסרים או חולצות כמובן, אבל גם לא להעמיס סתם המון ציוד מיותר שלא באמת תשתמשו בו. כאן(בקרוב) תמצאו בדיוק את כל הציוד שאתם צריכים או לא צריכים.

*טיפ בנושא האריזה למרכיבי משקפיים-  מומלץ מאוד להביא זוג רזרבי לכל מי שמרכיב משקפיים. במיוחד מי שמיועד להיות לוחם.

כסף קטן-

תביאו אתכם כסף קטן. זה יחסוך לכם המון זמן בשק"ם(כמו מעין קיוסק, רק בצבא) אם יהיה לכם את התשלום המדויק במזומן. אתם גם יכולים פשוט להביא כרטיס אשראי, אבל קחו בחשבון שלא בכל הבסיסים יש אפשרות לשלם בשק"ם עם כרטיס אשראי.

טיפ אחרון בנושא-

עוד טיפ נורא פרקטי שיחסוך לכם המון זמן ויעשה את החיים שלכם לקלים יותר הוא לשמור בלילה את כל הדברים הקטנים והחשובים שתקבלו, (כמו חוגר, דיסקית ועוד) במקום קבוע כלשהוא, כמו הכיס במדים שלכם, או בתוך תא מסוים קבוע בתיק, או אפילו בתוך הנעליים שלכם. ככה תחסכו לעצמכם המון חיפושים והמון זמן יקר בהתארגנות בבוקר.

הגישה שלכם בטירונות:

הכל תלוי בכם: תקחו בקלות, והיה קל! תיקחו את זה קשה- ויהיה קשה!

אחד הדברים הכי חשובים שאתם צריכים לאמץ כבר מראש זאת הגישה שלכם בטירונות. אם תאמצו גישה טובה ונכונה, החוויה הזאת תעבור הרבה יותר בקלות ואולי אפילו בכיף.

אז למרות שכתבתי כבר הרבה על הגישה שאתם צריכים לאמץ בטירונות בפוסט על קשיים בטירונות שאפשר למצוא באתר, הנה כמה טיפים שכדאי לכם לזכור:

תהיו חברותיים-

תהיו חברים אחד של השני.

דבר ראשון, תהיו חברותיים. אין דבר יותר מבאס מאשר לעבור חוויה כמו טירונות לבד, בלי לקבל תמיכה מאף אחד בסביבתך ובלי לתמוך במי שקשה לו. פשוט תתמכו אחד בשני, ותעשו דברים ביחד. זה יותר קל ככה.(חוץ ממקלחת. את זה עושים לבד! וכבר היו מקרים.)

בנוסף, עם כמה שזה קשה, אל תשפטו אנשים רק על סמך רושם ראשוני. אתם תפסידו ככה חברים טובים ותמצאו את עצמכם מהר מאוד סומכים רק על עצמכם ומתמודדים עם הכול לבד.

המפקד הוא לא חבר שלכם-

עוד משהו שכדאי שתזכרו הוא הגישה למפקדים שלכם. המפקדים שלכם אמנם חיילים בדיוק כמוכם, אבל הם לא חברים שלכם. הם יבהירו לכם את זה די מהר בטירונות, אבל בכל זאת כדאי שתזכרו את זה ותכבדו אותם. דברו כשצריך ותשתקו כשצריך. אל תתחכמו איתם ואל תתחצפו יותר מידי. אתם סתם תענשו ותצאו הביתה אחרי כולם, וזה מבאס(תאמינו לי).

ובאותו הקשר, כדאי גם שלא תתפזמו ולא תתנהגו כמו איזה ותיקים שכבר שנתיים וחצי בצבא. אתם עדיין צעירים. תרוויחו את הוותיקות שלכם ואל תכעיסו את הסגל הפיקודי שלכם סתם.

תכלס, כולכם חיילים-

תזכרו שגם המפקדים שלכם הם חיילים ובני אדם, בדיוק כמוכם. הם בסך הכול עושים את התפקיד שלהם, והם ממש לא רוצים שיהיה לכם רע. הכול זה פשוט משחק אחד גדול, והם וגם אתם משחקים בו יחד. לכן תזכרו שהם עושים את מה שמוטל עליהם, ולא "רעים" אליכם סתם.

