ברוכות הבאות בנות ועכשיו כבר גם בנים לפוסט הראשון והאחרון שתצטרכו לקרוא כדי ללמוד איך להתכונן ליום המא"ה ולהצליח בו בענק. יום המא"ה הוא יום ארוך, מורכב ומאתגר ולכן הכנה ליום המא"ה היא פשוט קריטית. בעזרת הכנה טובה ואימוץ הגישה הנכונה, תוכלו להגיע מוכנים לכל התחנות השונות מנטאלית וגם מבחינת ידע בצורה הכי טובה שיש. ככה במקום להגיע לחוצים, תהפכו את היום הזה ליום מאוד נחמד שיעשה את המשך השירות שלכם להרבה יותר טוב ואיכותי.
מטרת הפוסט הזה היא לתת לכן ולכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת כדי להצליח ביום המא"ה בצורה הכי טובה שאפשר, לכן קחו בחשבון שהפוסט הזה הוא ארוך ומורכב פשוט כי הוא כולל כל דבר חשוב וחיוני שצריך לדעת בשביל להצליח ביום המא"ה ולקבל תפקיד מעולה בצבא. אז קראו הכל בסבלנות ותיישמו את מה שכתוב כאן, כי זה ישתלם לכם.
קצרים בזמן?
הנה ערכת ההכנה המועדפת עלי ליום המ"אה לשנת 2023:
תשתמשו בקופון YourArmy בשביל לקבל הנחה
ולמי שבאמת רציני ורוצה הכנה לשאר התחנות מעבר למבחנים במחשב – זאת ההכנה המומלצת.
עדכון חשוב בנוגע ליום המאה
עד עכשיו, יום המאה היה מיועד בעיקר לבנות. אבל לאחרונה, הצבא יצא ברפורמה חדשה שבעקבותה הוא יצר יום חדש זהה ליום המא"ה שמיועד לבנים בשביל לאסוף עליהם יותר מידע ולייעד אותם לתפקיד מתאים יותר בדיוק כמו שהוא עושה כבר שנים לבנות. לכן, למרות שחלקים בפוסט מנוסחים ככה כאילו הם מסבירים רק על יום המא"ה לבנות, כל מה שרשום פה רלוונטי ויעזור גם ליום המא"ה לבנים.
יום המא"ה: מידע כללי
יום המא"ה (יום מיון, איתור והתאמה) הוא יום מיוחד שהצבא החליט לעשות כשאתן בכיתה י"ב ולעיתים כבר בכיתה י"א בשביל לגלות כמה שיותר מידע עליכן, המועמדות והמועמדים לגיוס. הסיבה לזה היא שכשיש לצבא יותר מידע עליכן ועליכם מעבר לנתונים היבשים של הצו הראשון, קל לו יותר למצוא בשבילכם תפקיד מתאים שבו תממשו את כל הפוטנציאל שלכן ואת האינטרסים של הצבא.
ככה, אתם גם תועילו הכי הרבה לצבא, ובמקביל הצבא יועיל הכי הרבה לכם. נשמע טוב, לא?
אז זהו, שבתיאוריה זה באמת טוב אבל בפועל עדיין לא מספיק מועמדים לוקחים את היום הזה ברצינות. לכן הם מפספסים הזדמנות נפלאה לאפשר לצבא להכיר אותם על הצד הטוב ביותר שלהם ומפספסים הזדמנות לשפר את השירות שלהם.
למי חשוב לעשות את יום המא"ה
התשובה הפשוטה היא לכולם! למרות שרשמית יום המא"ה זה לא יום חובה, לדעתי כל אחד ואחת מכם חייבים להגיע ולהשתתף ביום הזה. מי שלא יגיע, לרוב לא יקבל שאלון העדפות או שפשוט יקבל שאלון מצומצם מאוד וחבל!
כל הסיבות למה לגשת ליום המא"ה ולעשות אליו הכנה רצינית
- ליום המא"ה יש השפעה עצומה על התפקיד שאותו תקבלו. הרבה פעמים השפעה גדולה יותר מזו של הצו הראשון. לכן אם לא הצלחתם בצו הראשון כל כך, אתם באמת חייבים ללכת ליום המא"ה ולהשקיע בו ובהכנה אליו אפילו יותר מהאחרים. אני מכיר המון מועמדים שקיבלו נתונים לא טובים בצו הראשון אבל הצליחו מאוד ביום המא"ה כי הם התכוננו אליו כמו שצריך. היום הזה בגדול הציל אותם והם הגיעו לתפקיד טוב, והכל כי הם למדו איך להתכונן ליום המא"ה ולקחו את היום הזה ברצינות.
- יום המא"ה לא יכול לפגוע בנתונים שלכם מהצו הראשון. כלומר, יום המא"ה יכול רק להוסיף עוד מידע עליכם וציונים נוספים אז אין לכם מה להפסיד. במנילה(שאלון העדפות), תקבלו רשימת תפקידים בהתאם לנתוני הצו הראשון שלכם ותפקידים נוספים שמושפעים גם מנתוני יום המא"ה.
- אי הגעה לחלוטין ליום המא"ה כן יכולה לפגוע בכם. אי הגעה (לכמה זימונים ברצף) נרשמת ועלולה להשאיר רושם שלילי בעיני הצבא לגבי הרצינות שלכם. ושוב, אי הגעה ליום המא"ה אומרת שבדרך כלל לא תקבלו שאלון העדפות!
- אם תהיו טובים ביום המא"ה, תוכלו לקבל תפקידים מעולים שאפילו לא יצריכו מכם מיונים נוספים. כלומר יום המא"ה יתפקד כבר בעצם כמו יום מיונים לחלק מהתפקידים (שחלקם לא רעים בכלל).
- ביום המא"ה בודקים המון תחומים שונים, כמו הדרכה, חשיבה לוגית ועוד. ככה שמעבר לזה שתוכלו לקבל תפקיד טוב יותר, תוכלו באמת לקבל תפקיד שתואם את הכישורים שלכם ותחומי העניין שלכם ואף תפקיד שיעזור לכם בעתיד בחיי האזרחות.
בקיצור, תיקחו את היום הזה ברצינות, כי יש לו השפעה באמת עצומה על המשך החיים שלכן. גם במשך השירות הצבאי ואולי גם בעתיד באזרחות.
הכנה ליום המא"ה: מידע נוסף וטיפים חשובים

אחרי שהבנתן והשתכנעתן שמדובר ביום משמעותי ושחשוב לקחת אותו ברצינות ולעשות הכנה ליום המא"ה, בואו נדבר על מידע חיוני נוסף שאתן צריכות לדעת כדי שנלמד איך להתכונן ליום המא"ה כמו שצריך.
מה בודקים ביום המאה
קודם כל חשוב שתדעו שמי שבודק אתכן ביום המא"ה זה לא הצבא עצמו באופן ישיר, אלא מכוני הערכה פרטיים שהצבא שכר. כלומר, כל הבודקים הם אזרחים מיומנים שזו העבודה שלהם.
אבל, שזה לא ילחיץ אתכן. כי אם תדעו מה בודקים ומחפשים ותבואו מוכנות ומוכנים ליום הזה, אין שום סיבה שלא תצליחו להרשים אותם.
בין חלק מהתכונות שבודקים: הדרכה, פיקוד, ניהול וארגון, יחסי אנוש, אחזקה טכנית, עבודת צוות ועוד. על כל אחת מהתכונות הללו תקבלו ציון בין 1 ל5, כש-5 זה הכי גבוה ו-1 זה הכי נמוך.
בשביל מידע מפורט ומדויק על כל התכונות השונות שבודקים, ושיטת הציונים, תוכלו לקרוא את הכתבה הבאה של מיטב.
חשוב שתזכרו שאתן לא חייבות להוציא את הציון הכי גבוה בכל אחת מהתכונות שבודקים. כי אם למשל אתן לא אוהבות לדבר מול קהל ולא רוצות תפקיד שמערב את זה אלא רוצות תפקיד טכני כלשהו אז זה בסדר אם תקבלו בחלק הזה ציון קצת פחות טוב.
אבל זה עדיין לא אומר שאתן צריכות לחפף במבחנים בחלק הזה ולא להשקיע. כי כן יש תפקידים שדורשים ציונים גבוהים בכמה תחנות וכי גם התמדה ורצינות זה מדד קריטי שבודקים ושיש לו השפעה בערך על כל תפקיד בצבא.
