בית הספר משעמם אתכם והחלטתם לקפוץ מדרגה וללכת על תואר כבר בזמן התיכון? או שאולי אתם מתלבטים ולא בטוחים האם תוכלו לעמוד בזה והאם התכנית "אקדמיה בתיכון" בשבילכם? ואולי בכלל פשוט חסרים לכם פרטים על התכנית ואתם לא מבינים לגמרי מה תקבלו שם ובמה זה יותר טוב מתכניות אחרות?

אז אל תדאגו כי בפוסט הזה נסקור הכול. נעבור(לפרטי פרטים) על כל התכניות השונות שאתם יכולים להתחיל בשביל לעשות תואר כולל תכנית אחת ספציפית שמאוד גמישה ומומלצת. בנוסף נבדוק האם זה בשבילכם בכלל, וניתן לכם טיפים איך להצליח לעשות תואר או חלק ממנו כבר בזמן התיכון ולפני הצבא בצורה הכי טובה שיש. ככה תצליחו ותקבלו יתרון משמעותי על פני כולם כבר לפני הצבא וגם בהמשך הדרך, אחרי הצבא.

אמנם אני לא התחלתי את לימודי התואר שלי בתיכון(לצערי), אבל כן התחלתי אותם בזמן הצבא, שזה לא הרבה יותר פשוט. לכן יש לי הרבה מה להגיד בנושא והרבה דברים שיוכלו לעזור לכם. דברים שבאים מניסיון אישי שלי, אז באמת כדאי לכם להתעכב על הפוסט הזה אם אתם שוקלים לימודי תואר בתיכון.

 

מה בדיוק תמצאו כאן:

אקדמיה בתיכון? האם זה בשבילי?

קצת מוטיבציה

מה זה אומר תואר ראשון?

המקום הכי שווה(לדעתי) לעשות בו תואר ראשון בתיכון

אופציה נוספת מעולה בשביל תואר ראשון בתיכון.

איך להצליח בתכנית אקדמיה בתיכון ובתכניות אחרות.

אופציות אחרות איך לעשות תואר ראשון לפני צבא.

 

 

אקדמיה בתיכון? האם זה בשבילי?

 

אז לפני שבכלל תחליטו באיזה תכנית בא לכם לבחור ותתחילו לימודים אקדמיים בתיכון, אתם צריכים בראש ובראשונה להיות בטוחים במאה אחוז שזה בשבילכם. את האמת, אני חושב שכל אחד מתאים לעשות תואר בתיכון אם הוא רוצה בזה מספיק אבל יש בכל זאת כמה קריטריונים שאם תענו עליהם, תוכלו להיות בטוחים שאתם מתאימים אפילו מאוד לתואר בתיכון, ובפרט לתכנית אקדמיה בתיכון. 

איך תהיו בטוחים? 

פשוט תמשיכו לקרוא ותגלו. ואם כבר החלטתם שזה בשבילכם במאה אחוז ואתם פשוט מחפשים עוד מידע, אתם יכולים לדלג כבר עכשיו לחלק הבא ולגלות את כל הפרטים שחסרים לכם, ואפילו יותר מזה. אבל אם לא, תענו על השאלות הבאות ותדעו במאה אחוז עד כמה אתם מתאימים לעשות תואר בתיכון.

 

אתם יודעים מה אתם רוצים ללמוד?

החלטתם כבר איזה תואר אתם רוצים?

השאלה הראשונה וכנראה החשובה ביותר שאתם צריכים לענות עליה היא האם אתם יודעים בכלל מה אתם רוצים ללמוד. או האם לפחות יש לכם כיוון?

אם למשל אתם חולמים להיות מתכנתים כבר מגיל צעיר ואתם שולטים ועובדים בתחום הזה אז ברור, לכו על זה ותתחילו ללמוד!

אבל אם אתם סתם משתעממים בבית הספר ורוצים להתחיל את התואר כבר עכשיו כי יש לכם זמן אבל אין לכם שום כיוון ברור בכלל למה שאתם רוצים לעשות אחרי הצבא אז אל תעשו את זה!

מצד שני, אם יש לכם כיוון כלשהו, כלומר אם למשל אתם יודעים בוודאות שאתם רוצים מקצוע ריאלי טכנולוגי כלשהו, או מקצוע הומאני כלשהו, אתם בהחלט יכולים אפילו להתחיל את התואר שלכם, ולצבור רק חלק מנקודות הזכות אליו. כי בתחילת הדרך תכנית הלימודים של הרבה תארים כמעט זהה לחלוטים, ככה שאפשר לשנות את דעתכם ובאמצע להחליף לתואר אחר עם נקודות הזכות שכבר צברתם.

מה זה נקודות זכות ואיך זה עובד? נגיע לזה בהמשך הפוסט. אבל כרגע נמשיך הלאה לשאלה הבאה:

 

איך הציונים שלכם?

האם הציונים שלכם גבוהים?

אני מניח שרוב הקוראים של הפוסט הזה קיבלו הצעה ממורה או ממישהו אחר בבית הספר שלהם לגבי התכנית "אקדמיה בתיכון", ולכן אני חושב שרוב הקוראים כאן מתחלקים לשתי קטגוריות: אלה שממש תותחים ועם ציונים מטורפים בכל מקצוע בערך ופשוט מרגישים שהם יכולים לעשות יותר, אל מול אלה שתותחים בתחום ספציפי כלשהו כמו למשל מתמטיקה, תכנות או פיזיקה. כך שבמקום לבזבז זמן על מקצועות אחרים מיותרים בבית ספר, אותם אנשים מעדיפים להתמקד יותר בתחום שאותו הם אוהבים ובו הם טובים.

אם אתם אכן שייכים לאחת מהקטגוריות הללו, אז תואר בזמן התיכון מאוד יכול להתאים לכם. כי כנראה אתם תותחים וכנראה יש לכם את היכולות השכליות בשביל להצליח בזה. לכן אל תתעצלו, תמשיכו לקרוא את הפוסט(כי תקבלו פה המון מידע חשוב) ולכו על זה!

