ראשית, חשוב שתדעו שיום המיונים לגדנ"ע צלילה ,כמעט זהה לחלוטין ליום המיונים לגדנ"ע חובלים. לכן, התוכן בעמוד רלוונטי גם לכל מי שמתמיין למיון לגדנ"ע חובלים.

המיונים לגדנ"ע צלילה וגדנ"ע חובלים הם ארוכים יחסית ומורכבים ממגוון רחב של מבחנים ושאלות. לכן חשוב שתבואו רגועים, לאחר שעשיתם הכנה טובה וראויה ליום הזה, ולאחר שתדעו בדיוק מה מצפה לכם שם. בעמוד הזה אספר על כל השלבים שתעברו במיונים לגדנ"ע צלילה וגדנ"ע חובלים, ואתן לכם הרבה טיפים רלוונטים שיעזרו לכם להיות בין אלה שעוברים לשלב הבא.

מתי להגיע למיונים לגדנ"ע צלילה?

לאחר שתקבלו זימון למיונים לגדנ"ע צלילה, תתבקשו להגיע לביתן חייל הים בתל השומר בשעה שמונה.

המיונים לגדנ"ע צלילה בדרך כלל מתחילים באיחור של כחצי שעה. וגם לאחר שמתחילים, אתם תעברו בהתחלה הרבה הסברים ושיחות פתיחה, ולכן עד שתתחילו את המבחנים ואת החלקים החשובים באמת, יעבור קצת זמן.

ובכל זאת, אני מציע להשתדל להספיק להגיע להסברים, ולא להתחיל ישר את המבחנים בלי שהספקתם להתאקלם קודם, להכיר את כולם ולנוח מעט מהנסיעה הארוכה.

לכן מומלץ להגיע למיונים לגדנ"ע צלילה עד שמונה וחצי. אבל במידה ואתם גרים רחוק ומתעכבים, אין שום סיבה שתילחצו, מאחר וייקח זמן עד שיתחילו המבחנים החשובים באמת.

מה להביא אתכם ליום המיונים לגדנ"ע צלילה?

1.תעודת זהות.

2.הזימון למיוני גדנ"ע צלילה( או צוללות או חובלים).

3.אישור הורים, בהתאם לגדנ"ע שאתם מתמיינים אליה ניתן למצוא כאןתחת "אישור הורים לאישור השתתפות במיון – גדנ"ע צלילה – שייטת 13 "  או תחת " אישור הורים לאישור השתתפות במיון – גדנ"ע חובלים" למי שמעונין בגדנ"ע חובלים. 

4. אבחון והקלות, במידה ויש לכם להביא אותו אתכם. חשוב מאוד לא לשכוח!

5. אוכל ומים משלכם.

6. משהו מתוק שייתן לכם אנרגיה: למרות שתקבלו אוכל גם שם, מומלץ להביא משהו משלכם.

7. כלי כתיבה- עט, עיפרון ומחק. לא חובה, אבל מומלץ מאוד, מאחר ויהיו גם מבחנים בכתב, ולא הייתי מסתמך במקומכם על כלי הכתיבה "האיכותיים" של הצבא.

מהלך יום המיונים לגדנ"ע צלילה

לאחר שתגיעו ותמתינו בין רבע שעה עד שעה, יגיע חייל או חיילת שיעבירו לכם הסבר על המיונים שתעברו, שיכלול כל מיני נהלים פשוטים ומידע כללי לגבי מה שמצפה לכם.

לאחר ההסבר, תראו סרטון קצר על יחידות חייל הים השונות שנועד להכניס בכם קצת "רעל" ולעשות מעט סדר בדברים.

כשייגמר הסרטון, יתחיל הדבר האמתי, המבחנים

אם תגיעו כקבוצה גדולה, אתם תחולקו לשתי קבוצות קטנות יותר. אחת תתחיל את המבחנים במחשב, והשנייה תתחיל מבדקים אחרים בכתב.

אין סדר קבוע למבחנים מאחר וכל קבוצה תתחיל מנושא אחר. לכן אספר על כל המבחנים שתעברו בסדר אקראי.

קצת פרטים על המבחנים הפסיכוטכניים שתעברו בגדנ"ע חייל הים-

  1. המבחנים כולם נעשים במחשב ומורכבים משאלות אמריקאיות.
  2. יינתן לכם דף טיוטה לכל החישובים שאתם צריכים שיילקח בסוף המבחנים אך לא ייבדק.
  3. אין שימוש במחשבון!
  4. במהלך המבחנים לא נותנים לצאת לשירותים או לכל סידור אחר, לכן תגיעו אליהם לאחר שביקרתם בשירותים וסיימתם כל סידור קטן אחר שהיה לכם.
  5. לא ניתן לאכול, אלא רק לשתות.
  6. המבחן מורכב מפרקים, כשלכל פרק מוקצב זמן משלו. בין הפרקים אין הגבלת זמן. כשתרגישו מוכנים ותלחצו על הפרק הבא, יופיע דף הוראות עם הסבר לגבי הפרק, ולאחריו יחלו השאלות עצמן.
  7. בצד של מסך המחשב יהיה שעון שירד בהדרגה למטה, בהתאם לכמות הזמן שנשארה לכם לסיום הפרק.