לכן בכל אחד מהמבחנים והתחנות עליכן להשקיע ולתת את כל מה שאתן יכולות. פשוט תזכרו שגם אם לא הלך בחלק מסוים, זה בסדר וממש לא סוף העולם כל עוד השקעתן והייתן רציניות וכל עוד אתן יודעות שהמבחנים בתחנה הזו בודקים תכונות שפחות רלוונטיות לתפקידים שאתן רוצות.
למה חשוב לדאוג לפני יום המא"ה
חוץ מהגישה הנכונה שזה בערך הדבר הכי חשוב שאתן צריכות להביא אתכן ושעליו נדבר בהמשך, כדאי גם לדאוג לדברים הבאים:
- תעודת זהות בהישג יד (חשוב מאוד!!).
- מצלמה עובדת שהיא לא בפלאפון (תבדקו מראש לפני המיון שהיא עובדת).
- מיקרופון טוב שעובד שהוא לא בפלאפון (שוב, כדאי לבדוק מראש שהוא עובד כמו שצריך).
- חשוב לוודא שאתן בחדר שקט וסביבת עבודה שקטה (אם זה לא אפשרי, חשוב לפנות למיט"ב מראש ולידע אותם).
- אתן אמורות לקבל הודעה מהצבא לאימות כתובת המייל שלכן יום לפני המיון, אז תהיו עירניות לזה כדי לא לפספס. חשוב שכתובת המייל שלכן תהיה עדכנית ונכונה מבחינת הצבא.
- כלי כתיבה משלכן בהישג יד.
- אוכל ומים שיהיו בהישג יד להפסקות.
מה צריכה להיות הגישה שלכן
הכנה ליום המא"ה מבחינה מעשית ופרקטית חשובה מאוד, אבל הגישה שלכן ביום הזה חשובה לא פחות!
אתן צריכה לבוא בגישה רצינית, אבל גם לא רצינית מידי כדי שלא תלחיצו את עצמכן סתם. תבואו ליום הזה בידיעה שאתן הולכות להיות הכי טובות שאתן יכולות, ותזכרו את כל התכונות השונות שדיברנו עליהן קודם שאותן הצבא בודק ביום הזה.
כי המטרה שלכן תהיה להראות את היכולות שלכן ולאפשר לצבא להכיר אתכן, כדי שהוא יבין איזה מהתכונות שאותן הוא בודק הכי בולטות אצלכן.
תתמקדו באמת בלהיות הכי טובות שאפשר אבל לא על חשבון בנות אחרות כמובן. אל תדרסו בנות אחרות ותראו טובות בזכות זה שאחרות פחות טובות מכן. תהיו טובות בזכות עצמכן ותעזרו גם לאחרות להיות טובות יותר.
תנסו להיות אתן עצמכן ולא להתייחס לזה שבוחנים אתכן. אם תחשבו כל הזמן על הבוחנים, לא תהיו אתן עצמכן. במקום זה, תתרכזו במשימות השונות ותהנו מהחווייה עצמה. תנצלו את היום הזה כדי ללמוד ממנו וכדי להכיר חברות חדשות.
עם הגישה הזאת, כבר תעלו לעצמכן את הסיכויים להצליח ביום המא"ה באופן משמעותי, אפילו בלי ללמוד איך להתכונן ליום המא"ה בצורה מעשית.
הכנה ליום המא"ה: מהלך היום
סדר היום שהיה ביום המאה בעבר השתנה כי הכל נעשה היום מקוון דרך הזום, ונראה שככה זה הולך להישאר.
אתן אמורות לקבל הודעה מסודרת עם סדר היום והזמנים, אבל בדרך כלל יום המא"ה עצמו יתחיל בשעה שמונה בבוקר עד בערך ארבע בצהריים ויעשה כולו מהמחשב האישי שלכן בבית. לפני היום עצמו בדרך כלל בשבע וחצי, תעברו תהליך זיהוי פנים עם תעודת זהות ותתבקשו כמובן להישאר עם מצלמה דלוקה לאורך כל היום.
בנוסף, יצרפו אותכן לקבוצת ווצאפ שתכיל את האחראים שלכם ובנות נוספות שיהיו בעצם הקבוצה שלכן במהלך היום שמתמיינות אתכן. יתר על כן, אתן תקבלו מספר של אדם שיהיה אחראי מבחינתכן ובמידה ויהיו לכן קשיים טכניים ובעיות אחרות, תוכלו לפנות אליו.
בקבוצת הווצאפ עצמה, תקבלו כל מיני הוראות כמו מתי להתחבר ולאן בשביל להיכנס לחדרי הזום לתחנות השונות, ותקבלו הסבר כללי על היום הזה. כלומר, מה שתעברו ביום הזה באופן כללי ועל ההשלכות של היום הזה על המשך השירות שלכן. בין התחנות השונות (שעליהן נפרט בהמשך) יהיו הפסקות מסודרות, ככה שיהיה לכן זמן להתאושש לפני התחנה הבאה.
בעבר, מתמיינות סיפרו שבתחילת היום הן היו צריכות להציג את עצמכן בפני שאר הקבוצה שלהן, לדבר טיפה על עצמן ועל תפקיד בצבא שאותו הן רוצות או חושבות שיתאים להן. לא ברור אם היום שואלים את זה, אבל עדיין כדאי מאוד להחליט מראש על תפקיד צבאי שמעניין אתכן למקרה שיבקשו ממך להציג את עצמך וישאלו אותך על תפקיד שמעניין אותך. אם עדיין אין לכן כיוון, כאן כתבתי פוסט מקיף על תפקידים לבנות בצבא שאני בטוח שתמצאו בו משהו שמתאים לכן.
ואם בכל זאת לא תמצאו עדיין תפקיד ספציפי שאתן רוצות, תוכלו לדבר באופן כללי על סוג התפקידים שמעניינים אתכן. למשל, תפקידי הדרכה, תפקידים טכניים ועוד.
לאחר כל ההכנות הטכניות, תמשיכו לשלב הבא, שזה המבחנים והתחנות השונות שבהן יבדקו אתכן ויתנו לכן ציון על כל אחת מהתכונות שהזכרנו קודם למעלה.
הכנה ליום המא"ה: פירוט והסבר על כל התחנות
ביום המא"ה תעברו ארבעה מבחנים שונים, כלומר ארבע תחנות שונות (פעם היו שבע תחנות, אבל כרגע זה ירד לארבע). בין כל תחנה ותחנה יש הפסקה, שאורכה נע לרוב בין רבע שעה לחצי שעה.
כעת אפרט על התחנות עצמן, שהסדר שלהן אקראי שכן מלשביות שונות דיווחו על סדר תחנות שונה ולכן לא נראה שיש בהכרח סדר קבוע וזה תלוי בקבוצה שאליה תשובצו.
המבחנים הפסיכוטכניים ביום המא"ה
המבחנים הפסיכוטכניים ביום המא"ה מזכירים מבחינת המבנה את המבחנים בצו הראשון, אבל התכנים שלהם שונים לגמרי.
כלומר, גם כאן תקבלו שאלות אמריקאיות במחשב על זמן ובין כל נושא ונושא יהיה לכן קצת זמן להתרענן. אבל, כאן הנושאים שונים מאלה שהיו לכן בצו הראשון.
מטרת המבחנים הללו היא לבדוק את יכולת הריכוז שלכן לאורך זמן, יכולת ניתוח המידע שלכן למשל כשאתן קוראות גרפים, חשיבה מחוץ לקופסא ועוד.
במבחנים הפסיכוטכניים של יום המא"ה יהיו הרבה סוגי שאלות וההרכב שלהן משתנה מפעם לפעם ויכולות להיות שאלות מסוגים אחרים שלא כתובות כאן.
אכתוב כאן על כל מיני נושאים שעליהם דווחו משלבים בסדר אקראי, אבל במידה ויש נושאים שנבחנתם עליהם שלא כתבתי אותם כאן, אשמח אם תעדכנו אותי במייל של האתר או בתגובות של הפוסט כדי שאוסיף את זה.