אם מצד שני אתם לא שייכים לאחת מהקטגוריות הללו, זה לא אומר שאתם לא מתאימים, אבל זה כן אומר שתצטרכו כנראה להתאמץ יותר. אבל אל תיבהלו, אתם לא חייבים לסיים את כל התואר לפני הצבא ואתם יכולים גם לנסות קודם לימודים אקדמיים בזמן תיכון על אש קטנה ולראות איך אתם מסתדרים. בהמשך כמובן אסביר בדיוק למה אני מתכוון. אבל בינתיים, נמשיך הלאה לשאלה האחרונה.

 

כמה זמן פנוי יש לכם וכמה ממנו אתם מוכנים להקריב?

כמה מהזמן הפנוי שלכם אתם מוכנים להקריב?

זאת שאלה שמשום מה לא מייחסים לה מספיק חשיבות, וחבל שזה המצב. תואר זה משהו שגוזל המון זמן. ואני מתכוון באמת המון זמן. לכן אתם צריכים לבוא מוכנים ולדעת שאתם הולכים לשבת הרבה מאוד שעות על התחת בשביל להצליח.

כמובן שזה לא אומר שזה בהכרח דבר רע, אבל פשוט אל תשכחו שאתם בבית הספר ושגם הלימודים שם גוזלים לא מעט זמן. לכן אם תחליטו ללכת על לימודים אקדמיים בזמן התיכון, אתם צריכים לזכור שזה יבוא על חשבון זמן פנוי שיש לכם שהיה מוקדש לפני זה לחברים, משפחה וגם לעצמכם!

ועכשיו, קצת מוטיבציה:

אחרי שאולי קצת הורדתי לכם את המוטיבציה לעשות תואר ראשון בזמן תיכון, בואו נעלה אותה בחזרה ונעבור על כמה יתרונות משמעותיים שתרוויחו מעשיית תואר בתיכון. 

קפיצת מדרגה רצינית:

תדמיינו לעצמכם רגע מצב שבו אתם כבר אחרי השירות הצבאי שלכם ומוכנים לצאת אל העולם הפתוח. אתם מתרגשים, ויודעים שאתם כבר רוצים לכבוש אותו ולהתחיל לרוץ קדימה, אבל אתם אבודים. אתם לא יודעים מה לעשות עם עצמכם וממה כדאי להתחיל.

האם לחסוך כסף כמו כולם ולעשות טיול גדול? או שלרוץ לעשות פסיכומטרי וישר ללמוד? כי למי יש זמן לטיול גדול עכשיו אבל מצד שני מי יודע מה הוא רוצה ללמוד עכשיו? ולמי בכלל יש כוח לעשות פסיכומטרי עכשיו?

אז זהו, שאם תתחילו ותשלימו אפילו חצי או שליש מהתואר לפני הצבא, לכם יהיה זמן למה שתרצו והכל ילך לכם הרבה יותר בקלות, בלי פסיכומטרי ובלי שטויות ואני אסביר:

בזמן שכל החברים שלכם יאכלו את הלב אחרי הצבא ויבכו לכם שאין להם זמן לכלום, ושכל העולם לוחץ עליהם בלי סוף להתחיל ללמוד ולעשות משהו עם החיים שלהם כבר, אתם תהיו ביד עם תואר או עם חלק ממנו. ככה שבמקום להיות לחוצים על פסיכומטרי, אתם יכולים ללכת לעבוד בעבודה שכבר קשורה למה שלמדתם ושאתם אוהבים, במקום למלצר כמו כל השאר.

אתם תוכלו לחסוך הרבה יותר כסף ולעבוד במשהו פרקטי שבאמת יקדם אתכם. ובזמן שהם יהיו לחוצים על פסיכומטרי, אתם תוכלו לטוס לחו"ל לטיול, ולחזור לארץ ולהמשיך את התואר בלי שום פסיכומטרי מאיפה שהפסקתם(אם לא סיימתם אותו בזמן בית הספר כמובן). ככה שאפילו אחרי טיול בחו"ל, אתם עדיין תהיו בנקודה יותר מתקדמת בחיים שלכם מאשר רוב האנשים בגיל שלכם!

בקיצור, היתרונות שלכם יהיו עצומים, ותאמינו לי, שגם אם זה יהיה קשה בזמן התיכון, אחרי הצבא אתם תשמחו שעברתם את זה.

 

זה יבגר אתכם:

תואר ראשון בתיכון יבגר אתכם בטירוף.

בעוד שלימודים בתיכון יכולים להיות מאתגרים, לימודים אקדמיים נמצאים בכמה רמות מעל (מניסיון) ואם אתם לא גאונים ברמה חריגה, אתם תצטרכו להיות אחראיים ולהקדיש הרבה שעות לזה.

ואולי זה נשמע קצת מאיים, אבל לדעתי זה דבר טוב. כי כשתצטרכו להיות אחראיים על לימודים ברמה גבוהה, אתם תלמדו לנהל את הזמנים שלכם בצורה טובה יותר, ותחשפו לאתגרים וקשיים שלא נחשפתם אליהם בעבר שיבגרו אתכם.

את כל זה אני כמובן אומר לכם מניסיון שלי, כי אמנם לא עשיתי תואר בזמן התיכון(פשוט כי לא ידעתי שזה אפשרי לצערי הרב), אבל כן התחלתי אותו בזמן הצבא. לכן החוויה והאתגרים שחוויתי יהיו דומים לאלה שאתם תחוו. ואני יכול להגיד בלב שלם, שזאת חוויה חזקה שתפתח אתכם מאוד.

 

זה פשוט כל כך פרקטי שחבל לא לעשות את זה

פשוט חבל לפספס הזדמנות כזאת!