טיפ- אל תתמקדו בזמן, ואל תחשבו על הזמן. תתמקדו אך ורק בשאלות. אם אתם מרגישים לחוצים, תגידו לעצמכם משפט מרגיע בסגנון של "התכוננתי למבחנים, אני מכיר אותם טוב ויודע בדיוק מה מצפה לי. אני אעבור אותם כמו גדול. קטן עלי!"

מבנה המבחנים הפסיכוטכניים

המבחן מחולק לשישה פרקים, ועוד פרק נפרד שהוא שאלון אישיות

סדר המבחן (בצורה אקראית שבחרתי)-

 הפרק הראשון הוא מבחנים טכניים-

לפרק ניתנות כ20 דקות, והוא יכלול כ80 שאלות, מה שאומר כ25 שניות לשאלה!

הפרק יכיל כל מיני שאלות טכניות שמשלבות חשיבה פיזיקאלית והיגיון פשוט. עקרונית, השאלות לא קשות, אבל יכולות להיות מתוחכמות ומאוד מבלבלות, במיוחד מהסיבה שאין לכם הרבה זמן להתחיל לחשוב לעומק על כל שאלה.

הנה דוגמאות לשאלות אפשריות:
  1. בציור הבא מצוירת מערכת של גלגלות שיניים. את הגלגל הימני הגדול מסובבים בכיוון החץ שמצוייר. האם גלגל השיניים המסומן במסגרת האדומה ינוע עם כיוון החץ, או בכיוון ההפוך?
%d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%aa%d7%a8%d7%92%d7%99%d7%9c-1
תרגיל 1- גדנ"ע צלילה
%d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%aa%d7%a9%d7%95%d7%91%d7%94-%d7%9c%d7%aa%d7%a8%d7%92%d7%99%d7%9c-1
תשובה לתרגיל 1

2.בהנחה ששתי המשקולות בעלות משקל זהה, והן חוברו לחוטים שמחוברים לגלגלות ממצב מאוזן, איזה מהן תפגע ברצפה?

%d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%aa%d7%a8%d7%92%d7%99%d7%9c-2
תרגיל 2- גדנ"ע צלילה
  • משקולת א'.
  • משקולת ב'.
  • אף אחת לא תפגע ברצפה.
  • שתיהן יפגעו ברצפה יחדיו.

      

תשובה- משקולת א'.

 הסבר- הגלגלת הצפה שמשקולת ב' מחוברת אליה מורידה מהעומס הכולל, ולכן פחות כוח מופעל מהצד בו תלויה משקולת ב' ביחס למשקולת א'.

איך להתכונן-

במבחן יהיו הרבה שאלות שמזכירות את שתי הדוגמאות הללו. חלק מהשאלות יהיו ברמה יותר גבוהה, וחלק ברמה זהה לדוגמאות. עקרונית, כל מה שצריך בשביל לפתור את השאלות הללו זה היגיון בריא וקצת חשיבה פיזיקאלית. חלק מכם נולדו עם חשיבה כזו, ולחלק זה לא מובן מאליו. מעבר לזה, יש לכם בערך 25 שניות לחשוב על כל שאלה.

לכן, הייתי מציע לתרגל שאלות בחלק הזה בפורמט זהה למבחן שיצפה לכם, עם הגבלת זמן. כך גם תתרגלו לשאלות מהסוג הזה ותפתחו את החשיבה הפיזיקאלית ואת ההיגיון הבריא שלכם, וגם תתרגלו ללחץ של הזמן ותלמדו לחשוב מהר. כמו שאמרתי, קשה למצוא איך לתרגל שאלות מהסוג הזה, לכן אם המיונים חשובים לכם מספיק, הייתי מציע לרכוש את ערכת ההכנה של מכון נעם לגדנ"ע צלילה. תקחו את ההכנה של השבוע או של החודש אם אתם מרגישים לחוצים יותר. ככה תגיעו בוודאות מוכנים והמחיר שתשלמו יהיה מינימאלי. אפילו ביחד עם הערכה, אתם תקבלו כוכב צלילה במחיר יותר זול מאשר דרך קורס צלילה אזרחי!

הפרק השני הוא שאלות על מושגים מעולם הימאות-

 בפרק ישאלו אתכם כל מיני שאלות שכוללות מושגים ומילים שקשורים לימאות.

הפרק כולל כ-30 שאלות, ומוקדשות לו כ-12 דקות.

בעיקרון, זה לא פרק שצריך להדאיג אתכם, מאחר ולרוב המתמיינים אין ידע קודם בנושא הימאות.

אבל, ואבל גדול.

