תאריך הגיוס שלכם קרב ובא אבל אתם רק רוצים לברוח מהבלתי נמנע ולגלות איך לדחות גיוס? רוצים לגלות איזה סיבות ותירוצים הצבא מקבל? או שאולי אתם מאלה שכבר ניסו לדחות גיוס אבל הצבא הנוקשה לא נתן להם? כך או כך, אל תדאגו! בעמוד הזה אני אפתור סוף סוף את הבעיה הזו אחת ולתמיד, ואעזור לכם לדחות בהצלחה את הגיוס שלכם ולהגיע לטירונות קצת יותר מאוחר, אחרי שנחתם ודאגתם לקנות את הציוד שאתם צריכים לגיוס. (מה שאני ממליץ מאוד לעשות בעזרת הכלי המיוחד שבניתי שבונה לכם רשימת ציוד לגיוס).

השיטה הנפוצה ביותר לדחיית הגיוס היא לשלוח בקשה מסודרת לצבא בעזרת הטופס שלהם לדחיית גיוסבטופס צריך למלא את הפרטים האישיים שלכם והסיבה לדחיית הגיוס. חשוב שתדעו שלא כל סיבה לדחיית גיוס תתקבל, ובהמשך נעבור על סיבות שעובדות יותר וכאלה שעובדות פחות. בנוסף, מותר לשלוח את הבקשה לדחיית גיוס עד שבועיים לפני תאריך הגיוס שלכם. אבל גם אם זה כבר מאוחר מידי בשבלכם, יש גם שיטות אחרות לדחיית הגיוס שיכולות לעזור לכם שנזכיר בהמשך.

רגע לפני שאתם מסתערים על הכתוב ומגלים על כל הדרכים איך לדחות גיוס, עיצרו רגע.

עצרו!

אני בטוח שרובכם כבר בטח שחוקים אחרי 12 שנות לימוד ארוכות שנראות כמו נצח, ולא מסוגלים בכלל לחשוב על האפשרות להתגייס. אני יודע שאתם רק רוצים להאריך עוד קצת את החופש בשביל לצבור כוחות לפני השירות הצבאי, או בשביל לחסוך כסף ולעבוד לפני צבא. ובכל זאת, לפני שהייתי רץ לדחות גיוס, במקומכם הייתי חושב ושוקל טוב טוב מהו תאריך הגיוס האידיאלי מבחינתכם.

כי תאמינו לי, יכול להיות שתאריך הגיוס הנוכחי שלכם הוא תאריך הגיוס המושלם בשבילכם. ויכול להיות שמרוב שאתם כל כך מתמקדים בלהשיג חופש ארוך יותר לפני הצבא למשל, אתם מפספסים מנגד המון סיבות אחרות שדווקא יעודדו אתכם להתגייס בתאריך שנקבע לכם.

לכן קחו כמה דקות לחשבון נפש עם עצמכם ותוודאו במאה אחוז שאתם סגורים על ההחלטה לדחות את תאריך הגיוס שלכם. אם בכל זאת אתם בטוחים בעצמכם, ומחליטים בוודאות שאתם רוצים לדחות את הגיוס, אז תמשיכו לקרוא, ואני בטוח שהסיכויים שלכם להצליח יעלו פי כמה וכמה!

יש מספר שיטות וכמה דרכים איך לדחות גיוס. חלקן מקובלות יותר, וחלקן מקובלות פחות. אנחנו נזכיר כאן את כולן, ומשם זאת אחריותכם הבלעדית להחליט באיזה שיטה לפעול ובאיזה לא לפעול.

כל השיטות איך לדחות גיוס:

השיטה המקובלת: שליחת בקשה לדחיית גיוס-

כמו שכבר הזכרנו למעלה, שליחת בקשה לדחיית גיוס זו הדרך הקלאסית והנוחה ביותר לדחות את הגיוס. כל מה שצריך לעשות זה לנסח מכתב בקשה לדחיית הגיוס, או למלא את טופס בקשת דחיית/הקדמת גיוס שהצבא מציע ולשלוח אותו. את הבקשה צריך לשלוח לפחות שבועיים לפני הגיוס(אם נשאר פחות משבועיים עד הגיוס שלכם, תאלצו לפעול בשיטות אחרות). במידה ותעדיפו לנסח בקשה משלכם (למרות שלדעתי הטופס של הצבא מעולה), נוסח המכתב ייראה בערך כך:



הנדון: בקשה לדחיית גיוס./ בקשה לדחיית מועד גיוס.

פרטים אישיים:

שם מלא-

ת.ז.-

תאריך הגיוס הנוכחי: (התאריך שלכם)

התאריך אליו אבקש לדחות את הגיוס(לא חובה, ונדיר שמתחשבים בזה): (מספיק לכתוב חודש ושנה)



הערה קטנה: קחו בחשבון שלעיתים יידחו את הגיוס שלכם לתאריך שונה לגמרי מזה שביקשתם, מתוך אילוצים מערכתיים. למשל במקום שיידחה גיוסכם לנובמבר, הוא עלול להידחות פתאום למרץ או להפך.