סוגי שאלות שדווחו במבחנים הפסיכוטכניים ביום המאה בקצרה
- שאלות על ניתוח מידע מגרפים ותרשימים – תצטרכו להסיק מסקנות לגבי המידע שתקבלו מהר ובצורה מדויקת
- מבחני חשיבה מהירה – תצטרכו לפעול מהר לפי הוראות ממגוון סוגים שונים שתקבלו ולהגיע לתשובה הנכונה בסוף.
- מבחני ריכוז ועירנות – תקבלו נתונים שמוצגים בכל מיני צורות (למשל שתי טבלאות או שני משפטים) ותצטרכו למצוא את ההבדלים ביניהן.
- סיווג לקטגוריות שונות – תקבלו מידע ונתונים ותצטרכו לסווג לאיזה קטגוריה המידע שייך מבין כל האפשרויות שתקבלו.
- מבחני לוגיקה והסקת מסקנות – בחלק מהשאלות תקבלו תרשימים שתצטרכו להשלים בהם את החסר על סמך נתונים ותרשימים אחרים, ובחלק תצטרכו להבין למה התרשים מוביל ומה התוצאה שלו. בנוסף יהיו שאלות שבהן תצטרכו להסיק מסקנות לוגיות ממשפטים ושיחות בין אנשים.
- מבחני תפיסה מרחבית – בחלק מהשאלות תקבלו מפה עם נקודות ציון ומידע נוסף על המפה ותצטרכו לקבוע כל מיני דברים על המפה כמו למשל מה המרחק הכי קצר בין נקודה א' לנקודה ב'. בסוג אחר של שאלות תקבלו חצים מקופלים ותצטרכו לקבוע כמה קיפולים יש. בעבר היו גם אנלוגיות צורניות קלאסיות כמו בצו הראשון ושאלות מהסוג הזה גם עלולות עוד לחזור.
- מבחני זיכרון וערנות – יוצגו על המסך ספרות, שחלקן יעלמו ובסוף תצטרכו לבחור באיזה ספרות השתנה מספר המופעים שלה.
- מבחנים טכניים – כאן המבחנים יחולקו לכמה סוגים שונים. חלק דיווחו על מבחני גלגי שיניים שמזכירים קצת שאלות בפיזיקה, אצל חלק היה מבחן שבו יש פירוט על מערכות מחשבים שונות שבסוף צריך להסיק מהן מסקנות ולענות על כל מיני שאלות.
כמה דוגמאות לשאלות שאתם יכולים לקבל ביום המא"ה
מבחני ניתוח גרפים ותרשימים
אתן תקבלו קטעי מידע עם גרפים, תרשימים, או טבאלות מסוגים שונים, ועליכן יהיה להסיק מידע מהגרפים האלה בשאלות שישאלו אתכן.
למשל:

דניאל בדק בכל מקצוע מה היה הציון שהוא שאף לקבל, לעומת הציון שאותו קיבל בפועל. כעת, הוא רוצה לדעת מה היחס בין ממוצע הציונים שאותם שאף לקבל במקצועות מתמטיקה, תנ"ך וספרות לבין הציונים אותם קיבל בפועל.
מהו היחס הנכון?
- 27/26
- 26/25
- 23/28
- 5/3
התשובה הנכונה היא א'
הסבר: מה שצריך לעשות זה פשוט לסכום את הציונים הרצויים במקצועות מתמטיקה, תנ"ך וספרות, ולחלק אותם בסכום של הציונים המצויים(אלה שהתקבלו בפועל).
ולכן נקבל, 270/260 = 27/26.
אין טעם לחשב לפני זה את הממוצע(כלומר לחלק כל אחד מהסכומים ב-3) כי כשתחשבו את היחס בין שני הממוצעים, המספר 3 יצטמצם. כלומר, היחס בין סכום שלושת הציונים הרצויים והמצויים זהה ליחס הציון הממוצע שלהם.
מבחני חשיבה מהירה, ריכוז ודיוק
תקבלו כל מיני משימות, או רצפים של אותיות ומספרים שעליכם יהיה להבחין בהם בהבדלים, או להשלים בהם חלקים חסרים.
למשל:
קבעו לגבי כל שורה אם רצפי המספרים בה זהים:
- 123423412 123423412 זהים/לא זהים
- 14356 14365 זהים/לא זהים
- 918273645 918272645 זהים/לא זהים
רק בשורה הראשונה המספרים זהים ביניהם. כמובן, שכאן זאת דוגמא קלה, ובאופן כללי מה שקשה בחלק הזה זאת העובדה שהשאלות הן על זמן ויש המון רצפים כאלה שעליכם להספיק לענות על כמה שיותר מהם.
מבחני תפיסת מרחב
בחלק מהשאלות תקבלו חץ עם שפונה לכל מיני כיוונים ותצטרכו לספור את מספר הפניות שלו.
למשל:

כמה פעמים פונה החץ הבא ימינה?
- פעמיים
- 3 פעמים
- 4 פעמים
- 5 פעמים
התשובה הנכונה היא 4 פעמים
הסבר:

בעבר בשאלות מהסוג הזה הייתם גם עלולים לקבל כל מיני צורות מסוגים שונים שתצטרכו לחבר בראש ולהחליט מבין האפשרויות השונות מה הצורה שהתקבלה. נכון להיום מדווחים פחות על מבחן מהסוג הזה אבל החלטתי להשאיר את זה בכל כאן בתור דוגמא.
למשל:

התשובה הנכונה היא ב'. הסבר: עם המשולש והמלבן האמצעי יוצרים חץ. וכשנחבר אותם למלבן הגדול, נקבל את הצורה האמצעית.
הערה: זאת רק דוגמא לאופי השאלות שתקבלו. יהיו שאלות גם ברמה יותר גבוהה, וגם ברמה יותר נמוכה.
דוגמאות לנושאים נוספים שדווחו עליהם בעבר
מפעם לפעם מדווחים מלשבים על נושאים נוספים חדשים שנוספו. חלק מהם כבר ירדו, וחלק נשארו. אני משאיר אותם כאן בכל זאת כדי שתהיו מודעים אליהם למקרה ששאלות מהסוג הזה יחזרו שוב בעתיד.
בערכות ההכנה שהזכרתי, מעדכנים באופן עקבי את תכני הערכה בהתאם לסוגי השאלות שדווחו לאחרונה, אבל עדיין כדאי לדעתי להכיר גם שאלות שהיו בעבר למקרה שיחזרו בגרסאות דומות.
אחד המבחנים שדווחו עליו הוא מבחן שבו תצטאכו לחלץ כלי כלשהו מתוך הרבה כלים אחרים על ידי הזזה שלהם. קצת קשה להמחיש את זה במילים, אבל הנה סרטון טוב שמדגים את זה. (תעברו ל0:25 שניות תבינו לבד).
בנוסף, מלשביות דיווחו על מבחני היגיון נוספים של סידור עצמים בשורה עם כל מיני חוקים שמגבילים אותם, וצריך לבחור את הסידור שהגיוני ועומד בכל התנאים. המבחנים מזכירים חידות כמו זאת, רק ברמה פשוטה יותר שבה פשוט צריך לבחור סידור הגיוני מתוך רשימת סידורים נתונה כשיש חוקים מגבילים כמו בחידה.
מבחנים נוספים שדווחו עליהם כעת בחלק הממוחשב שלא היו בעבר, הם מבחנים טכניים בפיזיקה בסיסית כמו מבחן גלגלי שיניים ועוד. פירטתי כבר על מבחנים מהסוג הזה כאן לעומק ולכן לא אפרט עליהם כאן שוב. רק קחו בחשבון שהזמנים שכתבתי שם לא בהכרח יהיו זהים לאלה שתקבלו במבחנים הללו ביום המאה.
חשוב לי להדגיש, שמאחר ויש עכשיו פחות תחנות ומאחר ולתחנה הזו התווספו הרבה מבחנים חדשים, החשיבות של המבחנים הפסיכוטכניים עולה ולכן עליכן להשקיע בחלק הזה יותר מבעבר.
הכנה למבחנים הפסיכוטכניים של יום המא"ה

בעיקרון, המבחנים הפסיכוטכניים ביום המא"ה ממש לא נוראיים ולגמרי אפשרי להצליח בהם. אם הצלחת בצו הראשון למשל, סביר להניח שלא תהיה לך בעיה גדולה עם המבחנים ביום המא"ה.
אבל אם לא הצלחת במבחנים הפסיכוטכניים בצו הראשון אז כדאי לך מאוד להתכונן למבחנים הללו ברצינות. כי זאת ההזדמנות שלך לתקן את המצב.