מי שכן יצליח בפרק הזה, ויענה נכון אפילו על רוב השאלות, יגדיל בצורה משמעותית את הסיכויים שלו להתקבל לגדנ"ע צלילה. אם תראו ידע קודם בעולם הימאות, העדיפות תהיה לקבל אתכם על פני מועמדים אחרים, אפילו אם הם הצליחו לא פחות ממכם בשאר המבחנים. (לא סתם כמעט כל מי שמגיע מצופי ים מתקבל לגדנ"ע של חייל הים).

לכן, מי שנחוש בדעתו וחולם על לשרת בחייל הים, או מי שנחוש בדעתו להתקבל לגדנ"ע ולחוות חוויה מדהימה חד פעמית ועל הדרך לקבל קורס צלילה בזול, צריך להתכונן וללמוד את החלק הזה באופן איכותי.

איך לומדים?

ניתן למצוא מידע על מושגי ימאות שונים ומגוונים באינטרנט. אבל זה יכול לקחת זמן, כי יש המון מושגים וכי לא ישאלו אתכם על כולם. לכן, אם אתם רוצים לחסוך בזמן, ואם אתם רוצים לתרגל ספציפית את המושגים הרלוונטיים שעליהם גם ישאלו אתכם במיונים, עדיף שתילמדו בעזרת ערכת ההכנה של מכון נעם. הערכה מאוד מקצועית וזולה. והיא תכין אתכם ברמה הכי טובה שיש, וכמו שאמרתי קודם, אפילו איתה ביחד, עדיין יהיה לכם משמעותית זול יותר לעשות כוכב צלילה דרך הגדנ"ע מאשר דרך קורס צלילה אזרחי. 

דוגמא לשאלה בנושא:

מה משמעות המילה "ברווז"?

  • מתקן לקשירת חבל.
  • כינוי לירכתי הספינה.
  • החלק הקדמי ביותר בספינה.
  • כינוי לסירת הצלה קטנה המצויה בספינות גדולות.

 תשובה-  התשובה הנכונה היא, מתקן לקשירת חבל.

כמו שאתם רואים, בשביל להצליח בשאלות מהסוג הזה, צריך להכיר היטב את המושגים השונים מעולם הימאות. שום "חשיבה הגיונית" לא תציל אתכם כאן, אלא רק ידע קודם והכנה טובה.

הפרק השלישי שתפגשו יהיה מבחני זריזות ודיוק-

 פרק שיכלול רצפים של אותיות או מספרים, ועליכם יהיה לזהות את הרצף יוצא הדופן.

למשל:

מה מבין הצירופים הבאים יוצא דופן:

 א. אגדרם

ב. דשדרט

ג. אכגדר

ד. שכדרק

תשובה- צירוף ג' הוא הצירוף יוצא הדופן.

 הסבר- בכל הצירופים האותיות השלישית והרביעית הן "דר" בעוד שבצירוף ג' הן "גד".

הפרק של מבחני זריזות ודיוק הוא לא פרק קשה במיוחד. כל מה שצריך לעשות הוא להגיע מרוכזים ומפוקסים, ועדיף לאחר שתרגלתם קצת שאלות מהסוג הזה.

הפרקים הבאים שתעברו במיונים לגדנ"ע צלילה דומים לאלה שתעברו בצו הראשון

 הפרק הרביעי שתעברו הוא מבחן "מתמטיקה"- 

הגרשיים שם לא בטעות. המבחן הוא לא באמת מבחן מטתמטיקה, אלא יותר כמו מבחן בחשבון. כלומר, הוא כולל שאלות ברמה של בית הספר היסודי והחטיבה, ולא שאלות מורכבות כמו בתיכון.

 אבל למרות שזה אולי נשמע מרגיע, זה לא באמת המצב!

אני בטוח שרובכם לא זוכרים חוקי חזקות, אחוזים, או חילוק ארוך למשל כמו שצריך. מעבר לזה, המבחן כולל 25 שאלות כשניתנות לכם 20 דקות בלבד. לכן יהיה לכם מעט מאוד זמן (פחות מדקה) בשביל לחשוב על תשובה ולחשב כל תרגיל. ולא צריך להזכיר את העובדה שאין להשתמש במחשבון.

תזכרו שבשביל להצליח ולחשב את כל התרגילים נכון ומהר, אתם חייבים להגיע למבחנים הללו לאחר שהתכוננתם אליהם כראוי.

בין הנושאים שייכללו- כפל, חילוק, חיבור, חיסור, בעיות אחוזים, בעיות הספק, שברים ושברים עשרוניים, בעיות ממוצע, בעיות מילוליות אחרות, חזקות ושורשים ולעיתים אף משוואות.

דוגמא לשאלות טיפוסיות:
  • כמה אחוזים הם 400 מתוך 3200?
  • לשלושה פועלי בניין לוקח יום בשביל לבנות 38 בניינים. כמה פועלי בניין צריך בשביל לבנות 234 בניינים בארבעה ימים?

האם אתם מסוגלים לפתור את השאלות הללו ואף שאלות מורכבות יותר תוך 48 שניות ללא מחשבון? (אם כן, מעולה. אם לא, כדאי תמשיכו לקרוא.)