אני בטוח שחלק גדול ממכם מתפתל בכיסא בכל פעם שהוא נאלץ לבוא לשיעור ספרות או שיעור אחר כלשהו בבית הספר בנושא שלא מעניין אותו.

אז זהו, שאתם לא חייבים להתפתל ולהמשיך לסבול סתם! אם תלכו לתכנית של האקדמיה בתיכון, אתם תוכלו להמיר קורסים ונקודות שתעשו בתואר במקום יחידות לימוד בבגרויות בכל מיני מקצועות! אמנם הקורסים יהיו באותם הנושאים שיש בבית הספר, אבל במקום למרוח את זה על שנתיים או שלוש שנות לימוד בבית הספר, תוכלו לסיים את הלימודים למקצוע בכמה חודשים (שכמובן יהיו מעט יותר אינטנסיביים).

כלומר, במקום ללמוד כל היום מקצועות משעממים שלא רלוונטיים אליכם בשום צורה ושכנראה לא באמת ייתנו לכם תועלת בעתיד, אתם תוכלו לסיים אותם מהר יותר בכמה חודשים ואז להמשיך משם וללמוד תחומים פרקטיים שבאמת מעניינים אתכם ושבאמת יעזרו לכם בחיים.

בקיצור, זה כל כך פרקטי ונוח שחבל שאני לא ידעתי על זה כשהייתי בתיכון. כי אני הייתי שמח לסיים מהר מקצוע כמו לשון או ספרות, ואז לעשות קורס אקדמי נוסף במשהו שבאמת מועיל לי, מעניין אותי ומקדם אותי הלאה!

 

תשכחו מפסיכומטרי

זה אמנם לא תקף לכל התכניות, אבל בחלק מהתכניות(וגם בתכנית שאני ממליץ עליה בהמשך) ניתן להתחיל ולסיים את התואר בלי פסיכומטרי!

ככה שתוכלו לחסוך אפילו עוד יותר זמן וכסף שהיו הולכים על קורס פסיכומטרי ועל הכנות לבחינה. בחינה שאתם תשכחו את כל מה שלמדתם אליה ביום למחרת וכנראה לא תשתמשו במה שלמדתם שם אף פעם.

 

ככה תגיעו ליחידה רצינית בצבא

תואר בתיכון יעזור לכם להגיע ליחידות הכי מסווגות ואיכותיות.

הרבה קוראים מהפוסט הזה כנראה שוקלים לעשות תואר במקצוע טכנולוגי או ריאלי כלשהו, כלומר תחום כמו תכנות, הנדסת מכונות, פיסיקה ועוד.

לכן אני בטוח שרובכם הייתם מאוד רוצים לשרת בצבא בתפקיד איכותי שקשור לתחום הזה, כי הרי ככה תרוויחו מכל הצדדים. ככה גם תקבלו תפקיד שבאמת יעניין ויאתגר אתכם, וגם תרוויחו ניסיון עבודה עצום (שתכלס, זה הכי חשוב) בתחום שבו תמשיכו לעבוד באזרחות.

ונחשו מה? אפילו אם תתחילו ותעשו רק חלק מהתואר שאתם רוצים בתיכון, עדיין הסיכויים שלכם להתקבל ליחידה איכותית שקשורה לתחום הזה יעלו פי כמה, כי הצבא אוהב אנשים שאפתנים שרצים קדימה. ותואר בתיכון זה מאוד שאפתני אם תשאלו אותי. שלא לדבר על זה שיהיה לכם ידע מתקדם מהקורסים בתואר שלאחרים לא יהיה אותו, שזה יתרון בפני עצמו.

 

דחיית שירות זה אפשרי

תוכלו לדחות את השירות בשנה ולסיים את התואר לגמרי!

תנו לי לגלות לכם סוד קטן לפני שנמשיך הלאה, וזה שאם תסיימו חצי מהתואר שאתם צריכים בזמן התיכון עד סוף כיתה י"ב, תקבלו אפשרות לדחות את הגיוס שלכם בשנה(ולעיתים גם יותר) בשביל להשלים את התואר לגמרי עד הסוף!

זאת אופציה שלא הרבה מכירים, כי לא קל בכלל לסיים מחצית מהתואר בזמן התיכון. אבל יש מספיק אנשים שהצליחו והתגייסו לצבא לא הרבה אחרי חברים שלהם כשהם כבר עם תואר, שזה פשוט מטורף!

שלא לדבר על זה שהם התגייסו כמובן ליחידות האיכותיות והמובחרות ביותר שיש, וקיבלו ניסיון עבודה מטורף בזמן השירות הצבאי שלהם. כשאנשים כאלה יוצאים מהצבא, הם אפילו לא מספיקים למצמץ וכבר הם נחטפים לעבודות הכי טובות ומבוקשות שיש בשוק.

אז אם אתם יודעים שיש לכם את היכולת לעשות את זה, אל תתמהמהו ותתעצלו. פשוט לכו על זה!

 

אז אחרי שחשבתם קצת עם עצמכם והחלטתם(אני מקווה!) שתואר בזמן התיכון זה בשבילכם, הגיע הזמן שתכירו את האפשרויות השונות שעומדות בפניכם, כדי שתחליטו מה הכי כדאי לכם לבחור ולאיפה כדאי להירשם.

 

מה זה בדיוק תואר ראשון

לפני שאסביר על התכנית אקדמיה בתיכון ועל כמה תכניות אחרות, אסביר בכמה מילים מה זה בדיוק אומר לעשות ולסיים תואר ראשון לטובת מי שלא בטוח לגמרי. מי שכבר יודע בדיוק איך עובד תואר, מה זה נקודות זכות וקורסים אקדמיים יכול לדלג לחלק הבא.

אז תואר ראשון מורכב בעצם ממספר מסוים של "נקודות" שצריך לצבור. בשביל לצבור את ה"נקודות" המיוחלות, צריך לעשות קורסים כאלה ואחרים שקשורים למקצוע שאותו תלמדו. כל קורס שווה כמות אחרת של נקודות זכות, ובכל מקצוע נדרשת כמות אחרת של נקודות אקדמיות בשביל להשלים עד הסוף את התואר.

