בטח כולם כבר שמעו שמי שמצליח להתקבל למסלול של גאמא סייבר, מבטיח לעצמו עתיד מזהיר במשרה מעולה ונחשקת באחת מחברות ההייטק הגדולות בארץ ובעולם אפילו בלי שום תואר.

אבל השאלה הגדולה והמתבקשת היא, איך אתם מבטיחים לעצמכם קבלה לאחד מהמסלולים הרבים שיש בתוך גאמא סייבר ומה כדאי לכם לעשות בדיוק שלב אחרי שלב כדי להצליח.

לכן בפוסט הזה, אסביר בקצרה על היחידה ואעבור אתכם לעומק על כל השלבים שאותם לדעתי צריך לבצע כדי להצליח להתקבל ליחידה.  

 

לקצרים בזמן – הנה השלבים שצריך לעשות כדי להצליח במיונים לגאמא סייבר בקצרה:

  • להצליח בצו הראשון – בלי נתוני הקבלה הבסיסיים, אין מה לדבר על מיוני ההמשך. כאן מצורפים תנאי הקבלה הבסיסיים הרשמיים למסלול. 
  • רקע מקדים – ללמוד בבית הספר 5-10 יחידות לימוד במחשבים או להיות בעלי רקע קודם מחוץ לבית הספר ולבקש זימון למיונים.
  • העמקה – ללמוד לעומק תחום שאותו תבחרו. (תכנה, סייבר, רשתות, חומרה וכו'). בהמשך הפוסט אסביר איך ואיפה ללמוד נושא כזה לעומק.
  • להיעזר בערכת הכנה בשביל לעבור את השלב הראשון – ערכה טובה תעלה את הסיכויים שלכם לעבור את שלבי המיום הראשונים ותעזור גם אם אתם חושבים שאתם ממש טובים. (ממליץ להשתמש בערכת ההכנה של ניב רווח -בשביל הנחה תשתמשו בקופון compcyber).
  • להיעזר בקורס איכתי, מובנה ברמה הגבוהה ביותר – 8200 אקדמי יצרו קורס מובנה ונרחב במיוחד בשביל המטרה הזאת – לעבור את המיונים למקצועות הטכנולוגיים בצה"ל ולגאמ"א סייבר בפרט. קורס כזה יעזור לכם לעבור את השלבים המתקדמים (וגם המוקדמים) במיונים, ללא תלות ברקע ממנו אתם באים. 
  • להמשיך להעמיק במקביל בתחום שאותו בחרתם. אסביר איך בפוסט.
  • להתכונן לראיונות המקצועיים בעזרת כלים שונים כמו הקורס של 8200 אקדמי, או הכלי הזה שעליו ועל כלים נוספים אפרט לעומק בפוסט.

בשביל להירשם לקורס של 8200 אקדמי או לשמוע עליו פרטים נוספים, תשאירו פרטים כאן:

גאמא סייבר – מידע כללי

גאמא סייבר זה בעצם מסלול אחד גדול שמאגד בתוכו המון מסלולים שונים בעולמות הטכנולוגיה. חלק מהמסלולים עוסקים בפיתוח תכנות ומערכות מודיעיניות מתקדמות, חלק בסייבר ואבטחת מידע, חלק במחקר ופתירת אתגרים טכנולוגיים ויש עוד תחומי עיסוק אחרים.

במסגרת מסלולי ההכשרה יעברו המתגייסים מגוון הכשרות וקורסים יוקרתיים במגוון תחומים כמו פיתוח תוכנה, מחקר, סייבר, תפעול ובקרת מערכות, בדיקות איכות ועוד.

בסוף הכשרתם, המתגייסים יעסקו בקרבת מערכות מודיעיניות מתקדמות, יפתרו אתגרים טכנולוגיים ועוד מגוון משימות משמעותיות.

אי אפשר באמת לפרט לעומק על כל אחד מהמסלולים ועל מה שבדיוק עושים בהם מטעמי סיווג, אבל כתבתי בעבר קצת יותר על גאמא סייבר כאן למי שמעוניין לקרוא.

מה היתרונות בשירות בגאמא סייבר

מעבר ליתרונות הרגילים שיש בשירות בכל יחידה בחיל המודיעין באשר היא שעליהם כתבתי כאן, היתרון המרכזי שמושך את צומת הלב של הרבה מועמדים זה השם שיש למסלול הזה, וכמה יתרונות נוספים שבאים ביחד איתו:

  • השם של המסלול הזה – לגאמא סייבר יש שם יוקרתי ורציני מאוד גם באזרחות, לכן מי שישרת כאן יצליח כמעט בוודאות למצוא עבודה רצינית באזרחות בתחום שבו עסק גם בלי תואר ולימודים נוספים.
  • יתרון אקדמי – בחלק מההכשרות במסלולים שונים הקורסים שתעברו חופפים לקורסים בתואר ולכן תקבלו נקודות זכות לתואר.
  • למידה ביחד עם צבירת ניסיון – בחלק מהמקרים ניתן ללמוד במקביל למסלול תואר ראשון ולכן אתם תוכלו לצאת גם עם ניסיון מטורף שבאמת שווה משהו בתעשייה וגם עם נקודות זכות לתואר או אפילו להשלים את כולו.
  • התפקידים ביחידה הזאת באמת מעניינים ומאתגרים. אתם תזכו להשתפר ולהיחשף לטכנולוגיות מרתקות וגם לשפר את עצמכם ואת החשיבה שלכם.