גוף הבקשה-



 שלום, אשמח לדחות את תאריך הגיוס הנוכחי שלי בכמה חודשים, מאחר והתאריך אליו אני מיועד להתגייס כרגע, פוגע בי עקב הסיבה/ות הבאה/ות:

תפרטו את הסיבות שלכם (בהמשך העמוד כתובות סיבות טובות שאתם יכולים להשתמש בהן).

אשמח אם תתחשבו בבקשתי, ותנסו לדחות את הגיוס שלי.

בברכה,

(שם מלא)

(תעודת זהות)

(מספר פלאפון).



לאחר שתסיימו להקליד את המכתב, באפשרותכם לשלוח אותו למייל MEITAV@DIGITAL.IDF.IL. לאחר כשבועיים אתם אמורים לקבל מכתב עם מענה לבקשה.

רגע, אבל איזה סיבות צריך בשביל שהצבא יאשר את דחיית הגיוס שלי? 

%d7%99%d7%9c%d7%93-%d7%97%d7%95%d7%a9%d7%91

איך אני יכול לדחות גיוס?

תכף תגלו!

סיבות טובות לדחיית גיוס:

מצטער אם אני מוריד לכם קצת מהציפיות, אבל הצבא זה אחד הגופים האטומים והקרים ביותר שיש. זה אומר שבעיקרון, לא כזה אכפת לו ממכם. לכן אם תכתבו שהסיבה שבגללה אתם רוצים לדחות גיוס היא כדי לנוח עוד קצת וכדי שתהיה לכם חופשה נורמאלית, סביר להניח שתקבלו מהר מאוד סירוב חד וחלק לבקשה שלכם.

בשביל שיהיה לכם בכלל איזשהו סיכוי להצליח לקבל תשובה חיובית, אתם חייבים לספק לצבא חומר למחשבה. אתם חייבים לתת לו סיבה הגיונית בשביל שהוא לפחות ישקול את הבקשה שלכם.

תנו לי לתת לכם כמה דוגמאות:

משפחה בחו"ל:

אם במקרה יש לכם קרובי משפחה מדרגה ראשונה או שנייה (אימא, אבא, סבתא, סבא, דודים) שגרים אי שם במדינה אחרת, ולא ראיתם אותם כבר תקופה מסוימת, זאת פשוט סיבה מעולה לנסות לבקש לדחות גיוס. תכתבו מכתב מרגש וסוחט דמעות, שבו אתם מזכירים כמה חשוב לכם לראות את משפחתכם פעם אחת אחרונה לפני שתתגייסו לשנתיים או כמעט שלוש השנים הקרובות. יהיה נחמד להוסיף גם שהמשפחה לא תוכל לבקר אתכם במהלך שירותכם הצבאי(מכל סיבה שהיא, למשל כלכלית, או המחויבות לבית שלהם). בדרך כלל, צה"ל דווקא מכבד סיבה מסוג כזה, ואם התפקיד שלכם הוא לא תפקיד חריג שאליו יש גיוס רק פעם בשנה למשל, הוא אמור לאשר את בקשת דחיית הגיוס שלכם. בנוסף, במידה ויש אירוע משפחתי כלשהו בחו"ל כמו חתונה של אדם קרוב אליכם שגר שם, זאת גם סיבה שיכולה לעבוד מעולה.

בעיות כלכליות:

אם חס וחלילה יש בעיות כלכליות בבית, ואתם רגילים לעבוד כמות מכובדת של שעות בשביל לכלכל את המשפחה, אז גם זאת סיבה טובה לבקש דחיית גיוס. תסבירו שאם תאריך הגיוס שלכם יידחה, אתם תספיקו לעבוד תקופה מסוימת לפני הגיוס, ולחסוך לפחות קצת כסף. תסבירו שכך תגיעו מוכנים יותר לשירות מפרך וארוך של שלוש שנים ושלמפשחה שלכם יהיה ככה קל יותר. זאת גם סיבה מעולה אגב לבקש בהמשך השירות הקלות ת"ש, אבל זה כבר נושא לפוסט אחר.

השלמת בגרויות:

אם התקשיתם נורא בלימודים, ולא הצלחתם לסיים בגרות, אתם יכולים לשלוח לצבא בקשה לדחיית גיוס עם צירוף הציונים שלכם מבית הספר בו למדתם שבו יש תיעוד לזה שלא קיבלתם בגרות מלאה. תכתבו במכתב שאתם רוצים להשלים בגרות בשביל שתהיה לכם בגרות מלאה לפני הצבא, הליך שעלול לקחת כמה חודשים. ברוב המקרים, לא אמורה להיות בעיה לאשר דחייה. גם אם יש לכם בגרות, אבל הציונים שלכם נמוכים או נורא גבוליים, אתם יכולים לשלוח בקשה זהה לצבא. כמובן שאז הסיכויים לאישור דחייה נמוכים משמעותית, אבל עדיין אפשריים. ניתן לנמק בנוסף, שאתם חולמים על תפקיד צבאי מסוים, שבו דורשים ציונים גבוהים יותר בבגרות, או בגרות מלאה לצורך העניין אבל שוב, הסיכויים שבקשה כזו תאושר נמוכים יותר.