בנוסף, בכל מוסד לימודים יש לרוב מבנה קורסים טיפה שונה וכמות נקודות טיפה אחרת שצריך לצבור בשביל להשלים את התואר הראשון המיוחל.

ברוב התכניות של תואר ראשון בתיכון אתם יכולים וצריכים בתור התחלה להירשם לקורס אחד ולראות האם זה בכלל בשבילכם והאם זה מתאים לכם. בנוסף, חשוב שתבינו שאתם לא מחויבים לסיים את כל התואר שלכם לפני הצבא, ואתם יכולים פשוט לצבור נקודות וקורסים ולקצר אפילו חלק מהתואר. ככה שאחרי הצבא במקום ללמוד למשל ארבע שנים, לכם יספיקו רק שנתיים.

ומעבר לכך, אתם תמיד יכולים גם להמשיך את לימודי התואר שלכם בזמן הצבא אם תהיו בתפקיד מספיק גמיש שיאפשר את זה. לכן אפילו להתחיל את התואר הראשון שלכם בזמן התיכון ולפני הצבא בידיעה שכנראה לא תספיקו לסיים את כולו זה עדיין שווה את זה. כי זה עדיין יקנה לכם יתרון עצום בעתיד.

הרי אני לא צריך להסביר לכם כמה שימושי זה יכול להיות לסיים את התואר הראשון שלכם כמה שנים לפני כולם. ככה תתחילו כבר לעבוד, לחסוך כסף ולצבור ניסיון תעסוקתי, בזמן שכל השאר רק יתחילו לשבור את הראש על לימודים ודברים שכבר סיימתם איתם מזמן.

אז אחרי שהבנו קצת מה זה תואר ואיך זה הולך, הגיע הזמן שנכיר את המקום שלדעתי הכי שווה להתחיל בו תואר בתיכון לפני הצבא.

 

הדרך הכי טובה לעשות תואר בתיכון לפני הצבא

 

יש היום כמה תכניות שונות שמציעות לכם התלמידים להתחיל תואר בתיכון כבר לפני הצבא. אבל התכנית שאני הכי ממליץ עליה ושאני חושב שהיא הכי מתאימה לתלמידים בתיכון, היא התכנית "אקדמיה בתיכון" של האוניברסיטה הפתוחה. ואם לא התכנית הזאת, אז אני ממליץ פשוט על לימודים "רגילים" באוניברסיטה הפתוחה.(שנתייחס אליהם בהמשך.)

וזה לא שהתכניות האחרות שיש הן רעות או לא טובות, פשוט לתכניות שהאוניברסיטה הפתוחה מציעה יש כמה יתרונות מהותיים שלדעתי קריטיים מאוד לכם כתלמידים שעדיין בתיכון. כמובן שזה לא נכון לגבי כולם ובטח יש תלמידים שיתאימו להם יותר תכניות אחרות. אבל בעיני, התכנית שיש לאוניברסיטה הפתוחה תהיה הכי טובה ומתאימה לרוב המוחלט של התלמידים.

לפני שאפרט על היתרונות של התכנית שיש באוניברסיטה הפתוחה, קודם כל אסביר עליה:

 

אקדמיה בתיכון:

אקדמיה בתיכון היא, בדיוק כמו שהיא נשמעת תכנית מובנת מיוחדת של משרד החינוך ועוד כמה גופים שמאפשרים לכם, לכל מי שבתיכון ומתחת לגיל 18 להתחיל לימודים אקדמיים כבר בזמן התיכון. יש כמה וכמה מוסדות שתומכים ועובדים לפי התכנית הזו, ובכל אחד מהם היא עובדת על אותו עיקרון, אבל עם מספר הבדלים בין כל מוסד למוסד.

אקדמיה בתיכון באוניברסיטה הפתוחה:

 

באוניברסיטה הפתוחה תוכלו לבחור ללמוד תואר מבין המגוון הרחב ביותר של המקצועות השונים שיש(ביחס לשאר התכניות). בתכנית תוכלו לצבור נקודות זכות אקדמיות(שכבר הסברנו מה זה) ובהמשך אפילו תוכלו להמיר אותן במקום ציונים בחלק מהבגרויות שלכם, שזה משהו מדהים בעיניי. בנוסף, לא תהיו חייבים לסיים את כל לימודי התואר שם, ותוכלו בהמשך לעבור למוסד אחר! (וגם לזה נתייחס כמובן)

למי התכנית מתאימה?

התכנית מתאימה לתלמידים מצטיינים מכיתה י'-י"ב עם ממוצע ציונים 90 ומעלה, או עם ציונים מאוד גבוהים במקצועות ספציפיים שרלוונטיים לתואר שתרצו. בנוסף, גם תלמידים מחוננים יכולים להצטרף החל מכיתה ט'.

אבל גם אם אתם לא עומדים בדרישות הבסיסיות, אל תתבאסו. כי יש עוד תכנית של האוניברסיטה הפתוחה שאליה תוכלו להתאים ונתייחס אליה בהמשך.

איך עובדת שיטת המרת הבגרויות בנקודות אקדמיות?

על שיטת ההמרה של התכנית אקדמיה בתיכון תכלו לקרוא כמו שצריך כאן.

באיזה מקצועות אפשר לעשות תואר וכמה נקודות זכות צריך?

כמו שכבר אמרתי, לאוניברסיטה הפתוחה יש את המגוון הרחב ביותר של מקצועות לימוד שבהם תוכלו לעשות תואר. לא אכתוב כאן את כולם, אבל מדובר בכ-16 מקצועות, שתוכלו למצוא רשימה שלהם כאן.

בשביל להשלים תואר באוניברסיטה הפתוחה, לרוב תצטרכו לצבור כ108 נקודות זכות(לפעמים יותר, תלוי בתואר) בכ-20 קורסים שונים. בנוסף, תצטרכו לעבור מבחן רמה באנגלית(לא מסובך מידי, מניסיון) ותצטרכו עוד כמה דברים בסיסיים שכבר תלויים בתואר שתעשו.