במה שונים המיונים לגאמא ולמה הם יותר "קשים"?

בניגוד ליחידות אחרות בצבא, הקבלה לגאמא סייבר לא תלויה אך ורק בכישרון שלכם, בחשיבה הלוגית שלכם ובאופי שלכם, אלא דורשת גם המון ידע מקדים ומעמיק בעולם התכנה, החומרה, התקשורת או הסייבר.

לכן זה לא מספיק רק להיות כישרוניים ובעלי חשיבה טובה, או לקנות ערכת הכנה כמו ליחידות אחרות. אתם צריכים ממש "לחיות" מחשבים ולהקדיש הרבה זמן כדי להצליח להתקבל ליחדה.

אבל אל תדאגו, אם תפעלו כמו שרשום פה ובאמת תתמידו בזה, הסיכויים שלכם להתקבל יעלו משמעותית.

מיונים לגאמא סייבר – השלבים השונים שצריך לעשות בשביל להתקבל

כמו שכבר רשמתי למעלה, המיונים לגאמא סייבר לא פשוטים בכלל וכוללים הרבה מאוד שלבים ומבחנים בדרך, אבל זה לא אומר שאי אפשר להצליח בהם.

הניסיון שלי להתקבל לגאמא סייבר

אני אישית ניסיתי להתקבל לגאמא סייבר בתור מלש"ב, ונפלתי בשלב יחסית מתקדם. באותו הזמן לא מאוד התבאסתי, כי חשבתי כבר מההתחלה שאני פשוט לא מספיק טוב או חכם ולכן שמחתי שהגעתי אפילו לשלב הזה.

אבל היום אני יודע שאם הייתי לומד ברצינות את התחום לפני, ומתכונן למיונים כמו שצריך, יכול מאוד להיות שהייתי משרת היום בגאמא ושהמשך הקריירה שלי היה מאוד שונה וכנראה שונה לטובה.

לכן, אני אנסה לעזור לכם ואסביר לכם מה אני הייתי עושה שונה בשביל להצליח להתקבל לגאמא סייבר אם הייתי יכול לחזור אחורה בזמן.

השלב הראשון – איך מקבלים מיון לגאמא סייבר?

אני מניח שרוב מי שמגיע לפוסט הזה כבר קיבל את המיונים. אבל אם במקרה יש מישהו שלא, אז חשוב שתדעו שבשביל בכלל לקבל את המיונים, כדאי לכם מאוד ללמוד מדעי המחשב בבית הספר (5 או 10 יח"ל). מי שלומד את המקצוע בבית הספר, צפוי לקבל את המיונים אוטומטית.

אבל אם במקרה יעבור הרבה זמן ותגלו שעדיין לא קיבלתם את המיונים בעוד כל מי שסביבכם קיבל אותם, אז חשוב שתפנו למיט"ב כדי לוודא שלא פספסו אתכם.

בנוסף, מי שלא לומד מדעי המחשב בבית הספר, חייב להיות בעל רקע במחשבים ממקום אחר. בין אם על ידי לימוד עצמי או בין אם זה רקע שנובע ממסגרת מוכרת כלשהי כמו מגשימים.  

יתר על כן, מי שהרקע שלו מגיע מלמידה עצמית, צריך לפנות למיטב למייל שלהם (MEITAV@DIGITAL.IDF.IL) או להתקשר אליהם למספר 1111 בשביל לבקש את המיונים ולשלוח להם מידע על הרקע שלכם במחשבים שלא מגיע מבית הספר בשביל לקבל את המיונים.  

עמידה בנתוני הסף – צו ראשון

בניגוד ליחידות רבות אחרות במודיעין שלהן אין דרישות רשמיות, למסלולי גאמא סייבר מפרסמים את הדרישות שלהם שהן דפר 60 ומעלה, פרופיל 25 ומעלה, ולימוד מחשבים בית הספר (אם כי כמו שאמרתי גם אם לא לומדים בבית הספר ויש רקע ממקום אחר אז כדאי לשלוח בקשה למיונים).

מאחר והדפר שדורשים הוא דיי גבוה, צריך להשקיע בהכנה לצו הראשון ולהגיע אליו מוכנים. אז אם במקרה עוד לא עשיתם צו ראשון, תכנסו לכאן בשביל לקרוא על סדרה של פוסטים שכתבתי שיסבירו לכם איך להצליח בצו הראשון ולקבל בו נתונים גבוהים.  