תפקיד צבאי שאתם חולמים עליו:

עדכון(נכון ל08/21) ממה שאני רואה, הצבא התחיל להחמיר ולקבל בעין פחות יפה את הנימוק הזה. אם פעם עוד הייתה התחשבות לעיתים, היום היא כמעט ולא קיימת. לכן כשאתם מנסים לדחות גיוס, לא כדאי להסתמך על הנימוק הזה. תנסו למצוא סיבות אחרות ויותר משכנעות.

אם יש תפקיד צבאי שאתם חולמים עליו(אפילו אם לא באמת) שהמיונים אליו נערכים פעם או פעמיים בשנה, והגיוס מונע מכם להתמיין אליהם, אז הרווחתם. יש המון תפקידים מעניינים בצבא שהם פחות מוכרים ולכן אין מיונים אליהם בתדירות גבוהה. דוגמא קלאסית זו הלהקה הצבאית. המיונים ללהקה נערכים רק פעם בשנה. אתם יכולים לכתוב מכתב קורע לב שבו תספרו שלא הייתם מודעים לתפקיד ולמיונים אליו בתקופת בית הספר המוקדמת, אבל ברגע שגיליתם אותו, הבנתם שזה החלום שלכם ושזה השירות שבו תועילו באופן המרבי לצבא. תתעקשו ותבקשו שגיוסכם יידחה בשביל שתזכו להזדמנות שווה והוגנת להתמיין לתפקיד. כמובן שלא בטוח שהצבא יתחשב בכם, אבל עם הרבה מזל ועם קצת כושר התבטאות ושכנוע זה יכול לעבוד.

טיסה לחו"ל:

זה אולי נשמע כמו סיבה לא לגיטימית, אבל מסתבר שיש הרבה מלש"בים שקיבלו אישור לדחיית גיוס בגלל הסיבה הזו. העיקרון הוא כזה: במידה וכבר קניתם או שנקנה לכם כרטיס לטיסה בחו"ל מראש, עוד לפני שנקבע תאריך הגיוס שלכם, אתם יכולים לכתוב את בבקשה לדחיית גיוס. בבקשה יש לציין שכבר הושקע כסף רב בכרטיס הזה, ושדמי הביטול יהיו יקרים מאוד. כמובן שיש גם לצרף לבקשה את כל ההוכחות הרלוונטיות: כרטיס הטיסה עם הפרטים שלכם והתשלום עליו.

מומלץ בנוסף לכתוב שהטיסה לחו"ל חשובה לכם מאוד באופן אישי ושהיא אף תשפר את חווית השירות שלכם. אם הטיסה היא עם המשפחה, תציינו את זה. מאחר ולעיתים צה"ל מתחשב בנסיבות משפחתיות. תסבירו שלא יהיו לכם עוד הרבה הזדמנויות לטייל יחדיו עם המשפחה בשנתיים או בשנתיים ושמונה הקרובות שלכם ושהטיסה הזו חשובה מאוד מבחינתכם.

שימו לב: שלא תחשבו אפילו על לקנות בכוונה כרטיס טיסה לתאריך מרוחק כלשהוא מתוך המחשבה שהגיוס שלכם יידחה בוודאות. צה"ל ממש לא מחויב לאשר את הבקשה שלכם, ולא חסרים המקרים שבהם הוא דחה בקשות מהסוג הזה. ומאידך, אל תאבדו תקווה. היו הרבה מקרים בהם הוא גם אישר בקשות כאלה. הכול תלוי בנסיבות, ובתפקיד אליו אתם מתגייסים. אם למשל אתם מתגייסים לגיוס כלל צה"לי, אין שום סיבה שהצבא לא יאשר בקשה כזו.

רישיון נהיגה

אם אתם באמצע או לקראת סיום שיעורי הנהיגה שלכם וקרובים לטסט, תוכלו לנצל את זה ולנסות לדחות גיוס בגלל זה. פשוט תסבירו שבמידה ותתגייסו עכשיו, תאלצו לדחות את שיעורי הנהיגה שלכם ואת הטסט ולעשות אחר כך עוד המון שיעורי נהיגה חדשים סתם מהתחלה. זה לא משהו שעובד תמיד, אבל תחת הנסיבות הנכונות זה יכול לעבוד ואני מכיר אנשים שדחו ככה גיוס.

כל סיבה טובה אחרת:

אם יש לכם סיבות יצירתיות אחרות, או בעיות משפחתיות אישיות אחרות, אל תתביישו לכתוב אותן. אנשים דחו גיוס על כל מיני סיבות מוזרות או סיבות מקוריות, ואין שום סיבה שגם אתם לא תצליחו.