עם מי לומדים?

באוניברסיטה הפתוחה לרוב תלמדו עם סטודנטים בוגרים, גדולים יותר ממכם אבל אתם יכולים לנסות להירשם גם עם כאלה שהם בגיל שלכם. בכל מקרה, אתייחס לפערי הגיל בהמשך.

 

אז מה יותר טוב בתכנית של האקדמיה בתיכון דרך האוניברסיטה הפתוחה?

טוב, אז אני חייב להודות שאני קצת משוחד בעניין הזה, כי גם אני בעצמי התחלתי את לימודי התואר שלי באוניברסיטה הפתוחה בזמן הצבא כדי לעשות תכנית שנקראת "אפיק מעבר", שבהמשך אתייחס אליה.

לכן כל היתרונות שאכתוב כאן שנוגעים ללימודים באוניברסיטה הפתוחה, באים מהניסיון שלי ובאים לאחר שבדקתי דרך אנשים אחרים שאני מכיר איך זה ללמוד גם במקומות אחרים:

גמישות:

זה כנראה היתרון הכי גדול וחשוב שיש לאוניברסיטה הפתוחה להציע, ולדעתי הוא גם הכי רלוונטי בשבילכם בגלל לוח הזמנים העמוס שלכם בתיכון.

לימודי התואר באוניברסיטה הפתוחה הם הלימודים הכי גמישים שתוכלו למצוא. האוניברסיטה הפתוחה מכילה המון סניפים שונים ברחבי הארץ, ככה שלא תצטרכו לשרוף זמן יקר על נסיעות בשביל הלימודים כי סביר להניח שיהיה סניף קרוב אליכם, בשונה ממוסדות אחרים שלרוב יש להם רק מיקום מרכזי אחד.

ומעבר לעובדה שיש לאוניברסיטה הפתוחה המון סניפי לימוד שמפוזרים ברחבי הארץ, יש להם שיטת לימוד נורא גמישה:

שיטת הלימוד באוניברסיטה:

שיטת הלימוד באוניברסיטה הפתוחה גם היא מאוד גמישה. באוניברסיטה הפתוחה תוכלו לקבל הרצאות גם בשעת הערב, דבר שלא תמיד תוכלו למצוא במוסדות לימוד אחרים. ככה שבמקום ללכת ללימודים אקדמיים על חשבון בית הספר, תוכלו להמשיך להיות נוכחים בשיעורים ובהפסקות עם החברים, וגם לקחת חלק בהרצאות החשובות של התואר.

בנוסף, מעבר להרצאות רגילות, באוניברסיטה הפתוחה יש גם לרוב הרצאות מוקלטות בלייב שאתם יכולים לראות מהבית! אין באמת שום שוני בין הרצאות בכיתה לבין אלו שמתנהלות מהבית, שכן גם שם אתם יכולים לשאול את המרצה את כל מה שאתם רוצים בזמן אמת. ומניסיון, זאת שיטת לימוד מעולה בעיקר אם אתם רוצים ללמוד מהבית ולחסוך זמן מיותר על נסיעות. מה שאתם בהחלט תצטרכו לעשות אם תשלבו תואר עם לימודים בתיכון.

אפיק מעבר:

עוד יתרון ענקי שיש לאוניברסיטה הפתוחה להציע, הוא תכנית אפיק המעבר, שזו תכנית שאני בעצמי התחלתי בצבא.

בעיקרון המהות של התכנית היא שאתם יכולים להתחיל את לימודי התואר שלכם בתחום שאתם רוצים דרך האוניברסיטה הפתוחה ובהמשך לעבור למוסד לימודים אחר שבו אתם רוצים ללמוד בלי פסיכומטרי! המעבר יקרה לאחר שתצברו כמות מסוימת של קורסים(כלומר נקודות זכות) שיהיו בעלי ממוצע כלשהו שאותו דורשים. ככה תוכלו להמשיך את לימודי התואר שלכם במוסד אקדמי אחר החל מהשנה השנייה! 

ובשביל להבין טוב יותר, אני אתן לכם את הסיפור שלי כדוגמא:

בזמן הצבא, החלטתי שאני רוצה לעשות ולסיים תואר בהנדסת תוכנה בטכניון. ולמרות שיש לי בגרות גבוהה, לא היה לי ועדיין אין לי פסיכומטרי. בזמן הצבא יותר בעייתי ללמוד פסיכומטרי כי זה לימודים בלי הרבה גמישות, אבל באוניברסיטה הפתוחה בהחלט אפשרי ללמוד בזמן הצבא.

הבעיה היא שתמיד רציתי לעשות את התואר שלי בטכניון, וכאן אפיק המעבר נכנס לתמונה. כי אם אסיים את כל הקורסים שכלולים בתכנית של אפיק המעבר לטכניון בממוצע הנדרש, אוכל להתקבל ישר ללימודי בטכניון החל מהשנה השנייה בלי פסיכומטרי!

לכן ככה גם אתם תוכלו לעשות, במידה ואתם שואפים ללמוד במוסד ספציפי כלשהו. תוכלו להתחיל לימודים לתואר בתיכון באוניברסיטה הפתוחה, ומשם לעבוד למוסד אחר שבו אתם רוצים ללמוד בעזרת אפיק מעבר.

בשביל לקבל עוד מידע על התכנית, אתם יכולים לקרוא את הדף הבא.

 

תוכלו להמשיך את הלימודים גם בזמן הצבא:

במידה ולא תספיקו לסיים את כל התואר לפני הצבא, עדיין תוכלו כנראה לשלב את לימודי התואר שלכם במקביל לשירות הצבאי!