ידע תיכוני במחשבים זה פשוט לא מספיק

בבית הספר, למדתי 10 יחידות לימוד במדעי המחשב וכבר אז אמרו לי בפירוש שזה פשוט לא מספיק בשביל להתקבל לגאמא. לכן, ניסיתי להעשיר את הידע שלי קצת מעבר למה שלמדנו בבית הספר, וזה עזר בשביל לעבור חלק משלבי המיון.

אבל בשלבים המתקדמים יותר, הבנתי כמה שאני רחוק מהרמה והידע שרוצים בשביל להתקבל ליחידה. לכן כשאומרים לכם שידע תיכוני זה לא מספיק, חשוב לקחת את זה ברצינות וללמוד באמת לעומק תחום שתבחרו.

בנוסף, חשוב לדעת באופן שטחי ובסיסי גם דברים אחרים בסיסיים בשאר התחומים, כי בסופו של דבר הכל מתחבר בצורה כזאת או אחרת.

הנה כמה דוגמאות פשוטות לדברים בסיסיים שכדאי שתדעו

  • תלמדו מה זה פרוטוקול תקשורת ואיך האינטרנט עובד באופן כללי.
  • תלמדו איך עובדת מערכת הפעלה באופן כללי ומה קורה שם מאחורי הקלעים. תלמדו להשתמש בפקודות בסיסיות של מערכת ההפעלה שאתם משתמשים בה.
  • תלמדו לעומק את השימושים של שפת התכנות שאתם יודעים הכי טוב. תלמדו איך הקוד שלכם הופך לשפת מכונה? איך המחשב שלכם יודע לפרש את הקוד שלכם לפקודות בפועל?
  • תכירו ברמה הבסיסית את חומרת המחשב. מה זה זיכרון של מחשב? איזה סוגים יש? איך המחשב יודע לעשות דברים במקביל? איך עובדת שפת מכונה?

אלה רק דוגמאות מאוד מאוד בסיסיות לדברים שכדאי להכיר והרשימה הזאת יכולה להמשיך עוד הרבה ולהפוך את הפוסט הזה לארוך מידי. אבל הנקודה היא, שבשביל להתקבל לגאמא אתם חייבים להיות סקרנים.

אתם חייבים לרצות לחקור כל הזמן על נושאים חדשים ואתם חייבים כל הזמן לרצות לשאול שאלות. אתם צריכים לדעת דברים שאולי עכשיו נראים לכם מורכבים, אבל הם בעצם מאוד בסיסיים למי שמגיע מהעולם הזה וחי אותו.

וכמו שאמרתי כבר בהתחלה, לא מספיק בכלל לדעת באופן שטחי הרבה נושאים שונים וזה רק הבסיס. לכן מה שחשוב באמת זה לדעת לעומק וברמה גבוהה מאוד נושא כלשהו שתבחרו.

זאת יכולה להיות שפת תכנות שתבחרו, רשתות ותקשורת, אבטחת מידע, ועוד. אבל חשוב מאוד לשלוט היטב בנושא שתבחרו, לעשות בו פרויקטים לבד ולהעמיק בו ברמה גבוהה.

ניתן דוגמא למה הכוונה ואיך וכמה צריך להעמיק

בואו נניח שאתם לומדים בבית הספר שפת תכנות, לצורך העניין נניח שג'אווה. אתם כנראה יודעים את כל הבסיס לא רע. כלומר לולאות, תנאים, פונקציות וחשיבה תכנותית כללית שזה הבסיס של בערך כל שפת תכנות.

אבל, האם אתם יודעים מה בכלל הכוח של השפה הספציפית הזאת? האם אתם יודעים מה בכלל ההבדל בינה לבין נניח שפת c?

האם אתם יודעים מתי עדיף להשתמש בג'אווה על פני שפות אחרות? האם אתם יודעים איך עובד המנוע הווירטואלי של ג'אווה ומה זה בכלל מנוע ווירטואלי? מה היתרונות שלו על פני קומפיילר בשפת c?

וגם אם נעזוב רגע את התיאוריה הבסיסית, האם אתם יודעים מה זה תכנות מונחה עצמים? מה זאת ירושה? מה זה פולימורפיזם? מה זה ממשק? מה זאת מחלקה אבסטרקטית או מה זה אינקפסולציה? מה זה תהליכון(thread)? מה זאת חריגה ואיך לזהות סוגי חריגות שונות? ועוד הרבה דברים אחרים שלא ברשימה הזאת?

אז אם למדתם 10 יחידות לימוד ולא 5, או שהעמקתם קצת מעבר אז אולי אתם כן יודעים וזה כבר טוב. אבל, לדעת את זה זאת רק ההתחלה וזה לא מספיק כי צריך גם ליישם!

תבנו כמה פרויקטים רציניים

בשביל באמת לשלוט היטב בשפת תכנות כלשהי, צריך כמובן פשוט לתכנת בה כמה שיותר ולהשתמש בה. רק ככה באמת תלמדו ותבינו לעומק את כל הכלים שהיא יכולה להציע.