לכן, אני ממליץ לכולן לקחת ברצינות את המבחנים הללו ולהתכונן אליהם. כי אפילו שהם לא קשים מידי, הם גם לא קלים מידי. הזמן לכל שאלה הוא קצוב, ואם לא רגילים לפורמט המבחנים הזה יותר מידי, הוא יכול להיות מאתגר. ככה שאפילו אם אתן תופסות את עצמכן כחכמות, עדיין יש אפשרות שתיפלו במבחנים האלה כי לא התכוננתן כראוי וחבל שזה יהיה המצב!
שתי ערכות ההכנה המועדפות עלי
אני ממליץ לתרגל מספר מבחנים בסגנון של המבחן הממוחשב שיצפה לכן ביום המא"ה, כי זאת הדרך הכי טובה לבוא למבחנים הללו מוכנות יותר. הנה שתי ערכות ההכנה המועדפות עלי נכון לשנת 2023:
- ערכת ההכנה של פזט"א (תשתמשו בקופון YourArmy בשביל לקבל הנחה)
- ערכת ההכנה של מכון נעם
הערכות עולות כסף, אבל הן לא יקרות בכלל והן מתעדכנות באופן תמידי וכוללות את כל המבחנים האחרונים שהצבא הוסיף וממשיך להוסיף לאחרונה. ביחס לתמורה שערכה כזו תיתן לכן שהיא ביטחון עצמי גבוה, רוגע וסיכויי הצלחה הרבה יותר גבוהים בחלק הזה של המבחנים, אני חושב ששווה לשקול לעבוד עם אחת מהערכות.
שתי הערכות מצוינות, כשהיתרון במכון נועם זה הותק שלהם והעובדה שניתן להוסיף בתשלום נוסף גם הכנה בזום עם מדריכה מנוסה שתכין אתכן גם לכל שאר התחנות ככה שתעברו סימולציות מאוד דומות לשאר התחנות ביום ולא רק לתחנה הממוחשבת. לדעתי, התוספת הזאת לא זולה ולא חיונית כמו ההכנה לחלק הממוחשב, אבל כן יכולה לעזור למי שרוצה ממש להתנסות בשאר התחנות ולחוצה במיוחד מהיום הזה.
היתרונות בערכה של פזט"א אלה הסרטונים המושקעים שהם הוסיפו עם הסברים מפורטים לכל חלק וחלק עם כל מיני שיטות וטיפים איך להצליח בחלקים הממוחשבים וזה שאחת לשבוע יש תרגול בזום עם מדריך מקצועי שעוזר לכם בהכנה לתחנה. ההסברים קיימים גם בערכה של מכון נועם, אבל יש אנשים שמעדיפים סרטונים וזה עוזר להם יותר. מבחינת איכות השאלות, שתי הערכות טובות לדעתי והמחירים גם די דומים. ערכה לשבוע יותר זולה אצל מכון נועם, אבל ערכה לחודש יותר זולה אצל פזט"א. בנוסף, שתי הערכות מכילות הסברים, מידע וטיפים גם על שאר התחנות שיכולים לעזור.
אם תחליטו לעבוד עם מכון נועם, אני ממליץ לרכוש את ההכנה למשך שבוע או חודש, תלוי ברמת הביטחון העצמי שלכן. אם למשל הלך לכן לא כל כך טוב בחלק הזה בצו הראשון, תרכשו את הערכה של החודש. אבל אם אתן יותר בטוחות בעצמכן, קחו את הערכה של השבוע. אם תחליטו לעבוד עם הערכה של פזצט"א, הייתי כבר לוקח ישר את החודש כי ההבדל במחיר הוא זעום.
שוב אני מדגיש, אפשר בהחלט להצליח גם ללא ערכת הכנה. אבל, ערכה כזו תעלה משמעותית את הסיכויים שלכן להצליח. ואם תשאלו אותי, זה שווה את זה. בכל זאת, היום הזה וגם המבחן הזה יכול לקבוע מה תעשו בצבא ועם איזה אנשים תשרתו בשנתיים הקרובות. לכן אם לי הייתה אפשרות להתכונן למבחן שהולך להשפיע על החיים שלי במשך השנתיים הבאות, הייתי קופץ על הזדמנות כזאת.
בנוסף, היום יותר ויותר אנשים נעזרים בכל הכנה אפשרית שניתנת להם, מה שמעלה את הרף ואת התחרות בין המועמדים השונים. לכן אם אתן רציניות ורוצות להגיע למקום טוב בצבא, אני בהחלט מציע לכן להיעזר באחת מהערכות שבנו במיוחד בשביל להכין אתכן למבחנים ביום המא"ה.
הכנה ליום המא"ה: סימולציה בין-אישית

הסימולציה הבין אישית זאת תחנה שבאה לבדוק את יחסי האנוש שלכם והיכולת שלכם להתמודד עם מצבים מורכבים.
בתחנה הזאת תקבלו כרטיסייה שמציגה סיטואציה בעייתית כלשהי וכל מיני מגבלות שתצטרכו לעמוד בהן. בעל הבעיה יהיה אחד המדריכים ואתם תתבקשו להציע לו פתרון כלשהו לבעיה ככה שהוא יעמוד בכל המגבלות השונות שיש לכם.
בעל הבעיה(המדריך) עלול לא לאהוב את הפתרון, או להמשיך להתווכח איתכם עד שתמצאו פתרון טוב יותר. התפקיד שלכם הוא להתמודד אתו כמו שצריך ולפתור את הבעיה בצורה הטובה ביותר.
דוגמאות לכל מיני בעיות שעלולים לתת לכם (כמובן שאלה רק דוגמאות והבעיות משתנות פה ושם אבל העיקרון דומה):
- אתם עובדים בחנות פלאפונים והגיע לקוח (שהוא המדריך שלכם) שרוצה לחליף את הפלאפון שלו. אבל הבעיה היא, שהוא הגיע אחרי שהאחריות נגמרה ולכן אסור לכם להחליף לו את הפלאפון.
- אתם מדריכים במד"א ואתם צריכים לבשר לחניך שלכם שהוא נכשל בקורס ולכן לא יכול להתנדב במד"א.
- אתם עובדים בחנות רהיטים ולקוח זועם רוצה להחליף ברגע זה את המדף שלו במדף חדש בטענה שזה שקנה שבור. הבעיה היא, שאזל המלאי ולא יהיו בחודש הקרוב מדפים מהסוג הזה.
שוב אדגיש שאלה רק דוגמאות, ויכולות להיות המון סיטואציות שונות. אבל העיקרון בכולן הוא מאוד דומה. תמיד תהיה בעיה כלשהי שקשורה לשירות הלקוח או התלמיד ותהיה מגבלה כלשהי שתקשה על פתירת הבעיה.
טיפים והכנה לסימולציה הבין-אישית ביום המא"ה
גם לחלק הזה, כמו לחלקים האחרים שווה בהחלט להתכונן או לפחות לדעת על מה לשים דגש (במיוחד אם את רוצה תפקיד שמערב עזרה ומתן שירות לחיילים אחרים).
בעיקרון, אפשר לקרוא את הטיפים שרשומים כאן ולהתכונן לבד, אבל למי שרוצה להעלות את הסיכויים שלו להצליח בחלק הזה כי הוא יודע שהוא רוצה תפקידים שבהם הציון הזה חשוב, שווה לשקול לקחת הכנה עם איש מקצוע שיתרגל אתכם סימולציה וייתן לכם בסוף משוב אישי.
ובכל מקרה, גם אם תחליטו לקחת הכנה מקצועית לחלק הזה וגם אם לא, שווה להמשיך לקרוא את הפוסט הזה כי הוא יעזור לכם:)
אז קודם כל, נתחיל מכמה דגשים חשובים:
- תהיו קשובות מאוד למי שיש לו בעיה וסבלניות מאוד כלפיו.
- תיקחו את הסימולציה ברצינות ואל תתנהגו בזלזול כאילו כל זה חסר חשיבות. אפילו שזאת רק סימולציה ולא משהו אמיתי.