השתפכות רגשית קטנה

במהלך ההכנה לצו ראשון שלי, לאחר שראיתי את הנושאים שהמבחן בחשבון כולל, העליתי גיחוך קטן והחלטתי שאני לא מקדיש עוד זמן לנושא הזה, אלא מקדיש זמן אך ורק לנושאים אחרים. ההנחה שלי הייתה שיש לי ראש מתמטי טוב מאחר ותמיד הייתי בעל ציונים גבוהים במתמטיקה בבית הספר.

אתם אפילו לא יכולים לשער כמה אכול חרטה הייתי ואיזה שוק חטפתי לאחר שסיימתי את המבחנים הפסיכוטכניים בצו ראשון. אמנם בסופו של דבר הציון שלי היה לא רע, אבל הרגשתי וידעתי שמה שמנע ממני מלקבל ציון טוב יותר, היו המבחנים במתמטיקה. המבחנים שם היו כל כך שונים ממה שהייתי רגיל אליו. הכול עבד תחת לחץ, בלי זמן אפילו לדקה אחת רגועה של מחשבה. שלא לדבר על זה שהייתי רגיל למחשבון, מה שכמובן אסור במבחנים הללו.

הרגשתי כל כך בטוח בעצמי וחשבון היה הנושא שהכי פחות הפחיד אותי, אבל דווקא בו התקשיתי. זה היה פשוט מתסכל. אז כל אלה שבטוחים שהם "תותחי חשבון" ושהם ימציאו את משפט פיתגורס הבא, תיזכרו טוב את הסיפור הזה ואל תזלזלו בחלק של החשבון.

טוב אז אחרי שסיימתי להתלונן על המבחן שלי, בואו נחזור למבחן שלכם:

אתן לכם כמה טיפים ונקודות חשובות למבחן בחשבון-

קודם כל, לפני שתתחילו לתרגל, תלמדו ותחזרו כראוי על חוקי חזקות, חוקי שורשים, חילוק וכפל ארוך(במאונך) ושברים. אלה בדרך כלל הנושאים המרכזיים ששוכחים מבית הספר ואלה הנושאים שמתקשים בהם במבחן. לכן לפני שתתחילו לתרגל, תוודאו שאתם זוכרים את החוקים המתמטיים בכל הנושאים שציינתי בהתחלה ובנושאים שהדגשתי במיוחד כראוי.

בנוסף, השתמשו בדף הטיוטה שתקבלו במבחן ותירשמו חישובים לכל תרגיל(עדיף בקטן כדי לחסוך מקום). לא משנה כמה חכמים אתם חושבים שאתם, אל תסתמכו רק על הזיכרון. תרשמו הכול וככה תימנעו מטעויות מיותרות.

מעבר לכך, הדבר שכמובן הכי חשוב שתעשו, הוא תרגול טוב ואיכותי עד שתגיעו למצב שבו אתם שולטים לחלוטין בחומר כך שתפתרו את השאלות מספיק מהר ונכון בו זמנית. דרך טובה לתרגל שאלות שיהיו דומות מאוד למבחן שלכם ושיהיו גם על זמן היא בעזרת ערכת ההכנה של מכון נעם למיונים לגדנ"ע צלילה, שכבר הזכרתי גם קודם.

הנושא החמישי שתפגשו בגדנ"ע צלילה הוא "אנלוגיות מילוליות"-

אנלוגיות מילוליות הוא נושא פשוט בסך הכול, אבל מבלבל.

השאלות בנושא יכילו זוג מילים שעליכם יהיה להבין לבד מה אופי הקשר ביניהן, ולאחר מכן עליכם יהיה למצוא זוג חדש של מילים מבין האפשרויות בעל אותו הקשר.

אילו קשרים יכולים להיות? כל דבר שעולה לכם לראש.

החל מקשרים פשוטים כמו הפכים ומילים נרדפות ועד לקשרים יותר מורכבים, כמו למשל מילה שמורכבת מהמילה השנייה.

לדוגמא:

צמד המילים  "סיפור" – "מילה". הרבה מילים מרכיבות סיפור, לכן "סיפור" מורכב מ"מילה".

אם תתבקשו למשל לבחור קשר אנלוגי זהה לקשר הנ"ל למילה "מחברת"

מתוך האפשרויות "סכין", "נייר" , "טוש" , אתם תבחרו ב"נייר" מאחר ומחברת מורכבת מנייר כמו ש"סיפור" מורכב ממילים.

איך ללמוד-

חשוב לתרגל את הנושא הזה כמו שצריך, מאחר ולעיתים השאלות בנושא מתקילות ומבלבלות. זכרו גם שלא יהיה לכם הרבה זמן לענות על כל שאלה, מאחר ולחלק זה ניתנות עשרים וחמש דק, כשיש לענות שלושים שאלות.

אני מציע לעשות הכנה איכותית במיוחד לחלק הזה, מאחר והוא מופיע גם במבחנים הפסיכומטריים וכמו שאתם יודעים, ההכנה למבחנים הפסיכומטריים כוללת כמעט תמיד קורס אינטנסיבי.