טיפ קטן: אתם יכולים גם לשלב בין כמה סיבות. למשל, תפקיד צבאי שאתם חולמים עליו, וגם טיסה לחו"ל. או סיבה אישית שלכם, וגם תפקיד כלשהוא שאתם חולמים עליו.

נסו לכתוב בצורה עניינית, ומשכנעת. אין בעיה להוסיף קצת רגש, אבל אין שום סיבה לקדוח ולחפור. הצבא אוהב תכלס, ועדיף שתהיו תכלס גם אתם.

אבל בקשה בכתב זה לא מספיק!

 גם אני בתור מלש"ב(מועמד לשירות ביטחון) דחיתי גיוס(ולא פעם אחת). בדחיית הגיוס שלי בפעם השנייה, דחיתי את הגיוס בעזרת בקשה לדחיית גיוס שאותה שלחתי בפקס(היום זה כבר בעיקר במייל). חיכיתי כשבועיים ללא מענה, ושלחתי את הבקשה שוב. עברו להם עוד שבועיים ועדיין לא היה שום מענה.

מה המסקנה?

לשלוח בקשה בכתב זה פשוט לא מספיק!

אחרי חודש של המתנה מיותרת וחוסר התייחסות לבקשה שלי, התחלתי להתקשר כל כמה ימים למדור שאחראי על הבקשות לדחיית גיוס. המדור טען שבכלל לא קיבל את הבקשה שלי בכתב! נאלצתי להסביר את הסיבה שלי לדחיית גיוס בעל פה, ולאחר בערך שבוע, שמהלכו טלפנתי למדור עוד כמה פעמים, קיבלתי סוף סוף תאריך גיוס חדש.

אתם צריכים להבין שהצבא הוא גוף עצום ומבולגן. לכן לא תמיד הגוף העצום הזה מצליח להתייחס לכל פנייה קטנה באשר היא. אם אתם רוצים תשובה, ולא רוצים שהבקשה שלכם תיגרס ותיפול בין הכיסאות, אתם צריכים להתעקש שיתנו לכם מענה!

ברגע שתשלחו את הבקשה במייל, אל תהססו להתקשר לאחר כשעה לוודא שהמייל הגיע למדור. ומעבר לזה, במידה ועברו שבועיים ולא קיבלתם מענה לבקשה שלכם, אני מציע להתקשר כל שלושה או ארבעה ימים על מנת לשאול לגבי התקדמות עם הבקשה שלכם, מאחר וטיפול בבקשה כזו כמו דחיית גיוס, לא אמור לקחת יותר משבועיים, ופרגנתי כאן.

זה המספר אליו צריך להתקשר: 1111

לאחר מכן, תבקשו לעבור למדור שאחראי על בקשות דחיית גיוס. 

ואם לא אישרו את הבקשה שלי לדחיית גיוס?

%d7%99%d7%9c%d7%93-%d7%91%d7%95%d7%9b%d7%94

לא נורא, אין מה לבכות!

קודם כל, לא קרה כלום. יש לכם אפשרות לערער עד שלוש פעמים על התשובה של הצבא. אם תגיעו למצב שאתם צריכים לערער, מה שאני מקווה שלא יקרה, אני מציע שתערבו מישהו מבוגר שיעזור בנוסח כתיבת הערעור שלכם. מעבר לזה, אתם צריכים לזכור שמי שיושב שם מצדו השני של השולחן אלה בסך הכול חיילים וחיילות, שבערך בגיל שלכם. לכן כדאי מאוד להתקשר למדור, ולבקש לדבר עם אנשים קצת יותר רציניים, ואולי אף לבקש מהוריכם לדבר עימם, במידה והסיבה שלכם מספיק הגיונית בכל אופן.

אם גם זה לא עבד, לא נורא. תכף תגלו עוד כמה שיטות שבעזרתן אפשר לנסות לדחות את הגיוס. אולי אחת מהן תתאים לכם:

השיטה הרפואית: אני לא יכול להתגייס חולה!  

%d7%a0%d7%a2%d7%a8%d7%94-%d7%9e%d7%a7%d7%a0%d7%97%d7%aa-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%90%d7%a3

אל תגייסו אותי חולה בבקשה.

אם מצאתם פתאום נקודת חן מוזרה שמפריעה לכם, או שאם צצה בעיה אחרת כלשהיא שעלולה לפגוע בפרופיל שלכם או עלולה לפגוע בגיוס שלכם ובתפקוד שלכם באופן זמני, שווה לנסות לנצל את זה ולדחות את הגיוס.