- תהיו אמפתיות כלפי בעל הבעיה(שוב, המדריך שלכן) ותראו לו שאתן באמת מבינות ומזדהות עם הבעיה שלו. כלומר, אל תגיבו ישר בתקיפות ותגידו שאין לכן איך לעזור. אלא במקום זה תקשיבו לו ותגידו שאתן מבינות ומזדהות איתו.(אולי אפילו תוכלו לשתף אותו במקרה דומה שקרה לכן כדי שירגיש שאתן מזדהות אתו)
- אל תוותרו על האילוצים שלכן. למשל, אם אתן לא יכולות לתת הנחה או להחליף פלאפון אז אתן לא יכולות. תהיו אסרטיביות (אבל לא אגרסיביות) ותסבירו בנועם שזה לא אפשרי. תוך כדי זה שאתן מדגישות כמה שאתן מזדהות עם הבעיה שלו.
- תהיו נחמדות, אבל לא נחמדות מידי. תראו שאכפת לכן גם מהלקוח וגם מעצמכן. תגרמו ללקוח להבין גם את הצד שלכן ולכבד אתכן. תתנו לו דוגמא אישית על ידי כך שתראו לו כמה אתן מכבדות אותו.
- תחשבו מחוץ לקופסא באופן יצירתי ותנסו למצוא את הפשרה ואת האיזון המושלם. ככה שגם המדריך יהיה מרוצה וגם אתן לא תצטרכו לעבור על האילוצים שלכן.
- תתקשרי עם הלקוח שלך. כלומר, אחרי שתסבירי לו שהוא לא יוכל להשיג בדיוק את מה שהוא רוצה, תשאלי אותו איזה פתרון אחר היה מספק אותו בתור פשרה.
- המטרה שלכן היא שכולם יצאו מרוצים. גם אתן וגם בעל הבעיה. בנוסף, אתן צריכות להראות שאתן סבלניות, קשובות, יצירתיות, בעלות אמפתיה גבוהה, ובעלות אסרטיביות וביטחון עצמי גבוה.
ובשביל להמחיש אפילו טוב יותר מה זה אומר פתרון יצירתי, אתן לכן דוגמא קטנה:
נתייחס למקרה הזה: את עובדת בחנות רהיטים ולקוח זועם רוצה להחליף ברגע זה את המדף שלו במדף חדש זהה בטענה שזה שקנה שבור. הבעיה היא, שאזל המלאי ולא יהיו בחודש הקרוב מדפים מהסוג הזה ולא ניתן לתת החזר כספי.
לאחר כל "השיחה הרגילה", כלומר לאחר שתזדהו אתו ותסבירו לו שאין אפשרות כרגע להחליף את המדף למדף זהה או להחזיר לו את הכסף, תוכלו להציע לו באופן זמני מדף חלופי שדומה עד כמה שאפשר למדף שלו.
הרי לא קיבלתן מגבלה מהסוג הזה, ולכן זה יכול להיות פתרון חלופי טוב.
כמובן שיכולים להקשות עליך, ושהלקוח (המדריך) יכול לא להסכים לפשרה הזו, ואז עליך לשאול האם יש משהו אחר שאליו הוא היה מסכים. ואם לא, תנסי את לחשוב על עוד פתרונות יצירתיים(כמו לשלוח את המדף שלו לתיקון, או לתת לו מדף נוסף במתנה כפיצוי, ועוד ועוד.)
פשוט צריך לפתוח בתרגיל הזה את הראש, ובאמת לחשוב כמה שיותר יצירתי כשתוך כדי אתן נשארות קשובות, סבלניות ורגועות.
תרגול והכנה:
בשביל להתכונן לשלב הזה, חשוב לתרגל וליישם את כל העקרונות שכתבתי כאן. אני מציע לתרגל את המצבים שנתתי כאן ואולי גם מצבים אחרים דומים שתמציאו(או שימציאו בשבילכן) עם בני משפחה או עם חברות טובות שלכן.
תיקחו את התרגול הזה ברצינות, כאילו האדם שמולכם הוא המדריך וככה תפיקו ממנו את המירב. אחרי כמה תרגולים כאלה, אתן כבר תהיו רגועות, ותדעו בדיוק איך לפעול. בסופו של דבר, כל הסיטואציות שתקבלו מאוד דומות באופי שלהן ולכן אחרי מספר תרגולים אתן כבר תדעו בדיוק מה להגיד בכל סיטואציה באשר היא.
בנוסף, בערכת ההכנה של מכוון וגם בערכת ההכנה של מכון נועם יש גם התחייסות לחלק הזה, עם טיפים נוספים משלהם ועם אפשרות גם להוסיף הכנה בזום שתכלול ממש סימולציה עם מדריכה שמדמה את התחנה הזו. שזה מומלץ מאוד למי שרוצה להצליח בתחנה הזאת ויודע שהוא צריך ציון גבוה בחלק הזה בשביל לקבל תפקיד שהוא רוצה.
הכנה ליום המא"ה: סימולציות ההדרכה

בעבר, בתחנת ההדרכה מול קהל ציפו לכן בעצם שתי הדרכות שעליכם להעביר. הדרכה אחת הייתה על נושא שתצטרכו לבחור מתוך רשימת נושאים שייתנו לכן או על נושא שתכינו מהבית. אבל כרגע, ההדרכה הזו בוטלה בעקבות הקורונה או פשוט כי ככה הוחלט.
ההדרכה השנייה שתצטרכו להעביר ושהיא נשארת בתוקף גם היום תהיה על דף מידע או מצגת שתקבלו בנושא כלשהו כמו אופנה, מוזיקה, תקשורת ועוד. תקבלו כעשר דקות לקרוא את דף המידע או המצגת הזו ולבנות הדרכה שיהיה עליכם להעביר במשך כשלוש דקות בשביל להסביר את הנושא בצורה הטובה ביותר שאפשר לשאר הקהל.
בנוסף, המדריכים שישבו גם כן בקהל ביחד עם שאר חברי הקבוצה עלולים לנסות להפריע לכם ולעורר "בעיות משמעת" כדי לראות איך אתם מתמודדים עם זה והאם זה קוטע את חוט המחשבה שלכם.
הכנה לסימולציות ההדרכה ביום המא"ה
בעיקרון, אפשר לקרוא את הטיפים שרשומים כאן ולהתכונן לבד, אבל למי שרוצה להעלות את הסיכויים שלו להצליח בחלק הזה כי הוא יודע שהוא רוצה תפקידים שבהם הציון הזה חשוב, שווה לשקול לקחת הכנה עם איש מקצוע שיתרגל אתכם סימולציה וייתן לכם בסוף משוב אישי.
ובכל מקרה, גם אם תחליטו לקחת הכנה מקצועית לחלק הזה וגם אם לא, שווה להמשיך לקרוא את הפוסט הזה כי הוא יעזור לכם:)
טיפים כלליים לשיפור יכולות דיבור מול קהל
רשימת הטיפים בקצרה:
- תשמרו על טונציה ואנרגיה
- תקפידו על שפת גוף
- תקפידו על נשימות ועצירות
- תלמדו להתגבר על פחד קהל
- תלמדו איך להתנהל בזום
- תבינו מהר את המסר המרכזי של המצגת
- תבנו מערך הדרכה מקוצר
- זאת לא בושה לקרוא מהמצגת, רק אל תגזימו
- תישארו בפוקוס ואל תתנו להפרעות לעצור אתכן
- בסוף, תרגול זה המפתח להצלחה!
טונצייה ואנרגיות
תיעזרו בקול שלכם כשאתם מדברים מול הקהל. אל תדברו בקול אחיד מונוטוני ומשעמם או בקול חלש מידי. תשנו את הטונים שלכן במקומות הנכונים, תדברו בהתלהבות ובקול ברור וסוחף.
אם יש קטע שבו צריך להדגיש משהו דרמטי, תשנו את הטון של הקול שלכם בהתאם. ובאופן כללי תשנו את הטון ככה שלפעמים תחלישו את הקול שלכן, ולפעמים תגבירו אותו. כשאנחנו מחלישים את הקול שלנו ומגבירים אותו לסירוגין, זה גורם לאנשים להתרכז במה שאנחנו אומרים יותר ומכניס "חיים" להרצאה שלנו.
כמובן שיש לעשות את הכל בטאקט ובצורה עדינה והדרגתית. אם תעשו את זה מוחצן מידי, זה סתם ייראה מוזר ואף אחד לא יבין מה אתם עושים. תוכלו לראות כמה הרצאות באינטרנט ולשים לב למשחקי הטונצייה שאנשים עושים בהרצאות שלהם.