אמנם ברור שבפסיכומטרי הרמה גבוהה יותר, אבל העיקרון דומה ולכן השאלות בכל זאת יהיו קשות ללא הכנה מוקדמת.

אני מציע קודם כל ללמוד טוב על קשרים אנלוגיים נפוצים, ולהבין בדיוק מה אומר הנושא הזה. לא אפרט כאן על אלה, מאחר ויש הרבה מידע זמין על הנושא באינטרנט. חיפוש קטן בגוגל עם צמד המילים "אנלוגיות מילוליות"  ועם המילים "קשרים נפוצים באנלוגיות מילוליות" יסדר אתכם בפן התיאורטי.

במהלך החיפושים, אתם עלולים להיתקל גם בתרגולים זמינים מאתרים שונים. ניתן לתרגל מהם, אבל קחו בחשבון שאתם עלולים למצוא את עצמכם מתרגלים ברמה גבוהה מידי, זהה למבחנים הפסיכומטריים, מה שיגרום לכם ללחץ מיותר, או מאידך, אתם עלולים למצוא את עצמכם מתרגלים ברמה נמוכה יותר מהרמה הנדרשת בגדנ"ע, מה שלא יועיל בהכנה למבחן. אתם יכולים כמובן להסתפק בזה ולקוות שתמצאו גם תרגולים שיהיו דומים לרמה שלכם, או שאתם יכולים לתרגל דרך ערכת ההכנה של מכון נעם, שנועדה במיוחד לגדנ"ע צלילה ולכן שם הרמה זהה בוודאות לזאת שתהיה לכם במיונים. 

הנושא השישי והאחרון במיוני גדנ"ע צלילה, הוא "אנלוגיות צורניות ומטריצות"-

נושא מאוד דומה במהותו לאנלוגיות מילוליות, רק שהפעם במקום מילים, תחשפו לצורות.

המבחן יכלול 25 שאלות ויינתנו לכם 20 דקות. מה שאומר שגם פה יש פחות מדקה לשאלה.

השאלות יחולקו לשני סוגים, כשהסוג הראשון יכלול זוג של צורות שיש קשר ביניהן, ועוד צורה שעליכם יהיה למצוא לה צורה אחרת ממבחר אפשרויות שיינתנו לכם שתבטא את אותו הקשר.

דוגמא-
%d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%aa%d7%a8%d7%92%d7%99%d7%9c-3
דוגמא 1- אנלוגיות צורניות, גדנ"ע צלילה

כמובן שבמקרה הזה התשובה היא ב'. מכיוון שהקשר למעלה, הוא "הקטנה". כלומר, המשולש התכווץ ונהפך למשולש קטן יותר, לכן על מנת לבטא את אותו הקשר, עלינו להקטין גם את העיגול.

זאת כמובן דוגמא פשוטה יחסית, ובמבחן אתם תתקלו בשאלות יותר מורכבות.

הסוג השני של השאלות יכלול מעין ריבוע, ובתוכו תשע צורות שונות(מטריצה) כשאחת מהן חסרה. בין הצורות תהיה תבנית, או קשר כלשהוא, ועליכם יהיה לפענח את הקשר או התבנית, ולבחור מבין האפשרויות שתקבלו, את הצורה החסרה שמתאימה לתבנית.

דוגמא-
%d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%aa%d7%a8%d7%92%d7%99%d7%9c-4
דוגמא 2- אנלוגיות צורניות, גדנ"ע צלילה

במקרה הזה, התשובה היא א', מאחר ויש קשר בין התורים כמו שאתם רואים. (כל פעם הצורה מתהפכת מעט).

קחו בחשבון שהקשר יכול להיות גם בין השורות, גם בין התורים, ולעיתים בין צורה אחת לזו שאחריה.

איך ללמוד-

גם כאן, כמו בשאר הנושאים, לפני שתתרגלו, אני מציע שתלמדו מעט על הנושא כדי להבין אותו בצורה איכותית וטובה.

על מנת להקל עליכם חיפושים ארוכים ומייגעים, אסביר את העקרונות שחשוב שתדעו על החלק הזה-

בראש ובראשונה, עליכם להיסגר על הגישה לשאלות מהסוג הזה. על מנת לפתור אותן בצורה המהירה והטובה ביותר, תפעלו לפי השלבים הבאים:

קודם כל, מצאו את הקשר בין זוג הצורות או בין רצף הצורות במטריצה.

לאחר מכן, עליכם לשער מה יהיה השינוי בצורה ברלוונטית בהתאם לקשר שמצאתם.

ולבסוף, עליכם לבדוק האם התשובה המשוערת שלכם נמצאת בין האפשרויות השונות שניתנו לכם.

במידה והצורה המשוערת היא לא אחת מהאפשרויות שקיבלתם, סביר להניח שטעיתם במציאת הקשר. חיזרו אחורנית, נסו למצוא קשר אחר, ותפעלו שוב לפי השלבים.

אם תאמצו את צורת החשיבה הזו, אתם תעבדו הרבה יותר מהר ויעיל ולא תגיעו למצב שבו אתם לחוצים מהזמן.