כמובן שתוכלו לשלב לימודי תואר במקביל לצבא גם דרך מוסדות אחרים, אבל אני מבטיח לכם שזה יהיה הרבה יותר קשה. כי אין שום מקום עם מערכת שעות גמישה ונוחה כמו באוניברסיטה הפתוחה.

באוניברסיטה הפתוחה תוכלו ללכת למפגשי ערב, או ללמוד דרך המחשב כמו שכבר אמרתי קודם, מה שבמוסדות אחרים לרוב לא מתאפשר. לכן זה יתרון ענקי, כי לרוב קשה לסיים את כל התואר בתיכון לפני הצבא, אבל לסיים אותו בזמן הצבא אם התחלתם בתיכון זה כבר אפשרי לגמרי!

 

"התכנית" החלופית באוניברסיטה הפתוחה:

 

יש עוד דרך, שאולי תתאים לכם יותר!

האמת היא, שהתכנית החלופית היא לא באמת תכנית מוגדרת כלשהי שקיימת, אלא יותר תכנית שאתם יכולים לבנות לעצמכם.

בגלל שכל המהות של האוניברסיטה הפתוחה היא לימודי תואר גמישים עד כמה שאפשר, ככה שאתם תוכלו להכתיב לעצמכם את הקצב של התואר, כל אחד יכול להתחיל ללמוד שם. גם בלי שום תכנית מסודרת ובלי ציוני בגרות גבוהים!

אתם יכולים לפנות ישירות לאוניברסיטה הפתוחה, לקבוע איתם פגישת ייעוץ, ולבנות לעצמכם מערכת שעות מסודרת ותכנית שמותאמת אישית לכם בשביל התואר!

כמובן שבגלל שאתם בכל זאת מתחת לגיל 18, תצטרכו אישור הורים ועוד כמה דברים אחרים, אבל בעיקרון זה אפשרי והרבה עושים את זה! 

בעיני זאת הזדמנות מדהימה להתנסות בלימודים אקדמיים ואתם אפילו לא חייבים לעבוד קשה ולנסות להספיק בכוח את כל התואר! אתם יכולים להתקדם בקצב שלכם ובכיף שלכם. ככה במקום להיות לחוצים סתם, תוכלו לקחת כל פעם רק קורס אחד למשל וללמוד בצורה יותר רגועה.

אם אני הייתי יודע שקיימת אפשרות כזאת בזמן הלימודים שלי בתיכון, אני יודע שבוודאות הייתי הולך על זה, גם אם לא דרך התכנית המסודרת של האקדמיה בתיכון. כי פשוט חבל לא לנצל את זה ולא להתחיל בתואר ולבזבז זמן יקר אחר כך!

גם ככה אנחנו שורפים כמעט שלוש שנים מהחיים שלנו בצבא! ועוד בין השנים הכי טובות וחשובות שיש לנו.

 

איך להצליח בתכנית האקדמיה בתיכון ובתכניות אחרות:

 

אז למרות שעד עכשיו התייחסתי בעיקר לאקדמיה בתיכון באוניברסיטה הפתוחה, רוב הטיפים שאכתוב כאן נוגעים ללימודי תואר בתיכון באופן כללי, בכל מקום באשר הוא. הטיפים באים מניסיון שהיה לי ולהרבה אנשים אחרים שאני מכיר בלימודים אקדמיים במקביל למסגרות אחרות לחוצות וחונקות (כמו צבא, תיכון, עבודה ועוד).

הטיפים האלה יכולים לחסוך לכם הרבה שעות של תסכול והרבה כישלונות אז שווה להתעכב על זה.

ונתחיל:

תמיד להקדים את החומר

זאת כנראה העצה הכי חשובה שאני יכול לתת לכם, שבזכותה הצלחתי לשרוד לימודי תואר בזמן הצבא, והעצה היא, תמיד להקדים את המרצה בחומר.

כלומר, במקום להיחשף לחומר בפעם הראשונה בהרצאה, תעברו כבר מראש על החומר בבית, ואפילו תנסו לפתור כמה שאלות בנושא מראש. ככה תגיעו לשיעור כבר עם רקע ויהיה לכם הרבה יותר קל לעקוב אחרי החומר בהרצאות.

כי החומר רץ מהר, תאמינו לי. ככה שהרבה יותר קל להבין את מהלך השיעור כשאתם כבר עברתם על הכול בבית ויודעים לפחות בערך על מה מדובר.

לצאת מההלם מהר

כמו שכתבתי בטיפ למעלה, הקצב שבו המרצה רץ עם החומר הוא מהיר, אפילו מאוד מהיר. כל כך מהיר שרוב הסטודנטים פשוט נכנסים בהתחלה להלם ולא מבינים איך להתמודד עם הקצב הזה.

ואמנם אצלכם זה יהיה מעט שונה, כי אתם תתחילו לרוב מקורס אחד בשביל להתאקלם ולא מחמישה קורסים ביחד, אבל זה עדיין יהיה קשה! הקצב כל כך שונה מבית הספר שהמון תלמידי תיכון שהולכים ללמוד תואר פורשים כבר בהתחלה.

אז אל תיפלו להלם הזה ואל תכנסו לסטטיסטיקה הזאת! כי מי ששורד ועובר את ההלם הראשוני הזה ולוקח אוויר, מסתגל לקצב ולרוב כבר לא נושר מהלימודים! 

לא לפחד בגלל הגיל שלכם

ברוב המקרים, בלימודי התואר במהלך התיכון אתם פשוט תשתלבו בכיתות עם סטודנטים בוגרים אחרים. לכן חשוב לי להדגיש שזה לא אמור לגרום לכם להרגיש לא בנוח. להפך, תתגאו בזה שכבר בגיל כזה צעיר אתם מתחילים תואר, ואל תפחדו לקחת חלק פעיל בשיעורים בגלל פערי הגיל שלכם.

כשיש לכם שאלות, תשאלו אותן. וכשהמנחה שואל שאלה ואתם חושבים שיש לכם תשובה, אל תפחדו לענות עליה רק כי אתם קטנים יותר מכל מי שנמצא אתכם בכיתה!