שפת גוף
שפת הגוף שאתם משדרים, חשובה לא פחות מתוכן ההרצאה שלכם ומהצורה שבה אתם מדברים. תשבוו זקוף(אבל לא זקוף מידי), תחייכו, תראו כמה שיותר נינוחים ושלווים ותשדרו ביטחון עצמי גבוה.
תנסו להימנע מלקרוא מהדף או מהמצגת יותר מידי, ובמקום זה תשמרו על קשר עין עם המצלמה. כשאתם יוצרים קשר עין עם הקהל, זה נותן לו תחושה שאתם מדברים ישירות אליהם וככה הקהל יהיה הרבה יותר קשוב
תנשמו עמוק ותעצרו
אחת הבעיות שיש להמון אנשים שמדברים מול קהל, היא שהם מדברים מהר מידי. זה קורה כי כשאתם על הבמה (או במקרה הזה בזום), הלחץ וההתלהבות בשיאן ולפעמים זה גורם לנו לדבר מהר בלי הפסקות.
לכן פשוט תזכרו לשים לב לקצב הדיבור שלכם ולעצור לפעמים לפני שאתם ממשיכים הלאה. גם אם לכם נראה שכל עצירה קטנה שאתם עושים בזמן הדיבור שלכם זה כמו נצח, מבחינת הקהל שלכם עצירה כזאת אפילו לא תהיה מורגשת.
פשוט תזכרו שעצירות קטנות ברגעים המתאימים יכולות להוסיף המון להרצאה טובה. זה נותן לקהל זמן לעבד את כל המידע שהם קיבלו וגם נותן רושם שאתם הרבה יותר רגועים ומחושבים.
תתגברו על פחד קהל
מחקרים אומרים שאחד הדברים שאנשים מפחדים ממנו כמעט כמו מוות, הוא דיבור בפני קהל. ולכן, כל העצות שדיברנו עליהן עד עכשיו לא יהיו שוות כלום אם תתקלו בפחד קהל שישתק אתכם ויפגע בהדרכה שלכם. ובואו אני אספר לכן סוד, כמעט בטוח שתתקלו בו. כולם נתקלים בו וכולם צריכים להתמודד אתו.
בשביל להתמודד אתו עליכם להכיר כמה שיותר שיטות איך לעשות את זה. אני ממליץ לקרוא את הכתבה הזאת שתוכל לעזור לכן בהתמודדות עם פחד קהל.
תלמדו להתנהל בזום
בגלל שנכון להיום יום המאה כולו מועבר דרך הזום, עליכם לא רק ללמוד לדבר מול קהל בצורה טובה, אלא ללמוד גם איך לדבר ולהתנהל בזום בצורה הטובה ביותר. שכן, בזום אתם מתנהלים מול מצלמה ולכן צריך לדעת איך לעבוד נכון מולה וכדאי ללמוד טכניקות נוספות כדי להשתפר בהדרכה ודיבור מול מצלמה בזום.
בגלל שהפוסט הזה ארוך כבר גם ככה, הנה כתבה שמכילה 20 טיפים שונים להדרכת אונליין טובה שאני מציע לקרוא. הטיפים יעזרו לכם בהדרכה שלכם דרך הזום גם כן.
תבינו את המסר המרכזי של המצגת
קודם כל, תקראו היטב את דף המידע או המצגת שתקבלו ותנסו להבין את המסר המרכזי שלו. לאחר מכן, תוכלו לנסות למצוא נקודות נוספות מעניינות שכדאי להעביר. אבל תמיד תתמקדו בחלקים הרלוונטיים ביותר, כלומר בחלקים שעוזרים להעביר את המסר המרכזי או פשוט בפרטי מידע גדולים חשובים אחרים.
תבנו מערך הדרכה מקוצר
לאחר שתבינו מה המסר שעליכם להעביר ואיזה מידע אחר תרצו להכניס, תבנו מערך הדרכה מקוצר. כלומר, תבנו ותרשמו משפט פתיחה שמסביר את הנושא שאותו תנסו לזכור כמה שיותר טוב ותבנו משפטי מפתח או כותרות מפתח נוספות. מטרתם של משפטי המפתח היא לעזור לכם לסדר בראש את סדר ההדרכה, ככה שתדעו בדיוק על איזה נקודות אתם רוצים להרחיב.
משפטי המפתח לא צריכים להיות ארוכים מידי. הם נועדו פשוט לעזור לכם לדבר באופן כמה שיותר שוטף וחלק, בלי שתתקעו ותחשבו על מה עוד אתם צריכים לדבר.
לבסוף, תכתבו משפט סיכום שמעביר היטב את המסר המרכזי של קטע המידע שקיבלתם ותסיימו את ההדרכה.
זה לא בושה לקרוא מהמצגת
בעוד שחשוב מאוד לא להיות תקועים כל הזמן עם הפנים על המצגת, זה לא בושה להציץ בדף מידי פעם ולהיעזר במשפטי המפתח שכתבתן או להסתכל על המצגת עצמה. כמובן שאם אפשר, עדיף לדבר רציף בלי להציץ בדף או במצגת בכלל.
אבל גם אם תציצו בו פה ושם כדי להיזכר על מה עליכם לדבר, זה בסדר. אף אחד לא מצפה מכם לדקלם את ההדרכה שלכם אחרי הכנה כל כך קצרה.
אפילו הנואמים והמדריכים הכי גדולים נעזרים בדפים ובמצגות שהם רשמו והכינו מראש גם תוך כדי הנאומים וההדרכות שלהם. לכן, גם לכם מותר להיעזר בדברים שכתבתם לפני ההדרכה.
תשארו בפוקוס
כמו שכבר נאמר קודם, המדריכים לעיתים ינסו להפריעו לכם בזמן ההרצאה, או פשוט יקטעו אתכם כל הזמן כדי לשאול שאלות. במידה ויפריעו לכם, תזכרו טוב איפה נעצרתם לפני שתעירו לקהל להפסיק להפריע. ובמידה ואתם יודעים שקשה לכם עם שאלות כי זה קוטע לכם את רצף החשיבה, אז תבקשו בתחילת ההדרכה להשאיר את השאלות לסוף.
תרגול, תרגול ושוב פעם תרגול
אמנם לא תוכלו להכין מראש את ההדרכה שלכם, אבל עדיין תוכלו להתאמן ולפתח את היכולת להכין הדרכות טובות על נושאים אקראיים בזמן קצר.
איך לעשות את זה? פשוט מאוד!
תדפיסו ביחד עם חבר או חברה המון כתבות אקראיות, ותתחילו לתרגל אחד עם השני. תיקחו לעצמכן עשר דקות בשביל לקרוא את הכתבה ולהכין עליה הדרכה, ואז תדריכו אחד מול השני. בסוף כל הדרכה תתנו אחד לשני משוב עם נקודות לשיפור ולשימור.
לאחר כמה הדרכות כאלה, אתם תראו שהיכולת שלכם לבנות הדרכות בזמן קצר משתפרת פלאים.
הכנה ליום המא"ה: דיון קבוצתי

בעבר גם בתחנה הזו כמו בתחנת ההדרכה היו כמה חלקים שהייתם צריכים לעבור. אבל, בעקבות מעבר המיונים של יום המא"ה לזום, כרגע החלק הראשון של המבחנים בוטל ורק החלק השני שלהם עדיין רלוונטי:
בחלק השני כל אחד מכם יתבקש לבחור באוכלוסייה חלשה כלשהי(כמו זקנים, יתומים, נכים, חולים ועוד.) לאחר מכן, תציגו בפני שאר חברי הקבוצה את האוכלוסייה שבחרתם ותסבירו מדוע כולם צריכים לבחור לעזור דווקא לאוכלוסייה הזו.
אחרי שכולם יציגו את האוכלוסיות שהן בחרו, יתחיל דיון שבו המטרה שלכם תהיה לשכנע את שאר חברי הקבוצה לבחור באוכלוסייה שאתם מייצגים. לאחר שתיבחר אוכלוסייה, תתבקשו לחשוב על רעיון כלשהו שיעזור לאוכלוסייה הזו ולבסוף תתבקשו להציג ולשווק אותו בפני המדריכים.
הערה: יכול להיות שהנושא של הדיון ישתנה אצל חלק מכם ושתוצג בפניכם בעיה אחרת שתצטרכו לפתור ולא זאת שנכתבה כאן.