הדבר השני שחשוב שתלמדו מראש הוא הקשרים האנלוגיים הנפוצים בין הצורות, על מנת שתבואו מוכנים ותדעו בדיוק מה לחפש:

  • סיבוב צורה נגד, או עם כיוון השעון. הסיבוב יכול להיות ב-90 מעלות, ב45 מעלות, אבל גם במספרים פחות "נוחים" כמו 120 מעלות.

דוגמא- %d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%93%d7%95%d7%92%d7%9e%d7%90-%d7%90

  • קשר של מתיחה של צורות.

דוגמא-%d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%93%d7%95%d7%92%d7%9e%d7%90-%d7%91

  • קשר של שינוי בגודל ובמילוי צורות.

דוגמא- %d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%93%d7%95%d7%92%d7%9e%d7%90-%d7%92

  • קשר של החסרה של קווים בצורות, או הזזה שלהם.

דוגמא-%d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%93%d7%95%d7%92%d7%9e%d7%90-%d7%93

  • קשר שבו הצורה היא חלק מהצורה השנייה.

דוגמא- %d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%93%d7%95%d7%92%d7%9e%d7%90-%d7%94

  • קשר של תמונת ראי של הצורה. לעיתים גם תמונת ראי הפוכה.

דוגמא- %d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%93%d7%95%d7%92%d7%9e%d7%90-%d7%95

  • קשר שבו מצוירת צורה בתוך צורה, ומחליפים בין הצורה החיצונית לפנימית.

דוגמא-%d7%92%d7%93%d7%a0%d7%a2-%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%93%d7%95%d7%92%d7%9e%d7%90-%d7%96

לאחר שאתם מרגישים בטוחים מבחינה תיאורטית ולאחר שהפנמתם הכל, תתחילו לתרגל!

אפשר למצוא בחיפוש בגוגל תרגול חינמי באתרים שונים, אבל אני מציע לא להסתפק בתרגולים ששם, מאחר ואין שם מספיק תרגול איכותי זמין. אם אתם רוצים לקחת את הסיכון, אתם מוזמנים. אבל זכרו שהרמה של השאלות במבחן תהיה הרבה יותר גבוהה מהדוגמאות שנתתי, ויהיה לכם זמן מאוד מוגבל לכל שאלה. לכן אני ממליץ לתרגל ממקור איכותי באמת, כמו ערכת ההכנה של מכון נעם.

אתם חייבים תרגול ברמה גבוהה וכמה שיותר דומה למבחנים בגדנ"ע עצמה, מאחר וחלק זה מאוד מבלבל ולחלק מהאנשים לוקח זמן לפתח חשיבה צורנית טובה ולהגיע באמת מוכנים למבחן.

 

 המבחן הבא שתעברו במחשב, יהיה חלק מסדרת מבחני אישיות והוא נקרא "מבחן 300"-

 

שאלון ה-300 הוא מעין שאלון אישיות, שנועד להכיר אתכם טוב יותר, ונועד למצוא אצלכם תכונות נסתרות שלא בולטות כלפי חוץ, על מנת לבדוק ולהיות בטוחים האם אתם מתאימים ליחידה שאתם מתמיינים אליה מבחינה מנטאלית והאם אתם מספיק יציבים נפשית.

המבחן ללא הגבלת זמן, וכולל הרבה שאלות(240 שאלות) מוזרות שחוזרות על עצמן בנוסחים שונים. שעליכם יהיה לקבוע את מידת ההסכמה שלכם לכל שאלה או אמירה בדירוג מ1-7.

כש-1 זה לא מסכים בכלל, ו-7 מסכים מאוד.

שאלות לדוגמא-

אני נוטה לחוות את רגשותיי בעוצמה  (1-7)

אני נוטה לגרום לאנשים להרגיש רצויים(1-7)

יכולות גם להופיע שאלות מוזרות יותר, שנועדו לבדוק סטיות, כמו למשל-

אני נמשך לנשים גבוהות (1-7)

או

אני נוטה להנות מכאב (1-7)

 הרבה מהשאלות יחזרו על עצמן בנוסח מעט שונה, על מנת לבדוק האם אתם עקביים, כנים, ובטוחים בזהות שלכם.

למשל:

אני נוטה לקחת אחריות (1-7)

מול

אני תמיד אחראי ודואג למשימות שלי (1-7)

אז איך אני ניגש לשאלות האלה?

לעיתים, אתם עלולים "להיתקע" קצת על שאלה מסוימת, מאחר והיא תיראה מבלבלת בעינכם.

אני מציע לא להילחץ, ולא לנסות לחשוב מה הצבא היה רוצה שתענו בחלק הזה, ואז לענות בהתאם, כי זה רק יפיל אתכם, אני מבטיח! כשאתם נלחצים, אתם לא חושבים בהיגיון, ולא עונים תשובות שמשקפות את האופי האמתי שלכם, מה שעלול סתם להכשיל אתכם.