לכן, תעזרו בכל מיני כלים ואמצעים באינטרנט (שעליהם נפרט מיד) כדי ללמוד איך לתכנת ברמה גבוהה בשפה שתבחרו, ותבנו כמה פרויקטים מורכבים בשפה לבד מאפס. ואם אין לכם רעיונות לפרויקטים, אתם יכולים בתור התחלה למצוא המון רעיונות שונים באינטרנט.

ובשביל לחסוך לכם קצת זמן וחיפושים, ארגנתי כאן רשימת מקורות לימוד מעולה שתעזור לכם ללמוד גם את כל התיאוריה הבסיסית שאתם צריכים, וגם מקורות לימוד שדרכם אפשר ללמוד נושא מסויים שתבחרו לעומק ושבהם יש רעיונות לכל מיני פרויקטים שאפשר לעשות עם הנחיות מסודרות ועזרה איך לעשות אותם:

  • ערכת ההכנה של ניב רווח למיונים לגאמא (בשביל הנחה תשתמשו בקופון compcyber) – הערכה היא מקור מעולה בשביל ללמוד המון מושגים חדשים מעולם המחשבים (כמו למשל אלה שדיברנו עליהם קודם) למתחילים וגם למי שברמה בינונית והיא כוללת גם המון שאלות מעולות בדומה לאלה שבמיונים. בהמשך אפרט על הערכה קצת יותר.
  • יודמיאתר מעולה שכולל המון קורסים אינטרנטיים ברמה מאוד גבוהה ובמחירים מעולים. פשוט תחפשו קורס בשפה או בנושא שאתם רוצים ללמוד, ותבחרו קורס מרשימת הקורסים המומלצים ולפי סילבוס ומנחה שמעניין ואתכם. נסו לבחור גם בקורס שחלק ממה שעושים בו זה ממש לבנות פרויקטים שלמים ביחד מאפס ונסו להתמודד איתם בהתחלה לבד. זה ייתן לכם המון ניסיון.
  • קורסארה – מקום מצוין שמציע קורסים חזקים מאוד במגוון רחב של נושאים שונים שכוללים בין היתר הרבה נושאים במחשבים ובתכנות. חלק מהקורסים שם הם חינמיים לגמרי, חלק עולים כמה מאות בודדות של שקלים והם ברמה מאוד גבוהה, ויש אפילו קורסים ברמה אקדמאית שממש מאפשרים לכם להוציא תואר בעזרתם. בנוסף, באתר קיימים פרויקטים מוכנים בנושאים שונים שאותם כבר אנשים בנו שאפשר להירשם אליהם ופשוט לבנות אותם לבד ולהציץ כשנתקעים בפרויקט המוכן שלהם. כלומר, האתר הזה מתאים גם למי שכבר יש לו ידע וניסיון בתחום והוא רק רוצה לחזק את עצמו ולפתח כמה פרויקטים, וגם מתאים למי שאין לו ידע מעמיק בתחום והוא צריך ללמוד הכול לפני שצולל לפרויקטים.
  • יוטיובכמובן שיוטיוב זה גם מקור לימוד מצוין שקיים בו לא מעט חומר חינמי ברמה גבוהה מאוד. לכן, תחפשו נושאים שאתם רוצים ללמוד לעומק, ויש סיכוי לא רע שתמצאו מידע מצוין על הנושאים האלה בחינם וברמה גבוהה. תנסו גם לחפש בניית פרויקטים בנושאים האלה מאפס ומדריכים איך לעשות פרויקטים כאלה.
  • אדקס גם מקום חינמי לא רע בכלל שמרכז המון קורסים בנושאים שונים מעולם המחשבים. לא הכול ברמה גבוהה, אבל פה ושם אפשר בהחלט למצוא דברים לא רעים בכלל.
  • 8200 אקדמי – מדובר ביוזמה חדשה יחסית של יוצאי 8200 ממקומות שונים שפתחו קורס מקיף מאוד שנועד להכין אתכם לכל שלבי המיונים שנדבר עליהם בהמשך. החל משלבי המבחנים הראשוניים הבסיסיים ועד לשלב הראיון הסופי. בניגוד לשאר האפשרויות שמוזכרות כאן, 8200 אקדמי מציעים קורס של ממש שמועבר בזום על ידי אנשי מקצוע. לכן מעבר לשאלות והתרגילים שתקבלו, יהיה לכם כאן גם יחס אישי מאנשים מקצועיים ששירתו ביחידות שאליהם אתם רוצים להתקבל!

בשביל להירשם לקורס של 8200 אקדמי או לשמוע עליו פרטים נוספים, תשאירו פרטים כאן:

בהמשך, אחרי שתתנסו בכמה פרויקטים שבהם תקבלו עזרה והנחייה ואחרי שתשלטו היטב בשפה, אני כן מציע לכם לנסות לבנות גם כמה פרויקטים לגמרי לבד מאפס.