כמו שאומרים, זה לא הגיל, זה התרגיל! אז תזכרו את זה, ותרגישו בנוח בכיתה שלכם.

לנהל נכון את לוח הזמנים שלכם

זאת נקודה מאוד מאוד קריטית וחשובה, לא רק בשביל להצליח בתואר בתיכון, אלא באופן כללי כדי להצליח בכל דבר בהמשך החיים.

אם לא תנהלו נכון את לוח הזמנים שלכם, ולא תקבעו לעצמכם יעדים וזמנים מתי אתם צריכים ללמוד, אתם תמצאו את עצמכם מהר מאוד בפיגור מאחור כשאתם לא מבינים בכלל על מה החומר ומה אתם עושים בכיתה.

לכן חשוב מאוד שתקבעו לעצמכם לוח זמנים מסודר כל פעם ליום למחרת, שבו אתם יודעים בדיוק מה אתם צריכים ללמוד או להספיק באותו היום.

לדעת להגיד לא..!

עוד נקודה חשובה והכרחית היא לדעת להגיד "לא" לכל מיני הצעות ופיתויים שיעמדו בפניכם כשאתם יודעים שהם סתם יכולים  להרוס לכם.

למשל, אם חברים מזמינים אתכם לצאת בשישי למקום כלשהו אבל יש לכם מבחן גדול ואתם חייבים ללמוד,

אז תנשמו עמוק, ותגידו "לא."

ואם הם ממשיכים ללחוץ ואומרים שלא נפגשתם מלא זמן?

אל תישברו! תעמדו על שלכם, תסבירו את המצב ותסרבו בנימוס.

אתם לא מבינים כמה פעמים אני נפלתי בזה וכמה פעמים לא הצלחתי להגיד "לא" לחברים שלי, בת הזוג שלי, ואנשים אחרים. עד היום אני נופל בזה לפעמים. אבל אתם חייבים להבין, שהזמן הזה שאתם מוותרים עליו ופשוט מקריבים אותו בשביל החברים שלכם, יכול לעלות לכם ביוקר. כי בשביל להצליח בתואר, פשוט חייבים להקדיש לזה המון זמן.

כמובן שזה לא אומר שאתם צריכים לגמרי לוותר על חיי החברה שלכם, אבל כשזה קריטי, תדעו להגיד "לא".

דרך טובה לעשות את זה, היא פשוט לזכור שכשאתם אומרים "כן" לחברים שלכם או לאנשים אחרים, אתם בעצם אומרים "לא" להצלחה שלכם בתואר, ובעצם פוגעים בעצמכם לטווח הרחוק לטובת בילוי לטווח הקצר.

יוטיוב יכול להיות מורה מעולה

לפעמים איך לומר, המרצים שתקבלו יהיו פשוט זוועה. הם יהיו מעופפים, לא יהיו ברורים מספיק, או שפשוט ירוצו מהר מידי על החומר בלי להתייחס לשאלות. לכן במצב כזה, אל תפחדו להיעזר בהרצאות של מרצים אחרים ביוטיוב באותו הקורס, אפילו אם הן באות ממוסד לימודים אחר.

לרוב, החומר בין הקורסים חופף בין כל האוניברסיטאות ומאוד דומה, לכן אם יש נושאים שלא ישבו לכם טוב, תמיד תוכלו למצוא להם הרצאות של מרצים אחרים.

ויותר מזה, בכל קורס שנחשב לקורס קשה(לרוב מדובר בקורסי המתמטיקה הבסיסית) יש תמיד מרצה שנחשב ל"אגדי" בתחום שלו, עם ההרצאות הכי טובות וברורות שתוכלו למצוא ביוטיוב. אז כל מה שתצטרכו לעשות, זה רק לברר איך קוראים לו, לכתוב את השם שלו ביוטיוב ולקבל הרצאות מעולות ולרוב ברורות יותר מאלו של המרצים שלכם.

להכין את כל המטלות

באוניברסיטה כמו בבית הספר, תקבלו שיעורי בית. וכן, אני יודע שבבית הספר בטוח רובכם לא באמת מכינים אותם כי אין בזה צורך והחומר מובן גם ככה, אבל פה זה שונה.

כאן, כל שיעורי הבית יהיו להגשה ולכן יוכלו לשפר את הציון הסופי שלכם, וכאן לשיעורי הבית באמת יש חלק הכרחי בשביל להפנים ולהבין את החומר כמו שצריך. כי שיעורי הבית שלכם יהיו בעצם חלק ניכר מהתרגול שלכם וככה תוכלו באמת להפנים את מה שאתם לומדים.

בניגוד לבית הספר, תואר דורש הרבה יותר תרגול (תאמינו לי, אני אחד מאלה שעם ציונים טובים ושלא למד הרבה בבית הספר) אז פשוט תעשו את כל המטלות להגשה שתקבלו, ולא רק את המספר המינימאלי שצריך.

יש מקרים חריגים: המקרה החריג היחיד שבו אולי כדאי לוותר על מטלה כזאת או אחרת, היא רק אם אתם באמת לא עומדים בעומס, ואם יש קורסים אחרים שכרגע באמת יותר חשוב לכם להתמקד בהם. אבל באופן כללי, לפחות בתחילת התואר, אני באמת ממליץ לעשות ולהגיש את כל המטלות.

להיות רגועים ולקחת בפרופורציות

השקעתם את החיים שלכם, למדתם כמו מטורפים, וויתרתם על יציאות עם חברים ובכל זאת נכשלתם? לא נורא!

אל תיכנסו מזה לדיכאון, ואל תיקחו את זה קשה. תואר זה לא בית ספר, והעניינים שם הרבה יותר מסובכים. לכן גם אם נכשלתם, תיקחו אוויר, תלמדו מהטעויות שלכם ותיגשו שוב למועד ב' כי בשביל זה הוא קיים!