רשימת הטיפים בקצרה:
- תתמקדו במשימה ולא בשום דבר אחר
- תפנו לרגש ולא רק להיגיון
- תלמדו להקשיב ולא רק לדבר
- תדברו בשביל באמת לתרום ולא רק לשם הדיבור
- תעמדו על הרעיונות שלכם כשצריך
- יצירתיות זה שם המשחק
טיפים לתחנת הדיון הקבוצתי ביום המא"ה
בעיקרון, אפשר לקרוא את הטיפים שרשומים כאן ולהתכונן לבד, אבל למי שרוצה להעלות את הסיכויים שלו להצליח בחלק הזה כי הוא יודע שהוא רוצה תפקידים שבהם הציון הזה חשוב, שווה לשקול לקחת הכנה עם איש מקצוע שיתרגל אתכם סימולציה וייתן לכם בסוף משוב אישי.
ובכל מקרה, גם אם תחליטו לקחת הכנה מקצועית לחלק הזה וגם אם לא, שווה להמשיך לקרוא את הפוסט הזה כי הוא יעזור לכם:)
התחנה הזו נועדה לבדוק איך אתם עובדים בצוות. כלומר, האם אתם מצליחים להסתדר בעבודה משותפת עם מועמדים אחרים, האם אתם מובילים את הצוות, עוזרים לו, משתלבים בו טוב ועוד. בנוסף, בודקים גם כאן את היצירתיות שלכם, צורת החשיבה והגישה שלכם לפתרון בעיות ועוד.
הטיפים הבאים יוכלו לעזור לכם מאוד להשאיר רושם טוב על המדריכים ולקבל ציון גבוה בכל הנקודות שהזכרנו עכשיו.
תתמקדו במשימה ולא בשום דבר אחר
אחת הטעויות שהמון מועמדים עושים בחלק הזה וגם בחלקים אחרים ביום המאה הוא להתמקד יותר מידי בעצמם ובמדריכים שצריך להרשים. במצב כזה, במקום להתרכז במשימה הם מתרכזים בלעשות "שרירים" ובלנסות להרשים את המדריכים וככה הם רק פוגעים בעצמם.
לכן, תתמקדו אך ורק במשימה. כשתתרכזו בהצלחת הקבוצה, אתם תעבדו ממניעים טהורים ולא מתוך אגו. ככה תצליחו לעבוד הרבה יותר טוב בצוות ותשאירו רושם הרבה יותר טוב על המדריכים אפילו בלי לנסות.
תפנו לרגש ולא רק להיגיון
כשאתם צריכים לשכנע את הקבוצה שלכם לבחור לעזור לאוכלוסייה החלשה שלכם, אל תבנו רק טיעונים לוגיים אלא תבנו גם טיעונים שפונים לרגשות של שאר הקבוצה.
אנשים מונעים מרגש הרבה יותר מאשר מהיגיון ולכן בשביל להעלות את הסיכויים שלכם לשכנע את שאר חברי הקבוצה במה שאתם רוצים, אתם חייבים ליצור אצלם רגשות חזקים.
למשל, אם האוכלוסייה שלכן היא יתומים, מעבר לכל מיני טיעונים הגיוניים רגילים שהם גם מאוד חשובים, תוכלו לשלב טיעונים נוספים שפונים יותר לרגש.
למשל, תוכלו להגיד משהו כמו "דמיינו מצב שבו אתן מתעוררות יום אחד ומגלות שמהיום אתן חיות בלי ההורים שלכן שאתן כל כך אוהבות וקשורות אליהן. איך הייתן מרגישות? איך אתן הייתן מצליחות להתמודד עם זה בלי עזרה? איזה מחשבות נוראיות היו רצות אצלכן אם הייתן יודעות שמהיום אתן חסרות הורים?"
משפט כזה מעודד את כולם לחשוב ויוצר אצלם רגשות אמפתיה והזדהות. רגשות כאלה יכולים להעלות את הסיכויים ששאר חברי הקבוצה יבחרו באוכלוסייה שלכם נטו מתוך רגשות הזדהות ורחמים. לכן חשוב לשלב כמה טיעונים כאלה מעבר לטיעונים לוגיים.
תלמדו להקשיב ולא רק לדבר
כשתתחילו לדון עם שאר חברי הקבוצה על כל מיני רעיונות שקשורים לפרזנצטיה, תלמדו גם להיות בשקט כשצריך ולהקשיב לאחרים. מנהיגות נמדדת לא רק ביכולת הדיבור, אלא גם ביכולת השתיקה וההקשבה. לכן, חשוב שתתנו במה גם לשאר חברי הקבוצה ואל תשתלטו על הדיון.
תזכרו שאם תהיו שתלטניים יכול מאוד להיות שתפגעו בקבוצה כולה, כי תמנעו ממישהו לשתף רעיונות טובים ויצירתיים.
בנוסף, אם תהיו קשובים תוכלו לשאוב השראה מרעיונות אחרים שחברי הקבוצה ישתפו וככה אולי תקבלו כיוון חדש לרעיונות משלכם או שתוכלו למצוא דרך לשפר אפילו יותר את הרעיונות של חברי הקבוצה האחרים.
תדברו בשביל באמת לתרום ולא רק לשם הדיבור
אז נכון שאם צריכים להיות פעילות ולא להיות פאסיבים ולשתוק לגמרי. אבל אל תדברו סתם לשם הדיבור כדי להרשים את המדריכים. הם ישימו לב לזה ואתם לא תקבלו על זה נקודות. דיבור סתמי גוזל זמן ולא מקדם את הקבוצה. לכן כדאי לדבר בעיקר כשיש לכם רעיונות טובים שלדעתכם יכולים לתרום.
אבל גם אם אין לכם רעיונות, תוכלו לפרגן לחברי קבוצה אחרים אם מצאתם את הרעיונות שלהם כרעיונות טובים. פירגון זה תמיד משהו חיובי שמחזק את הקבוצה ותורם למורל שלה.
בנוסף, תוכלו "להוביל" את הקבוצה ולשאול שאלות מנחות. למשל, אם מישהם יעלה רעיון טוב אבל עדיין לא מושלם, תוכלו להציג את המידע לשאר הקבוצה ולשאול בצורה מנחה איך אפשר להתקדם משם.
למשל, " אוקי, זה רעיון מעולה לדעתי אבל עדיין יש בעיה (כזאת וכזאת). עכשיו יש למישהי רעיון איך נוכל לפתור את הבעיה (הזאת והזאת) כדי להמשיך?"
שאלות מנחות כאלה מעודדות את שאר חברות הקבוצה לחשוב ועושות לכולם סדר בראש. לכן אלה בהחלט דברים שאפשר לשאול.
תעמדו על הרעיונות שלכם כשצריך
כשיש למישהו רעיון יותר טוב משלך, צריך לדעת לוותר ולפרגן לו אם זה עוזר לקבוצה יותר. אבל אם לדעתכם יש לכם רעיון טוב יותר ואתם רואים שחבר אחר בקבוצה לא מוותר על הרעיון שלו בגלל אגו, תדעו להיות אסרטיביים ולעמוד על הרעיון שלכם.
תנסו להסביר להם ולשאר חברי הקבוצה למה הרעיון שלכם טוב ואיך הוא יוכל לקדם את הקבוצה. בנוסף אל תקטלו את הרעיון האחר, אלא תסבירו שהרעיון שלהם גם מעולה ופשוט לדעתכם בסיטואציה הנוכחית הרעיון שלכם יכול להתאים קצת יותר.
כמו כן, אל תבזבזו יותר מידי זמן על ויכוחים. תתנו לשאר חברי הקבוצה לקבוע איזה רעיון יותר טוב. אם הרוב יהיו בעדכם, מעולה. אם לא, אז לא.
פשוט תזכרו שאם יש לכם רעיון שאתם באמת חושבים שהוא טוב ומתאים, אל תוותרו עליו "בלי קרב" או בלי הצבעה. תהיו אסרטיביים ותעמדו על שלעם כשתוך כדי אתם מכבדים את שאר חברי הקבוצה ומקשיבים היטב גם לרעיונות שלהם.