ככה תצטרכו ללמוד לבד איך להתמודד עם כל מיני מכשולים שיהיו בפרויקט שלכם, וככה תרימו את הרמה שלכם אפילו עוד יותר גבוה.

שלבי המיון לגאמא סייבר

אז אחרי שדיברנו על מה צריך לעשות כבר הרבה לפני המיונים וגם להמשיך לעשות תוך כדי המיונים לגאמא סייבר, בואו נדבר על תוכן המיון לגאמא ואיך להתכונן אליו.

שאלון גאמא סייבר – השלב הראשון

בשלב הראשון של המיונים, אתם תקבלו את השאלון גאמא סייבר המפורסם שישלח לכם למחשב שאותו יש למלא מהבית. השאלון לגאמא יכלול כל מיני שאלות כלליות עליכם, כמו הציונים שלכם במקצועות שונים ויכלול גם המון מושגים שונים מעולם המחשבים שאתם צריכים לסמן מתוכם רק את אלה שאתם מכירים או יודעים.

אם תפעלו לפי מה שאמרתי בשלב הראשון, הידע הכללי השטחי שלכם בעולם הזה אמור לגדול ואז אתם תכירו כמות מכובדת של מושגים.

תזכרו שאתם לא חייבים להכיר לעומק ברמה גבוהה את כל המושגים האלה, ומספיק שאתם יודעים באופן כללי את משמעות המושג ואתם יכולים לסמן אותו.

תסמנו את כל מה שאתם יודעים או מכירים ברמה כלשהי, אבל אל תשקרו ותסמנו מושגים שאתם לא מכירים בכלל, כי בסופו של דבר זה יחזור אליכם בשלבים המתקדמים כשיבחנו אתכם על המושגים האלה.

בנוסף, זה שתסמנו מעט מושגים לא בהכרח אומר שלא תקבלו מיוני המשך. בסופו של יום מה שחשוב באמת זה לא הידע השטחי תיאורטי בהרבה מושגים, אלא היכרות מעמיקה ושליטה גבוהה בכמה תחומים ספציפיים, וזה מה שמחפשים. (עם זאת, לסמן כמות מאוד נמוכה של מושגים זה גם לא מומלץ)

מיונים לגאמא – מבחני ידע

השלב השני במבחנים שיהיו לכם הם מבחני ידע שאליהם כבר תקבלו זימון מסודר. במבחנים הללו יהיו שלושה חלקים עיקריים. הראשון יכלול מבחן שדומה מאוד למחשבון הקרב שעליו כבר פירטתי בעבר לעומק עם דוגמאות ולכן לא אפרט עליו שוב.  

בחלק השני אתם תקבלו מבחן עם המון פרקים שונים, כשכל פרק בעצם מייצג נושא משלו. המבחן יהיה אמריקאי, והשאלות יהיו בעיקר שאלות ידע כללי על הנושא באותו הפרק.

כשאני מדבר על ידע כללי, הכוונה היא כמובן לרמת ידע יותר מעמיקה מזאת שיש בבית הספר, בדיוק כמו שהדגמתי קודם למעלה בשפת ג'אווה.

חשוב שתדעו שלא מצפים מכם להצליח בכל הפרקים בחלק הזה. מספיק שתדעו טוב אפילו פרק אחד או שניים ושתצליחו בהם ברמה גבוהה, וזה כבר יהיה מעולה.

הנושאים שעליהם תבחנו הם שפות תכנות שונות, רשתות, מערכות הפעלה ועוד. השלב השלישי במיונים יהיה שאלון 300, שעליו כבר פירטתי בעבר כאן, ולכן לא אפרט עליו שוב.

הכנה למבחני הידע

בהנחה ופעלתם כמו שאמרתי בתחילת הפוסט הזה, אתם כנראה תגיעו לחלק הזה די מוכנים. אבל, בשביל להעלות את הסיכויים שלכם אפילו עוד יותר או במידה ולא פעלתם כמו שאמרתי למעלה, יש ערכת הכנה מעולה (והנחה עם הקופון compcyber) מטעם ניב רווח שנועדה להכין אתכם היטב לחלק הזה וגם לחלקים מתקדמים יותר.

הערכה נבנתה על ידי ניב רווח והצוות שלו בשיתוף פעולה עם קצינים ששירתו במודיעין שאת אחד מהם אני מכיר אישית עוד מימי בית הספר. מדובר בערכה ברמה גבוהה מאוד שמכסה את כל הנושאים השונים שעליהם אתם תיבחנו.

החל משפות תכנות, רשתות, מערכות הפעלה, אבטחת מידע ועוד. מה שטוב בערכה הזאת, זאת העובדה שהיא כוללת שאלות יצירתיות שמזכירות באופיין שאלות שיכולים לשאול אתכם בשלבים המתקדמים של המיונים.