אוכל בטירונות-

כן, לפעמים יהיה אוכל מגעיל.

עכשיו בואו נדבר על האוכל. אז נכון, זה לא האוכל של אימא, ונכון זה לא תמיד הכי טעים בעולם, אבל זה לא אומר שצריך לוותר על לאכול. תאכלו גם כשלא טעים. הגוף שלכם צריך את האנרגיה הזאת, במיוחד בתקופה כמו הטירונות, כשאתם רצים ומתאמנים הרבה בשטח.

ואם כבר אוכל, אין דבר מעצבן יותר בטירונות מחבר שהביא מהבית דברים טעימים כמו חטיפים או עוגיות או כל דבר אחר ולא מוכן לחלוק אותם עם חבריו לצוות. בטירונות כולם חולקים ה-כ-ל. אז אל תתקמצנו, כי זה יחזור אליכם.

 ומה עושים כשקשה?

קודם כל פשוט זוכרים שכבר עשו את זה לפניכם ויעשו את זה גם אחריכם. זאת כולה טירונות, וזאת בסך הכול תקופה יחסית קצרה בשירות שלכם, אז יהיה בסדר.

בנוסף אתם יכולים לקחת אתכם משהו קטן סמלי ורגשי שיזכיר לכם קצת את הבית והאנשים שמחכים לכם בבית. זה יכול להיות כל דבר. החל מתמונה של חברה, תמונה של המשפחה, מזכרת שקיבלתם במתנה, או כל דבר אחר שאתם מוצאים לנכון. כשיהיה קשה, פשוט תסתכלו על מה שלקחתם, וכבר תרגישו טוב יותר.

והדבר שהכי עוזר לחלק מהטירונים, אלה כל האנשים שמחכים להם בבית. תקפידו לדבר איתם בשעות הט"ש שיהיו לכם. אין יותר כיף מאשר לחלוק חוויות מהטירונות בשעת הט"ש עם החברה והמשפחה.

טיפ קטלני לסיום-

עוד לפני הטירונות והגיוס אני מציע לכם להקדיש יום אחד בשביל ללכת לאורתופד ולבקש ממנו המלצה למדרסים.

במהלך הטירונות אמורים לברר ולשאול למי מכם היו מדרסים באזרחות, לכן עדיף שבאמת יהיו לכם כאלה. אבל גם אם לא היו לכם מדרסים באזרחות וגם אם לא הלכתם לאורתופד מראש, אני מציע לכם להגיד שכן המליצו לכם לרכוש מדרסים, ואני מציע לכם להתעקש על מדרסים מטעם הצבא לנעליים הצבאיות.

 

עם מדרסים מותאמים לכם אישית הנעליים הצבאיות אמורות להיות יותר נוחות ופחות מעמיסות על הרגל. בנוסף, בדרך כלל ישלחו אתכם לקבל את המדרסים על חשבון יום בטירונות, ואין יותר כיף מאשר לצאת קצת מהבסיס באמצע הטירונות ולישון באוטובוס או ברכבת בדרך למקום בו תקבלו את המדרסים שבמקרה הכי גרוע אם הם לא יתאימו לכם, פשוט תורידו אותם.

ונסכם בכמה מילים:

זה היה פוסט ארוך ועמוס בהמון מידע שכמובן גזל המון שעות של כתיבה. אני מקווה שהוא נתן לכם ערך ושהוא עזר לכם להגיע לטירונות טיפה יותר מוכנים וכמובן רגועים, כשיש לכם לפחות תמונת מצב כוללת של מה שאתם נכנסים אליו.

אם אתם חושבים שהפוסט יכול לעזור לעוד אנשים כמוכם, אז שתפו כמובן. אתם מוזמנים בנוסף לכתוב בתגובות כל שאלה שעולה לכם לראש שקשורה לטירונות ואני אשתדל לעזור ולתת מענה טוב ומדויק.

אני מאחל לכם לעבור את הטירונות בצורה קלה ומהנה, ובאופן כללי לעבור את השירות הצבאי על הצד הטוב ביותר.

בהצלחה!