יש הרבה מקרים והרבה בעיות שבזכותן אישרו דחיית גיוס למלש"בים. הנה חלק מהסיבות שאני מכיר (ובטוח שיש עוד הרבה שלא חשבתי עליהן):

  • נקודת חן שהתגלתה שצריך להסיר.
  • יד או רגל שנשברה קצת לפני הגיוס.
  • נזקים כמו ירידה בשמיעה או בראייה, מה שעלול לפגוע בכשירות שלכם לתפקידים מסויימים ולהביא לדחייה בגיוס.
  • שימוש ונטילת בתרופת ראקוטן נגד פצעים בפנים מה שמונע מכם לעשות פעילות פיזית עצימה ולהיחשף לשמש.
  • מחלות כרוניות נדירות אחרות שצצות משום מקום ופוגעות באופן זמני בתפקוד השוטף. למשל, כל מיני מחלות עיכול, אסטמה שחזרה ועוד.
  • בעיות אחרות שדורשות המשך בירור רפואי ועלולות לגרום לפגיעה בפרופיל ושינוי שיבוץ. למשל, מיגרנות שהתפרצו בחצי שנה האחרונה, חשש לפריצת דיסק, חשד לאלרגיה חמורה שהתגלתה ועוד.

אם אתם חושבים שיש איזשהו סיכוי שיש לכם בעיה רפואית שבגללה צריך לדחות גיוס, יש ללכת להיוועץ אצל רופא המשפחה שלכם. משם כנראה תמשיכו לכל מיני רופאים מומחים ובמידת הצורך אם יימצא לנכון, תישלחו לוועדות רפואיות. בוועדה עצמה יוחלט אם יש צורך לדחות את גיוסכם. לעיתים יהיה צורך גם לצרף מכתב עם בקשה לדחיית גיוס כמו בשיטה הקודמת, אליו מצרפים את כל האישורים הרפואיים הרלוונטיים והסבר מתאים.

אם אתם בריאים ואם לא הצלחתם למצוא שום בעיה רפואית, תמשיכו הלאה לשיטה הבאה:

השיטה האהובה עלי: נצלו את המערכת!

%d7%90%d7%99%d7%a9-%d7%a2%d7%9d-%d7%9e%d7%a9%d7%a7%d7%a4%d7%99-%d7%a9%d7%9e%d7%a9

נצלו קצת את הצבא!

זאת שיטה שמשום מה לא הרבה אנשים חושבים עליה, למרות שתכלס, היא כנראה הקלה ביותר. בעזרת השיטה הזו אתם פשוט מנצלים את המערכת הצבאית ואת הדרך שבה הדברים עובדים לטובתכם. אם עד תאריך הגיוס שלכם נותרה חצי שנה או שנה, השיטה הזו תהיה מועילה אפילו יותר, למרות שגם אם נותרו רק חודשים ספורים היא עלולה להצליח. כל מה שאתם צריכים לעשות, זה להתמיין ואף לבקש מיונים לכמה שיותר תפקידים. מומלץ מאוד תפקידים שכוללים כמה שלבים בתכנית המיון שלהם.

אם תצליחו לעבור אפילו את השלב הראשון במיונים לתפקיד, סביר להניח שהשלב הבא, ייגרר למועד מאוחר יותר מתאריך הגיוס שלכם או שייגרר למועד צמוד אליו(אלא אם אתם כבר גיוס מרץ). במצב כזה, שבו אתם מועמדים לתפקיד כלשהו שהמועד לבחינות שלו צמוד למועד גיוסכם, הצבא אוטומטית יידחה את הגיוס שלכם. השיטה הזו עובדת מעולה, ואני בעצמי דחיתי את הגיוס שלי בדרך הזו מנובמבר למרץ. כל מה שעשיתי היה להשתתף במכוון במיונים לצוללות לשם דחיית הגיוס. ברגע שעברתי את הבחינות הראשונות, נדחה הגיוס שלי אוטומטית על מנת שתהיה לי אפשרות להשתתף בגיבוש, שהמועד שלו היה צמוד לתאריך הגיוס המקורי שלי, נובמבר.

מומלץ מאוד לנסות להתמיין לתפקידים מהסוג רק כמה חודשים ספורים לפני הגיוס. אל תרוצו לבקש מיונים לתפקיד שנה מראש(אלא אם זה תפקיד שאתם באמת רוצים, ואז המצב שונה).

 

השיטה המתחכמת: איך לדחות גיוס בשנה-

%d7%a0%d7%a2%d7%a8%d7%94-%d7%97%d7%95%d7%a9%d7%91%d7%aa

אולי גם אני אדחה בשנה?

בארץ יש הרבה מסגרות שונות ומגוונות שמציעות לכם אפשרות של דח"ש(דחיית שירות) לשנה אם תצטרפו אליהן. אז נכון, זה לא שתהיו בחופש מוחלט כמו מישהו שסתם דחה את הגיוס שלו למרץ, אבל לפחות תעשו משהו מועיל ומשמעותי למען המדינה או למען עצמכם. חוץ מזה, במסגרות הללו טמונות חוויות ייחודיות ומטורפות. בחלק מהמסגרות אתם תזכו לעבוד בקיבוץ, להכיר אנשים חדשים, תזכו לנוח עוד קצת ממסגרת הצבא החונקת, ותזכו לעצב את הזהות שלכם קצת יותר. בקיצור, שווה! כאן תוכלו לקרוא עוד מידע ישירות ממיט"ב על דחיית שירות בעזרת מסגרות שונות בשנה.