ועם ערכה כזאת, אתם לא רק תלמדו לפתור שאלות כמו רובוטים, אלא הערכה גם מהווה בסיס טוב בשביל ללמוד באמת את הנושאים השונים בעולם הזה ולהבין אותם.

עם זאת, לדעתי הערכה היא לא תחליף ללימוד העצמי שעליכם לעשות בתחום התכנות. הערכה כן תעלה מהותית את הסיכויים שלכם לעבור את השלבים הראשוניים של המיונים שהם לא פשוטים בכלל, אבל בשביל לעבור גם את השלבים המתקדמים, אתם חייבים להמשיך ללמוד עוד על העולם הזה לעומק כל הזמן.

מיונים לגאמא – סדנה מעשית

אם תעברו את יום המיונים הראשון בהצלחה, אתם תקבלו בדרך כלל לאחר כמה שבועות תשובה חיובית שעברתם אותו ותקבלו זימון המשך ליום המיונים השני.

ביום הזה, תתמקדו פחות בתיאוריה והרבה יותר בפרקטיקה. אתם תקבלו משימות וקטעי קוד שעליכם יהיה לכתוב במחשב באחת מהשפות שבהן הצלחתם במבחני הידע בשלב הקודם. המשימות יבואו אחת אחרי השנייה, כלומר אחרי שתשלימו את המשימה הראשונה, תקבלו את המשימה הבאה בתור וככה תמשיכו כמה שתספיקו.

אל תתרגשו אם מישהו סיים שמונה משימות ואתם רק חמש. בסופו של דבר מסתכלים לא רק על כמות המשימות שהספקתם, אלא גם על איכות הקוד שלכם ועל הנכונות של מה שכתבתם.

המשימות כמובן עולות ברמת הקושי וברמת הידע שדורשים מכם בהדרגה. בנוסף, אתם עלולים לקבל בסדנה הזו משימות נוספות שקשורות לידע בתחומים אחרים ולא רק תכנות בשפה שאתם יודעים, כמו משימות שקשורות למערכות הפעלה ועוד.

גם כאן, חשוב לא להתרגש אם לא מצליחים משימה ספציפית אחת, וחשוב לעשות כמה שיותר דברים שאתם יכולים ובאיכות הכי טובה שאתם יכולים.

הכנה לסדנה המעשית

כמו בשלב הקודם, גם לשלב הזה הערכה של ניב רווח ללא ספק יכולה לעזור מאוד. (תשתמשו גם בקוד קופון compcyber בשביל הנחה). אבל, הערכה לא בהכרח תספיק בשביל לעבור את חלק הזה.

לכן, אני מציע כמו שכבר אמרתי מקודם ללמוד לעומק את השפה שבה אתם מתכנתים ולתרגל לבד כמה שיותר פרויקטים בשביל להצליח.

קורס מובנה שיכין אתכם לכל שלבי המיון של גאמא סייבר

דבר נוסף מומלץ מאוד שאפשר לעשות הוא להירשם לקורס של 8200 אקדמי, שזה קורס חדש יחסית שההרשמה אליו נפתחת מידי חודש במטרה להכין אתכם ליחידות הטכנולוגיות השונות שיש בצבא, כולל גאמא סייבר.

בניגוד לערכת הכנה, שהיא כלי מעולה כדי לצלוח בשלבים הראשונים של המיון, הקורס יכול לעזור לכם ללמוד לעומק את הנושאים השונים שקשורים ליחידה ולהקנות לכם מסגרת עבודה מסודרת וסילבוס מסודר של מה שחשוב שתדעו כדי להעלות את סיכויי ההצלחה שלכם בסדנה וגם בשלבי ההמשך.

הקורס בנוסף יקנה לכם הכנה אישית לראיונות, שזה שלב שהרבה אנשים נופלים בו והוא גם ייתן לכם אפשרות לקבל יחס אישי מהמדריכים, טיפים שמותאמים לכם אישית בהתאם להתקדמות שלכם, וגישה להמון חומר ושאלות דומות לאלו שתקבלו במבחני ההמשך. למי שבאמת רציני לגבי הקבלה שלו לגאמא סייבר, זה קורס מומלץ ומקיף מאוד של כ-45 שעות בזום ובנוסף אפשרות למפגשים פרטניים עם מתרגלים ללא הגבלת שעות!

בשביל להירשם לקורס או לשמוע עליו פרטים נוספים, תשאירו פרטים כאן:

ועדיין, למרות שמדובר בקורס מצוין שיעלה מהותית את סיכויי הקבלה שלכם ליחידה, זה לא תחליף ללמידה העצמית שלכם, המחקר והפרויקטים שכדאי לכם לעשות לבד, אלא זאת רק תוספת שכדאי לשקול בחיוב לקחת כדי להצליח.

ראיון מקצועי גאמא

אם תצליחו לעבור את שלב הסדנה המעשית, אתם כבר צריכים לטפוח לעצמכם על השכם כי זה שלב לא קל ורוב המלש"בים כבר נופלים עד השלב הזה. אבל השלב הבא, שהוא הראיונות המקצועיים יהיה הקשה מכולם.