במקום זה, בשאלות שמבלבלות אתכם, אני ממליץ לעצור, לחשוב טוב ולהיכנס עמוק אל תוך הנפש שלכם, ולהבין בדיוק איזו תשובה מתאימה לכם. קחו את הזמן ואל תמהרו לענות על השאלות בשביל לחזור מהר הביתה! לא סתם המבחנים הללו הם ללא הגבלת זמן בדרך כלל.

זכרו שבאמת אין לכם מה להיות לחוצים מהחלק הזה. סביר להניח שאם אתם באמת מרגישים מתאימים לגדנ"ע וליחידה, לא החלק הזה יפיל אתכם. וגם אם כן, אז לא נורא. זה לא סוף העולם. אתם תוכלו לנסות להתמיין שוב ליחידות בחייל הים בעתיד, כשאתם כבר יותר בוגרים ומנוסים, פשוט לא דרך גדנ"ע צלילה.

לאחר מבחן ה-300, תסתיים סדרת המבחנים שלכם במחשב, ותעברו למבחנים בכתב.

 

המבחן הראשון הוא השלמת משפטים אסוציאטיבית-

 

תקבלו כחצי שעה לסיים את המבחן, וכ-50 משפטים שונים להשלמה.

דוגמא-

אבא טוב הוא אבא ש________,

הילד שמח כי________.

הילד התאכזב כי ________.

בנוגע לחלק הזה, אין לי יותר מידי מה להרחיב. נסו להתייחס אליו ברצינות, ולהשלים את המשפטים בצורה הגיונית שתישמע טוב, ולא בצורה של ילד בכיתה ב'.

אל תכתבו דברים מגוחכים כמו למשל ,"הילד שמח כי הוריד כאפה לחבר שלו". או דברים בעלי קונוטציה שלילית מוגזמת כמו, "הילד התאכזב כי אבא שלו מת".

במקום זה ניתן לכתוב דברים קצת יותר מתאימים כמו:

"הילד שמח כי קיבל ציון גבוה במבחן". או, "הילד התאכזב שלא עבר בהצלחה את הגיבוש".

ההשלמה צריכה להיות הגיונית בהתאם למשפט, וצריכה לבוא מכם. אם תפעילו טיפת היגיון ותקדישו כמה שניות בודדות של מחשבה לפני כל משפט, תצליחו בחלק הזה בלי בעיה!

במהלך מיוני גדנ"ע צלילה יהיה עוד "מבחן" אחד אחרון שאותו תעברו, והוא פשוט חוברת גדולה עם הרבה שאלות אודותיכם, שבסופה יבקשו מכם "קורות חיים"-

במהלך יום המיונים, אתם תקבלו חוברת גדולה מאוד! (בערך 16 עמודים) שכוללת פשוט הרבה שאלות עם פרטים יבשים עליכם. את החוברת תצטרכו לסיים למלא עד שעה מסוימת שאותה יגדירו לכם. השאלות יהיו ברובן על פרטים כמו כתובת, מקום הלידה שלכם, פרטי ההורים, איפה הם עובדים, איפה אתם עבדתם, ועוד הרבה שאלות אחרות שלא מסובך מידיי לענות עליהן, אך יכללו גם שאלות קצת יותר "מעמיקות" כמו למשל, "תספר על עצמך שלוש תכונות חיוביות." גם החלק הזה לא אמור להוות בעיה, ואם תקדישו מספר דקות של מחשבה, אתם תצליחו להתמודד אתו בלי בעיה.

החלק היותר "מתקיל" שיחכה לכם בסוף החוברת, הוא שני עמודים ריקים, שאותם תצטרכו למלא בקורות החיים שלכם.

"מה לי ולקורות חיים?! עוד לא סיימתי בית ספר אפילו"

זה משפט ששמעתי מהרבה מועמדים כשסיפרתי להם על המיונים.

אז נכון, אין לכם ניסיון בכתיבת קורות חיים, ואולי במחשבה ראשונה תחשבו שאין לכם על מה לכתוב, "כי הרי מה כבר עברתם חוץ מבית ספר?"

אבל אם תחשבו על זה לעומק, תבינו שכבר עברתם לא כזה מעט.

אתם כבר נמצאים בערך 17 שנים על כדור הארץ המופלא הזה. אני בטוח שכולכם הספקתם להרכיב לפחות חלק מהזהות שלכם, לצבור הרבה חוויות מעניינות איכותיות ומלמדות, שהספקתם לצבור כישורים כלשהם, תחביבים, ומה לא. תאמינו לי שעם קצת מחשבה, אתם תצליחו למלא שני דפים באופן איכותי שמספרים קצת על עצמכם.

ובשביל להקל עליכם ולסדר את כל המחשבות שבטח כבר מתרוצצות בראשכם על החיים שלכם ועל מה שעברתם עד כה, הנה המבנה שלפיו מומלץ לכתוב את קורות חייכם:

ראשית, תכתבו פרטים אישיים לגביכם, שם, תאריך לידה, מגורים, מקום לידה, ועוד.

שנית, תתאר את מעגל המשפחה שלכם. הורים, אחים, מצב משפחתי, ועוד.