יצירתיות זה שם המשחק
גם חשיבה מחוץ לקופסא יכולה לעזור מאוד. למשל, אם יש ויכוח לגבי רעיון או כיוון שבו צריך לנקוט במשימה, תנסו לחשוב על פתרון יצרתי שיספק את שני הצדדים. אולי יש דרך לשלב בין כמה רעיונות לרעיון אחד מנצח? או שאולי יש פתרון אחר שיכול להתאים אפילו יותר מכל ההצעות הנוכחיות?
ככל שתהיו יותר יצירתיים, תצליחו לתרום לקבוצה יותר ובכך גם לתרום לעצמכם יותר ברושם שתעשו על המדריכים.
בונוס: טיפים נוספים

אז אחרי שדיברנו על יום המאה בצורה מקיפה, הסברנו למה חשוב לעבור אותו ולהתכונן אליו כראוי והסברנו איך להתכונן אליו כמו שצריך, אתן לכן כמה טיפים כלליים נוספים שיעזרו לכן מאוד:
שינה
כדאי מאוד לישון שנת לילה טובה ואיכותית לפני יום המאה. שינה טובה עוזרת לנו להיות מרוכזים, רגועים ונינוחים יותר. לכן לכו לישון בלילה שלפני כמה שיותר מוקדם.
גישה
הגישה הכללית שלנו חשובה לא פחות. כבר מהבוקר, תתחילו לחייך. אל תתייחסו ליום הזה בתור יום מעיק ומעצבן, אלא תתייחסו אליו בתור יום כיף וחשוב. יום שתכירו בו המון אנשים חדשים ויום שיעזור לכם להגיע למקום טוב בצבא. לכן תבואו בגישה חיובית, חייכנים ותהיו מלאים באנרגיה.
תזונה ושתייה
תקפידו לאכול טוב לפני ותוך כדי היום אבל גם לא יותר מידי אוכל. אם תתפוצצו או תאכלו קצת מידי, אתם תרגישו עייפים ולא תוכלו לעשות את הכי טוב שלכם. לכן תקפידו על תזונה טובה ועל שתייה מרובה.
תתכוננו כמו שצריך ותשמרו על קור רוח
תתכוננו כמו שצריך לפי מה שאמרתי ותשמרו על קור רוח. אמנם זה נכון שהיום הזה חשוב ומשמעותי, אבל אם תתכוננו אליו כמו שצריך אין שום סיבה שתהיו לחוצים. מי שמתכונן כמו שצריך, מצליח וזאת עובדה. לכן, תבואו בגישה טובה, חיובית ורגועה ותצליחו!
אני מאחל לכל קוראי העמוד הזה וגם למי שלא הגיע אליו המון הצלחה ביום המא"ה ובהכנה ליום המא"ה ומקווה שכולכם תגיעו לתפקיד צבאי טוב שמתאים בדיוק לכם!
שלום ליאור,
קראתי על יום המא״ה בכמה אתרים שונים, אתה רשמת שיום המא״ה לא יכול לפגוע ברושם שהצבא קיבל עליי אך באתרים אחרים רשום שהיום כן יכול לפגוע, תוכל להסביר האם ציונים לא טובים יפגעו ועד כמה יום המא״ה יוכל להשפיע לרעה על תהליך הגיוס
שלום חיים,
בפוסט רשום שיום המאה לא יכול לפגוע ברושם שנוצר עליך בצו הראשון, כלומר הוא לא משפיע כבר על הנתונים שנקבעו שם. אבל באופן כללי, ציונים לא טובים ביום המאה הם כן בעלי השפעה על הגיוס, שכן יש תפקידים מסויימים שדורשים בהם ציונים טובים מעבר לציונים השונים שמקבלים בצו הראשון. לכן, כדאי מאוד גם להשקיע ביום הזה לא פחות מאשר בצו הראשון. (למעט לבנות שרוצות להיות בוודאות לוחמות, או רוצות תפקיד שבו לציוני יום המאה אין השפעה.)
בכל אופן, אשנה מעט את הניסוח בפוסט כי אם זה בלבל אותך, אז בוודאות זה בלבל גם קוראים נוספים, אז תודה על התגובה!
איך אפשר להתכונן למבחנים הקשב? מה יש שם?
היי תהילה,
לא הבנתי בדיוק את הכוונה שלך. יכול להיות שהייתה טעות בהקלדה?
היי דבר ראשון כל הדברים שכתבת ממש עזרו לי ויש לי שאלה לגבי המבחנים הפסיכוטכניים, אם צריך לתרגל נושאים מסוימים כמו אחוזים, תרגילי תנועה…. ואם אני רוצה ללכת לתפקיד של הדרכה האם הציון במבחנים הפסיכוטכניים חשוב וצריך להיות גבוה (לא כלכך טובה בזה).
תודה מראש
היי, שמח לשמוע שהדברים בפוסט עזרו לך!
לגבי השאלה שלך, כמובן שציון ההדרכה הרבה יותר משמעותי במקרה שלך, אבל כן כדאי להשקיע בכל החלקים כולל במבחנים הפסיכוטכניים ולהוציא שם ציון שהוא כמה שיותר גבוהה. (זה לא יהיה נורא אם הוא לא יהיה מאוד גבוה, אבל כדאי להוציא לפחות ציון בינוני ומעלה.)
בהצלחה!
היי ליאור,
רציתי לשאול האם אתה יודע מה עוברים ביום מיון למסלול להב-מצו"ב?
מבחנים בסגנון של גאמא? או שצריך לדעת מתמטיקה או פיזיקה ברמה גבוהה?
למה לצפות?
תודה רבה ויום טוב !
היי אליאור,
לצערי לא ניתן לפרט כל כך על המיונים, ככה שאני מניח שלא אוכל לחדש לך כלום. יש דימיון כלשהו למיונים בגאמ"א, המבנה עצמו דומה(כל מיני חידות לוגיקה וגם ראיון) אבל זה גם לא בדיוק אותו דבר. לא יזיק בכלל לדעת מתמטיקה ברמה גבוהה וכמובן גם כמה שיותר נושאים שונים שקשורים למחשבים.
בהצלחה!
וואו תודה רבה את לא מבינה איך עזרת לי עכשיו הכתיבה שלך כול כך מעניינת וגורמת לכול מי שקורא לשיקום בתוכה ולהיתעניין תודה !
שלום ליאור,
כתבת באתר שלך כי: "כי בניגוד לרוב האתרים, האתר הזה נכתב בידי חיילים כמוני ובעתיד כמוכם, שאין להם שום מטרה ושום אג’נדה נסתרת חוץ מלעזור לכם ולהפוך את השירות הצבאי שלכם לטוב יותר".
שמתי לב שאתה מפנה לערכה של מכון נועם כשותף, כלומר מקבל עמלה על כל רכישת ערכה מהקישור שבאתר שלך ?
כיצד זה מסתדר עם מה שכתבת למעלה ?
שלום רועי, תודה על התגובה והשאלה.
קודם כל, יש לציין שלאתר הזה כמו לכל אתר אחר יש הוצאות ועלויות של תחזוקה. וכמו שאתה רואה, באתר גם יש פרסומות שעליהן אני מרוויח ולכן זה לא סוד שאם יש לי אפשרות להרויח קצת מהאתר ולכסות את ההוצאות על התחזוקה שלו אני אעשה את זה.
בנוגע לערכות ההכנה של מכון נעם, זה נכון שכרגע יש לי עם חלק מהערכות שלהם לינק של שותף ואני מקבל עמלה(למשל בפוסט כאן, של יום המאה כרגע אני לא מקבל שום עמלה אבל בחלק מהפוסטים כן).
כמו כן, יש לציין שפרסמתי את הערכות שלהם עוד הרבה לפני שהם התחילו לתגמל אותי על זה, כי הערכות האלה באמת טובות ואני באמת מאמין שהן יכולות להעלות משמעותית את הסיכויים של החיילים להצליח. אני אישית מכיר המון אנשים שהשתמשו בערכות האלה והצליחו בזכותן, ולכן גם לפני שקיבלתי עמלה ממכון נעם כבר פרסמתי חלק מהערכות האלה, מתוך אמונה שזה באמת עוזר.
אז האג’נדה שלי היא בדיוק כמו שכתבתי. לעזור לחיילים ולהפוך את השירות שלהם לטוב יותר ואני בחיים לא אפסרם כאן משהו שאני לא מאמין בו ולא חושב שהוא יכול לעזור לקוראי האתר הזה.