כמות הראיונות שתקבלו אם תצליחו לעבור את שלב הסדנה תשתנה ממועמד אחד לאחר. זה יכול להיות רק ראיון מקצועי אחד למסלול ספציפי שהחליטו שאליו אתם מתאימים, ואלו יכולים להיות גם חמישה ראיונות לכל מיני מסלולים אם יחליטו שאתם מועמדים טובים לכולם על סמך תוצאות המבחנים הקודמים שלכם.

לפרט בדיוק את תוכן השאלות שיהיו לכם בראיונות זה בעייתי בגלל הסודיות ובגלל שיש כל מיני מסלולים שונים ולכן בכל מסלול יהיו שאלות שונות.

אבל באופן כללי, השלב הזה הוא המסנן ביותר ובשביל לעבור אותו בהצלחה, הדבר החשוב ביותר שעליכם לעשות הוא פשוט ללמוד היטב את התחום שבו התמקדתם. כלומר, לבנות כמה שיותר פרויקטים בתחום ולהכיר היטב את הנושא מכל כיוון אפשרי, תיאורטי ופרקטי כאחד.

ולמרות שלא ניתן לפרט בדיוק אילו שאלות אתם תקבלו, יש בהחלט שיטות איך להתכונן לראיונות מהסוג הזה, מאחר ובראיונות הללו קיים דמיון מסוים לראיונות עבודה בחברות טכנולוגיות שונות.

דוגמא קטנה לשאלות שיכולים לשאול אתכם

הדוגמאות הן לא מה שיהיה לכם בהכרח בראיון, אלא יותר דוגמאות כלליות לסוג שאלות שיכולים לשאול אתכם. אלו יכולות להיות שאלות תיאורטיות כמו איך עובד קומפיילר, ואיך המחשב יודע לתרגם קוד לפקודות ואלו יכולות להיות שאלות יותר מעשיות, כמו למשל:

"תבנה לי פונקציה שמקבלת שני משתנים מטיפוס int ויודעת להחליף בין התוכן של שני המשתנים ללא משתנה שלישי temp." (כלומר, בלי להקצות משתנה שלישי נוסף).

כמובן שזאת לא דוגמא מאוד מסובכת (אם כי כן קצת טריקית) והרמה של השאלות יכולה להיות הרבה יותר מורכבת או מתוחכמת. לא לכל שאלה תמיד תצליחו לחשוב על פתרון, וזה בסדר. אבל כן חשוב שתחשבו בקול ושתעברו "תהליך" עם המראיין.

כי בסופו של דבר, רוצים לראות איך אתם מתמודדים עם בעיות חדשות ורוצים לראות מה צורת החשיבה שלכם. לכן גם אם לעיתים תתקעו ולא תהיו בטוחים לגמרי איך להתקדם, תחשבו בקול על פתרון אפשרי ואולי תקבלו הכוונה מהמראיין.

טיפ חשוב נוסף הוא, לדעת גם לעמוד על שלכם. אם יש פתרון שאתם בטוחים בו, אז תעמדו על שלכם ותסבירו למה אתם בטוחים בו גם אם ינסו לערער אתכם. אבל, אם הבנתם שטעיתם, אז כמובן תקבלו את זה ותנסו לחשוב על פתרון אחר שעובד.

הכנה לראיון המקצועי בגאמא

כמו שכבר אמרתי, להתכונן לראיונות המקצועיים זה קצת יותר קשה כי יש באמת הרבה שאלות שונות שיכולים לשאול אתכם ואופי השאלות תלוי במסלול שאליו תהיו מיועדים. אבל למרות זאת, יש כמה דרכים שבעזרתן ניתן להגיע הרבה יותר מוכנים לשלב הראיונות.

הדרך הראשונה והכי מוצלחת בעיני היא להירשם לקורס החדש יחסית של 8200 אקדמי, שנפתח מידי חודש. כמו שכתבתי קודם, מדובר בקורס שאותו יצרו יוצאי היחידה ומדובר בקורס מקיף מאוד, שמועבר בזום. מעבר להכנה לשאר החלקים של המיונים שתקבלו כחלק מהקורס, יש גם דגש גדול מאוד על הכנה לראיונות.

ומאחר ומדובר על אנשים שיודעים את העבודה שלהם ואנשים שהגיעו מאותן היחידות שאליהן גם אתם רוצים להגיע, אתם תקבלו הזדמנות לעבור סימולציות דומות מאוד לראיונות שיהיו לכם במבחנים עם משוב, טיפים ונקודות לשיפור ושימור.