אגב, אם אתם ממש רוצים להיות מתחכמים, אתם יכולים תמיד לפרוש מהמסגרות השונות באמצע. כך תהיו חופשיים לחלוטין לעשות את מה שאתם רוצים אחרי שפרשתם מאותה מסגרת, עם גיוס שהצלחתם לדחות. (קחו בחשבון שלעיתים הגיוס יוקדם אם תפרשו לפתע מהמסגרת). אני כמובן לא מציע בכלל לפעול בצורה כזו. אני מאמין שהרשמה למסגרות הללו צריכה לבוא מהלב, מאחר ואתם באמת רוצים לקחת חלק מאותה המסגרת. ובכל זאת, חשוב שתכירו באפשרות הזו. גם זאת דרך לפעול בשביל לדחות את הגיוס שלכם.

הנה רשימת המסגרות שמצאתי שמאפשרות לדחות את הגיוס בשנה:

  1. מכינה קדם צבאית-

    מכינה קדם צבאית היא מסגרת חינוכית שמיועדת למועמדים לשירות בצה"ל. כל מי שמצטרף למכינה מכל סוג שהוא, דוחה אוטומטית את גיוסו לצבא בשנה. יש שלושה סוגים עיקריים של מכינות קדם צבאיות. מכינה קדם צבאית דתית, מכינה קדם צבאית חילונית, ומכינה קדם צבאית לדתיים וחילוניים יחדיו. יש המון מסגרות שונות של מכינות קדם צבאיות מכל אחד משלושת הסוגים, אך לכולן יש כמה סממנים משותפים. העיקריים שבהם הם השאיפה של המכינה להכין את השותפים בה למסגרת הצבאית על ידי הטמעת הערכים הצבאיים המתאימים, והעניין שהלמידה במכינה היא למידה "על לימוד לשם לימוד", כלומר ללא מבחנים או שיעורי בית. הכוונה היא בעצם שהלימוד נעשה נטו לשם ההנאה ונובע רק בשל הסקרנות של הלומדים. בנוסף, כל השותפים במכינה חיים ביחד, ומנהלים אורך חיים שיתופי שמייצר הרבה חברויות להמשך החיים. חשוב לדעת שהרשמה למכינה כרוכה בתשלום חודשי של כמה מאות שקלים, אף שלעיתים מציעים מלגות.

אם אתם רוצים עוד קצת זמן "למצוא את עצמכם", ולחוות חוויה מיוחדת שאין בשום מקום אחר ורוצים להכיר קומץ של אנשים איכותיים ומדהימים, אז כדאי לכם מאוד לשקול להירשם למכינה קדם צבאית.

  1. שנת שירות-

    שנת שירות או בקיצור ש"ש, היא שנת התנדבות בקהילה שמתבצעת על ידי צעירים שמועמדים בדרך כלל להתגייס לצבא. מי שיירשם לשנת שירות ויימצא מתאים, גיוסו בדרך כלל יידחה אוטומטית בשנה (לעיתים יבקשו מכם להגיש בקשה לדחיית גיוס, תחת הנימוק של שנת שירות). כמו שאתם מבינים, שנת שירות זאת לא מסגרת מחייבת, אלא בחירה. זאת שנה שבמהלכה תתנדבו ותעזרו בדרכים שונות לקהילה מגוונת, בהתאם למקום אליו תגיעו. יש מגוון רחב של מסגרות ומקומות להתנדב בהם בשנת השירות. החל מקיבוצים ופנימיות שונות, ועד לפריפריות ושכונות במצוקה כלכלית. אדגיש שוב כמו שהדגשתי בנושא המכינות. אם אתם באמת רוצים לתרום לקהילה, להכיר אנשים חדשים מדהימים, ולחוות חוויה קצת שונה ממה שאתם מכירים, לכו על זה!

  1. תנועות גרעין שונות-

    מדובר בכל מיני תנועות נוער שונות, שמשלבות פעילויות התנדבותיות שונות בקהילה למשך שנה, ובדרך כלל לאחריהן מחייבות שירות ביחידה מסוימת בצבא. למשל תנועת גרעיני נח"ל, שמחייבת שירות בנח"ל. פשוט תכתבו בגוגל "גרעיני נח"ל, ותקבלו את כל המידע הרלוונטי.

  1. לימודי מדרשה-

    אם אתם מעוניינים בלימודי תורה מעמיקים, ובעוד נושאים רוחניים ודתיים, ואתם רוצים לדחות את הגיוס בשנה, לימודי מדרשה באחת מהמדרשות ברחבי הארץ זה מקום מעולה. מומלץ כמובן לבקר בכל מיני מדרשות ליום או יומיים, כדי להתרשם מהמורים, והאווירה, והמקום עצמו לפני שאתם מחליטים להירשם ולקחת חלק בחוויה כזו. ברגע שתירשמו למדרשה, כבר יעזרו לכם בהליך של דחיית הגיוס. בדרך כלל אין בעיה לדחות אותו בשנה.