בהמשך, ספרו על ההשכלה שלכם, כלומר באיזה בית ספר אתם לומדים, האם יש השכלה מעבר ועוד. ניתן לשלב חוויות מבית הספר שלכם.

לאחר מכן, ספרו על תחביבים שלכם, כישורים שלכם, מקומות שבהם אתם אוהבים לבלות, ועוד.

ולבסוף תתבקשו לספר על המוטיבציה שלכם לשירות, ועל תכונות אופי שונות שמאפיינות אתכם, חיוביות ושליליות.

*לפעמים תתבקשו לשלב בקורות החיים חוויה מעצבת כלשהיא ששינתה חלק מהתכונות שלכם לטובה. תתבקשו להסביר איך בדיוק היא שינתה אתכם, ומה היא שינתה לטובה לדעתכם. החוויה לא חייבת להיות משהו אישי מידי או דרמטי מידי. העיקר שתסבירו איך השתפרתם בזכות מה שחוויתם.

אני מציע לנסות ולכתוב את קורות החיים שלכם כבר עכשיו בבית בהתאם לקווים הכלליים ולמבנה שקיבלתם כאן. כך תגיעו מוכנים יותר, עם תמונה כללית בראשכם לגבי מה לכתוב על עצמכם.

 

סיום יום המיונים לגדנ"ע צלילה

לאחר שתסיימו את כל המבחנים, ותעברו מספר דקות עד שעות מייגעות של ציפייה מותחת עם שאר המועמדים, יקראו לחלק מכם לחדר מסוים, ובו יבשרו לכם אם עברתם, או לא.

זכרו, בדרך כלל כחצי מהמועמדים נופלים במיונים ומפספסים את ההזדמנות המדהימה הזאת להתקבל לשייטת 13 ולקבל קורס צלילה באיכות גבוהה ובמחיר מוזל יחסית. אל תהיו גם אתם חלק מהחצי הזה. תבואו למיונים לגדנ"ע צלילה רגועים, לאחר שביצעתם הכנה ראויה ואיכותית.

ההכנה הכי טובה שתוכלו לקבל ליום המיונים לגדנ"ע צלילה

אם כבר קראתם את שאר הפוסט הזה ואפילו אם סתם קפצתם ישר לחלק הזה, אז מזל טוב. אתם כבר בחצי הדרך להתקבל לגדנ"ע. זה סימן שאתם באמת רציניים ושאתם רוצים לדעת בדיוק מה מצפה לכם במיונים לגדנ"ע צלילה כדי להתכונן הכי טוב שאפשר.

אז כמו שכבר בטח קראתם למעלה(ואם לא אז תקראו) המיונים לגדנ"ע צלילה לא כאלה פשוטים. אבל עם הגישה הנכונה וההכנה הנכונה אפשר להפוך אותם להיות להרבה יותר קלים. 

כל מה שאתם צריכים לעשות, זה להתכונן בעזרת ערכת ההכנה האינטרנטית שנוצרה במיוחד בשביל זהערכה שאני אישית מכיר, ושהרבה אנשים שאני מכיר נעזרו בה בשביל להתקבל למיונים לגדנ"ע צלילה. (ואני לא מכיר כמעט אף אחד שלא התקבל אחרי שהוא נעזר בה!)

הערכה שייכת למכון נעם, שזה מכון שמתמחה במיוחד בהכנות לכל מיני מיונים כאלה ואחרים של הצבא ושל מוסדות אחרים וזה אחד המקומות היותר מוצלחים ורציניים שיש היום שנותן הכנות ברמה גבוהה מאוד. 

אז אם להתקבל לגדנ"ע צלילה (או לגדנ"ע אחרת של חייל הים) חשוב לכם כי אתם חולמים להיות ביחידות של חייל הים או רוצים לעשות קורס צלילה בזול, אני מאוד ממליץ לכם ללמוד בעזרת הערכה הזו. כמו שכבר אמרתי, רק כ50% מהתמיינים מצליחים לעבור בהצלחה את שלב המיונים לגדנ"ע, אבל מאלו שרוכשים את הערכה האחוזים גבוהים בהרבה! ועדיין, אפילו ביחד עם הערכה העלות הכוללת שלה ביחד עם הגדנ"ע תהיה זולה יותר משמעותית מקורס צלילה אזרחי, אז פשוט חבל לא לנצל הזדמנות שכזו וליפול במיונים סתם. 

לכן, אם יש בכם אפילו החשש הקטן ביותר שלא תעברו את המיונים, פשוט תיעזרו בערכת ההכנה ותגיעו מוכנים ורגועים יותר למיונים שמצפים לכם! אני מציע להירשם לחבילה למשך שבוע, או מקסימום חודש אם אתם מרגישים לחוצים. אין טעם להירשם ליותר מזה, שכן חודש ולרוב אפילו שבוע מספיקים לגמרי כדי להגיע מוכנים למיונים.

אז שהיה לכולם בהצלחה,

ושתהיה צלילה נעימה!