הכי חשוב להישאר רגועים ולקחת הכול בקלות. וגם אם בבחינה אתם מקבלים שאלה שנראית לכם הזויה ולא מזכירה בכלל את מה שלמדתם(וזה יקרה מתישהו, אני מבטיח) אז אל תיכנסו לפאניקה, אלא במקום פשוט תנסו להיכנס לראש של המרצים שלכם ולנסות להבין איפה מסתתרת התשובה לשאלה.

וטיפ קטן אחרון: אם המרצה לא טוב לכם, אפשר לנסות להחליף אותו!!!(לפחות באוניברסיטה פתוחה) לכן לפני שאתם מתבאסים, תמיד תנסו לברר האם יש עוד כיתה פתוחה עם מרצה באותו הקורס. ואם לא, כמו שכבר אמרתי, יוטיוב זה תחליף מעולה.

 

אופציות אחרות איך לעשות תואר ראשון לפני צבא

אפילו שעד עכשיו שיבחתי בעיקר את התכנית אקדמיה בתיכון של האוניברסיטה הפתוחה והסברתי למה לדעתי זאת התכנית שהכי שווה לעשות כשאתם נמצאים בתיכון, זאת לא התכנית היחידה שיש כמובן.

יותר מזה, אפילו שלדעתי זאת התכנית שהכי תתאים לרוב תלמידי התיכון, תמיד יהיו תלמידים חריגים שלהם תתאים תכנית אחרת. לכן, אכתוב כאן במרוכז את כל התכניות האחרות שיש שמצאתי שגם דרכן אפשר לעשות תואר בתיכון.

ככה שאם במקרה אתם לא חושבים שמתאים לכם לעשות תואר דרך האוניברסיטה הפתוחה, או שאם באופן כללי אתם לא בטוחים עדיין אם אתם רוצים לעשות תואר, תוכלו להכיר גם תכניות אחרות שאולי אליהן תתחברו יותר.

לא אפרט בצורה מעמיקה על התכניות האחרות כמו שפירטתי על זאת של האוניברסיטה הפתוחה, מהסיבה הפשוטה שאני חושב שאלו תכניות שפחות יתאימו לרוב הגדול של תלמידי התיכון וגם ככה הפוסט הזה כבר ארוך.

בכל זאת אשתדל לשים קישורים מתאימים לכל תכנית שדרכם תוכלו לקבל עוד מידע:

מוסדות נוספים שנמצאים תחת התכנית אקדמיה בתיכון:

 

  • המכללה האקדמית תל-חי שפועלת במקצועות מדעי המחשב וכימיה.
  • אוניברסיטת תל-אביב, שפועלת בכ-6 מקצועות כמו פיזיקה, מתמטיקה, מדעי המחשב, מדעי החברה ועוד.
  • אוניברסיטת אריאל שפועלת ב11 מקצועות( כמעט כמו האוניברסיטה הפתוחה, שפועלת ב16 מקצועות.)
  • האוניברסיטה העברית.
  • אוניברסיטת בן גוריון בנגב.
  • קמפוס בן גוריון באילת שפועל במקצועות יותר הומאניים, כמו ספרות, פילוסופיה ועוד.

עוד כמה תכניות חלופיות אפשריות במקום אקדמיה בתיכון:

 

המסלול האקדמי המכללה למינהל – תכנית אקדמיה לפני צבא:

 

מדובר בתכנית  שמיועדת לבני נוער מצטיינים במקצועות הריאליים בבית הספר. דרך התכנים אפשר לעשות תואר במדעי המחשב לפני הצבא. המסלול נפרש על חמש שנים, ככה שבאופן יחסי מדובר בתכנית מסודרת וכזאת שפחות עמוסה ביחס לתכניות אחרות, לכן אם אתם רוצים מדעי המחשב זאת יכולה להיות אפשרות לא רעה.

חשוב רק לציין בתכנית גם תמשיכו לעוד שנת לימודים בכיתה י"ג. מי שרוצה עוד מידע על התכנית, יכול למצוא אותו כאן.

 

אוניברסיטת חיפה – תכנית "אתגרי מדעני המחר":

 

עוד תכנית שמיועדת לתלמידים מצטיינים להשלים תואר במדעי המחשב בזמן בית הספר. הלימודים בתכנית מתחילים בכיתה י', ונמשכים עד כיתה י"ג, כלומר שנה נוספת לאחר סיום הלימודים, שבסופה תקבלו תואר במדעי המחשב. בתכנית הזו בניגוד לתכניות אחרות תלמדו ביחד עם עוד תלמידים כמוכם, ולא ביחד עם סטודנטים בוגרים יותר.

תכנית מעולה למי שרוצה ללמוד מדעי המחשב, וגר לא רחוק מידי מחיפה.

 

הטכניון – פרויקט ארכימדס

 

תכנית שמיועדת למצטיינים בכימיה, שבמהלכה הם יכולים לקבל נקודות זכות לתואר בכימיה, ובכך להחליט האם הלימודים מתאימים להם והאם ירצו להמשיך בהם לאחר הצבא.

אז אם אתם אוהבים וטובים בכימיה, כאן תוכלו לקבל עוד מידע על התכנית.

 

נסכם:

 

לימודים זה לא פשוט, ובטח שלא לימודי תואר בתיכון. אבל אני חושב שמי שמסוגל לזה או אפילו מתלבט אם הוא מסוגל לזה, צריך ללכת על זה ולפחות לנסות.

תכנית לימודים כזאת, כמו אקדמיה בתיכון או כל תכנית אחרת שהזכרתי כאן תוכל לחסוך לכם המון זמן יקר שגם ככה אנחנו מאבדים בצבא. ככה אתם תתחילו את החיים שלכם באזרחות מנקודה אחרת לגמרי משאר החברים שלכם וזו תהיה נקודה הרבה יותר טובה.

לכן, פשוט תרשמו, ותנסו. אין לכם באמת מה להפסיד! 

בהצלחה!