אם פחות בא לכם לדפוק שנה שלמה מהחיים שלכם במסגרת שאתם לא מתחברים אליה רק בשביל דחיית הגיוס שלכם, הנה עוד כמה שיטות שאולי יתאימו לכם יותר:

לכו ללמוד: עתודה או י"ג – י"ד

%d7%a1%d7%98%d7%95%d7%93%d7%a0%d7%98%d7%99%d7%9d-%d7%9c%d7%95%d7%9e%d7%93%d7%99%d7%9d

תמשיכו עם בית הספר.

טוב, אז גם זאת אפשרות. כל מי שנרשם לעתודה, דוחה את הגיוס שלו בשלוש שנים(לפעמים יותר, תלוי בתואר), ורק לאחר מכן מתגייס לצבא. את האמת, עתודה זה רעיון ממש לא רע. אתם מסיימים עם התואר ישר אחרי בית הספר, ולאחר מכן משרתים בצבא בתפקיד מעניין שבדרך כלל שקשור לתואר. החיסרון המרכזי? טוב, אתם כנראה תאלצו לחתום חוזה קבע ארוך עם הצבא(לפחות 3 שנים).

עצה קטנה ללחוצים מבינכם: אם אתם ממש לחוצים על דחיית גיוס, תירשמו לעתודה או לכיתה י"ג י"ד, ופשוט תפרשו בחצי שנה הראשונה(אף אחד עוד לא יכעס אחרי חצי שנה, ולא יחייב אתכם בשום קבע בצבא). זה אולי מלוכלך, אבל לרוב זה עובד. (כמובן שהכול על אחריותכם!)

קצת על עתודה: בגדול, עתודה זה מסלול מעולה, אבל לאנשים מסוימים. אם אתם עדיין לא יודעים מה אתם רוצים לעשות עם עצמכם בחיים, אז אין שום סיבה שתרשמו לעתודה. אם לעומת זאת, אתם יודעים מה המקצוע ומה העבודה שאותה אתם רוצים לשארית חייכם, עתודה זה מושלם! יש כמובן עוד הרבה משתנים שצריך להתחשב בהם, ואני לא אתחיל לסקור פה את כל החסרונות והיתרונות של עתודה, כי זה לא המקום. אבל פשוט תכירו ותדעו שגם זאת דרך לדחות את הגיוס.

מעבר לתואר בעזרת הצבא, ניתן גם ללמוד רק שנתיים ללא תואר, בכיתות י"ג ו-י"ד. בכיתות הללו אתם תקבלו תעודת הסמכה לסיום הלימודים שלכם במקצוע מסוים, אבל זו לא תחשב לתואר. זה כמובן יעניק פחות מקומות אפשריים לעבוד בהם בעתיד, אבל מצד שני זה גם יוריד משנות הקבע שתהיו חייבים לצבא לאחר סיום הלימודים. אגב, הרבה יותר קל לצאת באמצע הלימודים בכיתות י"ג-י"ד, מאשר באמצע תואר באוניברסיטה! (רק אומר).

 הערה קטנה: בשביל להתקבל למסלולים לימודיים מסוימים לפני צבא, אתם צריכים לעמוד בדרישות שלהם. כלומר, ציוני בגרות מסוימים ובחינת הפסיכומטרי, שאני בחום ממליץ לסיים אתה לפני צבא.

 

השיטה של האמיצים: פשוט אל תגיעו!

%d7%9b%d7%91%d7%90%d7%99-%d7%91%d7%90%d7%a9

ראש בראש עם הצבא!

לא שאני מעודד שיטות מהסוג הזה, אבל אמרתי שנדבר על כל השיטות שעובדות, ושאתן לכם להחליט באיזו מהן לבחור, לכן נדבר גם על האפשרות הזאת:

אם אתם ממש אבל ממש לא רוצים להתגייס בתאריך שהצבא קבע ושום דבר כבר לא עובד, פשוט אל תופיעו במועד הגיוס שלכם. אז נכון, זה מפחיד. אבל בגדול, אתם לא תחטפו יותר מידי(כנראה). אחרי שתיעלמו לצבא ולא תגיעו, יבואו אליכם לביתכם אישית כמה חבר'ה גדולים ומפחידים ויבררו בדיוק את הסיבה שבגללה לא הגעתם. אם תשדרו ביטחון, תהיו נינוחים ונחמדים, ולא תפעלו באלימות נגדם, אתם תהיו בסדר. עדיף שתהיה לכם גם סיבה כלשהיא בשרוול שבגללה לא הגעתם. כנראה שתקבלו אזהרה ונזיפה, ויבהירו לכם טוב טוב, שלמועד הגיוס הבא אתם חייבים להגיע, אחרת תענשו בחומרה. (בפעם הבאה באמת כדאי לכם להגיע. אזיקים זה לא כיף).