בנוסף, לנרשמים לקורס יש אפשרות לעשות מפגשי זום פרטניים עם המתרגלים ללא הגבלה והתאם לצורך שלכם וככה להמשיך להתאמן לראיונות, לשאול שאלות כלליות ולהגיע כמה שיותר מוכנים. לכן לדעתי הקורס שלהם זאת באמת דרך מצוינת להעלות את סיכויי ההצלחה שלכם ולהוריד את רמות הלחץ שלכם כי אתם תדעו הרבה יותר טוב למה אתם מצפים ואיך ייראו הראיונות שלכם.

בשביל להירשם לקורס או לשמוע עליו פרטים נוספים, תשאירו פרטים כאן:

אפשרות נוספת

דבר נוסף שאפשר לעשות במקום הקורס של 8200 אקדמי או בנוסף אליו כדי להגיע מוכנים יותר לשלב הראיונות (מעבר ללימוד איכותי ומעמיק של התחום כמו שכבר אמרתי לפחות עשר פעמים בפוסט הזה) זה להיעזר בתוכנית של TechInterviewPro.

התוכנית נוסדה על ידי מהנדס בכיר שעבד בשתיים מהחברות הטכנולוגיות הגדולות בעולם, פייסבוק וגוגל והיא כוללת המון שאלות שונות שקשורות לתכנות ששאלו מועמדים שונים בחברות גדולות עם פתרונות שלהן, דיונים כלליים על קודים ואלגוריתמים שונים שחשוב שתכירו, ועוד.

בנוסף, בתוכנית המתקדמת שלו הוא מסביר באופן כללי איך לגשת לראיונות כאלה באופן נכון, מה היא צורת החשיבה שאותה יש לאמץ, הוא נותן גישה לקהילה שלו ותמיכה ממנה, גישה לקבוצת פייסבוק סודית, וגישה לעוד המון בעיות ושאלות שונות ששאלו בכל מיני חברות טכנולוגיה גדולות בראיונות שלהם.

מחיר התוכנית הבסיסית הוא הוגן מאוד, וגם התוכנית המתקדמת שלו שכוללת יותר דברים בתוכה, היא במחיר הוגן ביחס למה שמקבלים, אם כי מחיר יותר יקר משמעותית.

לדעתי, אפשר להסתפק בתוכנית הבסיסית שלו, אם כי אפשר גם לקחת את התוכנית המתקדמת לכמה חודשים כדי באמת להעלות את הרמה שלכם ולבוא רציניים ומוכנים יותר. באופן כללי אני כן מציע ללכת עם הקורס של 8200 אקדמי כי הוא מכוון ספציפית לאופי ראיונות דומה יותר לזה שיהיה לכם בגאמא סייבר, אבל למי שהקורס שלהם יקר מידי, יכול לקבל גם הרבה מאוד ערך מהתכנית הזאת. (וכמובן, מי יכול ויש לו זמן לשלב את שתי התכניות, אז זה יהיה הכי טוב).

ולמי שלא רוצה להשקיע כסף ולשלם על הקורס של 8200 אקדמי או על התכנית השנייה, עדיין שווה להירשם לכאן ולהשאיר שם את המייל שלכם כדי שתוכלו לקבל למייל מידי יום שאלה שקשורה לקוד ולתכנה ששאלו אנשים בראיון עבודה בחברה גדולה בחינם. זאת דרך מצוינת לקבל גישה לשאלות ששואלים בראיונות בלי להשקיע כסף וככה בעצם לתרגל מידי יום שאלה בתחום. (רק קחו בחשבון שאין פתרונות לשאלות כי זה חינמי.)  

עוד מקור טוב חינמי לתרגול שאלות בקוד ששאלו בחברות טכנולוגיות שונות שאולי יכולות לחזור אצלכם בגרסאות דומות, זה האתר הזה שמסווג אותן לפי רמות קושי, ולפי נושאים שונים. בנוסף באתר ממש יש פלטפורמת קוד ככה שאפשר לתכנת שם את השאלה שבחרתם ולנסות לפתור אותה.

ראיון אישיותי

השלב הבא שרק חלק מכם יעברו ולא כולם, הוא ראיון אישיותי. את הריאיון הזה עוברים רק בחלק מהמסלולים ורק חלק מהאנשים.

פירטתי כבר על ראיונות אישיותיים לעומק כאן (לקראת סוף הפוסט) כולל עם טיפים איך להצליח בהם ולכן לא אפרט עליהם שוב בפוסט הזה. אבל אני בהחלט מציע לכם לקרוא על זה יותר.

סיווג בטחוני – השלב האחרון

השלב האחרון שאותו תעברו בדרך לקבלה שלכם לגאמא סייבר, הוא שלב הסיווג הבטחוני. באופן כללי, לא מדובר במשהו מורכב מידי ומה שהכי חשוב כאן זה להגיד את האמת.

אם מעניין אתכם לקרוא יותר על הסיווג הבטחוני ועל איך לעבור אותו, כתבתי על זה כבר בפירוט בעבר כאן (בסוף הפוסט).

מקווה שנהניתם מקריאת הפוסט, ותצילחו להתקבל לגאמא סייבר או לכל מסלול אחר שתרצו!