שוב, אני לא תומך בשיטה הזו, וסיכוי טוב שהגיוס שלכם יידחה רק בכמה ימים בלבד. אני חושב גן שללכת בכוח כנגד גוף כמו הצבא זה לא המעשה הכי חכם שיש. ובכל זאת, גם השיטה הזאת תעבוד אם תיעשה בצורה הנכונה.

השיטה של הרציניים: עורך דין צבאי

לא פעם ולא פעמיים קורה מצב שהסיבה שלכם לדחיית גיוס היא סיבה לגיטימית מאוד והצבא בכל זאת בוחר שלא להתחשב בכם. במצבים כאלה, או במצב שבו אתם רוצים ליווי מקצועי בתהליך, שווה לשקול להעזר בעורך דין צבאי. 

לעורך דין צבאי טוב שיודע את העבודה שלו יש כבר ניסיון רב מול המערכת הצבאית, ולכן אחרי בירור קצר איתכם, הוא יוכל להחליט האם יש לו דרך לעזור לכם ולשפר את אחוזי ההצלחה שלכם או לא. 

קחו בחשבון שסיבות פשוטות ולא "מוצדקות" מבחינת המערכת כמו "אני רוצה לטוס לחו"ל עם חברים", אלה דברים שעורך דין צבאי לא יכול לעזור איתם שכן אלה לא סיבות שמצדיקות את ההתערבות שלו.

אבל סיבות קצת יותר מורכבות, כמו "אני אקדמיזטור שצריך רק עוד סמסטר בשביל להשלים את התואר והצבא לא מאפשר לי." או למשל "אני בחרדות מהגיוס והפסיכולוג ממליץ לי לדחות את הגיוס בחצי שנה אבל הצבא לא מאשר לי." אלה סיבות לגיטימיות ששוות בדיקה מקצועית מעמיקה. 

נכון להיום אני עובד בתור יועץ של עורך דין צבאי שמתעסק בדיוק בכל מיני במקרים כאלו של דחיית גיוס, וכבר יצא לי לשמוע על המון מקרים שונים ולצבור ניסיון בנושא. 

לכן אם אתם מרגישים שאתם חייבים לדחות את הגיוס בכל מחיר ויש לכם סיבה יחסית לגיטימית או שאתם לא בטוחים אם היא לגיטימית או לא, תשלחו לי הודעה למייל beforeyourarmy@gmail.com או שתשאירו פרטים בטופס למטה שבו אתם מסבירים למה אתם רוצים לדחות את הגיוס: 

רוצים עזרה בדחיית הגיוס?

תשאירו פרטים עכשיו ואפנה אתכם לעורך דין צבאי מקצועי במידה ויש איך לעזור:

רוצים עזרה בדחיית הגיוס?

תשאירו פרטים עכשיו ואפנה אתכם לעורך דין צבאי מקצועי במידה ויש איך לעזור:

 

אני אעבור על ההודעה שלכם, ובמידת הצורך אם יהיה פוטנציאל וסיבה לכך, אפנה אתכם להמשך בירור מול עורך דין צבאי מקצועי שאולי יוכל לעזור לכם! 

השיטה היצירתית: תפעילו קצת את הדמיון!

%d7%aa%d7%a4%d7%a2%d7%99%d7%9c%d7%95-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%93%d7%99%d7%9e%d7%99%d7%95%d7%9f

תפעילו את החוש היצירתי שלכם וגלו שיטות חדשות איך לדחות גיוס

אז סגרנו כל שיטה אפשרית בערך לדחיית גיוס, חוץ מהשיטה היצירתית. האמת היא, שאין שיטה יצירתית אחת מוגדרת. אבל אם תחשבו מספיק על רעיון כלשהוא, ואם תהיו נחושים מספיק למצוא סיבה שהצבא יקבל , אני בטוח שיצוץ משהו בראש היצירתי שלכם.

קצת השראה: כבר היו אנשים ששינו את השם שלהם במשרד הפנים קצת לפני הגיוס, ואז טענו שלא קיבלו צו גיוס העונה לשם שלהם ולכן הם לא הגיעו.

או אנשים שהתחבבו על בעלי התפקידים הנכונים בצבא שפשוט אמרו להם שהגיוס אולי לא משתנה, אבל התפקיד שלהם וההכשרה אליו מתחילים בעוד חודש, ככה שהם פשוט קיבלו עוד חודש בבית על חשבון השירות.

או אנשים שבסך הכול בעלי פרוטקציות בצבא, ולכן אחרי שיחת פלאפון קטנה של אבא גיוסם נדחה. לכן כדאי לכם לברר אצל חברים או קרובים אחרים האם הם יכולים לעזור בעניין.

תאמינו לי, לא חסרות דרכים יצירתיות שבעזרתן אפשר לדחות את הגיוס! אם עולות לכם כמה כאלה, אתם מוזמנים לשתף אותן ממש כאן בתגובות ולעזור אחד לשני!

אני מקווה שתצליחו, ושפתרתי אחת ולתמיד את השאלה המעצבנת, "איך לדחות את הגיוס".

 בהצלחה, וגיוס קל!